16 Tips voor Omgaan Met een Narcist en Kinderbescherming

Het is een hel om een kind te hebben met een narcistische ex-partner.

De constante manipulatie kan je het gevoel geven dat je geen controle hebt over de situatie waarbij hulpinstanties betrokken zijn.

Maar er is hoop door de juiste tactiek toe te passen bij de kinderbescherming, Jeugdzorg en Veilig Thuis.

Zo kun je het beste voor jouw kind zorgen en de negatieve invloed van je narcistische ex minimaliseren.

In dit artikel geven we belangrijke tips over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Hoe omgaan met een narcistische ex en kinderbescherming?

Als je besluit om te scheiden van een vermoedelijk narcistische ex-partner, zal je te maken krijgen met verschillende instanties zoals mediators, advocaten en rechters.

Als jullie samen kinderen hebben, kan het voorkomen dat je ook te maken krijgt met instanties zoals de Kinderbescherming, Jeugdzorg en Veilig Thuis.

Helaas is het niet altijd zo dat deze instanties goed met narcisme om kunnen gaan, wat kan leiden tot situaties waarin de narcist meer ruimte krijgt dan wenselijk is.

Dit kan schadelijk zijn voor zowel jou als slachtoffer als voor de kinderen. Het is daarom belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten tijdens dit soort situaties.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. โ‚ฌ200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Veel onkunde bij hulpinstanties over narcisme

Het is helaas waar dat veel hulpverleners niet over voldoende kennis beschikken over persoonlijkheidsstoornissen zoals narcisme. Niet iedere narcist is hetzelfde en sommige kunnen hun stoornis zeer goed verborgen houden.

Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk is voor hen om het gedrag van een narcist te duiden, omdat een narcist vaak heel normaal over kan komen.

Dit kan leiden tot het feit dat de hulpverlener de situatie niet goed inschat en niet de juiste ondersteuning kan bieden.

Tip #1: bereid jezelf goed voor

Als je een kind hebt met een narcistische ex-partner en je te maken hebt met kinderbescherming, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kind te beschermen.

Ten eerste is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten tijdens het proces. Dit kan betekenen dat je je informeert over de wettelijke bepalingen en procedures die van toepassing zijn op jouw situatie, zodat je weet wat je rechten en plichten zijn.

Tip #2: leg alles op papier vast alles wat er gebeurt

ls je een kind hebt met een narcistische ex-partner en je te maken hebt met kinderbescherming, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je kind te beschermen.

Ten eerste is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten tijdens het proces. Informeer jezelf over de wettelijke bepalingen en procedures die van toepassing zijn op jouw situatie, zodat je weet wat je rechten en plichten zijn.

Verder is het belangrijk om zo goed mogelijk te documenteren wat er gebeurt. Onthoud dat je te maken hebt met iemand die een ongeneeslijke persoonlijkheidsstoornis heeft.

Dit kan door bijvoorbeeld aantekeningen te maken van belangrijke gebeurtenissen en gesprekken, en door foto’s en andere bewijsmateriaal te verzamelen. Dit kan helpen om je standpunt te ondersteunen als er later vragen of twijfels zijn over wat er precies is gebeurd.

Daarnaast kan het nuttig zijn om ondersteuning te zoeken bij andere ouders (lotgenoten) of narcisme professionals die ervaring hebben met dit soort situaties.

Dit kan je helpen om te begrijpen wat je kunt verwachten en om advies te krijgen over hoe je het beste kunt handelen om je kind te beschermen.

Tip #3: verzand niet in details

Een tip die je als ouder kunt houden als je te maken hebt met kinderbescherming en een narcistische ex-partner is om ervoor te zorgen dat je je niet verliest in details.

Dit is juist wat de narcist wilt. Hij of zij wilt je mentaal kapot maken zodat je dit juridische gevecht van de narcist verliest.

Dit kan gebeuren als je een grote hoeveelheid bewijsmateriaal verzamelt, zoals foto’s, aantekeningen van gesprekken en andere documenten.

Hoewel het verstanding is om dit soort bewijzen te hebben, kan het ook overweldigend zijn voor de hulpverlener om door al die informatie heen te werken. Dit kan er voor zorgen dat ze het belangrijkste punt niet zien en dat de missie van de narcist geslaagd is.

Daarom is het belangrijk om te focussen op het belangrijkste punt en om de hulpverlener te laten zien wat er precies aan de hand is zonder te veel afleiding door overbodige details.

Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de hulpverlener de situatie goed inschat en de juiste ondersteuning kan bieden om je kind te beschermen.

Lees ook: Zo confronteer je een narcist met leugens.

Tip #4: houd je bij de feiten

Een andere tip als je te maken hebt met een narcistische ex-partner waarbij een kind betrokken is, is om te leren om feiten en verwijten uit elkaar te houden.

Narcisten zijn vaak gespecialiseerd in het manipuleren van de waarheid en het uiten van verwijten en beschuldigingen bij de Kinderbescherming.

Het is belangrijk om niet te reageren op dit soort uitlatingen. In plaats daarvan kun je je focussen op feiten en bewijzen, en alleen daarop reageren.

Dit kan helpen om te voorkomen dat je in discussies en conflicten verzeild raakt die alleen maar energie kosten zonder dat er iets wordt opgelost.

Het is ook belangrijk om te weten wat je wel en niet wilt reageren, zodat je niet in de val loopt van het op de hak nemen van verwijten die je niet wilt aanhoren.

Door te leren om feiten en verwijten uit elkaar te houden, kun je beter omgaan met het narcistische gedrag van je ex-man en je eigen emoties beheersen.

Dit kan helpen om een gezonde afstand te bewaren en om te voorkomen dat je te veel energie verspilt aan onproductieve discussies.

Tip #5: Zoek een gespecialiseerde advocaat

Als je het financieel kunt dragen dan is het aan te raden om je te laten bijstaan door een goede advocaat.

Het kan enorm behulpzaam zijn om professionele hulp te hebben als je te maken hebt met complexe juridische kwesties, zoals een scheiding of een zaak over kinderbescherming.

Een advocaat kan je helpen om je rechten en plichten te begrijpen en om te bepalen wat het beste is voor jou en je kinderen.

Een goede advocaat kan ook helpen om te voorkomen dat je te veel tijd en energie besteedt aan het oplossen van conflicten en problemen met je narcistische ex-partner.

Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen bij het nemen van beslissingen en het maken van afspraken die in jouw belang en die van je kinderen zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd mogelijk is om elke mogelijke situatie te voorkomen, en dat je soms moeilijke keuzes moet maken. Maar met de hulp van een goede advocaat kun je ervoor zorgen dat je de beste beslissingen neemt.

Tip #6: Investeer in jezelf

Een belangrijke tip als je te maken hebt met een narcistische ex-partner is om te investeren in jezelf.

Dit kan betekenen dat je tijd en energie besteedt aan persoonlijke groei en ontwikkeling, zodat je beter in staat bent om met de situatie om te gaan en om te werken aan je eigen welzijn.

Een manier om dit te doen is door je aan te melden voor een online cursus die is gespecialiseerd in narcistisch misbruik waarbij kinderen betrokken zijn.

Deze online cursus biedt inzicht in narcistisch gedrag en kan je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan. Ook word je lid van een besloten lotgenoten forum waar narcisme experts je bijstaan. Klik hier voor meer informatie.

Zo kun je via deze cursus in contact komen met andere mensen die te maken hebben met narcisme, wat kan helpen om een steungroep te vormen die je kan ondersteunen en adviseren.

infographic waarin de belangrijkste punten van het artikel worden besproken

Kind beschermen tegen narcistische vader? 5 concrete tips

Hoe omgaan met een narcistische ex en kind?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je kind te beschermen tegen een narcistische vader:

  1. Zorg ervoor dat er voldoende begeleiding aanwezig is tijdens de omgang met de vader. Dit kan helpen om te voorkomen dat de vader de omgangsregeling misbruikt of het kind in gevaar brengt.
  2. Overweeg het opstellen van een veiligheidsplan. Dit kan helpen om te voorkomen dat de vader de omgangsregeling misbruikt of het kind in gevaar brengt. Bespreek het veiligheidsplan met betrokken hulpinstanties en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er moet gebeuren als er iets misgaat.
  3. Blijf communiceren met je kind over wat er gebeurt. Laat je kind weten dat het niet verantwoordelijk is voor de situatie en dat jij er bent om voor hen te zorgen. Luister naar hun emoties en geef hen de ruimte om te praten over wat ze voelen.
  4. Zoek professionele hulp als je het nodig hebt. Een gekwalificeerde therapeut of counselor kan je helpen om om te gaan met de emoties die komen kijken bij het hebben van een narcistische ex-partner, en kan ook je kind helpen om te cope met de situatie.
  5. Blijf jezelf ondersteunen. Het kan moeilijk zijn om te blijven functioneren in een situatie met een narcistische ex-partner, dus zorg ervoor dat je je eigen emotionele en fysieke gezondheid in de gaten houdt. Zoek steun bij vrienden en familie, en vraag om professionele hulp als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aan kunt.

Met welk type narcist heb ik te maken? 

Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.

5 hulp tips bij omgangsregeling met een narcistische vader

Is er sprake van een omgangsregeling met een narcistische vader? Hier zijn 5 concrete tips om jezelf en je kind te beschermen:

  1. Zorg ervoor dat de regeling in het belang van het kind is en niet in het belang van de vader. De vader kan proberen de regeling in zijn voordeel te laten uitvallen, dus blijf je focus houden op wat het beste is voor het kind.
  2. Wees voorbereid op manipulatie en gaslighting van de vader. Hij kan proberen je te overtuigen dat de regeling niet in het belang van het kind is of dat jij een slechte ouder bent. Blijf bij je standpunt en wees niet bang om professionele hulp te vragen als je het gevoel hebt dat je het niet alleen aankunt.
  3. Zorg ervoor dat de regeling helder en specifiek is. Geef duidelijke tijden en locaties voor omgang, en zorg ervoor dat er voldoende begeleiding aanwezig is tijdens de omgang.
  4. Overweeg het opstellen van een veiligheidsplan. Dit kan helpen om te voorkomen dat de vader de regeling misbruikt of het kind in gevaar brengt. Bespreek het veiligheidsplan met betrokken hulpinstanties en zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er moet gebeuren als er iets misgaat.
  5. Blijf je eigen emoties onder controle. Het kan moeilijk zijn om om te gaan met een narcistische vader, maar probeer te voorkomen dat je eigen emoties de overhand krijgen en de omgangsregeling beรฏnvloeden. Blijf altijd kalm en professioneel, en vraag om hulp als je het nodig hebt.

Kan een narcist van zijn kind houden?

Het is mogelijk dat een narcist van zijn kind houdt, hoewel het liefdevolle gevoel dat hij voor zijn kind heeft waarschijnlijk anders zal zijn dan wat we als “normaal” zouden beschouwen.

In plaats van zich te richten op het welzijn van het kind, zal een narcist waarschijnlijk zijn liefde voor het kind gebruiken om zijn eigen ego te bevredigen of om zijn eigen behoeften te bevredigen.

Hij kan bijvoorbeeld zijn kind belonen als het hem bevestigt of hem steunt, en hem straffen als het hem tegenspreekt of hem tekortdoet.

Tot slot

Het is belangrijk om professionele hulp te vragen als je te maken hebt met een narcist en Kinderbescherming.

Hulp van een gekwalificeerde professional kan je helpen om het beste voor je kind te zorgen en de negatieve invloed van de ex-partner te minimaliseren.

Ga goed om met betrokken hulpinstanties en blijf open en eerlijk met hen communiceren. Pas de tips toe zoals besproken in dit artikel.

Uiteindelijk zal je sterker zijn dan je denkt en in staat om het beste voor je kind te zorgen, ook in moeilijke omstandigheden.

3 thoughts on “16 Tips voor Omgaan Met een Narcist en Kinderbescherming”

  1. Er wordt hier gesproken over een narcistische ex-man, maar er zijn ook genoeg narcistische ex-vrouwen die hun ex-man en kind(eren) manipuleren en blijven lastig vallen ten koste van alles.

  2. Ik wil graag reageren. Mijn schoondochter is een narcist. Zij ging vreemd, geeft mijn zoon de schuld en houdt nu al 7 weken de kinderen weg van hem. Alles geprobeerd maar het komt niet binnen bij haar. Zij maakt, althans dat probeert zij, hem mentaal kapot te maken. En het erge is, zolang de omgangsregeling er nog niet is, kan dit gewoon! Ten koste van de kinderen!

  3. Ilonka van der Stelt

    Hallo,
    Ik heb te maken met jeugdbescherming (gezinsvoogd) die achter mijn ex-man staat die een narcist is. Hij komt overal mee weg. Ik kan bewijzen van leugens en tegenstrijdige informatie weerleggen en praten als brugman bij de gezinsvoogd. Keer op keer houden ze vader de handen boven het hoofd want hij is zielig. Ze zeggen A en doen B. Ze verdiepen zich geeneens in narcisme, in feite zijn ze vermoedelijk zelf bang, en zetten mij ten onrechte met mijn rug tegen de muur en leggen me via de rechter dwangsommen op. Omdat ik me niet aan de omgang zou houden terwijl ik de omgang zelf op gang heb gebracht.
    Mijn zoon zijn belang wordt niet meegenomen in de omgangsregeling, zelfs niet door de rechter. Mijn kind gaat in verweer (overstuur, huilen en vastklampen) om langer te moeten gaan naar zijn vader dan een weekend. Ik sta met lege handen, mijn kind wordt te kort gedaan en mijn ex lacht zich kapot en krijgt de ruimte om mijn kind nog verder naar de gloria te helpen. De jeugdbescherming moet zich kapot schamen. Tevens zijn ze onkundig om hun werk goed te doen. Jonge broekies zonder kinderen moeten mij als groepsleidster (kdv, 25 jaar ervaring en moeder) vertellen hoe ik het moet doen!
    Zij heten JEUGDBESCHERMING. Zorg ervoor dat je of nooit terecht komt daar of dat je daar zo snel mogelijk vandaan komt in het belang van je kind(eren).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heb Jij Met Een Narcist Te Maken?

Doe de gratis Narcisme Testen en krijg direct antwoord! (4 min.)