Heb je het idee dat je partner of vriend/vriendin vreemd gedrag vertoont? Denk je dat het misschien toxisch gedrag is?
In dit artikel ontdek je alles over toxisch gedrag: wat het bekent, hoe je het kunt herkennen en voorbeelden van toxisch gedrag.
Je gaat ook leren hoe je het beste met toxisch gedrag van anderen kunt omgaan.
Doel van deze blog: Dit blog is bedoeld om inzicht te geven in wat toxisch gedrag inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe je om kunt gaan met mensen die dergelijk gedrag vertonen. Ons doel is om je te voorzien van de tools om jezelf te beschermen en gezonde grenzen te stellen in je persoonlijke relaties.
Wat is toxisch gedrag?
Toxisch is een woord dat eigenlijk iedereen wel kent, maar juist vaak wordt gebruikt om sociale of milieu problemen aan te duiden. De betekenis van toxisch gedrag is dan ook giftig gedrag.
Eigenlijk als je toxisch gedrag uitlegt dan gaat er het er om dat iemand door bepaald gedrag te vertonen veel onrust, angst en stress veroorzaakt bij andere mensen.
Toxisch gedrag betekenis en uitleg
Toxisch gedrag betekent dat een andere persoon giftig gedrag vertoont. Deze persoon is zeer negatief van aard en zuigt alle blijheid en geluk uit de andere persoon.
De toxisch persoon zal je blijheid vervangen door angst, irritatie of woede. Ook zal het toxisch gedrag ervoor zorgen dat het slachtoffer vermoeid en onzeker wordt.
Wat zijn kenmerken van toxisch gedrag?
Lees gauw verder want er worden hier 10 kenmerken van toxisch gedrag besproken!
#1 Gebrek aan steun
Er is geen sprake van een gebalanceerde en evenwichtige relatie. Je toxisch partner zal je niet aanmoedigen om je dromen waar te maken of om je succesvol te laten zijn of zien worden. Immers, hij of zijn vindt zichzelf alleen belangrijk en zal er dus niet voor je zijn.
#2 Toxische communicatie
Je toxisch partner zal kritisch en altijd met een negatieve ondertoon een gesprek met je voeren.
Dit is terug te zien in sarcastische opmerkingen over bijvoorbeeld je uiterlijk. Er is geen wederzijds respect wanneer jullie met elkaar communiceren.
Lees ook: De 4 fasen van een narcistische relatie
#3 Afgunst en jaloezie
Je partner vraagt zich constant af waar je belt en blijft Whatsappen of bellen. Hij of zij is zeer jaloers wanneer je met iemand anders afspreekt. Je partner zal afgunst tonen als jij succesvol bent en je constant negatief benaderen.
#4 Controlerend gedrag
Is je partner je constant aan het bestoken met vragen of berichtjes? Wil diegene precies weten waar je bent?
Wanneer je bijvoorbeeld even boodschappen gaat doen zal hij/zij vragen, ga je dit echt doen? Of ga je stiekem wat anders doen? Je partner probeert met dit toxisch gedrag je te beheersen en controleren.
#5 Geen respect
De toxisch partner zal geen respect tonen voor jouw tijd. Met dit toxisch gedrag zal diegene te laat komen op afspraken of wanneer je een favoriet gerecht hebt gekookt zal diegene het afkraken of zeggen dat ze überhaupt geen honger hebben.
Zo probeert diegene je laten in zien dat je totaal geen waarde hebt en de ander de touwtjes in handen heeft. Pathologisch liegen is een tweede natuur geworden.
#6 Komt financiële afspraken niet na
Hebben jullie bepaalde afspraken over de financiën? En gebeurt het steeds vaker dat je partner aan nutteloze zaken hoge bedragen uitgeeft of dat je geen idee hebt waar het geld naartoe gaat? Wil je partner er niet over praten?
Dan is dit een vorm van toxisch gedrag.
Lees tip: Hoe narcisten en geld financiën gebruiken om te misbruiken
#7 Jouw behoeften worden genegeerd
Je partner zal d.m.v. het uitsluiten van jouw behoeften toxisch gedrag vertonen. Diegene vindt zichzelf alleen belangrijk en zal dus altijd zijn eigen zin doordrukken.
#8 Kan geen verontschuldigingen maken
Een toxisch persoon zal nooit sorry zeggen aangezien diegene in zijn eigen waarheid leeft en denkt altijd gelijk te hebben.
Hij of zij kan zelf in de slachtoffer rol kruipen als diegene vindt dat het niet naar zijn zin gaat en zo de rollen proberen om te draaien.
#9 Respecteert geen grenzen
Is je partner altijd op zoek naar je grenzen om je zo te kunnen provoceren? Dan is dit een vorm van toxisch gedrag.
Ook als je dus meerdere keren hebt aangegeven dat je het niet wil en de ander blijft doordrammen. Je partner zal alleen zijn of haar eigen grenzen respecteren.
#10 Veel drama
Je toxisch partner zorgt altijd voor chaos en dat emoties hoog oplopen? Dat is waar de toxisch persoon voor leeft. Ze genieten van drama en proberen dit ten aller tijde uit te lokken.
Lees ook: 7 Tips Voor Omgaan met een Narcistische Partner
Hoe herken je een toxisch persoon?
Hieronder een de belangrijkste kenmerken om een toxisch persoon te herkennen:
- Ze zorgen dat je energielevels flink dalen door negatief gedrag te vertonen
- Ze voelen zich superieur en willen de macht hebben over andere mensen
- Ze houden van onzekere mensen met een laag zelfbeeld omdat ze die makkelijk in hun macht hebben
- Ze vinden zichzelf het allerbelangrijkste op de wereld en luisteren niet naar een ander
- Ze beschikken niet over zelfreflectie en keuren hun gedrag altijd goed
- Ze weten gesprekken te manipuleren en als het ze niet zint dan kruipen ze zelf in hun slachtoffer rol
- Ze zijn vaak rebels en houden zich niet aan conventionele normen en waarden. (Aangezien ze hun eigen gedrag altijd rechtvaardigheden)
Lees ook: Manipulatief Gedrag Herkennen: 10 Voorbeelden & Tips
Voorbeelden van toxisch gedrag
Hoe uit dat toxisch gedrag dan precies? Hier volgen een aantal voorbeelden:
- Love Bombing: jullie hebben elkaar net ontmoet en je nieuwe (giftige partner) is romantisch, diegene is attent, luistert, geeft je complimenten, neemt je mee uit eten en overlaad je met aandacht. De narcist probeert je op deze manier ervan te overtuigen dat hij/zij de ware voor je is en de eerste manipulatie stap die je toxisch partner zet om je te beheersen.
- Het doel aanpassen: Stel de ander pusht je om voor een nieuwe baan te gaan, je bereikt het doel en switcht naar een betere nieuwe baan. Je partner vindt dan vervolgens dat je echt nog wel wat beter je best had kunnen doen en voor een management functie had moeten gaan i.p.v. betere voorwaarden en een leuker team bij een ander bedrijf. Kortom, je toxisch partner past dus constant de eisen aan en probeert je hierdoor onzeker te maken en ze je in hun macht hebben.
- Gaslighting: je narcistische partner zal er alles aan doen om niet beticht te worden van iets dat ze wel gedaan en volhouden dat ze nergens van af weten. Vervolgens gaan ze je beschuldigen en zeggen dat jij hun iets hebt aangedaan. Zo wil de ander je in verwarring brengen zodat je aan jezelf gaat twijfelen.
Kortom, de toxisch partner heeft veel narcistische kenmerken en zal je willen manipuleren. Dit gedrag is schadelijk voor je gezondheid en het is dan ook belangrijk om dit te herkennen en vervolgende juiste professionele hulp te zoeken.
Deze studie laat zien hoe narcisten Gaslighting gebruiken als wapen voor emotionele mishandeling van hun slachtoffers.
Lees ook: 7 Tips Voor Omgaan met een Narcistische Partner
Wat zijn toxische gedragingen in een relatie?
In een gezonde relatie wordt er op een heldere en transparante manier gecommuniceerd en worden de dingen die beide partners bezig houdt op een goede manier overlegt. De partners nemen samen beslissingen. In toxische relatie is dit absoluut niet het geval.
De relatie is ongelijk en uit balans. De beslissingen worden door de toxische partner genomen.
In essentie is het zo dat er een groot gebrek aan vertrouwen is, er wordt gelogen en alles wordt gecontroleerd. Jij zal je constant uitgeput en ongelukkig voelen.
Met welk type narcist heb ik te maken?
Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.
Hoe ga je om met toxisch gedrag van mensen?
Zelfs als je nu de kenmerken van een toxisch persoon kan herkennen en je weet hoe diegene je laat voelen kan het nog steeds moeilijk zijn om te bedenken hoe nu met toxische mensen moet omgaan?
Tip #1: word niet persoonlijk
Het is aan te raden om de interactie met de ander die toxisch gedrag vertoont oppervlakkig te houden. Zeg bijvoorbeeld niet ‘jij bent een narcist!‘
Wees duidelijk over hoe je bent en niet bereid bent om deel te nemen. Toxisch gedrag kan bestaan uit roddelen, het te veel delen van persoonlijke gegevens of het gebruik van persoonlijke informatie om reacties uit te lokken.
Als je iemand kent die deze dingen doet, houd je gesprekken dan licht en onbeduidend. Stop pogingen tot nieuwsgierige of overmatige delen met: eigenlijk praat ik liever niet over mijn relatie op het werk.”
Als je tegen ze in durft te gaan zal de toxisch persoon weten dat ze je niet makkelijk kunnen manipuleren.
Tip #2 Geef duidelijk je grenzen aan
Als je de toxisch persoon niet kan omzeilen zorg er dan voor dat je duidelijke grenzen hebt en dat de toxisch persoon hier niet overheen kan gaan.
Grenzen stellen houdt in dat je beslist wat je wel en niet tolereert. Communiceer deze grenzen duidelijk en houd je eraan. Verlaat de kamer als je kunt of probeer een koptelefoon op te zetten.
Blijf rustig en spreek je grenzen uit. Grenzen maken de verwachtingen helder zo dat een ander weet wat kan worden verwacht van jou en hoe jij behandeld wil worden.
In dit onderzoek naar giftige relaties meldden vrouwen dat ze gedurende hun hele relatie werden gemanipuleerd, misleid en misbruikt. De vrouwen meldden dat ze angst, stress, depressie, fysiek, emotioneel, financieel en seksueel misbruik hadden ervaren.
Tip 3: jij bent je eigen prioriteit
Een toxisch persoon toont naast narcistische trekken ook andere soorten gedrag wat giftig is.
Misschien geeft iemand aan dat diegene je hulp nodig heeft om uit een moeilijke situatie te komen of iemand heeft hulp nodig na een traumatisch ervaring. Het is natuurlijk prima om iemand hulp te bieden, maar het is belangrijk om je eigen gemoedsrust voorop te stellen.
Word je onrustig van de ander en zuigt deze alle energie uit je, dan is het verstandig om je grenzen aan te geven en tegen jezelf te zeggen dat jij zelf ook een prioriteit bent.
Tip #4: Durf nee te zeggen
Het is vaak lastig om als iemand een vraag stelt direct nee te zeggen. Toch is het belangrijk om jezelf aan te leren dat je niet overal ja op kan zeggen ondanks dat je de ander erg mag.
Een toxisch persoon zal hier namelijk graag gebruik van maken. Deze persoon zal je een schuldgevoel proberen aan te praten, het is dus belangrijk dat jij je daar bewust van bent en gewoon nee zegt als je iets niet wil doen.
Hoe vaker je nee zegt, hoe makkelijk het wordt. Misschien wordt de toxische persoon boos of kruipt in de slachtoffer rol, blijf dan sterk en zeg nee!
Uit onderzoek blijkt dat narcisten de neiging hebben zichzelf als slachtoffer te beschouwen wanneer ze bekritiseerd worden of geconfronteerd worden met overtredingen.
Tip #5: Pas je routine aan
Betrapt een familielid je altijd als je studeert of houdt je op weg naar je werk? Misschien klaagt een collega altijd tijdens de lunch over hoe vreselijk iedereen hen behandelt.
Probeer een respectvol maar krachtig gesprek te voeren over de noodzaak om je op je studie te concentreren. Als je op weg bent de deur uit te gaan, oefen dan je snelle exit-strategie: “Sorry, ik moet nu weg!”
Tip #6: je kan de ander niet redden
Wees je er van bewust dat hoe graag je het ook wil, je de ander niet kan helpen of redden.
Een klinisch expert geeft aan dat het mens eigen is om te willen weten waarom iemand dat specifieke gedrag vertoont en deze persoon te willen veranderen.
Toch dien je hier voorzichtig mee om te gaan. zelf aangeven dat ze willen veranderen is het belangrijk dat jij ze weet dat je de ander kan helpen maar dat dit absoluut niet ten koste mag gaan van je eigen emotionele toestand.
Tip #7: wijs ze op hun schadelijk gedrag
Het is vaak moeilijk te begrijpen waarom mensen zich op een giftige manier gedragen.
Maar het kan helpen om te bedenken dat ze misschien te maken hebben met een aantal persoonlijke uitdagingen die ervoor zorgen dat ze zich zo gedragen.
Als je een hechte relatie hebt met iemand die zich op een giftige manier gedraagt, overweeg dan om op schadelijk gedrag te wijzen en uit te leggen hoe dit anderen beïnvloedt (als je je daar prettig bij voelt).
Deze tip is wel afhankelijk van de situatie. In het geval van een narcist is het niet aan te raden om de ander op zijn/haar gedrag te wijzen.
Conclusie
Soms lijkt het verwijderen van mensen die toxisch gedrag vertonen de enige manier om aan hun giftige gedrag te ontsnappen. Maar dit is niet altijd haalbaar.
Als je tijd moet doorbrengen met iemand die giftig gedrag vertoont, herinner jezelf er dan aan dat hun acties niet jouw schuld of jouw verantwoordelijkheid zijn. Het is belangrijk dat ze weten welk gedrag je niet zal tolereren.
Wist je dat mensen met toxisch gedrag voor het grootste deel narcisten zijn?
Doe onze gratis ‘Narcisme Test’ en ontdek je of je werkelijk met een narcist te maken hebt. Je ontvangt direct de uitslag en krijgt ook een gratis hulpgids met advies van professionals en ervaringsdeskundigen.
In deze hulpgids vind je uitgebreide informatie over narcisme en nuttige tips voor hoe om te gaan met een narcist als partner.
Vul hieronder de Narcisme test in en dan stuur ik je de hulpgids gratis op: