Waarom de Pijnlijke Stiltebehandeling van Narcisten een Vorm van Misbruik Is

Heb je ooit de pijnlijke stille behandeling van een narcist ervaren?

Deze vorm van misbruik wordt vaak gebruikt door narcisten om hun slachtoffers te straffen en te controleren.

Maar wat is de stille behandeling precies, en hoe kun je jezelf ertegen beschermen?

In dit artikel zullen we de dynamiek van de stille behandeling van de narcist onderzoeken en tips geven over het omgaan met dit giftige gedrag.

Wat is een stiltebehandeling?

Een stiltebehandeling is een vorm van emotionele manipulatie waarbij een persoon consequent weigert te reageren op de pogingen tot communicatie van een ander.

Deze techniek wordt vaak gebruikt als een middel om macht en controle uit te oefenen over het slachtoffer, door hen een gevoel van onzekerheid, isolatie en machteloosheid te geven.

Het kan variëren van het negeren van berichten en telefoontjes tot het volledig vermijden van fysieke aanwezigheid of oogcontact. De stiltebehandeling kan worden ingezet na een conflict, als straf, of soms zonder duidelijke reden, wat bijdraagt aan de verwarring en het leed van het slachtoffer.

Narcisten zijn zelfingenomen en neigen egoïstisch en manipulatief te zijn.

Wat is het verband met narcisten?

Als je een narcist in je leven hebt, is de kans groot dat je op een bepaald moment hun stille behandeling hebt ervaren.

Het is een vorm van manipulatie en een misbruiktactiek die ze gebruiken om anderen te straffen voor vermeende overtredingen.

Het kan ongelooflijk frustrerend – en zelfs pijnlijk – zijn om de stille behandeling van iemand waar je zo diep om geeft te ervaren.

Toch is het belangrijk om te onthouden dat ze dit doen uit hun eigen behoefte aan macht over een ander persoon.

Waarom zwijgen narcisten?

 • De narcist straft je. Narcisten straffen graag degenen die hen hebben gekwetst of hen zich slecht over zichzelf laten voelen. Dit gebeurt vaak wanneer iemand de avances van de narcist heeft afgewezen, hun gevoelens heeft gekwetst, of iets heeft gezegd dat ze niet willen horen. Bijvoorbeeld:
 • Als je hun avances hebt afgewezen, kan dit zo eenvoudig zijn als een blik of een ongemakkelijk moment tussen jullie dat je afwijzing duidelijk maakt zonder eigenlijk direct “nee” te zeggen tegen het gezicht van de narcist.
 • Of misschien kwamen ze er via sociale media achter dat je met iemand anders aan het rondhangen was voordat je met hen op date ging en voelden ze zich jaloers omdat ze niet wilden dat iemand anders in de weg stond om een relatie te hebben met zo’n aantrekkelijk persoon als jij!
 • In elk geval zal gestraft worden door de stille behandeling de zaken alleen maar erger maken voor beide partijen. Men kan zich schuldig voelen na het realiseren hoeveel schade ze een ander mens hebben toegebracht (ik kijk hier naar mezelf).

Is de stille behandeling manipulatie?

Het is niet ongebruikelijk voor narcisten om stilte te gebruiken om jou te controleren, te krijgen wat ze willen en je slecht te laten voelen over jezelf. Ze kunnen het gebruiken om je te straffen of passief-agressieve opmerkingen te maken door hun stilte.

Als je partner constant stil is als ze boos op je zijn, proberen ze iets uit de situatie te halen. Ze zullen ook proberen te zorgen dat wanneer ze weer praten, het zal zijn wanneer de tijd juist is – wat uren later kan betekenen of zelfs dagen na het incident. Dit kan beide partijen in verwarring en frustratie achterlaten omdat ze niet weten waar ze bij elkaar staan.

Waarom is de stille behandeling zo effectief voor een narcist?

De stille behandeling is een van de meest schadelijke vormen van misbruik omdat het angst en twijfel verspreidt. Het is moeilijk om jezelf te verdedigen tegen een aanval die uit het niets kan komen, waardoor je op zoek gaat naar antwoorden als je partner zich terugtrekt of je teksten of oproepen niet beantwoordt.

De narcist zal vaak de stille behandeling gebruiken om je te straffen voor vermeende overtredingen en het later goedmaken door je te overladen met aandacht om hun liefde te bewijzen (het klassieke “Ik had het mis, maar ik hou nog steeds van je!”).

De stille behandeling werkt omdat het ons onszelf laat bevragen: Heb ik iets verkeerd gedaan? Had ik vaker op mijn telefoon moeten kijken? Ben ik te behoeftig? Val ik de mensen om me heen lastig? De narcist weet dat deze tactiek werkt – en ze gebruiken het herhaaldelijk totdat we beginnen te twijfelen aan onze geestelijke gezondheid in plaats van die van hen.

Lees ook: Zo herken je emotionele chantage.

Hoe lang blijven ze stil?

De stille behandeling van de narcist is een vorm van misbruik. Het kan plotseling gebeuren, of het kan iets zijn dat ze gebruiken om te krijgen wat ze willen als ze boos zijn.

Ze kunnen het gevoel hebben dat het vervullen van hun behoeften belangrijker is dan die van jou en zullen stil blijven totdat je begint te doen wat ze willen. De narcist kan dit ook gebruiken als straf om ervoor te zorgen dat je weet wie de baas is in de relatie.

Deze vorm van misbruik kan uren, dagen, weken of zelfs maanden aanhouden. Het wordt vaak niet besproken door de betrokken partijen. Dit komt omdat er geen manier is voor hen om hun verschillen op te lossen. De situatie blijft onveranderd totdat de narcist beslist dat het voorbij is, wat mogelijk nooit gebeurt.

Wat gebeurt er als je het negeert?

Hoewel veel mensen bekend zijn met de stille behandeling als een vorm van misbruik, is het een wijdverbreid fenomeen. Het gaat om een passief-agressieve manier van doen, waarbij iemand uit woede of frustratie weigert met een ander te communiceren, of slechts minimaal reageert.

Deze tactiek wordt vaak ingezet als vergelding, wanneer men zich door de ander benadeeld voelt. Echter, deze vorm van “straf” is zelden effectief en leidt meestal alleen maar tot verdere schade aan de relatie tussen beide partijen.

Als je regelmatig te maken hebt met stille behandeling van een narcistische partner, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat dit gedrag niet normaal is in een gezonde relatie.

Je geeft de stille behandeling

De stille behandeling is een vorm van misbruik, geen gezonde communicatiemethode. Het is een van de favoriete manieren van de narcistische misbruiker om je te controleren.

Je zou in de verleiding kunnen komen om te denken dat de narcist die alle communicatie met je verbreekt zoveel pijn moet voelen dat ze het niet kunnen verdragen. Maar onthoud: Narcisten voelen geen pijn zoals wij dat doen.

De stiltebehandeling wordt vaak ingezet door narcisten als een manier om te straffen voor gedrag dat zij interpreteren als een overtreding. Zelfs als dit niets met hen persoonlijk te maken heeft.

Neem bijvoorbeeld een situatie waarin je schoonmoeder haar verjaardag is vergeten; nu negeert ze je bij elke gelegenheid.

Of stel dat iemand opmerkte dat haar haar er dunner uitzag; nu vermijdt ze elk ander gespreksonderwerp. De reeks voorbeelden is eindeloos. Narcisten grijpen elk excuus aan, hoe onbeduidend ook. Dit doen ze om controle over hun slachtoffers uit te oefenen door middel van emotionele manipulatie zoals deze.

Hoe ga je om met de stiltebehandeling van een narcist?

Bij het omgaan met een narcist die je de stille behandeling geeft, is het belangrijk om te onthouden dat het niet jouw schuld is. Ze zijn manipulatief en misbruikend en gebruiken hun gedrag om te krijgen wat ze willen van anderen. Je kunt niet controleren hoe of wanneer de narcist zich zo gedraagt – maar je kunt wel bepalen hoe JIJ reageert.

Hier zijn enkele tips voor het omgaan met de stille behandeling van een narcist:

Tips om met de stiltebehandeling van een narcist om te gaan

Laat je niet manipuleren door de stiltebehandeling van een narcist. Hun zwijgen en het onthouden van aandacht is een strategie om controle over je te krijgen. Het is belangrijk om hun gedrag niet te belonen door toe te geven aan hun stilzwijgende eisen.

 1. Herken de Tactiek: Bewustwording is de eerste stap. Herken dat de stiltebehandeling een manipulatietechniek is, niet een persoonlijke afwijzing van jou.
 2. Bewaar je Zelfrespect: Laat de acties van een narcist je zelfbeeld niet beïnvloeden. Herinner jezelf aan je eigen waarde, onafhankelijk van hun goedkeuring.
 3. Stel Grenzen: Maak duidelijk dat communicatie belangrijk is voor jou en dat je niet zult tolereren genegeerd te worden. Dit kan persoonlijk, schriftelijk of via een derde partij.
 4. Zoek Steun: Bouw een netwerk van vrienden, familie of professionals die je ervaringen kunnen valideren en je emotionele steun kunnen bieden.
 5. Focus op Zelfzorg: Benut deze tijd om je te richten op activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen, los van de goedkeuring van de narcist.
 6. Leer Communicatietechnieken: Effectieve communicatie kan helpen de impact van de stiltebehandeling te verminderen. Technieken zoals assertieve communicatie en het gebruik van “Ik voel” uitspraken kunnen nuttig zijn.
 7. Begrijp de Narcist: Realiseer je dat de acties van de narcist voortkomen uit hun eigen onzekerheden en psychologische problemen. Dit is geen excuus voor hun gedrag, maar kan helpen hun acties minder persoonlijk te nemen.

Tot slot

De stiltebehandeling van een narcist is pijnlijk, maar reflecteert vooral hun eigen onzekerheden. Het is belangrijk om te beseffen dat dit gedrag meer over hen gaat dan over jou.

Dit inzicht vormt de basis van de ‘Narcist de Baas Methode’, een effectief programma ontwikkeld door narcisme-expert Vera Franssen voor slachtoffers van narcistisch misbruik.

Deze methode biedt handvatten om narcistische manipulatie te doorzien, je grenzen te versterken en je zelfvertrouwen te herstellen.

Het helpt je de negatieve cyclus te doorbreken en op te bouwen naar een zelfverzekerder leven, los van narcisme.

Neem de controle terug en word de baas over je eigen leven met de ‘Narcist de Baas Methode’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *