Heb je ooit gehoord van narcisme, maar weet je niet precies wat een narcist is?
Als je geen achtergrond hebt in psychologie of geestelijke gezondheid, zal het begrip narcisme je waarschijnlijk niets zeggen.
Er zijn waarschijnlijk veel vragen waar je mee zit als het gaat om een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
In deze blog leer je wat de werkelijke betekenis is van narcisme is en ontkrachten we een hardnekkige mythe over deze persoonlijkheidsstoornis.
Lees verder om meer te weten te komen over narcisme en hoe je ermee om kunt gaan.
Doel van deze blog: Dit blog is geschreven om duidelijkheid te verschaffen over wat narcisme inhoudt, de kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis te identificeren, en praktische inzichten te bieden voor omgang met narcisten. Ons doel is om bewustzijn en begrip te vergroten, zodat je effectiever kunt navigeren in relaties met narcisten.
Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?
Wat is een narcist? In simpele termen is een narcistische persoonlijkheidsstoornis een psychologische aandoening waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde en een gebrek aan empathie heeft. Dit kan leiden tot manipulatief en ongezond en soms gevaarlijk gedrag ten opzichte van anderen.
Steeds meer mensen in Nederland zijn het slachtoffer van een narcist. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 6% van de bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Het komt erop neer dat er maar liefst 1 miljoen mensen in Nederland narcistische trekken hebben. 1 New Insights Into Narcissistic Personality Disorder
Dit betekent dat bijna iedereen op enig moment in zijn of haar leven in contact zal komen met iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Dit kan in allerlei verschillende situaties zijn, zoals op het werk, in de familie, of in een romantische relatie.
Wat is de betekenis van een narcist?
Het woord “narcist” komt van het Griekse woord “narkissos”, wat “narcissus” betekent.
Heb jij met een Narcist te maken?
Ontdek het met Onze Gratis Online Test!
Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn.
Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-
Volgens de Griekse mythologie was Narcissus een prachtige jongen waar de bergnimf Echo verliefd op was. Helaas beantwoordde hij haar liefde niet, en zij verdween totdat alleen haar stem nog overbleef.
Als straf voor zijn afwijzing van Echo liet Apollo hem verliefd worden op zijn eigen spiegelbeeld, wat uiteindelijk leidde tot zijn dood.
De mythologische figuur Narcissus is de inspiratiebron voor het woord “narcisme”.
Dit woord wordt gebruikt om een persoonlijkheidsstoornis te beschrijven waarbij iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft en anderen manipuleert om hun eigen behoeften te bevredigen.
Hoe kun je een narcist herkennen?
Wat zijn de kenmerken van een narcist? Hier zijn 9 eigenschappen waaraan je een narcist kunt herkennen:
#1: Ze hebben een overdreven gevoel van eigenwaarde
Narcisten denken dat ze beter zijn dan anderen en hebben een onrealistisch hoge mening over zichzelf. Ze geloven dat ze onverslaanbaar en onfeilbaar zijn en verwachten dat anderen hen op handen dragen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die hoog scoren op narcisme zichzelf als arroganter beschouwen en als iemand die hun capaciteiten overdrijft.
#2: Ze zijn manipulatief
Narcisten zullen anderen gebruiken om hun eigen doelen te bereiken, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor anderen.
Ze zijn vaak charmant en gehaaid en kunnen mensen manipuleren om te doen wat zij willen. Ze gebruiken verschillende trucs op hun slachtoffers.
#3: Ze zijn egocentrisch
Narcisten zijn geobsedeerd door zichzelf en denken alleen aan hun eigen behoeften en verlangens. Ze hebben moeite om empathie te voelen voor anderen en denken alleen aan hoe situaties hen beïnvloeden.
#4: Ze zijn onbetrouwbaar
Narcisten zijn vaak onbetrouwbaar en kunnen niet op te bouwen zijn. Ze liegen vaak en veranderen hun verhalen naar believen om anderen te manipuleren.
#5: Ze zijn afhankelijk van complimenten
Narcisten hebben constant behoefte aan complimenten en bevestiging van anderen om hun overdreven gevoel van eigenwaarde te onderhouden. Zonder deze constante stroom van lof kan hun zelfvertrouwen snel dalen
#6: Ze zijn onvoorspelbaar
Narcisten zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen plotseling hun stemming veranderen zonder duidelijke reden.
Een narcist kan snel boos worden en hebben moeite om hun emoties te beheersen. Dat maakt iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis onberekenbaar.
#7: Ze zijn onverzadigbaar
Narcisten hebben vaak een onverzadigbare behoefte aan succes en macht en blijven altijd op zoek naar manieren om hun gevoel van eigenwaarde te verhogen.
Ze zijn nooit tevreden met wat ze hebben en blijven altijd op zoek naar meer.
#8: Ze zijn onverantwoordelijk
Narcisten hebben vaak moeite om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties en schuiven de schuld vaak af op anderen.
Ze zijn vaak lui en ongeorganiseerd en verwachten dat anderen hun werk voor hen doen.
#9: Ze zijn gevaarlijk
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn gevaarlijk omdat ze anderen manipuleren en gebruiken om hun eigen behoeften te bevredigen.
Ze hebben geen empathie en bekommeren zich niet om de gevolgen van hun acties voor anderen. Dit kan leiden tot emotioneel, fysiek of financieel misbruik van de mensen om hen heen.
Daarnaast kunnen narcisten ook gevaarlijk zijn voor zichzelf en hun omgeving door hun onvoorspelbare en onbeheerste emoties.
Uit onderzoek blijkt dat narcisten weinig empathie hebben en manipulatief gedrag kunnen gebruiken om anderen onder controle te houden.
Lees ook: Zo herken je een narcistische man.
De grootste mythe over narcistische persoonlijkheidsstoornis
Nu zijn we beland bij het belangrijkste deel van dit artikel. Een van de grootste mythes over narcisme is dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis gemakkelijk te herkennen zijn.
Veel mensen denken dat narcisten altijd opvallend en extreem zijn in hun gedrag, maar dat is niet altijd het geval.
Sommige mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunnen zeer subtiel en gehaaid zijn in hun manipulatieve gedrag en kunnen jarenlang onopgemerkt blijven.
Het is belangrijk om te onthouden dat narcisme een complexe aandoening is en dat mensen met deze persoonlijkheidsstoornis in staat zijn om hun ware aard te verbergen voor anderen.
Met welk type narcist heb ik te maken?
Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.
Hoe herken je een narcist in het begin?
Hoe kun je iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis in het beginnen herkennen? Om een narcist snel te herkennen aan het begin van een relatie is het belangrijk om op een aantal dingen te letten.
Let op of iemand een overdreven gevoel van eigenwaarde heeft, manipulatief is, egocentrisch is, onbetrouwbaar is, afhankelijk is van complimenten, onvoorspelbaar is en onverantwoordelijk is.
Als iemand meerdere van deze kenmerken vertoont, kan dit een teken zijn dat ze een narcist zijn.
Kijk bij narcistisch gedrag altijd naar een cluster
Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van één kenmerk van een narcistische persoonlijkheidsstoornis niet betekent dat iemand automatisch een narcist is.
Narcisme is een complexe psychologische aandoening die wordt gekenmerkt door een cluster van kenmerken en gedragingen.
Het hebben van één of twee kenmerken van narcisme kan gewoon een menselijke eigenschap zijn die bij iedereen voorkomt.
Het is pas als iemand meerdere van deze kenmerken vertoont en deze kenmerken samen een patroon vormen dat er sprake kan zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Hoe is een narcist in een relatie?
Loop je met de vraag rond ‘Hoe is een narcist in een relatie?‘. In een relatie kan een narcist manipulatief en onbetrouwbaar zijn.
Ze kunnen hun partner gebruiken om hun eigen behoeften te bevredigen zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor hun partner.
Ze hebben geen empathie en zullen hun partner emotioneel, fysiek of financieel misbruiken om hun eigen behoeften te bevredigen.
Het is vooral de laatste fase van een relatie waarin de narcist onvoorspelbaar en onbeheerst lijkt te zijn, met wisselende stemmingen zonder duidelijke reden. Hun obsessie om hun eigenwaarde te verhogen kan leiden tot onverantwoordelijk en zelfs crimineel gedrag.
Het is belangrijk om professionele (online) ondersteuning te zoeken als je denkt dat je in een relatie bent met een narcist, zodat je de aard en ernst van de situatie kunt beoordelen en ermee om kunt gaan.
Uit onderzoek blijkt dat narcisten verschillende tactieken gebruiken, zoals manipulatie, overreding en agressieve en intimiderende methoden om te krijgen wat ze willen van hun romantische partners.
Tot slot
De vraag ‘wat is een narcist?’ werd in dit artikel uitvoerig beantwoord. Zoals je hebt gelezen is narcisme is een com
plexe en gevaarlijke persoonlijkheidsstoornis.
Het hebben van een enkel kenmerk van narcisme betekent niet automatisch dat iemand een narcist is, maar een cluster van kenmerken en gedragingen kan wijzen op de aanwezigheid van deze aandoening.
Zoek hulp als je denkt dat je partner of een familielid lijdt aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Als je twijfelt of je met een narcist te maken hebt, kan onze gratis narcisme test je helpen om meer inzicht te krijgen in de situatie.
Ook krijg je een gratis hulpgids toegestuurd zodat je kunt leren hoe je met een narcistische persoonlijkheidsstoornis kunt omgaan. Hierdoor ben je beter beschermd tegen narcistisch misbruik.