8 Meest Voorkomende Narcistische Trekjes Die Je Moet Weten

Heb je soms het gevoel dat je met iemand te maken hebt die heel egoïstisch en manipulatief is?

Een partner die geen enkel begrip heeft voor je gevoelens of behoeften?

De kans is groot dat je met iemand te maken hebt die narcistische trekjes vertoont.

In dit artikel gaan we dieper in op de meest voorkomende trekken bij een narcist en hoe het zich kan uiten.

Dus lees verder om alles te weten te komen over narcisme en narcistische trekjes.

Wat zijn narcistische trekjes?

Narcistische trekjes zijn kenmerken van narcisme, een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door o.a. een overmatig zelfvertrouwen en een gebrek aan empathie en inlevingsvermogen.

Als iemand narcistische persoonlijkheidstrekken vertoont, dan is dat te zien aan bepaalde kenmerken van hun gedrag en persoonlijkheid.

Stel je voor: je ontmoet iemand die op het eerste gezicht perfect lijkt. Ze zijn charmant, aantrekkelijk en succesvol, en je bent onmiddellijk onder de indruk. Maar naarmate je meer tijd met hen doorbrengt, begin je te merken dat er iets niet klopt. Ze lijken egoïstisch en manipulatief, en ze lijken geen enkel begrip te hebben voor je gevoelens en behoeften. Je begint te vragen je af: heb ik een narcist ontmoet?

Trekken bij een narcist zijn met name manipulatief en egoïstisch, en ze hebben vaak een behoefte aan controle en macht.

In dit artikel gaan we dieper in op narcistische persoonlijkheidstrekjes en wat je kunt doen als je denkt dat je met een narcist te maken hebt. We zullen kijken naar de kenmerken van narcisme en hoe ze zich kunnen uiten in het gedrag van een persoon.

We zullen ook bespreken hoe je kunt omgaan met een narcist en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hun manipulatief gedrag.

Dus lees verder en ontdek alles wat je moet weten over de typische trekken bij een narcist.

Hoe herken je narcistische trekjes?

Heb jij wel eens iemand ontmoet die zo vol van zichzelf was dat het bijna als arrogant overkwam?

Of iemand die zo gefixeerd was op zichzelf en zijn eigen behoeften dat hij geen oog had voor wat anderen nodig hadden?

Als je dit herkent, is de kans groot dat je te maken hebt gehad met iemand die narcistische persoonlijkheidstrekken heeft.

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand een overmatige behoefte heeft aan bewondering en aandacht. Narcisten denken vaak dat ze beter zijn dan anderen en hebben een grote behoefte om dat te bewijzen.

Wat is een narcist dan? Nou, ze zijn vaak extreem egocentrisch en manipulatief en hebben moeite met het aangaan en onderhouden van gezonde relaties.

Herken jij dit? Misschien heb je wel eens een vriend of partner gehad die nooit tevreden was met wat je voor hem deed en die constant aandacht eiste.

Of misschien heb je wel eens te maken gehad met iemand die nooit blijk gaf van enig begrip voor jouw gevoelens en behoeften. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk te maken gehad met iemand met narcistische trekken.

8 kenmerken van narcistische trekken

Maar hoe herken je trekken bij een narcist? Hier zijn 8 kenmerken om op te letten:

#1: Extreme behoefte aan bewondering en aandacht

Narcisten hebben een constante behoefte aan bewondering en aandacht van anderen.

Ze voelen zich ongemakkelijk als ze niet in het middelpunt van de belangstelling staan en doen vaak alles wat in hun macht ligt om die aandacht te krijgen.

Een narcist voelt zich sterk aangetrokken tot situaties waarin hij of zij in het middelpunt van de belangstelling staan en willen graag complimenten ontvangen.

Een persoon met narcistische trekken kan ongemakkelijk reageren op complimenten die aan andere mensen worden gegeven, omdat zij het idee hebben dat de aandacht van hen afgeleid wordt.

Dit kan zich uiten in gedrag dat afleidt of manipuleert, zoals opzettelijk controversiële of opmerkelijke dingen zeggen of doen om aandacht te trekken.

#2: Ongemakkelijk gevoel bij complimenten aan anderen

Narcisten zijn vaak erg jaloers en hebben moeite met het geven van complimenten aan anderen.

Ze voelen zich bedreigd als anderen lof krijgen omdat ze denken dat dit afdoet aan hun eigen waarde en aantrekkingskracht.

Als ze wel complimenten geven, zijn die vaak gepaard met een opmerking die de nadruk legt op hun eigen superioriteit.

#3: Extreem manipulatief

Een persoon met narcistische trekken kan manipulatief zijn in hun gedrag om hun eigen doelen te bereiken.

Dit houdt in dat zij gebruik maken van bepaalde tactieken om anderen te laten doen wat zij willen, zonder dat deze anderen zich daarvan bewust zijn.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van emotionele chantage, het gebruiken van leugens of het spelen van slachtoffer. De narcist gebruikt verschillende trucs.

Manipulatief gedrag kan leiden tot problemen in persoonlijke en professionele relaties, omdat anderen zich gemanipuleerd en misbruikt kunnen voelen.

Lees ook: Hoe ga je om met toxisch gedrag?

#4: Gebrek aan empathie en inlevingsvermogen

Een ander kenmerk van narcisme is een gebrek aan empathie en inlevingsvermogen.

Dit betekent dat een persoon met narcistische trekken moeite heeft om zich in te leven in de gevoelens en behoeften van anderen.

Ze doen aan narcistisch staren om de emoties van anderen te analyseren en in zich op te nemen.

Zij zijn vaak egocentrisch en denken voornamelijk aan zichzelf en hun eigen behoeften en wensen.

#5: Extreme behoefte aan controle en macht

Daarnaast hebben personen met narcistische trekken vaak een extreme behoefte aan controle en macht.

Narcisten willen graag de regie hebben over situaties en willen graag dat anderen naar hen luisteren en hun opdrachten uitvoeren.

Narcisten kunnen zoals gezegd manipulatief zijn en gebruiken soms emotionele chantage om hun doelen te bereiken.

#6: Moeite met onderhouden van relaties

Tenslotte kan narcisme leiden tot moeite met het aangaan en onderhouden van gezonde relaties.

Omdat mensen met narcistische trekken zich vaak alleen bezig houden met zichzelf en hun eigen behoeften, kunnen zij moeite hebben om echte verbindingen te maken met anderen.

Narcisten kunnen ook moeite hebben met compromissen sluiten en luisteren naar anderen. Dit kan leiden tot problemen in hun persoonlijke en werkgerelateerde relaties.

#7: Handelt zonder enig gevoel van schuld of schaamte

Iemand met narcistische trekken kan anderen gebruiken zonder enig gevoel van schuld of schaamte.

Dit houdt in dat zij zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun gedrag voor anderen en niet in staat zijn om te voelen hoe hun acties anderen kunnen raken.

Narcisten denken voornamelijk aan zichzelf en hun eigen behoeften en zijn niet geïnteresseerd in het welzijn van anderen.

Dit gebrek aan empathie en inlevingsvermogen kan leiden tot problemen in persoonlijke en professionele relaties, omdat anderen zich gebruikt en misbruikt kunnen voelen.

Typische narcistische trekjes bij een man

Zowel mannen als vrouwen kunnen narcistische trekjes vertonen. Narcistische trekken kunnen verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van hun persoonlijkheid en omstandigheden.

Maar wat is een narcistische man? Hieronder staan enkele typische narcistische trekjes die bij een man kunnen voorkomen:

 • Een overmatig zelfvertrouwen dat bijna als arrogant overkomt
 • Een behoefte aan controle en macht, en het gebruik van manipulatief gedrag om dit te bereiken
 • Een gebrek aan empathie en inlevingsvermogen, waardoor hij moeite heeft met het begrijpen van de gevoelens en behoeften van anderen
 • Een focus op zichzelf en zijn eigen behoeften, waardoor hij moeite kan hebben met het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties met anderen

Mannelijke narcisten zijn vaak meer geneigd om macht en status te gebruiken als een manier om controle uit te oefenen.

Dit kan bijvoorbeeld door middel van dominant of autoritair gedrag, of door middel van het tonen van hun sociale of economische status.

Dit kan anderen intimideren of onderdrukken, waardoor de narcist in staat is om controle te behouden.

Dit zijn echter algemene tendensen en er kunnen altijd uitzonderingen zijn.

Veelvoorkomende narcistische trekjes bij vrouwen

De meest voorkomende narcistische trekjes bij vrouwen zijn:

 • Een obsessie voor haar uiterlijk en verschijning
 • Het dragen van uitdagende kleding om aandacht te trekken
 • Koelbloedigheid en een gebrek aan emoties
 • Het spelen van het slachtoffer om zichzelf in een positief daglicht te stellen
 • Het zoeken naar aandacht en bewondering van anderen
 • Het ontduiken van verantwoordelijkheid voor haar eigen gedrag
 • Het saboteren van andermans vriendschappen en relaties om haar eigen belangen te dienen.

Vrouwelijke narcisten maken vaak gebruik van verwaarlozing en schuldgevoelens als een manier om controle over hun slachtoffers uit te oefenen.

Dit kan bijvoorbeeld door anderen te negeren of door hen te laten voelen dat zij falen als zij niet doen wat de narcist wil.

Dit kan leiden tot een gevoel van afhankelijkheid en onzekerheid bij de andere persoon, waardoor de narcist in staat is om controle uit te oefenen.

Deze narcistische trekken kunnen bij een narcistische man en vrouw voorkomen, maar er zijn ook verschillen tussen mannen en vrouwen wat betreft hoe zij hun narcisme uiten.

Omgaan met narcistische persoonlijkheidstrekken in een relatie

Hoe ga je om met narcistische trekken van je partner?

Als je in een relatie bent met iemand met narcistische persoonlijkheidstrekken, kan dat uitdagend en frustrerend zijn. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

Tip 1. stel grenzen en houd je daaraan

Narcisten hebben vaak een behoefte aan controle en macht, dus het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en je daaraan te houden.

Laat je niet manipuleren of onder druk zetten, en zorg ervoor dat je duidelijk communiceert wat wel en niet acceptabel is in de relatie.

Tip 2. zoek professionele ondersteuning

Als je het moeilijk vindt om met de narcistische persoonlijkheidstrekken van je partner om te gaan, zoek dan professioneel advies.

Een ervaren narcisme coach kan je helpen om beter te begrijpen wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan. Klik hier voor meer informatie.

Tip 3. Leg de focus op jezelf

In een relatie met een narcist kan het makkelijk zijn om je eigen behoeften en gevoelens te vergeten

Zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt en focus op je eigen welzijn en geluk. Probeer niet om de narcist te veranderen, maar focus in plaats daarvan op jezelf en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn.

Tip 4. Maak geen excuses voor hun gedrag

Narcisten kunnen vaak manipulatief zijn en proberen anderen ervan te overtuigen dat hun gedrag acceptabel is.

Maak geen excuses voor hun gedrag en laat je niet overtuigen dat het normaal is.

Tip 5. Zoek steun bij je familie en vrienden

Het kan moeilijk zijn om in een relatie met iemand met narcistische persoonlijkheidstrekken te zijn. Zeker als de narcist je kapot wilt maken.

Zoek steun bij vrienden en familie en praat met hen over wat je doormaakt. Het is belangrijk om niet te vereenzamen en om te weten dat je niet alleen bent.

Tot slot

In dit artikel hebben we gekeken naar de meest opvallende narcistische persoonlijkheidstrekken en hoe het zich bij een narcist kan uiten.

Het is belangrijk om op te letten voor deze narcistische trekjes, omdat het niet gezond is om langdurig in een relatie te zijn met iemand die zo gefixeerd is op zichzelf.

Als je merkt dat iemand in je leven narcistische trekjes heeft, is het verstandig om professionele ondersteuning te zoeken en om te kijken wat je kunt doen om jezelf te beschermen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *