Sensitieve Narcist 8 Signalen Dat Je Ermee Te Maken Hebt

Sensitieve Narcist? 8 Signalen Dat Je Ermee Te Maken Hebt

Lijkt iemand in je omgeving heel verlegen, maar probeert hij jou toch op een of andere manier te manipuleren?

Reageert een bepaalde vriend altijd defensief en boos bij de kleinste opmerking?

Schuift je partner vaak de schuld af op jou of anderen?

De kans is groot dat je met een sensitieve narcist te maken hebt!

In dit artikel ontdek je wat een sensitieve narcist is en hoe je deze kunt herkennen. Door de signalen te leren herkennen, kun je jezelf beschermen en beter omgaan met deze complexe persoonlijkheid.

Wat is een Sensitieve Narcist?

Vooraleer ik je laat kennismaken met duidelijke signalen dat je met een sensitieve narcist te maken hebt, is het belangrijk om na te gaan wat een sensitieve narcist precies is.

De Mayo Clinic onderzoeksgroep stelt dat mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis geloven dat ze superieur zijn en weinig respect hebben voor de gevoelens van anderen. Maar achter dit masker van ultra-zelfvertrouwen schuilt een breekbaar gevoel van eigenwaarde.

Grandioos of openlijk narcisme versus sensitief of verborgen narcisme

Onderzoekers splitsen narcisme op in twee subtypes: grandioos narcisme en verborgen narcisme. Of, zoals sommige mensen ze noemen, openlijk en sensitief narcisme.

Beide soorten narcisme hebben dezelfde kenmerken, zoals een behoefte aan narcistische voorraad en een gebrek aan empathie. Het uiterlijke gedrag van mensen met elk subtype kan echter heel verschillend zijn.

Mensen met openlijk narcisme zijn meestal extravert, brutaal en op zoek naar aandacht. Het verborgen of sensitieve subtype is minder duidelijk. Iemand met heimelijk narcisme kan verlegen, teruggetrokken of zelfs introvert zijn. In tegenstelling tot een grandioze narcist valt zo’n persoon in een groep vaak helemaal niet op.

Maar vergis je niet: ook een sensitieve narcist is obsessief met zichzelf bezig. In plaats van zich op een flamboyante manier te laten zien, houdt hij zich vaak meer op de vlakte.

Ondanks zijn schijnbare bescheidenheid, voelt hij zich snel gekrenkt als hij geen aandacht of bewondering krijgt. Dit maakt hem erg kwetsbaar maken voor elke vorm van kritiek of negatieve feedback.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste sensitieve mensen helemaal niet narcistisch zijn. Hoogsensitieve mensen zijn vaak empathisch en luisteren uitstekend, wat net het tegendeel is van narcisme.

Wat een sensitieve narcist in het bijzonder kenmerkt is de combinatie van zelfingenomenheid, zijn honger naar bevestiging van anderen en frustratie als hij bekritiseerd wordt.

Wat zijn de eigenschappen van een Sensitieve Narcist?

#1. Een sensitieve narcist lijkt verlegen

Een sensitieve narcist kiest vaak voor een subtielere benadering om aandacht te krijgen.

In plaats van op een luide en opvallende manier in het middelpunt van de belangstelling te staan is hij meer ingetogen. Hij geeft de voorkeur aan kleinere, intiemere gesprekken omdat hij zo een beter overzicht heeft.

Tijdens deze gesprekken zorgt een sensitieve narcist ervoor dat de focus op hem blijft door zorgvuldig te sturen hoe het gesprek verloopt en welke onderwerpen worden besproken.

een afbeelding van een gevoelige narcist die verlegen is tijdens een gesprek

#2. Extreem gevoelig voor kritiek

Achter een façade van zelfvertrouwen schuilt bij een sensitieve narcist een kern van diepe onzekerheid. Deze onzekerheid maakt hem bijzonder kwetsbaar voor kritiek.

Hoewel een sensitieve narcist een houding van superioriteit en zelfverzekerdheid probeert uit te stralen, heeft hij zeer weinig zelfvertrouwen. Kritiek, zelfs als deze mild of constructief bedoeld is beschouwt hij vaak als een aanval op zijn persoon.

In zo’n geval kan de reactie van een sensitieve narcist heel extreem zijn. Deze hevige reactie is trouwens niet alleen omdat zijn ego wordt gekrenkt, maar ook omdat hij dreigt ontmaskerd te worden.

#3. Overdreven in de tegenaanval gaan bij kritiek

Een sensitieve narcist kan overdreven in de tegenaanval gaan bij de minste vorm van kritiek.

Zijn zelfbeeld is als een fragiele bol die voortdurend op het punt staat te ontploffen. Eén opmerking is als een steentje die tegen die bol wordt gegooid, zodat deze in een miljoen kleine stukjes uiteenspat.

De sensitieve narcist zal kritiek proberen te ontkennen of te minimaliseren. Zelfs als de opmerking klein en onbelangrijk lijkt, voelt hij de noodzaak om te reageren alsof er een enorme dreiging op komst is.

Hij maakt excuses voor zijn gedrag, vaak met zoveel overtuiging dat het lijkt alsof ze proberen de glazen bol weer in elkaar te zetten, terwijl het eigenlijk slechts een scheurtje is dat nauwelijks zichtbaar is.

#4. Geen verantwoordelijkheid nemen en ontkenning

Door verantwoording af te leggen voor onze daden en gevoelens kunnen we groeien en leren we leven volgens onze waarden. De meeste mensen kennen het verschil tussen goed en kwaad en leren dat al van jongs af aan. Dit zorgt ervoor dat we ons kunnen aanpassen aan de maatschappelijke normen.

Een narcist legt geen verantwoording af en geeft anderen constant de schuld van zijn fouten of negatieve gevoelens.

Jij bent gek, niet hij. Jij bent de schuldige, niet hij. Jij liegt, niet hij…

Confronteer je een sensitieve narcist met duidelijk bewijs dan nog zal hij ontkennen of zeggen dat hij het zich niet kan herinneren. Ze kunnen het verhaal zo verdraaien dat je aan jezelf gaat twijfelen.

een afbeelding van een gevoelige narcist die ontkent om geen verantwoordelijkheid te nemen

#5. Het slachtoffer spelen

Een andere tactiek uit het narcistische draaiboek is het slachtoffer spelen. Een sensitieve narcist speelt vaak het slachtoffer door zijn kwetsbaarheid en gevoeligheid te benadrukken in situaties waarin hij bekritiseerd wordt of niet de gewenste aandacht krijgt.

Een voorbeeld:

Je hebt een drukke week gehad en niet veel tijd gehad om je te chatten met je vriendin. Je hebt een nieuwe baan aangenomen en dat komt ze toevallig te weten. Op een gegeven moment stuurt ze je een bericht: “Het lijkt wel alsof je me vergeet. Ik dacht dat we vrienden waren? Je heb mij niet in vertrouwen genomen dat je deze gedachte had . Dat je daar werkte kwam ik via anderen te weten. Het voelt alsof je me niet meer belangrijk vindt.”

Je vriendin speelt in dit voorbeeld duidelijk de slachtofferrol door te suggereren dat jij haar minder belangrijk vindt dan anderen. Hierdoor ga jij extra je best doen om haar gerust te stellen en de vriendschap te versterken. In werkelijkheid gebruikt ze deze tactiek om controle te houden over jullie vriendschap en om te zorgen dat jij steeds meer energie in de relatie steekt.

#6. Bang om afgewezen te worden

Afgewezen worden beschouwt een sensitieve narcist als een aanval op zijn persoonlijkheid en superioriteit.

Binnenin voelt hij zich al onzeker en afgewezen worden bevestigt deze onzekerheid. Het resultaat is vaak extreem gedrag om zijn zelfbeeld te beschermen. Hij zal zijn toevlucht zoeken bij manipulatie om jou te bespelen zodat jij te bang wordt om hem af te wijzen.

#7. Zogenaamd empathisch

Typisch voor een narcist is zijn gebrek aan empathie. Bijzonder echter is dat een sensitieve narcist de mentale en emotionele toestand van iemand anders wel begrijpt. Zonder enige vorm van empathie zou hij namelijk andere mensen niet kunnen manipuleren.

Hij is echter niet in staat om die persoon zijn emoties te ervaren. Bij een kwetsbare of sensitieve narcist lijkt het soms alsof hij empathie toont. Hij kan zich aanvankelijk begripvol of meelevend opstellen, vooral als hij daarmee aandacht of bewondering krijgt. Dit gedrag kan lijken op empathie, maar het is vaak oppervlakkig en vooral tijdelijk.

Nu je een beter inzicht hebt in de typische eigenschappen van een sensitieve narcist, is het belangrijk om deze ook in het dagelijkse leven te herkennen.

Signalen Dat Je Met een Sensitieve Narcist Te Maken Hebt

Het herkennen van een sensitieve narcist kan een hele uitdaging zijn.

Grandioze narcisten zijn door hun luidruchtige gedrag en hun duidelijke pogingen om in het middelpunt van de belangstelling te staan, vaak makkelijk te herkennen.

Een sensitieve narcist herken je minder duidelijk, maar net als een grandioze narcist kan hij heel gevaarlijk zijn.

Daarom geef ik je graag 8 signalen, zodat je een sensitieve narcist tijdig kunt herkennen. Ik doe dit onder meer aan de hand van enkele voorbeelden, zodat je een beter inzicht krijgt in de complexiteit van een sensitieve narcist.

Signaal #1: overdreven reactie op kritiek

Voorbeeld: Je maakt een opmerking over hoe je partner iets beter had kunnen doen. In plaats van dit als nuttige feedback te beschouwen, wordt hij boos en beschuldigt hij je ervan hem te bekritiseren zonder reden. Hij kan zelfs beweren dat je hem probeert te saboteren.

Door dit soort extreme reacties te herkennen, kun je zien hoe diep zijn angst voor afwijzing en kwetsbaarheid zit. Dit kan je helpen om te begrijpen waarom zijn gedrag vaak overmatig defensief en emotioneel geladen is.

een afbeelding van een gevoelige narcist die boos is

Signaal #2: De narcist wilt je gewoon niet begrijpen

Voorbeeld: Je vriendin lijkt geïnteresseerd in je problemen en biedt steun aan. Zodra je haar hulp hebt gevraagd of haar aandacht hebt gekregen, negeert ze je of maakt ze gebruik van je kwetsbare plek.

Het herkennen van het verschil tussen oprechte empathie en oppervlakkige sympathie kan je voorkomen dat je wordt misleid door het uiterlijke vriendelijke gedrag van de sensitieve narcist. Dit inzicht kan je ook beschermen tegen manipulatie en het gebruik van persoonlijke informatie tegen jou.

Met welk type narcist heb ik te maken? 

Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.

Signaal #3: Overdreven verdediging

Voorbeeld: Tijdens een teamvergadering maak je een opmerking over het feit dat deadlines niet zijn gehaald. Een collega reageert met een woedende tirade, doet alsof je hem persoonlijk aanvalt, en probeert de schuld op anderen af te schuiven.

Dit gedrag laat je zien hoe een sensitieve narcist zijn ego en zelfbeeld beschermt. Het helpt je te begrijpen dat zijn reactie niet persoonlijk bedoeld is, maar voortkomt uit zijn eigen onzekerheden en een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde.

Signaal #4: tegendraadse vergelijkingen

Voorbeeld: Als je een collega wijst op een fout, kan hij plotseling de aandacht afleiden door te zeggen dat andere teamleden veel erger zijn. Hij probeert kritiek te relativeren door deze te vergelijken met de fouten van anderen.

Door dit signaal te herkennen, kun je beter begrijpen hoe een sensitieve narcist probeert om kritiek te ontwijken en zijn eigen tekortkomingen te verbergen. Dit kan je helpen om effectiever met hem om te gaan en niet in zijn toxisch gedrag te trappen.

een afbeelding van een gevoelige narcist die naar anderen wijst als hij kritiek krijgt

Signaal #5: Ze gebruiken je geheimen tegen je

Voorbeeld: Je hebt persoonlijke zorgen gedeeld in een vertrouwelijk gesprek met een vriendin. Later merk je dat deze informatie wordt gebruikt om je in je kennissenkring in een negatief daglicht te stellen.

Als je doorhebt dat iemand jouw persoonlijke dingen aan anderen vertelt, kan dat een teken zijn dat je met een gevoelige narcist te maken hebt. Zo’n waarschuwingssignaal helpt je om jezelf beter te beschermen. Je kunt dan voorkomen dat zo iemand misbruik van je maakt of je om zijn vinger windt.

Lees ook: 15 signalen dat een narcist klaar met je is.

Signaal #6: behoefte aan constante aandacht

Voorbeeld: Je collega vist de hele tijd naar complimenten en bevestiging voor haar werk en prestaties. Jij negeert deze hunkering en later merk je dat ze zichzelf steeds meer in de schijnwerpers plaatst bij je leidinggevende.

Om zijn eigen fragiele zelfbeeld op peil te houden heeft een sensitieve narcist een voortdurende behoefte aan bevestiging en bewondering. Het herkennen van deze behoefte kan je helpen om te begrijpen waarom hij zoveel lof zoekt, en kan je ook helpen om grenzen te stellen aan zijn eisen.

Signaal #7: Manipulatief gedrag

Voorbeeld: Je partner negeert jouw gevoelens en behoeften en zet je steeds vaker onder druk om hem op een bepaalde manier te behandelen. Hij doet dit door zijn voorkeuren naar voren te schuiven en je te verplichten om ermee akkoord te gaan.

Door te begrijpen hoe een sensitieve narcist je manipuleert kun je je hiertegen beter wapenen en jezelf beschermen. Je kunt hierdoor veel efficiënter reageren op dit toxische gedrag en je persoonlijke grenzen aangeven.

Signaal #8: Altijd de hoofdrol willen spelen

Je kent het wel: je zit gezellig met je vrienden en je vertelt enthousiast over je nieuwe vlam.

Maar dan is er die ene vriendin die het gesprek meteen kapt en begint op te scheppen over haar eigen liefdesleven.
Zo’n gedrag kan wijzen op een sensitieve narcist.

Deze mensen hebben de neiging om elk gesprek naar zichzelf toe te trekken. Het laat zien dat ze niet echt geïnteresseerd zijn in jouw verhaal of problemen.

Als je dit herkent, snap je ook meteen waarom jullie gesprekken altijd over hen lijken te gaan.

Tot slot

Een sensitieve narcist herkennen kan behoorlijk lastig zijn. Ze verstoppen hun ware aard vaak achter een bescheiden voorkomen.

Maar schijn bedriegt: onder die oppervlakte schuilt iemand die extreem slecht tegen kritiek kan en voortdurend op zoek is naar bevestiging.

De signalen die we hebben besproken geven je handvatten om dit soort persoonlijkheden te herkennen. Door alert te zijn op hun subtiele manipulaties, overgevoelige reacties en neiging om alles naar zichzelf toe te trekken, kun je ze beter doorgronden.

Met deze kennis in je achterhoofd sta je sterker in je schoenen en kun je verstandiger omgaan met sensitieve narcisten in je omgeving.

Wil je meer leren over narcisme en specifiek omgaan met sensitieve narcisten? Bezoek dan deze pagina voor uitgebreide informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heb Jij Met Een Narcist Te Maken?

Doe de gratis Narcisme Testen en krijg direct antwoord! (4 min.)