11 Redenen waarom Narcisten Aantrekken & Afstoten In een Relatie

In de wereld van narcisten lijkt het soms alsof je verwikkeld bent in een voortdurende dans van aantrekken en afstoten.

Dit artikel belicht de dynamiek van narcistische relaties en helpt je te begrijpen wat narcisten aantrekt en wat hen juist doet terugdeinzen.

In dit artikel leer je de geheimen van de ‘narcistische wals’ te ontrafelen.

Wat stoot een narcist af?

In dit artikel zullen we het intrigerende onderwerp van wat een narcist afstoot nader onderzoeken.

Hoewel het moeilijk kan zijn om een narcist te doorgronden, zijn er bepaalde factoren en gedragingen die hen irriteren of ongemakkelijk maken. Het begrijpen van deze afstotende elementen kan nuttig zijn voor zowel mensen die met narcisten omgaan als voor diegenen die hun eigen narcistische neigingen onder controle willen krijgen. Laten we dieper ingaan op de aspecten die een narcist afstoten en waarom dat zo is.

Verschillende dingen kunnen een narcist afstoten. Hier zijn enkele belangrijke redenen:

Afstoten #1: Gebrek aan bewondering

Niets jaagt een narcist sneller op de vlucht dan iemand die niet voortdurend hun ego streelt. Zorg ervoor dat je niet vergeet om hun geweldige prestaties te roemen, anders kun je je voorbereiden op een stevige dosis afstoting.

Afstoten #2: Kritiek

Heb je ooit een kat zien reageren op een komkommer? Dat is ongeveer de reactie van een narcist op kritiek. Ze zijn allergisch voor elke vorm van negatieve feedback, dus als je een narcist wilt afstoten, hoef je alleen maar een spiegel voor te houden die niet hun meest flatterende reflectie toont.

Afstoten #3: Je gedraagt je onafhankelijk

Een narcist wil zich graag nodig en belangrijk voelen, dus als je jezelf als een zelfvoorzienend en onafhankelijk persoon presenteert, kan dit een narcist de stuipen op het lijf jagen. Ze zullen op zoek gaan naar iemand die meer afhankelijk is, zodat ze zichzelf als de held van het verhaal kunnen blijven zien.

Afstoten #4: Emotionele openheid

Het kan paradoxaal lijken, maar narcisten houden er niet van om emotioneel kwetsbaar te zijn. Als je je hart opent en oprechte emoties deelt, is de kans groot dat een narcist zich terugtrekt. Ze geven de voorkeur aan oppervlakkige interacties waarbij hun ego intact blijft.

Afstoten #5: Het ontmaskeren van hun façade

Een narcist is een meester in het creëren van een valse persoonlijkheid, compleet met pracht en praal. Wanneer je door hun masker heen prikt en de echte persoon daarachter onthult, zullen ze zich snel terugtrekken om hun imago te beschermen.

Lees ook: Veelgestelde vragen over narcisme.

Afstoten #6: Anderen op de eerste plaats zetten

Als je een narcist wilt afschrikken, zet dan anderen op de eerste plaats. Ze kunnen het gewoon niet uitstaan dat ze niet altijd het middelpunt van de aandacht zijn. Door andere mensen voorrang te geven, raakt hun zelfvertrouwen een gevoelige snaar en zullen ze zich waarschijnlijk uit de situatie terugtrekken.

Wat trekt de narcist aan?

Je zweert dat je het nooit meer zal doen. Maar ondanks je verwoede pogingen, trek je steeds narcisten aan in je liefdesleven.

“Waarom ben ik aangetrokken tot narcisten en hoe vinden ze mij?”

Ik geef je een aantal redenen waarom toxische mensen zich aangetrokken tot je voelen. Ik vertel je ook hoe je ze in de toekomst kunt vermijden.

Waarom trek jij narcisten aan? Hier zijn 7 mogelijke redenen:

#1: Je bent aantrekkelijk voor de narcist

Je hebt opvallende trekken en een magneet persoonlijkheid die mensen aantrekt. Helaas trekken je goede uiterlijk ook mensen met narcistische neigingen aan die op zoek zijn naar iemand om hun eigen ego te boosten.

Soms gebruiken narcisten flying monkeys (handlangers) om jou voor hun karretje te spannen.

#2: Je bent een people pleaser

Je wilt iedereen blij maken en je bent altijd bereid om anderen voor jezelf te zetten. Dit type gedrag spreekt narcisten aan omdat ze iemand willen die hun behoeften zonder vraag ondersteunt.

#3: Je bent lief of succesvol

Je bent het type persoon dat alles heeft: schoonheid, hersenen en succes. Narcisten zijn aangetrokken tot mensen zoals jij omdat ze met iemand willen zijn die door anderen bewonderd wordt.

#4: Je hebt een redder complex

Je bent het type persoon die iedereen wil redden, ook degenen die niet gered willen worden. Je bent aangetrokken tot mensen die eruit zien alsof ze hulp nodig hebben, zelfs als het alleen een façade is, en je wilt degene zijn die hun redder is.

#5: Je bent codependant

Je hebt een sterk verlangen om nodig te zijn, wat je kwetsbaar maakt voor mensen met narcistische neigingen.

Ze zullen vaak je codependentie naar hun voordeel gebruiken en je het gevoel geven dat je hen nodig hebt, terwijl het in werkelijkheid andersom is.

Hoe stoot je een kwetsbare narcist af?

Het is belangrijk om te beseffen dat het bewust afstoten van een kwetsbare narcist niet de meest ethische benadering is.

In plaats daarvan is het beter om je te richten op het stellen van grenzen en het houden van een gezonde afstand.

Als je toch zoekt naar manieren om minder aantrekkelijk te zijn voor een kwetsbare narcist, kun je een aantal dingen proberen.

Ten eerste is het goed om assertief te zijn. Kwetsbare narcisten voelen zich vaak bedreigd door mensen die voor zichzelf opkomen. Door duidelijk je mening en behoeften te uiten, oefen je assertiviteit.

Daarnaast helpt het om emotioneel stabiel te zijn. Kwetsbare narcisten voelen zich vaak aangetrokken tot mensen die emotioneel instabiel zijn, omdat ze zich dan sterker en meer in controle voelen.

Door aan je eigen emotionele stabiliteit te werken, word je minder aantrekkelijk voor een narcist. Zeker als ze een dubbelleven leiden.

Zorg ook goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Een onafhankelijk persoon die zijn eigen welzijn op de eerste plaats zet, is minder aantrekkelijk voor een kwetsbare narcist.

Hoe zorg je ervoor dat een narcist geobsedeerd raakt door jou?

Het is belangrijk om te benadrukken dat het bewust manipuleren van iemands gevoelens en emoties, inclusief die van een narcist, onethisch en schadelijk kan zijn voor alle betrokkenen.

Een gezonde relatie, of het nu vriendschappelijk of romantisch is, zou gebaseerd moeten zijn op wederzijds respect.

Toch zijn er enkele tactieken die mogelijk kunnen leiden tot een narcist die geobsedeerd raakt door jou:

Bewondering tonen: Narcisten houden van bewondering en aandacht. Door hun prestaties en kwaliteiten te prijzen, voed je hun ego en vergroot je de kans dat ze zich tot jou aangetrokken voelen.

Mysterieus zijn: Door een zekere mate van mysterie rondom jezelf te creëren, kan de narcist geïntrigeerd raken en meer over je te weten willen komen.

Spiegel hun gedrag: Narcisten zijn vaak aangetrokken tot mensen die op hen lijken. Door hun gedrag en houding te spiegelen, kun je hen het gevoel geven dat jullie een sterke verbinding hebben.

Wees hun steunpilaar: Narcisten willen vaak dat anderen hen als superieur zien. Door hen te steunen en te bevestigen in hun ideeën en overtuigingen, zullen ze zich meer tot je aangetrokken voelen.

Hoewel deze tactieken effectief kunnen zijn om een narcist geobsedeerd te laten raken door jou, is het belangrijk om te onthouden dat dergelijke manipulatieve gedragingen kunnen leiden tot ongezonde en destructieve relaties.

Tot slot

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een narcist in je leven, kan het nuttig zijn om meer inzicht te krijgen in je eigen gedrag en dat van anderen.

Probeer onze gratis narcisme test om een beter beeld te krijgen van narcistische eigenschappen en patronen.

Deze test kan je helpen bij het identificeren van mogelijke problemen en het nemen van de eerste stappen om jezelf te beschermen tegen narcistisch misbruik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *