10 Symptomen van Narcisme & Hoe Ermee Omgaan

Narcisme is een complex persoonlijkheidskenmerk dat vaak moeilijk te herkennen is.

In dit artikel onthullen we 10 symptomen van narcisme en bieden we praktische tips om ermee om te gaan.

Duik in de wereld van narcisten, begrijp hun gedrag en ontdek hoe je jezelf kunt beschermen tegen hun manipulatieve invloed. Laat je informeren en lees verder!

Symptoom 1: Hij heeft vaak oppervlakkige relaties

Een narcist kan moeite hebben met het opbouwen van diepe, betekenisvolle relaties. Zijn relaties zijn vaak oppervlakkig en gebaseerd op wat hij van anderen kan krijgen.

Hij kan charmant zijn, maar dit is meestal slechts een façade om anderen voor zijn eigen doeleinden te gebruiken.

Symptoom 2: Hij beschouwt zichzelf als uniek en bijzonder

Een narcist beschouwt zichzelf als uniek en bijzonder. Hoewel hij bijvoorbeeld werkloos is of de hele dag op de bank ligt, gelooft hij nog steeds dat hij ooit de directeur van een multinational zal worden.

Symptoom 3: Hij heeft weinig empathie voor anderen

Een narcist kan moeite hebben met empathie, waardoor hij vaak ongevoelig overkomt voor de gevoelens van anderen. Hij kan egocentrisch zijn en moeite hebben om zich in te leven in de situatie van anderen. Dit kan leiden tot ongevoeligheid en het negeren van jouw emoties en behoeften.

Symptoom 4: Hij heeft een sterke behoefte aan bewondering


een narcist die zichtbaar bewondering nodig heeft

Een narcist heeft voortdurend bewondering en bevestiging van anderen nodig. Hij haalt zijn zelfvertrouwen en eigenwaarde voornamelijk uit de bevestiging van anderen. De narcist kan niet zonder.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Wanneer je in een relatie met een narcist bent, moet je vaak zijn ego strelen en hem complimenteren.

Symptoom 5: Hij kan manipulatief en dominant zijn

Een narcist kan manipulatief gedrag vertonen om zijn zin te krijgen. Hij of zij kan mensen gebruiken voor zijn eigen doelen en is bereid over anderen heen te lopen om zijn doelen te bereiken.

In een relatie kan hij proberen je te domineren en te controleren, wat kan leiden tot een ongezonde machtsdynamiek.

Lees ook: Waarom de narcist een dubbelleven leidt.

Symptoom 6: Hij heeft een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel

Een narcist kan moeite hebben met het nemen van verantwoordelijkheid voor zijn eigen daden. Hij kan de schuld op anderen afschuiven en nooit toegeven dat hij fouten heeft gemaakt.

Dit kan frustrerend zijn, vooral als je probeert problemen in de relatie op te lossen.

Symptoom 7: Hij streeft een abstract doel na

Een eigenschap van een narcist is dat hij bepaalde doelen veel belangrijker vindt dan jou.

Hij streeft naar roem, succes, geld en macht, vaak alle vier tegelijk. In veel gevallen komt hij niet eens in de buurt van wat hij nastreeft. Maar zijn arrogantie kent geen grenzen.

Het probleem is dat hij meedogenloos is in zijn streven. Als hij zijn relatie met jou moet opofferen, zal hij dat doen. Jij komt altijd op de tweede plaats.

Symptoom 8: Hij is vaak jaloers en bezitterig

een narcist die zichtbaar jaloers is

Een narcist kan extreem jaloers en bezitterig zijn in relaties. Hij ziet zijn partner vaak als een verlengstuk van zichzelf en kan het moeilijk vinden om zijn partner als een onafhankelijk individu te zien. Dit kan leiden tot ongezonde jaloezie en een bezitterige houding.

Symptoom 9: Hij kan wraakzuchtig en destructief zijn

Wanneer een narcist zich bedreigd of gekwetst voelt, kan hij het gevoel hebben dat hij zichzelf moet beschermen door anderen te straffen. Dit kan leiden tot destructief gedrag en het verbreken van relaties zonder enige vorm van verzoening.

Symptoom 10: Hij kan arrogant en pretentieus zijn

Een narcist kan overkomen als arrogant en pretentieus. Hij gelooft vaak dat hij superieur is aan anderen en dat hij speciale behandeling verdient.

Dit kan irritant zijn voor de mensen om hem heen en kan leiden tot conflicten in relaties.

Tot slot

Het is cruciaal om te begrijpen dat niet iedereen die narcistische trekken vertoont aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt. Het is mogelijk dat iemand enkele van deze kenmerken toont zonder een officiële diagnose.

Desalniettemin, als je in een relatie bent met iemand die veel narcistische eigenschappen heeft, is het zoeken naar professionele hulp en ondersteuning essentieel, zowel voor jezelf als voor je partner.

Het is vaak moeilijk om een relatie met een narcist te veranderen of te verbeteren, maar het is niet onmogelijk. Professionele hulp, zoals therapie, kan nuttig zijn voor zowel de narcist als de partner. Het belangrijkste is om je eigen welzijn en emotionele gezondheid te beschermen en te zorgen voor de ondersteuning die je nodig hebt.

Als je vermoedt dat je in een relatie bent met een narcist, is het belangrijk om professioneel advies in te winnen en te bespreken wat de beste manier is om met de situatie om te gaan. Klik hier voor meer informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *