Twee mensen zijn verliefd en toch loopt de relatie waar ze in zitten niet helemaal lekker. De twee personen in de relatie blijken een verbinding met zijn tweeën te hebben die schadelijk is voor een van hen of beide.
In dit artikel kom je meer te weten over wat een toxische relatie is, hoe je deze kan herkennen en er worden een aantal goede tips besproken die je kunnen helpen.
Doel van deze blog: Dit blog is ontworpen om je te helpen herkennen wat een toxische relatie inhoudt, de tekenen ervan te identificeren, en advies te geven over hoe je zo’n relatie kunt verbreken. Het is gericht op het bieden van steun en richtlijnen om je eigen welzijn te waarborgen.
Wat is een toxische relatie?
Een toxische relatie is een schadelijke verbinding tussen twee mensen. De ene persoon geeft de andere persoon een naar gevoel en dat zorgt dat de ander zich, als dit van korte duur is, wellicht wat verdrietig of naar voelt.
Maar als dit langdurig aanhoudt, zich erg neerslachtig en leeg kan gaan voelen.
Laten we het persoonlijk maken. Je hebt vast ooit wel eens een vriend of vriendin gehad waarvan je het idee kreeg dat deze op dat moment in een toxische relatie zat. Het ging maar moeizaam die relatie en jij moest dit constant aan horen.
Een toxische relatie kan veel schade aanrichten in ons leven. Het kan ons vertrouwen in onszelf en anderen ondermijnen en ons zelfbeeld aantasten.
Hoe weet je dat je in een toxische relatie zit?
Of een relatie toxisch is kan soms lastig zijn om te benoemen. Hoe herken je een toxische relatie? Gelukkig zijn er een aantal signalen die je makkelijk kan herkennen.
#1 Gaslighting
Heb je wel eens van gaslighting gehoord? Gashlighting voorbeelden zijn er in overvloed en het komt steeds meer voor in korte maar ook lange relaties.
Het vervelende is dat dit een manipulatie techniek is waarbij het slachtoffer constant aan het kortste eind trekt doordat hem of haar gevoel en gezond verstand in twijfel wordt getrokken.

Heb jij met een Narcist te maken?
Ontdek het met Onze Gratis Online Test!
Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn.
Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Het wordt vaak toegepast door een narcistische partner en gebruikt in de verschillende fasen van een narcistische relatie.
Zoals met de meeste manipulators begint dit gedrag eerst heel langzaam en subtiel om daarna steeds erger te worden. Het doel is om je zelfverzekerdheid en eigenwaarde steeds kleiner te laten worden. Vaak herken je narcistische symptomen bij een manipulator.
Deze studie laat zien hoe narcisten Gaslighting gebruiken als wapen voor emotionele mishandeling van hun slachtoffers.
#2 Je begint jezelf kwijt te raken
Je bent altijd een blij en gelukkig persoon geweest, maar sinds je in deze toxic relatie zit begin je aan jezelf te twijfelen.
Je weet zelf eigenlijk niet zo goed hoe dit komt? En je vraagt jezelf dan ook af: waarom voel ik mij zo?
Het probleem is dat dit een vrij langzaam proces is en dus heb je vaak zelf niet zo goed door wat of waarom je dit overkomt. Je begint je eigen identiteit te verliezen en je weet eigenlijk ook niet meer hoe je, je weer blij en gelukkig kan voelen.
#3 Uitputting na het ontmoeten van de andere persoon
Het allerfijnste binnen een relatie is dat twee mensen van elkaar houden en samen een liefdevol, warm gevoel hebben en energie krijgen van elkaar. Helaas, is dat in een toxische relatie dus totaal niet het geval.
Wanneer je samen bent met die persoon voel jij je gespannen en ben je op je hoede. Je wordt van die andere persoon heel negatief en je bent daardoor ook vermoeid. Je relatie begint mentaal en lichamelijk zijn tol te eisen.

#4 Deze persoon is een narcist
Wanneer je in een toxische relatie zit dan kan het zijn dat je een relatie hebt met een narcistisch persoon.
Je partner kleineert of beledigt je, diegene voelt zich altijd beter dan jij en houdt geen rekening met jou.
Hierdoor brokkelt je zelfvertrouwen langzaam af en wordt het steeds moeilijker om je eigenwaarde te behouden.
Lees ook: Hoe ga je om met een narcist?
#5 Controle
In een toxische relatie is je partner jaloers en wil constant in charge zijn en oefent controle op je uit. Je partner bekijkt je telefoon of laptop en houdt precies in de gaten wat jij de hele dag aan het doen bent.
Daarnaast wil diegene weten met wie je gaat sporten of koffie drinken. Als dit een langere periode aanhoudt en steeds ergere vormen aan neemt dan spreken we ook wel van emotionele mishandeling.
Het kan zijn dat je hierdoor steeds meer geïsoleerd raakt, niet meer met vrienden of familie wil afspreken aangezien je dan geen verantwoording hoeft af te leggen over waar en met wie je bent.
#6 Jij voelt je de schuldige
Je partner weet elke situatie zo te draaien dat jij de schuld krijgt of de schuldige bent. Diegene komt constant terug op dingen uit het verleden.
De persoon in kwestie creëert door middel van manipulatie technieken dat jij je schuldig gaat voelen en gaat twijfelen over jezelf. In dit artikel leer je hoe toxisch gedrag van mensen kunt herkennen.
#7 De ander dreigt om je te verlaten
Wanneer er ook maar een klein dingetje niet precies gaat zoals je wil dreigt je partner er vandoor te gaan en het uit te maken.
Diegene zorgt ervoor dat jij angstig wordt en hem/haar niet meer wil aanspreken of fouten durft te maken. Je kan natuurlijk geen fouten maken, je kan hoogstens iets verkeerds doen, in een relatie.
Maar een fout maken om koffie te drinken met je vriendin is natuurlijk geen fout. Dit zal je manipulatieve partner wel als fout zien en hierdoor wordt jij bang.
Dit kan veel leed veroorzaken. Onderzoek laat zien dat mensen in knipperlicht relaties de neiging hebben om het volgende te ervaren: 1 On-again/off-again dating relationships: How are they different from other dating relationships?
- Minder tevreden in de relatie
- Vaker ruzie en conflicten
- Communicatieproblemen en onzekerheid
- Minder betrokken binnen jullie relatie
Uit onderzoek blijkt dat narcisten verschillende tactieken gebruiken, zoals manipulatie, overreding en agressieve en intimiderende methoden om te krijgen wat ze willen van hun romantische partners.
#8 je hebt met een boos en verbitterd persoon te maken
Je partner wordt bij het minste of geringste extreem boos en er valt op zulke momenten niet meer met hem te praten.
Hij of zij begint met dingen te gooien of slaat op de tafel. Na een ruzie is diegene dan extreem lief en zo manipuleert diegene je opnieuw.


Wat is toxisch gedrag?
Wanneer een persoon toxisch gedrag vertoont uit zich dat op een aantal manieren; deze personen zijn vaak zeer veroordelend, manipulatief, ze zullen nooit sorry zeggen (alles is altijd jouw fout) en ze nemen geen verantwoordelijkheid jegens hun eigen gevoelens.
Ook zorgen ze ervoor dat het slachtoffer geïsoleerd raakt en familie en vrienden steeds minder zal gaan zien.
Deze mensen zijn niet empathisch en zeer koud. Ze zijn totaal niet geïnteresseerd in de gevoelens van de ander en zullen nooit een compromis willen sluiten.

Met welk type narcist heb ik te maken?
Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.
Hoe herken je een toxisch persoon?
Wanneer je in een toxic relatie zit dan herken je een toxisch persoon aan een aantal symptomen, zoals al eerder besproken in dit artikel.
Hier komen de 8 symptomen nog een keertje op een rijtje: 1. gashlighting, 2. je raakt jezelf kwijt, 3. je raakt uitgeput door de andere persoon, 4. deze persoon is waarschijnlijk een narcist, 5.jij bent de schuldige, 6. deze persoon wil de controle houden, 7. hij of zij dreigt om je te verlaten en is 8. constant boos.
Wanneer je merkt dat je partner voor langdurige tijd verschillende van deze gedragspatronen laat zien dan zit je heel waarschijnlijk in een toxische relatie.
Volgens dit onderzoek naar giftige relaties meldden de vrouwen dat ze gedurende hun hele relatie werden gemanipuleerd, misleid en misbruikt. Hieruit bleek ook dat deze giftige relaties verwoestende gevolgen hadden voor het welzijn van vrouwen.
Lees ook: 7 Tips Voor Omgaan met een Narcistische Partner
10 tips het verbreken van een toxische relatie
Ondanks dat je, je niet goed voelt en je eigenwaarde sterk gedaald is heb je toch besloten om je toxische relatie te beëindigen.
Het herkennen en erkennen van je toxische relatie is de eerste stap die je zelfvertrouwen gaat geven om weg te gaan.
Hoe pak je dit dan aan?
kan erg moeilijk zijn om deze stap te zetten. Wellicht heb je al jarenlang een relatie met deze persoon en ben je nog een schim van je ware ik.
Je hebt een andere manier van denken gedragen en je hebt je geheel aangepast aan zijn of haar gedrag. Het is belangrijk om je te realiseren dat ook jij een liefdevolle, eerlijk en fijne partner verdient.
In een gezonde relatie zijn jullie beiden in balans en zal je partner je juist een betere versie van jezelf willen laten zijn i.p.v. een slechtere versie.
Gelukkig is het mogelijk om te genezen van zo’n relatie en weer vertrouwen te krijgen in onszelf en in anderen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om te genezen van een toxische relatie:

4 stappen om van een toxische relatie te herstellen
Stap 1: aanvaard dat de relatie toxisch was
Om te genezen, is het belangrijk om te erkennen dat de relatie toxisch was. Dit kan moeilijk zijn, vooral als je veel tijd en emoties hebt gestoken in de relatie.
Maar we moeten onszelf toestaan om te erkennen dat we in een ongezonde relatie hebben gezeten en dat het tijd is om verder te gaan.
Stap 2: Loskoppelen van de ander
Een volgende stap is om los te koppelen van de ander. Dit betekent dat je stopt met contact te zoeken en te reageren op berichten of oproepen van de ander.
Het kan ook betekenen dat je besluit om de ander uit je sociale media te verwijderen. Door de ander uit ons leven te verwijderen, kunnen we afstand nemen en ons richten op ons eigen herstel.
Stap 3: neem tijd voor jezelf
Na het loskoppelen van de ander, is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Dit kan betekenen dat je tijd doorbrengt met vrienden en familie, of dat je bezig bent met hobby’s of sporten.
Het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen door gezond te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Door tijd voor jezelf te nemen, kunnen we ons mentaal en fysiek herstellen.
Stap 4: zoek professionele hulp
Soms is het moeilijk om alleen te genezen van een toxische relatie. In dat geval kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van therapie of coaching.
Een professional kan ons helpen om onze gedachten en emoties te verwerken en om te leren hoe we in de toekomst gezonde relaties kunnen opbouwen.
Lees ook: 10 Tips bij het Scheiden van Een Narcist & Hoe Je Het Aanpakt
Kan een toxische relatie veranderen?
Heb jij de hoop dat een toxische relatie beter kan worden, dan moet ik je teleurstellen. Het is ontzettend lastig om een toxic relatie te verbeteren. Vooral als de ander ook op geen enkele wijze wil meewerken aan dit proces.
Over het algemeen is het sowieso erg lastig om een ander persoon te willen veranderen als degene die dient te veranderen daar geen behoefte aan heeft. Je partner is manipulatief en zal doorhebben dat jij de schuld bij hem of haar wil leggen.
Je kunt een narcist altijd confronteren met leugens. Daarbij zal diegene er alles aan willen doen om de waarheid te verdraaien en de schuld bij jou neer te leggen.
Je partner zal er alles aan willen doen om je nog meer onzeker te maken en zal de druk opvoeren om jou te laten inzien dat jij het probleem bent en niet de ander.

Conclusie
Je weet nu hoe je een toxische relatie kan herkennen, welke symptomen je partner kan vertonen en als je erover denkt om de relatie te beëindigen welke stappen je kan zetten.
Het is belangrijk dat jij beseft dat je regie hebt over je eigen geluk en wanneer je besluit om de relatie te stoppen je, jezelf en je geluk weer helemaal kan terug vinden.
Zit jij in een toxische relatie? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met iemand die een persoonlijkheidsstoornis heeft. Zeker een narcist kan veel schade aanrichten.
Doe onze gratis ‘Narcisme’ test en ontdek je of je werkelijk met een narcist te maken hebt. Je ontvangt direct de uitslag en krijgt ook een gratis hulpgids met advies van professionals en ervaringsdeskundigen.
In deze hulpgids vind je uitgebreide informatie over narcisme en nuttige tips voor hoe om te gaan met een narcist als partner.
Vul hieronder de Narcisme test in en dan stuur ik je de hulpgids gratis op: