Is Jouw Liefde Een Pathologische Leugenaar? Doe de Checklist

Heb jij het vermoeden dat je liefde een pathologische leugenaar is?

Krijg je vaak leugens te horen zonder een duidelijk motief?

In dit artikel gaan we dieper in op pathologisch liegen en helpen we je om te achterhalen of iemand een pathologische leugenaar is. 

Aan de hand van deze pathologische leugenaar checklist ontdek je de belangrijkste kenmerken om pathologisch liegen te ontmaskeren en weet je of iemand chronisch liegt. 

Wat is een pathologische leugenaar?

Een pathologische leugenaar is een persoon die vaak liegt en geen oog heeft voor de gevolgen van hun leugens. Ze zullen op elk moment tegen iedereen liegen over elk probleem.

De leugens kunnen groot of klein zijn, gedetailleerd of vaag, of georkestreerd of spontaan. Voor pathologische leugenaars lijkt het erop dat hun enige doel is om te liegen.

Als iemand veel liegt, betekent dat niet per se dat hij of zij een pathologische leugenaar is. Typische leugens hebben een duidelijk doel, onder meer om problemen te vermijden, voordeel te behalen of indruk op iemand te maken.

Een pathologische leugenaar verschilt van normaal liegend gedrag op basis van de frequentie, de duur en het doel van hun leugens, zo blijkt uit onderzoek. 1 Pathological Lying: Symptom or Disease?

Pathologisch liegen ook wel bekend als pseudologia fantastica (chronisch, excessief liegen wat onderdeel is van iemands persoonlijkheid) is het stelselmatig blijven liegen of mensen onwaarheden vertellen.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Wanneer een persoon of alles en iedereen liegt kan dit dwangmatig zijn waardoor het heel lastig is om dit te stoppen.

Het lijkt bijvoorbeeld op iemand die OCD (obsessieve-compulsieve stoornis) heeft. Pathologisch liegen wordt erkend in de psychologie, maar veel blijven het twijfelachtig vinden. En heeft het ook geen specifieke diagnose in Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

Lees ook: Hoe ga je om met een narcist?

Hoe herken je een pathologische leugenaar?

Hoe weet je of iemand een pathologische leugenaar is? Onderstaand vind je de belangrijkste kenmerken op een rij:

Kenmerk #1: let op de lichaamstaal

Wanneer iemand af en toe liegt zal je kunnen zien dat er iets mis is doordat ze ongemakkelijk zijn in hun lichaamshouding.

Lees ook: Zo herken je de lichaamstaal van een narcist.

Kenmerk #2: liegen als tweede natuur

Het is algemeen bekend dat wanneer mensen liegen schuin naar boven of  wegdraaien met hun hoofd en vooral iemand niet aankijken?

Dat is dus precies hoe je de pathologisch leugenaar kan herkennen, deze durft je namelijk wel recht aan te kijken.

Ga bij jezelf na aan de hand van deze checklist:

 • Weet ik zeker dat de ander liegt?
 • Maakt deze persoon oogcontact tijdens het vertellen van de leugen?
 • Blijft hij of zij mij in de ogen starten terwijl we aan het praten zijn?
 • Worden de pupillen groter?

Als je deze checklist vragen beantwoord met een ja, dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een pathologisch leugenaar!

Kenmerk #3: verzanden in vage details

Pathologische leugenaars vertellen graag hun verhaal zo gedetailleerd mogelijk en bedenken dus vooraf wat ze precies gaan zeggen.

Een verhaal is geloofwaardiger als er meer details in verwerkt zitten.

Het vervelende is alleen dat de pathologische leugenaar hier net een tikkeltje teveel bovenop doet en het verhaal raakt hierdoor uit balans.

Wanneer je dus merkt dat een verhaal niet echt meer lijkt te kloppen door de hoeveelheid details dan kan je twijfelen aan de waarheidsgehalte van het verhaal. 

Kenmerk #4: de pathologische leugenaar is altijd held of slachtoffer

Een pathologische leugenaar heeft vaak manipulatieve en narcistische trekjes. Ze zijn gewend om zichzelf neer te zetten als de held of het slachtoffer.

Kortom, vaak gaan zijn of haar verhalen over het feit dat diegene iets heldhaftigs heeft gedaan of ze spelen voor slachtoffer.

Overigens lijkt het er vaak op dat de persoon heel invoelend en sociaal overkomt, maar is het is goed je af te vragen of deze persoon vaker zo de aandacht trekt en misschien is het verstandig om dan zijn of haar verhaal ook in twijfel te trekken. 

Kenmerk #5: staat graag in de belangstelling

Een pathologische leugenaar houdt van aandacht en is dan graag ook het middelpunt van de avond.

Wanneer die aandacht wegebt dan zal de pathologische leugenaar daar niet van gediend zijn er nog een schepje bovenop doen. De verhalen worden steeds sterker. Als je dit merkt dan is dat een goede indicator van pathologisch liegen. 

Kenmerk #6: reageert vaak agressief 

Een pathologische leugenaar is niet gediend van enig commentaar, zeker niet wanneer deze negatief is.

Wanneer je de ander probeert de confronteren zal deze alles ontkennen en juist proberen om zijn of haar nog geloofwaardiger te maken. Een normaal persoon zal niet zo heftig reageren. 

Kenmerk #7: gebruikt andermans ervaringen

Een pathologische leugenaar hergebruikt andermans ervaringen, zelf maken ze natuurlijk lang niet genoeg mee, dus ze zullen dan het verhaal zo vertellen dat ze zelf een belangrijke rol spelen.

Kenmerk #8: vermijd concrete antwoorden op vragen

Een pathologische leugenaar heeft veel aandacht voor details, maar het lukt deze persoon niet om directe en kritische vragen te beantwoorden.

Concrete antwoorden zorgen er namelijk voor dat hij/zij makkelijker door de mand kan vallen. Daarom vermijd hij/zij deze liever. 

Kenmerk #9 Relaties houden geen stand

Een pathologische leugenaar zal het lastig vinden om stabiele relaties te hebben en te onderhouden. Er is een gebrek aan inleving en door leugens wordt geen enkele relatie leuker.

Daardoor zal de partner uiteindelijk besluiten om weg te gaan aangezien de pathologische leugenaar zichzelf als grootste prioriteit ziet. 

Lees ook: Manipulatief Gedrag Herkennen: 10 Voorbeelden & Tips

Wat is de oorzaak van pathologisch liegen? 

Hoe kan het nu dat mensen zoveel liegen en uiteindelijk een pathologische leugenaar worden?  Hoe ontstaat een pathologische leugenaar?

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen meer activiteit vertonen bij mensen die liegen dan bij mensen die dat niet doen. 2 Polygraphy and Functional Magnetic Resonance Imaging in Lie Detection: A Controlled Blind Comparison Using the Concealed Information Test

Daarnaast is het pathologisch liegen vaak een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld een antisociale persoonlijkheid.

Soms zie je pathologisch liegen terug bij mensen met een narcistische persoonlijkheid, die hebben namelijk de neiging om hun eigen prestaties erg te overdrijven. De meeste mensen vertellen een 1.65 leugen per dag

Overigens liegen mannen vaker dan vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat mannen vooral liegen om hun leven makkelijker te maken en vrouwen juist om hun emoties en gevoelens te verbergen. 3 Who Lies? A Meta-Analysis of the Effect of Sex, Age, and Education on Honesty

Kan je een relatie hebben met een pathologische leugenaar?

Het komt zeker voor dat een pathologische leugenaar in een relatie zit en voor de liefde kiest.

Althans, zolang diegene de macht heeft en de partner in zijn of haar leugens gelooft, zal de pseudologia fantastica zeker in staat zijn om een partner te hebben.

Door middel van manipulatief gedrag zal de pathologische leugenaar ervoor zorgen dat zijn of haar partner onzeker wordt en geïsoleerd wordt van familie, vrienden en/of werk. Dit is vaak het kenmerk van een narcistische man.

Op een gegeven moment zal de partner gaan inzien dat de relatie niet deugt en dat diegene er uit moet zien te stappen of de pseudologia fantastica is zijn partner zat. Dat kan natuurlijk ook.

De pathologische leugenaar heeft vaak ook verschillende partners en zegt bv. dat hij of zij onregelmatig werk heeft, maar eigenlijk is diegene dan bij zijn andere vriend of vriendinnen. 

Belangrijk om te onthouden is als jij slachtoffer bent van een pathologische leugenaar dat het niet aan jou ligt, deze persoon liegt op een dwangmatige manier en is een meester in wat hij of zij doet. Ze doen dit niet om iemand echt pijn te doen maar het is voor hen een gewoonte. 

Lees ook: 10 Tips bij het Scheiden van Een Narcist & Hoe Je Het Aanpakt

Hoe reageren op pathologische leugenaar? 5 tips

Je weet nu dat de ander een pathologische leugenaar is, maar hoe moet je daar mee omgaan? Lees gauw verder voor 5 praktische tips! 

Tip 1: confronteer iemand op een kalme manier

Een leugentje om bestwil, dat doen we allemaal wel eens. We doen dit omdat we de andere persoon geen pijn willen doen of we willen een vervelende situatie vermijden.

Alleen als je er achter komt dat de ander liegt om het liegen of om er voordeel mee te doen dan is het tijd om de confrontatie aan te gaan.

Blijf kalm en vertel rustig en duidelijk je verhaal en waarom je het niet kan waarderen als er leugens verteld worden.

Het handigste is om iets van bewijs te hebben, misschien een WhatsApp bericht, of een foto. Hoe meer bewijs, hoe makkelijk het zal zijn om bij je argument te blijven. 

Tip 2: geef ze een kans om het uit te leggen

Het handigste is om de ander de kans te geven om uit te leggen waarom of wat ze gedaan hebben. Kwaad worden heeft geen zin, want dit zal alleen maar voor agressie bij de pseudologia fantastica zorgen. 

Tip 3: bewaar afstand als het gedrag niet verbetert

Heb je een romantische relatie met een pathologisch leugenaar? En heb jij je kookpunt bereikt? Je weet nu zeker dat hij of zij constant tegen je liegt en je bent het zat?

Dan zal je ervoor moeten kiezen om de relatie te beëindigen, als je keer op keer weer wordt geconfronteerd met leugens dan is het beter om afstand te bewaren

Tip 4: kijk naar iemand slechte gewoontes of psychische verleden

Wanneer iemand mentale problemen (depressie, angst of narcistische persoonlijkheidsstoornis) heeft of bv. last heeft van verslavingen (eten, drank of gokken) dan kunnen deze factoren gelinkt worden aan pathologisch liegen.

Tip 5: professionele hulp inschakelen

Je kan proberen voor te stellen aan de pathologische leugenaar dat je samen op zoekt gaat naar professionele hulp.

Ook deze boodschap moet je op een zo rustig mogelijke manier vertellen en zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft dat je, je zorgen maakt om diens gezondheid.

Het is goed om te weten dat een pseudologia fantastica waarschijnlijk een aan persoonlijkheidsstoornis, angststoornis of een lage eigenwaarde heeft.

Het is dus erg belangrijk dat ze hier professionele begeleiding voor krijgen. De meeste pathologische leugenaars willen niemand kwaad doen en het ligt dus niet aan jou. 

Lees ook: 7 Tips Voor Omgaan met een Narcistische Partner

De beste pathologische leugenaar quotes

Onderstaand een greep van een aantal beste Nederlandse en Engelse pathologische leugenaar quotes. 

We beginnen met een aantal Nederlandse pathologische leugenaar quotes: 

 • Een leugenaar moet veel onthouden
 • De reden dat mensen liegen is omdat de waarheid niet in hun voordeel spreekt
 • Een wijze man zei: “Als de leugenaar wordt ontdekt, wordt hij boos of speelt hij het slachtoffer”
 • Zij die veel liegen, weten niet meer. Wat hun eigen waarheid is
 • De moeilijkste les in het leven is.. erachter komen dat iets wat je dacht dat echt was, achteraf nep blijkt te zijn

Hier volgen nog een aantal Engelse pathologische leugenaar quotes:

 • I don’t know what’s worse people who lie or people who think I am stupid enough to believe their lies
 • Stay away from people who can’t take responsibility for their actions and who make you feel bad for being angry at them when they do you wrong
 • You can do 99 things for someone and all they’ll remember is the one thing you didn’t do
 • You’ll never see how toxic someone is until you breathe fresher air
 • You cannot have a healthy relationship with people who are wearing a mask

Conclusie

Als het goed is besef je nu of je partner wel of niet een pathologische leugenaar is. Je kan deze persoon nu herkennen en weet welke kenmerken bij dit gedrag horen. 

Denk je dat je een relatie hebt met een pathologische leugenaar? Pathologisch liegen is een mogelijk symptoom van bepaalde persoonlijkheidsstoornissen, waaronder narcisme.

Doe onze gratis ‘Narcisme Test’ en ontdek je of je werkelijk met een narcist te maken hebt. Je ontvangt direct de uitslag en krijgt ook een gratis hulpgids met advies van professionals en ervaringsdeskundigen.

In deze hulpgids vind je uitgebreide informatie over narcisme en nuttige tips voor hoe om te gaan met een narcist als partner.

Vul hieronder de Narcisme test in en dan stuur ik je de hulpgids gratis op:

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *