7 Tips Voor Omgaan Met Een Narcistische Partner

Omgaan met een narcist als partner is uitputtend. Toch is het ook begrijpelijk dat je niet meteen wilt scheiden van je partner.

Met dit artikel wil ik je handvatten aanreiken hoe om te gaan met een narcist om de lijdensweg die je doormaakt dragelijk te maken.

Wil je toch breken met je narcistische partner dan is het belangrijk hem en de relatie volledig los te laten.

Hoe je in dat geval het beste een relatie met een narcist beëindigt kom je hier te weten.

Ook lees je in dit artikel enkele narcistische partner ervaringen van anderen.

Wat is een narcistische partner?

Vaak is het lastig om te weten of je partner een narcist is of als hij gewoon iemand is met vervelende karaktereigenschappen.

Een narcistische partner heeft een heel bijzondere kijk op liefde.

Grenzeloze eigenliefde

Grenzeloze eigenliefde, zo kun je de liefde van een narcist het beste omschrijven. Dat verwacht hij ook van anderen: een grenzeloze liefde voor hem.

Stel en bewaak je als partner van een narcist je grenzen dan voelt hij zich bedreigd in zijn superioriteit.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Jij dient namelijk alleen maar om zijn narcistische voorraad in de vorm van grenzeloze liefde te voeden.

Door de manipulatietechnieken van een narcist slinger je heen en weer tussen verschillende gevoelens.

Het is net als het spelletje met bloemblaadjes dat je misschien als kind vaak speelde: hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me, hij houdt niet van me… tot je aan het laatste bloemblaadje kwam. Het was een ‘hij houdt niet van me’-blaadje maar toch bleef je hoop hebben.

Dat is precies hoe een toxische relatie met een narcistisch partner voelt: talloze bloemblaadjes uit een bloem trekken waarbij je toch maar blijft hopen dat je narcistische partner van je houdt.

Voorwaardelijke liefde

Een narcist kent geen liefde die gebaseerd is op emotionele verbindingen. Zijn liefde is functioneel en voorwaardelijk en zo behandelt hij je ook.

Denk even aan een elektronisch toestel dat je vaak gebruikt; je computer, mobiele telefoon, …

Werkt dit toestel prima dan voldoet het aan je verwachtingen en ga je ervan houden. Treedt er een technisch probleem op dan voldoet het niet meer aan je behoeften.

Misschien scheld je je computer de huid vol of raak je zo gefrustreerd dat je je mobiele telefoon tegen de muur gooit en deze vervangt door een nieuwer exemplaar.

Dit kun je vergelijken met narcistische liefde.

De narcist bepaalt de voorwaarden waar jij moet aan voldoen. Zolang je aan deze voorwaarden voldoet ‘houdt’ hij van jou.

Treedt er bij jou een ‘technisch’ probleem op dan is de liefde over. Hij beledigt je en scheldt je de huid vol, hij beweert dat er iets mis is met jou, hij ruilt je in voor iemand anders die wel aan zijn behoeften voldoet.

Een studie gepubliceerd in de ‘International Journal of Research Studies in Psychology’ bevestigt aan de hand van wetenschappelijk onderzoek hoe moeilijk omgaan met een narcist als partner is.

Misschien ben jij daar aan de hand van je eigen ervaringen al achtergekomen.

Soms is het echter moeilijk om onder woorden te brengen waarom dit precies zo moeilijk is. Wat doet een narcistisch partner nou precies om jou het leven zuur te maken?

Wat doet een narcistische partner?

Narcistische partners doen alsof ze altijd gelijk hebben, dat ze het beter weten en dat hun partner ongelijk of incompetent is.

Dit maakt de andere persoon in de relatie vaak boos en onzeker. De ander identificeert zich met dit negatieve zelfbeeld en voelt zich slecht over zichzelf.

Heel typisch voor narcistische partners is dat ze bepaalde patronen volgen. We noemen dit ook wel fasen van een narcistische relatie:

Love Bombing Fase

In de eerste fase van een narcistische relatie word je meegesleept door de charme van de narcist. Hij overlaadt je met aandacht en maakt je duidelijk dat je de ideale partner bent.

Een relatie met een narcist gaat heel snel. Dat kan fijn aanvoelen maar omdat dit het proces van intimitiet versnelt, kan dit je ook een wat ‘creepy’ gevoel geven.

Toch blijf je ervan overtuigd dat er met zo’n attente en charmante partner niets mis kan zijn.

“Je begrijpt me zoveel beter dan wie dan ook.”

“Ik heb dit nog nooit voor iemand gevoeld.”

Heb je gelijkaardige uitspraken vaak gehoord tijdens de eerste weken van jullie relatie?

Dan herken je misschien ook de tweede fase van een relatie met een narcist.

Devaluatie Fase

Zodra de narcist weet dat hij je heeft veroverd toont hij zijn ware zelf. Plots gaat je partner alle dingen die hij zo fijn aan je vond bekritiseren.

Jouw vrienden zijn helemaal niet zo trouw als je denkt. Je zelfstandigheid moet plaats maken voor ‘alles samen doen’. Je kledingstijl is te uitdagend en waarom moet je zoveel make-up op?

Na verloop van tijd worden zijn ‘behulpzame’ opmerkingen echte terreur die zich uit in beledigingen en vernederingen. De narcist heeft hierbij een enkel doel: jouw zelfvertrouwen naar beneden halen zodat je volledig afhankelijk wordt van hem.

“Mijn vrienden vinden je niet zo leuk, maar ik verdedig jou altijd.”

“Je ziet er belachelijk uit in die jurk.”

In het volgende stadium bereiken zijn beledigingen het ergste niveau.

Dumping Fase

Volgens een studie uit 2017 hebben mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis moeite om langdurige relaties te onderhouden. Ze hebben hun partners namelijk alleen maar nodig om hun gevoel van eigenwaarde te ondersteunen.

Ben je niet langer nuttig voor zijn gevoel van eigenwaarde dan dumpt de narcist jou.

De redenen waarom jij niet langer nuttig bent kunnen variëren.

·        Je bent te moeilijk om onder controle te houden.

·        Hij kan je te gemakkelijk manipuleren waardoor hij op je neer gaat kijken.

·        Je voedt niet langer zijn ego.

·        Hij krijgt het gevoel dat hij zich niet meer kan ‘opwerken’ en gaat op zoek naar een interessanter iemand.

Uitspraken die in deze laatste fase vaak gebruikt worden zijn:

“Je bent een slecht mens.”

“Je hebt dit jezelf aangedaan.”

Misschien werd je nog niet geconfronteerd met deze laatste fase en ben je nog steeds samen met je narcistische partner en heb je samen kinderen. Het laatste dat je wilt is een juridisch gevecht met de narcist en de Kinderbescherming.

Ik wilde deze fase echter wel vermelden om je duidelijk te maken waar je je aan kunt verwachten in een relatie met een narcistische partner.

Om je duidelijk te maken hoe een narcist zijn partner behandelt geef ik je graag enkele narcistische partner ervaringen van anderen.

een infographic over deze blog, waarin de belangrijke punten worden samengevat

Narcistische partner ervaringen van slachtoffers

Sabine (Nijmegen, 46 jaar):

“Op een feestje leerde ik Wilbert kennen. Eigenlijk was hij mijn type niet, maar een week later was hij mijn alles. Ik heb een maatje meer en als je dan toch complimenten krijgt voelt dat fijn. Hij aanvaardde me gewoon zoals ik was!

Hij maakte echter steeds vaker venijnige opmerkingen: “Was ik nog niet dik genoeg?” of “Eet dat gebakje maar, een kilo meer zal het verschil niet maken.” Door zijn opmerkingen voelde ik me nog onzekerder over mijn lichaam en begon ik mezelf te verwaarlozen. Hij had gelijk: waarom zou ik moeite doen, ik was toch al dik.”

Jack – 35 jaar

“Ik werd stapelverliefd op Liesje: ze was lief, aanhankelijk en overlaadde me met aandacht. Toen we gingen samenwonen leerde ik haar echt kennen. Alles moest om haar draaien. Als ze haar zin niet kreeg kon ze me dagenlang negeren. Alleen als ze iets van me wilde werd ze weer het Liesje van vroeger.

Ik heb hard mijn best gedaan om haar te veranderen. Dat is mij niet gelukt. Ik heb de hoge verwachtingen die ik had bijgesteld en geleerd grenzen te stellen zodat ik het gevoel heb dat onze relatie toch wat meer in balans is.”

Nienke – 29 jaar

“Ik had al eerder narcistisch partner ervaringen meegemaakt en dacht dat ik de signalen wel zou herkennen. Niet dus… Ik ontmoette Mark en voelde me ‘veilig’ bij hem. Hij praatte niet honderduit over zichzelf en leek eerder verlegen.

Snel merkte ik dat ook hij narcistische trekjes had: hij leefde nooit met me mee en was overgevoelig voor opmerkingen. Vroeg ik hem iets dan deed hij net het tegenovergestelde. Ik besefte dat ik te maken had met een verborgen narcist en besloot de relatie te beëindigen. Mark maakte mij het leven zuur. Uiteindelijk heb ik een contactverbod aangevraagd.”

Omgaan met een narcist als partner: 7 tips

Tip 1: stel je verwachtingen over je narcistische partner bij

Omgaan met een narcist als partner betekent helaas dat je soms je verwachtingen over je partner moet bijstellen.

Dit is misschien niet waar je van had gedroomd. Kies je ervoor om bij je partner te blijven dan kan veel ellende je bespaard blijven als je dit toch doet.

Besef dat je je partner – hoe hard je ook je best doet – niet zal kunnen veranderen.

Lees tip: hoe ga je om met een narcist?

Tip 2: blijf goed voor jezelf zorgen

Je leven doorbrengen met een narcist leidt er vaak toe dat je jezelf verwaarloost. Je gezondheid gaat er in een rap tempo op achteruit.

Je wordt sneller ziek. Je hebt vaker last van aften in je mond of een koortslip. Ook gordelroos door een verzwakt immuunsysteem als gevolg van stress komt veel voor.

Goed voor jezelf blijven zorgen is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om deze lijdensweg makkelijk te maken. Eet veel groenten en fruit. Slik aanvullende supplementen (vitamine D, magnesium, visolie, etc.)

Zoek routines om je emotionele en fysieke welzijn op peil te houden. Dat kan gaan van gezonde voeding, voldoende slaap nemen en lichaamsbeweging tot het onderhouden van sociale contacten.

Tip 3: Investeer je tijd en energie in gezondere relaties

Het toxische gedrag van een narcist kan heel frustrerend, verwarrend en teleurstellend zijn.

Hoe meer tijd en energie je besteedt aan gezonde relaties hoe beter je met de dagelijkse werkelijkheid kunt omgaan.

Praten met anderen kan je helpen de feiten van de situatie duidelijker te zien en er zinvoller op te reageren. Lees ook dit artikel als je gedumpt bent door een narcist.

Met welk type narcist heb ik te maken? 

Vermoed jij dat je met een narcist te maken hebt? Doe de gratis narcisme test ( 4 min.) en kom direct te weten met welk type narcist je te maken hebt.

Tip 4: Stel grenzen en houd je er ook aan

Narcisten tasten je grenzen altijd af en gaan altijd na in hoeverre ze deze kunnen overschrijden. Ze accepteren niet dat jouw behoeften net zo belangrijk zijn als hun behoeften.

Als iets voor jou niet prettig aanvoelt – of dit nu over het gebruik van je smartphone gaat of iets wat tussen de lakens gebeurt – vertel je partner kordaat dat je dit niet leuk vindt en dat je dit niet tolereert.

Wees hierin heel consequent want voor je het weet probeert je partner opnieuw je grenzen te overschrijden.

Tip 5: Wees je bewust van je eigen zwakheden

Empathisch, vriendelijk en bereid om anderen te helpen zijn positieve en bewonderenswaardige eigenschappen. In een relatie met een narcist word je echter vaak afgestraft als je over dergelijke eigenschappen beschikt.

Je narcistische partner zal er altijd misbruik van proberen te maken. Door zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen wekt hij bij jou schuldgevoelens op zodat je precies doet wat hij van jou verlangt.

Je beter bewust zijn van deze kwaliteiten kunnen voorkomen dat de narcist misbruik maakt van je goedheid.

Lees ook: Hoe ga je om met een narcistische vader?

Tip 6: Vertrouw niet op beloftes van je narcistische partner

Narcisten zijn grootmeesters in het misleiden en valse beloftes maken. Soms misleiden ze anderen gewoon om te zien of ze ermee weg kunnen komen. Andere keren maken ze beloftes waarvan ze weten dat ze er zich niet aan kunnen houden gewoon om anderen te manipuleren.

Toekomstvervalsing is een fenomeen waar narcisten om bekend staan.

Het kan zo simpel zijn als beloven dat ze je gaan bellen en dit nooit doen. Of het kan een belofte inhouden samen een mooie reis te maken en hiertoe helemaal geen stappen te ondernemen.

Tip 7: Informeer jezelf over narcisme

Jezelf informeren over narcisme kan je helpen om beter te begrijpen wat er binnen je relatie gebeurt.

Je kunt hiervoor een therapeut raadplegen maar er bestaan ook andere kanalen om narcisme beter te begrijpen.

Zo kun je op zoek gaan naar lotgenoten communities zodat je narcistische partner ervaringen van anderen leert kennen.

Relatie breken met een narcistische partner? 5 Tips

1.      Neem rationele beslissingen

Volg je je hart of je verstand? Het kan een zware beslissing zijn als je een relatie met een narcist wilt beëindigen.

Bij het beëindigen van een relatie met een narcist is het belangrijk je verstand te volgen. Je zult je partner niet kunnen veranderen, dat is je misschien al duidelijk geworden.

Als je de zaken rationeel bekijkt is het je vast al duidelijk geworden dat je een leven vol ellende te wachten staat.

2.      Maak een lijstje met redenen waarom je wilt breken met je narcistische partner

Wil je rationele beslissingen nemen dan kan een lijstje met redenen je hierbij helpen.

Door de manipulatietechnieken van je narcistische partner kun je een vertekend beeld hebben van de realiteit. De redenen noteren kan je helpen je eigen realiteit weer te zien.

Je hoeft je partner dit lijstje niet te laten zien. Het is een handig hulpmiddel voor jezelf.

3.      Wees duidelijk en toon geen twijfel

Het heeft geen zin om rond de pot te draaien. Wil je breken met een narcistische partner wees dan duidelijk. Vertel hem rustig waarom je de relatie wilt beëindigen en dat je de knoop hebt doorgehakt.

Het was vast niet makkelijk om deze beslissing te nemen en diep binnenin twijfel je misschien. Laat dit vooral niet merken. Wees sterk genoeg om je niet te laten verleiden door zijn loze beloftes.

4.      Zorg voor een plan

Houd er rekening mee dat de narcist je beslissing niet zomaar zal aanvaarden.

Wat ga je doen nadat je de breuk hebt aangekondigd? Wonen jullie samen denk dan tevoren goed na of je zelf zal vertrekken of als je hem zal vragen te vertrekken. Weet je waar je heen kan? Wat zul je doen als hij niet wil vertrekken?

Een duidelijk plan vermijdt dat je middenin de strijd niet meer helder kunt denken en misschien toegevingen doet.

5.      Zoek steun bij anderen

Het contact met vrienden of familieleden kan door je relatie met een narcist verwaterd zijn. Dat blijkt uit heel wat narcistische partner ervaringen van anderen. Het is helemaal niets om je voor te schamen. Het is het gevolg van de onvoorwaardelijke loyaliteit die de narcist van jou verwachtte.

Laatste gedachte

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen te weten te komen hoe op de juiste manier omgaan met een narcist als partner je leven makkelijker kan maken.

Bij deze laatste gedachte wil ik ook het belang van een ondersteunend netwerk onderstrepen. Steun van vrienden of familie is belangrijk, maar ook narcistische partner ervaringen van anderen kunnen je helpen.

Na het maken van onderstaande ‘Narcisme Test’ kun je je discreet aanmelden bij een besloten lotgenoten community.

Door deze test te maken krijg je ook een gratis hulpgids toegestuurd met advies van professionals en ervaringsdeskundigen.

In deze hulpgids vind je uitgebreide informatie over narcisme en nuttige tips voor hoe om te gaan met een narcist als partner.

Vul hieronder de Narcisme test in en dan stuur ik je de hulpgids gratis op:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Heb Jij Met Een Narcist Te Maken?

Doe de gratis Narcisme Testen en krijg direct antwoord! (4 min.)