Je hebt vast al gehoord dat leven met een narcist niet makkelijk is of misschien heb je dit zelf al ondervonden.
Maar wat maakt het leven met een narcist nu precies zo uitputtend? Wat zijn de gevolgen?
En nog belangrijker: wat kan je doen om leven met een narcist draaglijker te maken?
In dit artikel krijg je een antwoord op deze vragen.
Doel van deze blog: Het doel van dit blog is om inzicht te bieden in hoe het is om met een narcist te leven en welke impact dit kan hebben op je dagelijks leven. We bieden praktische tips en strategieën om deze uitdagingen het hoofd te bieden en je welzijn te beschermen.
Hoe is het om met een narcist te leven?
Narcisten worden gekenmerkt door een gebrek aan empathie, ze luisteren zelden, praten liever over zichzelf, nemen geen verantwoordelijkheid en voelen zich superieur ten opzichte van anderen.
Ze hunkeren naar constante aandacht en bewondering. Deze narcistische voorraad is het levenselixir van narcisten.
Vul je deze narcistische voorraad niet voldoende aan dan kunnen ze in een narcistische woede uitbarsten.
Leven met een narcist is in een woord uitputtend.
Samenleven met een narcist betekent dat je constante aandacht en bewondering moet proberen te tonen.
Je gaat op eieren lopen om te voorkomen dat je partner in een narcistische woede uitbarst. Je voelt je vaak eenzaam en verloren en hebt vaak het gevoel dat de narcist klaar met je is.
Leef je met een narcistische partner? Dit zijn de kenmerken
Vraag je je af of je leeft met een narcistische partner?
Onderstaande lijst van kenmerken kunnen erop wijzen dat dit inderdaad het geval is.
· Je partner leeft niet met je mee.
· Hij bekent nooit schuld en verontschuldigd zich nooit.
· Jij krijgt de schuld van zijn onverantwoorde gedrag.
· Maak je opmerkingen dan voelt je partner zich meteen aangevallen.
· Opscheppen is zowat zijn tweede natuur.
· Je partner spreekt constant over zichzelf.
· Hij is geobsedeerd door uiterlijke schijn.
· Je partner kan zich extreem jaloers gedragen.
· Manipuleren doet hij zo subtiel dat je achteraf pas door hebt dat je gemanipuleerd werd.
· Grenzen tast hij voortdurend af en probeert hij altijd te overschrijden.
· Je partner probeert jou het gevoel te geven dat je gek bent (gaslighting).
· Hij voelt zich gerechtigd in wie hij is en in alles wat hij doet.
Je merkt vast dat deze kenmerken in schril contrast staan met wat er wordt verwacht van met iemand samen te leven.
Een goede relatie wordt gekenmerkt door wederzijds begrip en respect, door elkaar te steunen in goede en slechte tijden en door altijd jezelf te kunnen zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat leven met een narcist heel wat negatieve gevolgen kan hebben.
Dit onderzoek belicht de invloed van narcisme op de mentale gezondheid en het welzijn, met name gerelateerd aan angst en depressie in langdurige relaties met een narcist.
Lees ook: 7 tips voor omgaan met een narcistische partner.

Wat zijn de gevolgen van leven met een narcist?
Een partner die constant buitensporige aandacht en bewondering eist, die je emotioneel chanteert, die ook van anderen misbruik maakt, die liegt, bedriegt en je naar beneden haalt. Daar word je echt niet vrolijk van.
Je kunt dan ook heel negatieve gevolgen verwachten van samenleven met een narcist.

#1. Je voelt je niet tevreden meer met je relatie
Leven met een narcist is zwaar en uitputtend.
Het is niet alleen het vervelende gedrag van een narcist dat voor ergernissen zorgt.
Door zijn manipulatietechnieken komt de hele relatie onder druk te staan. Je voelt je helemaal niet meer op je gemak met je partner en binnen de relatie.
Uit onderzoek blijkt dat het net de psychologische agressie van zijn manipulatietechnieken is die ervoor zorgt dat partners zich minder tevreden gaan voelen in de relatie.1 Narcissism and Relationship Satisfaction from a Dyadic Perspective: The Mediating Role of Psychological Aggression
#2. Jullie hebben vaak conflicten
Elk stel maakt af en toe ruzie. Dat is heel normaal. Leven met een narcist echter houdt vaak in dat er dagelijks conflicten ontstaan en dat is niet gezond in een relatie.
Een narcistische partner wil altijd gelijk hebben en lokt vaak opzettelijk conflicten uit om zijn superioriteit bevestigd te zien. Dit wordt nog erger in combinatie met alcohol.
Daarnaast is een narcistische partner extreem gevoelig voor elke vorm van kritiek. Bevestig je zijn gedachten niet of hou je er een andere mening op na dan beschouwt een narcist dit meteen als een aanval op zijn eigen persoon.
#3. De kans is groot dat je in een sociaal isolement terechtkomt
Narcisten hebben de neiging om hun partners te isoleren van anderen. Je moeder blijkt plots te bemoeizuchtig te zijn en je vriendinnen hebben heus niet het beste met je voor.
Dit doen narcisten niet alleen omdat ze al jouw tijd en aandacht willen opeisen. Hoe meer sociale contacten je hebt, hoe groter de kans dat anderen je kunnen wijzen op het toxisch gedrag van je partner.
Het is dan ook niet zo vreemd dat je door te leven met een narcistische partner in een sociaal isolement kunt terechtkomen.
#4. Je geestelijke en lichamelijk gezondheid gaat erop achteruit
Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen in langdurige relaties met narcistische partners de neiging hebben om in angst te leven. Daarnaast is de kans op depressie of posttraumatische stressstoornissen groter. 2The Effect of Narcissism on Mental Well-Being in Middle Aged People
Angst en stress beschouwt het lichaam als een bedreiging. Om te overleven gaat het lichaam het stresshormoon cortisol in grote hoeveelheden aanmaken.
Cortisol zorgt er inderdaad voor dat je in noodsituaties kunt overleven. Langdurige grote hoeveelheden cortisol zijn echter schadelijk voor je lichamelijke gezondheid.

#5. Leven met een narcist kan zorgen voor financiële problemen
Anderen uitbuiten voor hun eigen gewin daar hebben narcisten geen probleem mee.
Gekoppeld aan het feit dat ze zich niet kunnen inleven in gevoelens van anderen zijn narcisten experts in het misbruiken van het geld en financiën van hun partner.
Narcisten houden van geld omdat dit hun gevoel van superioriteit bevestigt. De ‘gewone’ mens kan zich geen villa veroorloven en rijdt trouwens ook met een ‘gewone’ gezinswagen.
Het uitbundig omgaan met geld van je narcistische partner kan ervoor zorgen dat je zelf financieel in problemen geraakt omdat je steeds aan zijn eisen wilt of moet voldoen.
Wanneer jullie zonder geld komen te zitten dan is de kans groot dat de narcist je laat vallen als een baksteen.
#6. Je gevoel van eigenwaarde en je zelfvertrouwen krijgen een flinke deuk
Hun partner vernederen, devalueren of gaslighten om zichzelf beter te voelen is een van de typische narcist kenmerken waarmee narcisten hun partners manipuleren.
Recentelijk werd een studie uitgevoerd naar alle manipulatietechnieken die partners van narcisten vrijwel dagelijks ondergaan.
Daaruit bleek dat vooral vernederingen en verbaal geweld de redenen waren van een laag gevoel van eigenwaarde en minder zelfvertrouwen.
Dat is helemaal niet zo vreemd. Als je dagelijks te horen krijgt dat je helemaal niets waard bent, dan ga je dit na verloop van tijd zelf geloven. Het beeld dat je hebt van jezelf wordt hierdoor flink aangetast.
Uit de studie bleek dat personen met pathologisch narcisme de neiging hebben om controlerend, wraakzuchtig en opdringerig gedrag te vertonen, wat kan leiden tot gevoelens van angst, depressie, zelfagressie en somatische zorgen bij anderen.
3 verhalen en ervaringen over leven met een narcist
Leven met een narcist – ervaringen van Leonie – 39 jaar
“Schat, rust jij maar lekker uit, dan doe ik de boodschappen en maak ik het eten klaar.” Het is een uitspraak die ik nooit gehoord heb van mijn man. Niet voor mijn zwangerschap, niet tijdens mijn zwangerschap en niet toen onze dochter er was. De wereld van mijn partner draaide maar om één persoon: zichzelf.
Onze dochter had zijn leven op zijn kop gezet. Hij kon niet langer doen waar hij zin in had en volgens hem draaide alles om haar. Een jaar geleden maakte ik een einde aan de relatie. Sindsdien ben ik in therapie en mijn therapeut bevestigt mijn vermoeden: 5 jaar lang leefde ik met een narcist.”
Leven met een narcist – ervaringen van Keesje (45)
“Ik was altijd een vrolijke en onafhankelijk meid. Dat veranderde toen ik Aaron leerde kennen. Ik vond hem de ideale man en al heel snel besloten we te gaan samenwonen. Na enkele weken leerde ik de echte Aaron kennen. Hij controleerde me en verbood me contact met mijn vriendinnen.
Toen ik mijn baan verloor kon ik niet op de steun van Aaron rekenen, niet emotioneel en niet financieel. Aaron ging gewoon door met zijn ‘interessante’ leventje terwijl ik eenzaam thuis zat. Ik kwam in een depressie terecht, maar ook dat interesseerde hem niet. Aaron ging ervandoor. Vandaag probeer ik mijn leven zonder hem weer op te bouwen, maar die vrolijke meid van toen ben ik nog lang niet…”
Leven met een narcist – ervaringen van Francis – (62 jaar)
“Na het overlijden van mijn vrouw leerde ik Cissy kennen. Cissy was een mooie dame die zich netjes verzorgde. Mijn zoon vond Cissy maar niets. Het lag er allemaal wat te dik bovenop. We kregen ruzie en mijn zoon verbrak alle contact. Cissy begon mij steeds vaker om geld te vragen omdat ze er ‘perfect’ wilde uitzien voor mij.
Dat vond ik fijn en gaf haar mijn creditcard en toegang tot mijn rekeningen. Toen de bank mij contacteerde omdat mijn creditcardlimiet overschreden was en de hypotheek niet meer betaald werd viel mijn kwartje… Toen ik Cissy hierover aansprak verliet ze me. Nooit heeft Cissy nog iets van zich laten horen. Daar zat ik: geen partner, geen contact met mijn zoon en duizenden euro’s armer…”
Het verhaal van Francis is er het perfecte voorbeeld van: Leven met een narcist kan je helemaal vernietigen.
Daarom is het belangrijk om coping strategieën te vinden om op een zo aangenaam mogelijke manier te leven met een narcist. Dit doe je niet voor de narcist, maar in de eerste plaats voor jezelf!

Met welk type narcist heb ik te maken?
Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.
Hoe te leven met een narcist? 7 tips
Onderstaande tips kunnen je helpen om met een narcistische man of een narcistische vrouw in – een toch enige vorm van – harmonie samen te leven.
#1. Vat het gedrag van de narcist niet persoonlijk op
Er is niets mis met jou! Dat is heel belangrijk om te beseffen.
Een narcist zal proberen controle op jou uit te oefenen. Hij zal je gaslighten om je te laten twijfelen aan jouw realiteit. Hij zal je vernederen, in een hoekje proberen te duwen en je zelfvertrouwen naar beneden te halen.
Hoewel het makkelijk is om je negatief te laten beïnvloeden door dit soort toxisch gedrag is het heel belangrijk dat je beseft dat dit niets met jou als persoon te maken heeft. Vaak zie je dat mensen met ADHD gevoelig zijn voor narcistisch misbruik. In dit artikel leg ik uit hoe dat komt.
Zulke manipulatietechnieken zijn eigen aan een narcist en deze zal hij bij iedereen proberen toe te passen.

Lees ook: Kan een narcist iemand missen?
#2 Neem een niet-confronterende houding aan
Narcisten vissen naar reacties. Reacties uitlokken is een van hun favoriete bezigheden omdat ze dan -vooral zinloze – discussies kunnen aangaan.
Het is niet makkelijk om het getreiter of de venijnige opmerkingen van een narcist zomaar naast je neer te leggen. Probeer dit toch te doen!
Om in discussie te treden zijn minstens 2 personen nodig. Als jij niet ingaat op de opmerkingen van een narcist kan er gewoon geen discussie ontstaan. Ook als de narcist terug komt op zijn besluit.
#3. Bewaar je onafhankelijkheid
Door financieel onafhankelijk te zijn kan een narcist minder controle op jou uitoefenen.
Stel je het gevoel van controle van de narcist maar eens voor als je voor elke uitgave die je doet toestemming moet vragen of verantwoording moet afleggen.
Deze financiële onafhankelijk is ook belangrijk voor het geval dat je (later) zou willen scheiden van een narcist.
Maar ook persoonlijke onafhankelijkheid is belangrijk als je leeft met een narcist. Dingen doen die je leuk vindt zonder dat de narcist over je schouder meekijkt kan heel bevrijdend zijn.
#4. Regel zoveel mogelijk zelf
Narcisten staan erom bekend dat ze verantwoordelijkheden uit de weg gaan – niet alleen voor hun gedrag maar ook wat praktische zaken betreft.
Leven met een narcist betekent dat jij voor heel wat zaken verantwoordelijkheid zal moeten nemen. Neem deze ook en vertel de narcist zo weinig mogelijk over praktische zaken die geregeld moeten worden.
Vraag je hem om zijn verantwoordelijkheid op te nemen dan kun je verwachten dat hij dit gewoon niet doet.
Leg je hem uit welke verantwoordelijkheden jij dan maar in zijn plaats neemt dan kun je je verwachten aan een hoop kritiek.
#5. Leef je eigen leven
In een gezonde relatie doen partner dingen samen maar geven ze elkaar ook de vrijheid om alleen dingen te ondernemen.
Omwille van zijn jaloezie, zijn controlerend gedrag en zijn constante behoefte aan aandacht zal een narcist proberen te verhinderen dat je dingen zonder hem doet. Aanvaard dit niet!
Blijf de dingen doen die je leuk vindt zonder je hiervoor te verantwoorden. Blijft de narcist zeuren of eist hij verantwoording voor de dingen die je alleen doet, negeer zijn opmerkingen dan.
Lukt dit niet maak hem dan op een assertieve manier duidelijk dat niet alles rond hem draait en dat ook jij recht hebt op een eigen leven.
#6. Verander jezelf niet om de narcist te plezieren
Heel veel slachtoffers van narcistisch misbruik durven zichzelf niet meer te zijn.
Dat is helemaal niet zo vreemd want alles wat een narcist tijdens de idealisatiefase zo leuk aan je vond gaat hij tijdens de devaluatiefase bekritiseren.
Onthoud vooral dat jij goed bent zoals je bent. Ga jezelf vooral niet veranderen om tegemoet te komen aan alle wensen van de narcist.
Hoezeer je jezelf ook verandert hij zal altijd wel een nieuwe reden vinden om kritiek te uiten. De narcist zal in de meeste gevallen ook niet willen veranderen.

#7. Vergroot je kennis over narcisme
Vermoed je dat je leeft met een narcist probeer dan zoveel mogelijk over het onderwerp te weten te komen.
Narcisme bestaat in een heel groot spectrum. Het is niet omdat iemand narcistische trekken vertoont dat hij ook daadwerkelijk aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis lijdt. In dit artikel leg ik je uit hoe je een narcist herkent.
Wetenschappelijk onderbouwde informatie verzamelen over narcisme kan je helpen om deze aandoening beter te begrijpen en het leven met een narcist makkelijker te maken.
Tot slot
Leren leven met een narcist betekent in het reine komen met zijn toxische gedrag zoals je vaak neerhalen, arrogantie, gebrek aan empathie en manipulatie.
Je kunt strategieën gebruiken om het leven gemakkelijker te maken, zoals zelfzorg, het stellen van gezonde grenzen en jezelf eraan herinneren dat je geen schuld hebt aan de narcistische eigenschappen van je partner.
Om deze strategieën te ontwikkelen kun je alle hulp gebruiken. Deze hulp kan ik je bieden.
Ik nodig je uit om de onderstaande gratis Narcisme Test te maken. Aan de hand van deze test kom je te weten welke invloed leven met een narcist op je heeft.
Na het maken van deze test krijg je helemaal gratis een hulpgids toegestuurd die volledig in het teken van narcisme staat. Deze kan je helpen om je leven met een narcist makkelijker te maken.