narcist en huishouden

7 Tips Voor Omgaan Huishoudelijke Taken Met Een Narcist

Het leven met een narcist kan zeer uitputtend zijn, vooral als het gaat om huishoudelijke taken.

Terwijl jij bezig bent met je verantwoordelijkheden zoals werk, kinderen en huisdieren, doet de narcist zijn eigen ding.

In dit artikel leer je hoe je het beste huishoudelijke taken met een narcist kunt verdelen. Ook leer je wat je vooral niet doen als het gaat om narcist en huishouden (dit werkt averechts).

Narcist en huishouden? Dit is wat je moet weten

Het delen van huishoudelijke taken kan zelfs onder de meest gemakkelijke partners een uitdaging zijn.

We hebben allemaal onze eigenverwachtingen, gewoonten en priorititen. Sommige mensen doen veel in het huishouden, terwijl anderen zich vooral laten bedienen.

Maar wat als je partner narcistische trekjes heeft? Hoe ga je om met een narcist die huishoudelijke taken aan zijn laars lapt?

Onderzoek uit 2020 laat zien dat een nauwe relatie met een narcist meer stress veroorzaakt dan het verzorgen van iemand met een neurotische of psychotische aandoening. Mensen die in relatie zijn met narcisten (partners en familieleden) hebben vaak hoge niveaus van depressie en angst.1Pathological Narcissism: A Study of Burden on Partners and Family

Ik spreek ook uit eigen ervaring, want ik heb zelf ook te maken gehad met de uitdagingen van het verdelen van huishoudelijke taken met mijn narcistische ex-partner.

Zeker narcisten zijn geneigd om manipulatieve tactieken te gebruiken en je te gebruiken voor hun eigen voordeel. Het huishouden is daar helaas geen uitzondering op.

Als je in een relatie zit met een narcistische partner en jij bent verantwoordelijk voor al het huishouden, dan kan dit verschillende psychische en fysieke gevolgen hebben.

Zeker narcisten zijn geneigd om manipulatieve tactieken te gebruiken en je te gebruiken voor hun eigen voordeel. Het huishouden is daar helaas geen uitzondering op.

Leven met een narcist is stressvol

Het is belangrijk om te realiseren dat als je in een situatie zit waarin je volledig verantwoordelijk bent voor het huishouden, terwijl je met een narcist samenwoont, dit op lange termijn serieuze psychische en fysieke gevolgen kan hebben.

Leven met een narcist is al stressvol en uitputtend, en de extra druk van het hele huishouden op je schouders dragen, maakt het nog moeilijker.

Dit kan leiden tot burn-out, angst en depressie, en ook fysieke klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en lichamelijke pijn.

Het is daarom belangrijk om met de tips aan de slag te gaan om deze gevolgen te voorkomen en het huishouden op een eerlijke manier te verdelen.

Hieronder volgen tips voor het omgaan met een partner met narcisme en het verdelen van de huishoudelijke verantwoordelijkheden.

Tip #1: maak heldere afspraken met elkaar

Maak samen afspraken over wie wat doet en hoe vaak. Dit kan bijvoorbeeld door een takenlijst op te stellen en hier afspraken over te maken. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring en misverstanden.

Voorbeeld: “Ik doe de afwas op maandag, woensdag en vrijdag, jij doet de boodschappen op dinsdag en donderdag.”

Maak samen een takenlijst en hang deze op een duidelijke plek op. Dit is ook een handige manier om bij te houden of taken op tijd worden voltooid.

Lees ook: Hoe te leven met een narcist?

Tip #2: geef ze complimenten

Een narcist houdt vaak van complimenten. Als je ze wilt aanmoedigen om door te gaan met schoonmaken, geef ze dan een complimentje en toon dankbaarheid voor hun inspanningen. Dit zal ze een goed gevoel geven over zichzelf.

Als ze bijvoorbeeld de vloer naar tevredenheid hebben gedweild, laat hen dan weten hoe blij je bent met het resultaat. Hierdoor kunnen ze gemotiveerd blijven om huishoudelijke taken uit te voeren en voelen ze zich gewaardeerd.

Tip #3: laat de narcist taken uitkiezen

Narcisten houden van controle. Laat hen daarom zelf beslissen wanneer ze welke huishoudelijke taak willen uitvoeren. Je wilt een narcist niet dwingen om ze iets te laten doen. Dit werkt vaak averechts.

Door hen de keuze te geven over wanneer ze huishoudelijke taken uitvoeren, geef je hen een gevoel van controle over de verdeling van de taken.

Bijvoorbeeld: “Op welke dag van de week zou jij het liefst de was willen doen?” Hierdoor zullen ze zich meer betrokken voelen bij de huishoudelijke verantwoordelijkheden en waarschijnlijk meer motivatie hebben om deze taken uit te voeren.

Houd er wel rekening mee dat het in sommige situaties nog steeds noodzakelijk kan zijn om taken op te dragen als de narcist weigert om verantwoordelijkheid te nemen.

Tip #4: leg uit wat de voordelen zijn

Maak de voordelen voor de narcist duidelijk. Narcisten zijn vaak zelfzuchtig en worden niet gemotiveerd door jouw gevoelens.

Leg uit hoe een schoon huis hen zal voordeel opleveren. Ze kunnen vaker vrienden uitnodigen of zich ontspannen wanneer ze thuiskomen van het werk.

Laat de narcist zien wat het schoonmaken van het huis voor hen oplevert. Leg uit hoe een schoon huis hen helpt om meer sociale activiteiten te hebben of zich meer ontspannen te voelen.

Tip #5: wees duidelijk over deadlines

et is belangrijk om duidelijkheid te hebben over wanneer bepaalde taken moeten zijn voltooid. Dit zorgt ervoor dat taken op tijd worden voltooid en dat er geen verwarring of misverstanden zijn over wie wat moet doen.

Voorbeeld: “De was moet elke vrijdag om 12 uur in de kast liggen.”

Tip #6: overleg regelmatig met elkaar

Het is belangrijk om regelmatig te overleggen over hoe het gaat met het verdelen van taken en of er nog aanpassingen nodig zijn.

Dit zorgt voor een open en eerlijke communicatie en kan helpen bij het voorkomen van conflicten.

Voorbeeld: “Laten we elke maand een check-in hebben over hoe het gaat met het verdelen van taken en of er nog aanpassingen nodig zijn.”

Tip #7: Wees assertief

ls je samenwoont met iemand die narcistische trekken heeft, is het van belang om assertief op te treden en op te komen voor jezelf.

Het is niet acceptabel om te worden onderdrukt of misbruikt, ook niet op huishoudelijk gebied. Het is daarom belangrijk om te benadrukken dat de huishoudelijke taken eerlijk verdeeld moeten worden.

Door assertief te zijn, kun je manipulatieve gedrag van een narcist tegengaan.

Laat duidelijk merken dat je niet zomaar over je grenzen heen laat gaan en dat je verwacht dat jullie beiden je verantwoordelijkheid nemen.

Dit kan betekenen dat je af en toe de confrontatie aangaat, maar dit is beter dan te blijven tolereren dat je uitgebuit wordt.

Hoe gaat een narcist om met familie?

Een narcistische persoon is meestal gericht op eigenbelang en zal niet snel rekening houden met de gevoelens van anderen. Helaas geldt dit ook niet binnen zijn of haar eigen familie.

De narcist kan familieleden manipuleren, gebruiken, beschuldigen en afwijzen om hun eigen doelen te bereiken.

Dit kan leiden tot verwijdering en spanningen binnen de familierelaties. Het is belangrijk om te weten hoe je met narcistische gedrag om kunt gaan om de negatieve effecten op de familie te beperken.

Tot slot

In dit artikel hebben we besproken hoe moeilijk het kan zijn om het huishouden te verdelen wanneer je samenleeft met een narcist.

Maar het is belangrijk om te weten dat je niet hulpeloos alles alleen hoeft te doen. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er genoeg maatregelen die je kunt nemen om de situatie te verbeteren.

Onthoud dat het belangrijk is om deze tips op te volgen en de verdeling van het huishouden rechtvaardiger te maken.

Het is niet gezond om alle last van huishoudelijke taken op je schouders te dragen.

Dus, neem actie en verbeter de verdeling van taken met de narcist. Wees vandaag nog assertiever en neem controle terug over je huishouden.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *