vrouw vredig zittend op een strand in de buurt van de oceaan

Met een Narcist op Vakantie? 6 Tips Die Je Moet Weten

Ga je met een narcist op vakantie? Dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Narcisten kunnen vakanties verpesten als de dingen niet gaan zoals zij graag willen.

Hoe ga je om met de grillen van een narcist op vakantie? En wat kun je doen om toch nog te genieten op vakantie? Dat lees je in dit artikel.

Waarom verpesten narcisten vaak vakanties?

Met een narcist op vakantie gaan is geen pretje. Als slachtoffer zul je al snel verwijten krijgen en op eieren moeten lopen. Waarom hebben narcisten de nare eigenschap om vakanties voor anderen te verpesten?

Als ze hun zin niet krijgen of niet krijgen wat ze denken dat hen verschuldigd is, is dit een klap voor hun trots en hun kwetsbare gevoel van eigenwaarde. Ze kunnen uithalen met verrassende vijandigheid en wreedheid, aangewakkerd door narcistische woede.

Hieronder het verhaal van Karen:

“In het begin van de relatie was het geweldig. Ik kreeg zoveel aandacht, we lachten veel en waren heel intiem tijdens vakanties. Ik was dolverliefd. “Wauw, ik heb mijn droompartner gevonden!” dacht ik.

Een paar jaar later, huwelijk en twee kinderen. Overal waar we op vakantie gingen, nam hij alle beslissingen. Hij liep altijd voor of achter me met een van de kinderen, dus het leek alsof hij niet bij me was. Hij zat altijd aan de telefoon of computer, en beweerde dat het om zaken ging. Hij keek constant naar andere vrouwen, wetende dat ik daar pissig van werd. Ik voelde me zo leeg en verward.”

Hier zijn enkele manieren waarop narcisten vakanties kunnen verpesten:

  • Mensen imponeren: Narcisten genieten ervan om indruk te maken op anderen. Ze zullen vaak opscheppen over de luxe van de vakantie of de dure plekken die ze bezoeken.
  • Anderen het gevoel geven dat ze hen iets verschuldigd zijn: Door bijvoorbeeld de rekening te betalen, creëren ze een situatie waarin je je verplicht voelt om iets terug te doen.
  • Rijkdom laten zien of anderen jaloers maken: Ze zullen vaak laten zien hoe goed ze het hebben, wat kan leiden tot ongemakkelijke situaties waarin anderen zich minderwaardig voelen.
  • Omgaan met mensen die zij als van hoge status beschouwen: Narcisten zoeken vaak contact met mensen die ze als belangrijk of invloedrijk beschouwen, wat ten koste kan gaan van de tijd die ze met jou doorbrengen.
  • Anderen vinden voor losse seksuele contacten: Vakanties bieden een omgeving waarin narcisten eerder geneigd zijn om losbandig gedrag te vertonen, wat kan leiden tot problemen in relaties.
  • Chaos creëren in een gecontroleerde omgeving: Narcisten genieten ervan om drama en onrust te veroorzaken, zelfs in een vakantieomgeving.
  • Het idee versterken dat ze superieur zijn aan de mensen om hen heen: Door bijvoorbeeld hotelpersoneel en andere dienstverleners rond te commanderen, laten ze zien dat ze zich boven anderen voelen.
  • Mensen aan het lijntje houden: Ze kunnen vage beloftes doen en plannen maken die nooit werkelijkheid worden, waardoor je continu in onzekerheid verkeert.

Narcisten kunnen je meenemen op een fantasietrip die bijna perfect lijkt. Aan elke behoefte zal worden voldaan, geen luxe zal worden gespaard.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Dit kan in het begin betoverend aanvoelen, maar uiteindelijk is het doel vaak om controle uit te oefenen en je afhankelijk te maken van hun goedkeuring en aandacht.

Met een narcist op vakantie? Bereid je voor

Feestdagen en vakanties zijn voor hen een bijzondere tijd, maar niet op dezelfde manier als voor jou. Je ziet die momenten als een tijd om te koesteren met je dierbaren, om later op terug te kijken en te bedenken wat een geweldige tijd het was…

Maar de narcist ziet het als een kans om alles totaal te verpesten, en dat doet hij alleen maar om jou een lesje te leren. Zeker als de dingen niet lopen zoals een narcist dat wilt. Deze frustratie en onmacht zullen ze op de ander projecteren.

Wat kun je doen als je met een narcist op vakantie gaat? Waarop moet je letten en wat moet je vooral niet doen? Daarover gaan de onderstaande tips. Ontdek wat je het beste kunt doen als je met een narcist op vakantie gaat:

Tip #1: Heb geen hoge verwachtingen en geniet ban de kleine dingen

Laten we eerlijk zijn. Je kunt geen perfecte vakantie verwachten, zeker niet in een situatie van co-ouderschap met een narcist. Ga daarom voor eenvoudige, plezierige, gedenkwaardige momenten en heb geen verwachtingen.

Geniet van de tijd met je kind. Laat ze je veerkracht zien. Geef het goede voorbeeld met een goede houding en vakantiegevoel. Je kunt een positieve invloed op je kinderen hebben, ondanks de zure geest van de narcist.

vrouw en kind glimlachen vrolijk op vakantie

Tip #2: Zorg voor onafhankelijkheid

Zorg ervoor dat je onafhankelijk kunt opereren en niet afhankelijk bent van de narcist tijdens je vakantie.

Houd belangrijke zaken zoals je reistickets en identiteitsbewijs altijd binnen handbereik.

Als je met een auto reist, is het verstandig om zelf de sleutels te beheren, zodat je vrij bent om te gaan wanneer je wilt.

Ook is het belangrijk om altijd wat contant geld en een bankpas bij je te dragen voor onvoorziene uitgaven.

Deze voorbereidingen stellen je in staat om, indien nodig, zelfstandig beslissingen te nemen en je eigen plan te trekken zonder afhankelijk te zijn van de grillen van de narcist.

Lees ook: Hoe te leven met een narcist?

Tip #3: Plan je eigen activiteiten

Zorg dat je eigen activiteiten plant waar je zelfstandig of met anderen van kunt genieten, los van de narcist.

Dit geeft je de vrijheid om te ontsnappen aan mogelijk negatieve energie en om je eigen interesses te volgen.

Of het nu gaat om een museumbezoek, een wandeling op het strand, of het lezen van een boek in een café, het is belangrijk om je eigen agenda te hebben.

Dit helpt om jezelf te beschermen tegen toxisch gedrag. Zo voorkom je dat je volledig wordt meegesleept in de dynamiek van de narcist.

vrouw die vredig op een strand loopt

Tip #4: Wees voorzichtig met wat je deelt

Narcisten gebruiken vaak persoonlijke informatie tegen je.

Wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie over onderwerpen zoals je liefdesleven, financiën, dieet, politiek, religie, levensstijl, gevoelens, gezondheid of werk.

Hoewel dit misschien niet veel overlaat om over te praten, onthoud dat de gesprekken van narcisten gaan over winnen, aandacht krijgen en zich superieur voelen ten opzichte van anderen.

Waarom zou je gevoelige onderwerpen op het spel zetten in gesprekken waarin de ander zulke doelen nastreeft?

Tip #5: Vermijd machtsstrijd

Narcisten zijn vaak uit op machtsstrijd en kunnen proberen je uit te dagen of te provoceren. Het is essentieel om niet op elke provocatie in te gaan.

Door te kiezen voor de aanpak van ‘kiezen je gevechten wijselijk’, vermijd je onnodige conflicten en behoud je je energie voor belangrijkere zaken.

Wanneer je voelt dat een discussie geen productief doel dient, is het soms beter om je terug te trekken of van onderwerp te veranderen.

Lees ook: Zo herken je een toxische relatie.

Tip #6: Documenteer alles tijdens je vakantie

Het is verstandig om alles goed te documenteren tijdens je vakantie. Dit helpt je om eventuele latere verwijten of discussies met de narcist te kunnen weerleggen.

Houd bijvoorbeeld een dagboek bij waarin je notities maakt over wie wat heeft betaald, gemaakte afspraken, en belangrijke gebeurtenissen.

Maak ook foto’s of screenshots van belangrijke berichten of momenten.

Deze documentatie zal van pas komen als je je punten moet bewijzen of je geheugen moet opfrissen over hoe bepaalde zaken zijn verlopen.

vrouw dingen schrijven in een dagboek

Tot slot

Het mag duidelijk zijn dat vakantie vieren met een narcist geen pretje is, maar soms kun je er niet omheen, vooral als het gaat om een familielid of een partner met kinderen.

Hoewel het een uitdaging kan zijn, zijn er manieren om jezelf te beschermen en de invloed van een narcist op je gemoedstoestand te minimaliseren.

Heb je hulp nodig bij het herstellen van narcistisch misbruik na een vakantie?

Wil je herstellen van de impact van narcistisch misbruik? En heb je behoefte aan praktische stappen om je zelfvertrouwen terug te winnen en je grenzen effectiever te stellen?

Voor meer informatie over hoe deze methode jou kan ondersteunen, nodig ik je uit om deze pagina te bezoeken.

Hier vind je alle benodigde hulpmiddelen om een nieuw hoofdstuk te beginnen, vrij van de invloed van narcistisch misbruik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *