flying monkeys

Wat Flying Monkeys Zijn & Wat je Eraan Kan Doen

Als je te maken hebt met narcistische manipulatie, dan kom je soms rare termen tegen zoals “flying monkeys” of “fly monkeys”.

Dit kan heel verwarrend zijn, maar we gaan het in dit artikel duidelijk maken zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is.

Lees in dit artikel meer over flying monkeys en de helpers van narcisten en ontdek hoe je jezelf kunt beschermen.

Wat zijn fly monkeys?

Een “vliegende aap” of “flying monkey” is een term die wordt gebruikt in de populaire psychologie, vooral in discussies rond narcistisch misbruik, om te verwijzen naar mensen die een narcist helpt zijn of haar manipulaties en misbruik te plegen. De term komt van de vliegende apen in de film “The Wizard of Oz”

De rol van een Flying Monkey

Een flying monkey fungeert als een soort boodschapper voor de narcist, die zijn of haar giftige boodschappen overbrengt naar de beoogde slachtoffers. Ze spelen een cruciale rol in het verder uitbreiden van het destructieve netwerk van de narcist.

Hoe herkent men een Flying Monkey?

Het herkennen van een flying monkey is vaak moeilijk, aangezien hun acties subtiel en indirect kunnen zijn. Let op de volgende kenmerken:

  1. Ze verdedigen blindelings de acties van de narcist.
  2. Ze verspreiden roddels of onwaarheden over jou, die van de narcist afkomstig zijn.
  3. Ze tonen geen empathie voor het slachtoffer van de narcist.
  4. Ze lijken niet in staat om de manipulatieve patronen van de narcist te herkennen.

Waarom maken narcisten gebruiken van fly monkeys?

Een “vliegende aap” of “flying monkey” is een term die wordt gebruikt in de populaire psychologie, vooral in discussies rond narcistisch misbruik, om te verwijzen naar mensen die een narcist helpt zijn of haar manipulaties en misbruik te plegen. De term komt van de vliegende apen in de film “The Wizard of Oz”.

Narcisten maken vaak gebruik van “vliegende apen” om verschillende redenen:

#1: De narcist zoekt bevestiging

Narcisten zoeken bevestiging van hun overtuigingen en acties. Door anderen te manipuleren om hun standpunten te steunen, kunnen ze hun gedrag bevestigen en rechtvaardigen.

#2: Isolatie van het slachtoffer

Door anderen te gebruiken om hun misbruik te plegen, kunnen narcisten het slachtoffer isoleren van potentiële steunsystemen. Dit maakt het voor het slachtoffer moeilijker om weerstand te bieden of te ontsnappen aan het misbruik.

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

#3: Vermijding van verantwoordelijkheid

Door anderen het ‘vuile werk’ te laten opknappen, kunnen narcisten verantwoordelijkheid voor hun acties vermijden. Als de ‘vliegende aap’ wordt betrapt of ter verantwoording wordt geroepen, kan de narcist eenvoudig de schuld op hen afschuiven.

#4: Versterking van macht en controle

Door anderen te manipuleren om hun wil te doen, voelt de narcist zich krachtiger en meer in controle. Het geeft hen ook het gevoel dat ze belangrijk zijn en invloed hebben op de mensen om hen heen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet iedereen die als een ‘vliegende aap’ fungeert zich hiervan bewust is. Ze kunnen geloven dat ze de narcistische vrouw helpen of doen wat het beste is in een bepaalde situatie, niet wetende dat ze worden gebruikt om misbruik te plegen of te vergemakkelijken.

Het doel van de Flying Monkey

Flying monkeys worden gebruikt als wapens door de narcist, die hen inzet om zijn of haar emotionele misbruik en manipulatie te verspreiden. Het doel is om de slachtoffers te isoleren en hun zelfvertrouwen te ondermijnen, zodat de narcist meer controle kan uitoefenen.

Omgaan met Fly Monkeys

#1: Grenzen stellen

Het is belangrijk om assertief te zijn en duidelijk je grenzen aan te geven. Je hoeft niet te tolereren dat iemand je onrespectvol behandelt of je emotioneel schaadt. Geef duidelijk aan dat je dergelijk gedrag niet accepteert en neem afstand als iemand je grenzen blijft overschrijden.

#2: Roddels en leugens negeren

Het kan pijnlijk zijn om te horen dat er leugens of roddels over je worden verspreid. Probeer echter niet te reageren op de provocaties. Je energie is beter besteed aan positieve dingen in je leven dan aan het tegengaan van de negativiteit van anderen.

#3 : Zoek professionele steun

Het is belangrijk om niet alleen te blijven met je problemen. Zoek steun bij vrienden, familie of professionele hulpverleners.

Narcisme coaching kan bijzonder nuttig zijn, aangezien deze professionals gespecialiseerd zijn in de problematiek rond narcisme. Ze kunnen je helpen om te gaan met de situatie en je begeleiden in het proces om je leven weer op te bouwen.

#4: Onderwijs jezelf

Kennis is macht. Hoe meer je begrijpt over narcisme, hoe beter je bent uitgerust om ermee om te gaan. Een aanrader is de “Narcist de Baas” methode.

Deze online cursus voor slachtoffers van narcisme geeft inzicht in narcisme, de impact ervan en biedt praktische tips en strategieën om ermee om te gaan.

Door te leren hoe narcisme werkt, kun je het gedrag van de narcist en de flying monkey beter begrijpen en er effectief op reageren.

#5: Bescherm je privacy

In het digitale tijdperk waarin we nu leven, is het essentieel om je online privacy te beschermen. Als je te maken hebt met een flying monkey, kunnen ze proberen je sociale media accounts te gebruiken om informatie over je te verzamelen of om negativiteit in je leven te brengen.

Zorg ervoor dat je privacy-instellingen op alle sociale media platformen, zoals Facebook, Instagram, en Twitter, zijn ingesteld om je account privé te houden.

Deel alleen informatie met mensen die je vertrouwt. Het is ook verstandig om geen persoonlijke informatie, zoals je adres of telefoonnummer, online te delen. Zeker als je kinderen met een narcist hebt. Bescherming van je privacy kan een extra barrière vormen tegen de invloed van de narcist en de flying monkey.

Lees ook: Zo herken je een toxische relatie.

Hoe Narcisten fly monkeys recruteren

Narcisten hebben een opvallend vermogen om anderen in hun greep te houden. Dit is deels te wijten aan hun knap gebruik van manipulatieve tactieken, waaronder het inschakelen van zogenoemde ‘vliegende apen’.

Deze term, veelgebruikt in de psychologie, verwijst naar personen die door de narcist worden gebruikt om hun manipulatieve plannen uit te voeren.

Elk mens bezit narcistische eigenschappen in meer of mindere mate. Dit betekent dat we de neiging hebben om onszelf te idealiseren, te geloven dat we speciaal of belangrijk zijn. Narcisten, met hun scherpzinnige inzicht in menselijk gedrag, benutten deze natuurlijke eigenschap door hun ‘vliegende apen’ ervan te overtuigen dat ze een unieke rol spelen in het leven van de narcist.

De flying monkeys die gevoelig zijn voor de invloed van de narcist, hebben vaak kenmerken van kwetsbaar of verborgen narcisme. Dit houdt in dat ze zich vaak onzeker voelen, een laag zelfbeeld hebben en vaak hun eigen behoeften of wensen opzij zetten ten gunste van anderen. Ze kunnen zich onzichtbaar of ondergewaardeerd voelen, en de aandacht die de narcist hen geeft, kan dit gevoel verlichten.

Hoe maken narcisten misbruik van fly monkeys?

Binnen deze dynamiek werkt de narcist slim op de behoeften van de ‘fly monkeys’ in. Ze richten zich op de wens van deze individuen om erkenning en waardering te krijgen. Door hen dit te geven, creëren ze een gevoel van speciaal zijn en gewaardeerd worden. De ‘fly monkeys’ voelen zich gevleid door de aandacht van de narcist en worden daardoor medeplichtig aan het manipulatieve gedrag van de narcist.

Aan de andere kant van het spectrum zijn er ook ‘fly monkeys’ die kenmerken van grandioos of openlijk narcisme vertonen. Deze mensen hebben vaak een opgeblazen zelfbeeld, zijn zeer zelfverzekerd en hebben de neiging om anderen te overheersen of te manipuleren. Ze zien zichzelf weerspiegeld in de narcist en kunnen worden aangetrokken door de schijnbare macht en controle die de narcist uitstraalt.

In dit geval worden de ‘fly monkeys’ door de narcist gebruikt als een middel om hun eigen macht en controle te vergroten. Ze worden vaak betrokken bij de manipulatieve plannen of complotten van de narcist. Verleid door het vooruitzicht van macht en invloed, zijn deze ‘fly monkeys’ vaak gewillige deelnemers in de plannen van de narcist.

In beide scenario’s is het uiteindelijke doel van de narcist om de ‘fly monkeys’ te manipuleren om hun eigen agenda te dienen. Dit toont de sluwe en manipulatieve natuur van narcisten en hoe ze de narcistische neigingen van anderen gebruiken om hun eigen doelen te bereiken.

Het begrijpen van deze dynamiek kan nuttig zijn voor mensen die zich in de greep van een narcist bevinden of voor degenen die anderen willen helpen om uit deze giftige situaties te komen.

Tot slot

Inzicht in het concept van fly monkeys is cruciaal bij het navigeren door de complexe wereld van narcistische manipulatie. Door de tekenen te herkennen en passende actie te ondernemen, kunnen we onszelf beschermen en opbouwen tegen deze vorm van misbruik.

Onthoud, je bent niet alleen in deze strijd. Er zijn hulpmiddelen en ondersteuning beschikbaar om je te helpen navigeren door deze uitdagende situaties. Klik hier voor meer informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *