Omgaan Met Narcistische Ex? 8 Handige Tips die Helpen

Heeft je ex je gemanipuleerd, beledigd en op alle mogelijke manieren gekwetst tijdens jullie relatie?

Ben je blij om van je ex af te zijn, maar blijft die vervelende narcist je leven op allerlei manieren beïnvloeden?

Wees gerust, want we hebben de ultieme gids voor het omgaan met je narcistische ex.

Stop de machtsspelletjes van je ex en volg onze tips om je leven weer op de rails te krijgen.

Hoe weet je of je ex een narcist is?

Hier zijn een aantal kenmerken van narcistisch gedrag waar je op kunt letten om te bepalen of je ex een narcist is:

  1. Ze hebben een enorme behoefte aan bewondering en aandacht van anderen en kunnen arrogant overkomen.
  2. Ze hebben weinig empathie voor anderen en zijn geneigd om zichzelf altijd op de eerste plaats te zetten.
  3. Ze hebben een grote behoefte aan controle en proberen vaak anderen te manipuleren om hun eigen doelen te bereiken.
  4. Ze hebben een grote behoefte aan perfectionisme en proberen vaak om anderen te laten voldoen aan hun eigen hoge standaarden.
  5. Ze hebben een grote behoefte aan stabiliteit en proberen vaak om anderen te laten voldoen aan hun eigen behoeften en verwachtingen.

Als je ex veel van deze kenmerken vertoont, kan het zijn dat ze een narcist zijn.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat narcisme een spectrum is en dat mensen op verschillende manieren narcistisch gedrag kunnen vertonen. Als je twijfels hebt of je ex een narcist is, doe dan eerst onze gratis narcisme test.

Hoe ga je om met een narcistische ex-partner?

Als je een relatie hebt gehad met een narcist, is het zeer begrijpelijk dat je blij bent om van hen af te zijn.

Narcistische personen kunnen moeilijk zijn om mee om te gaan en ze kunnen veel emotionele pijn veroorzaken.

Het is goed om te beseffen dat je niet langer in een situatie hoeft te zijn waarin je geconfronteerd wordt met hun moeilijk gedrag en manipulatieve tactieken.

Hoewel het moeilijk kan zijn om te gaan met een narcistische ex-partner, is het belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er manieren zijn om om te gaan met hun gedrag.

In dit artikel geven we tips over hoe je met een narcistische ex-partner kunt omgaan zonder jezelf te laten meeslepen in hun spelletjes.

Tip #1: onthoud dat je narcistische ex niet zal veranderen

Realiseer je dat narcisten niet zullen veranderen. Alleen omdat er een scheiding is, betekent dit niet dat de narcist inzicht zal krijgen of verantwoordelijkheid zal claimen.

Realiseer je dat de narcist na de scheiding waarschijnlijk niet zal veranderen en dat het verwachten van verantwoordelijkheid of inzicht na een scheiding onrealistisch is. De narcist is niet tijdens je relatie of huwelijk veranderd en zal dat na de scheiding waarschijnlijk ook niet doen.

Integendeel: de dingen zullen hetzelfde zijn of in sommige gevallen zelfs slechter. Ze veranderden niet tijdens het huwelijk en ze zullen dat ook niet doen tijdens de scheiding.

Tip #2: tolereer geen misbruik of bedreigingen

Een van de redenen voor de scheiding was waarschijnlijk het wangedrag van de narcist.

Er is geen reden om het verder te blijven tolereren. Maak dat je wegkomt, hang op, blokkeer ze indien nodig en/of bel de politie.

Tip #3: uit het oog uit het hart

Het opruimen van spullen die aan je narcistische ex doen denken kan helpen om hem of haar te vergeten.

Zoals wanneer je chips op je aanrecht hebt liggen, zul je er steeds aan denken wanneer je in de keuken bent. Dit kan de verleiding groter maken om ongezonde keuzes te maken.

Hetzelfde geldt voor foto’s of andere spullen van je narcistische ex die je in je huis hebt.

Door deze dingen te zien, zal je constant aan hem denken en zal het moeilijker zijn om hem te vergeten.

Daarom is het verstandig om alle spullen op te ruimen die aan hem doen denken om het proces van het vergeten te vergemakkelijken.

Tip #4: Vergeet je narcistische ex door tijd te besteden aan andere dingen

Vergeet je narcistische ex door je tijd te besteden aan andere dingen en je focus te verleggen.

Gebruik je verdriet als kracht om positieve veranderingen in je leven aan te brengen, zoals het opstarten van een nieuwe hobby of het bezoeken van vrienden en familie.

Probeer niet te veel tijd te besteden aan het verwerken van je verdriet, maar verleg in plaats daarvan je focus naar andere aspecten van je leven.

Zoek afleiding in activiteiten en bezigheid, want hoe meer tijd je doorbrengt met het verwerken van je verdriet, hoe moeilijker het zal zijn om verder te gaan.

Zoals Wayne Dyer zei: “Waar de focus naartoe gaat, stroomt de energie naartoe”.

Probeer je focus te verleggen van je verdriet naar andere dingen om het verwerkingsproces te vergemakkelijken.

Tip #5: Stop met praten over je narcistische ex

Probeer te minderen in het hoeveelheid waarmee je over je narcistische ex praat.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om uitgebreid met vrienden over hem te praten, kan het ook helpen om te minderen in deze gesprekken.

Als je constant over hem blijft praten, zul je constant aan hem denken en kan het ook zijn dat je vrienden er op een gegeven moment genoeg van krijgen.

In plaats daarvan, probeer te focussen op andere dingen en te praten over andere onderwerpen.

Het kan in het begin moeilijk zijn, maar op den duur zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om minder over hem te praten.

Tip #6: beperk het contact met je narcistische ex zoveel mogelijk

Probeer het aantal persoonlijke interacties met je narcistische ex zo veel mogelijk te beperken.

Als het nodig is om in persoon met je narcistische ex te communiceren, probeer dit dan te doen in het bijzijn van een andere persoon of in een neutrale omgeving, zoals een koffiehuis.

Hoe meer tijd je doorbrengt met het communiceren met een narcist, hoe meer ze willen en dit kan het doel van de scheiding of relatiebreuk ondermijnen.

Tip #7: Sta open voor nieuw contact

Geef jezelf de kans om met andere mannen en/of vrouwen te daten na het einde van je relatie met de narcist.

Dit hoeft niet per se meteen na het einde van de relatie te gebeuren, maar het is ook niet verstandig om maandenlang geen andere mannen te daten.

Door met andere mensen te daten, zal je je minder focussen op je narcistische ex en je zult je waardevoller voelen als je weet dat je gewild bent. Je zult ook waarschijnlijk leuke mannen ontmoeten die ervoor zorgen dat je je goed voelt.

Hoewel het moeilijk kan zijn om de stap te zetten om met andere mensen te daten, is het volgens wetenschappelijk onderzoek niet per se slecht. 1 Too fast, too soon? An empirical investigation into rebound relationships

Probeer jezelf de kans te geven om met andere mannen te daten om je te helpen verder te gaan na het einde van je relatie met de narcist.

Tip #8: Accepteer dat je in een (tijdelijk) moeilijke situatie zit

Houd er rekening mee dat het normaal is om het moeilijk te hebben na het einde van een relatie, vooral als je ex een narcist was.

Het is begrijpelijk om verdriet te voelen en het kan moeilijk zijn om niet te blijven hangen in de gedachte dat je ex de enige ware was.

Maar onthoud dat je niet alleen bent en dat miljoenen anderen ook hebben geleden na een pijnlijke break up.

Probeer je focus te verleggen naar andere dingen in je leven, zoals sporten, een nieuwe hobby of het bezoeken van vrienden en familie.

Wees realistisch over wat je kunt verwachten en weet dat deze moeilijke tijd tijdelijk is.

Uiteindelijk zal je ook weer iemand anders vinden en terugkijken op dit moment met de gedachte: “Goh, het is maar goed dat ik toen afstand heb genomen van mijn narcistische ex.”

Wat doet een narcist na relatiebreuk?

Narcisten kunnen op verschillende manieren reageren op een relatiebreuk. Sommige narcisten kunnen zich concentreren op het vinden van een nieuw potentieel slachtoffer en proberen snel door te gaan met hun leven.

Andere narcisten blijven mogelijk lange voor lange tijd hangen in het verleden en proberen de relatie te herstellen. Het is daarom belangrijk dat je de bovenstaande tips opvolgt om het risico op narcistisch misbruik te verminderen.

Kan een narcist zijn ex loslaten?

Ja, het is mogelijk dat een narcist hun ex kan loslaten. Dit kan gebeuren als de narcist zijn aandacht heeft gezet op het vinden van een nieuwe partner. De narcist kan je ook loslaten als hij of zij een nieuw potentieel slachtoffer hebben gevonden.

Het is daarom aan te raden om zoveel mogelijk contact te vermijden als je ex moeilijk te handhaven is na de breuk, zodat je de kans krijgt om te herstellen en verder te gaan met je leven.

Ouderschap met een narcistische ex

Hoe ga je om met een narcistische ex als ouder van je kinderen?

Als je ouderschap deelt met een narcistische ex, kan dit moeilijk zijn en kan het helpen om de volgende tips te volgen:

  1. Maak duidelijke afspraken over ouderschap en zorg ervoor dat ze worden nageleefd. Dit kan helpen om conflicten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je ex niet probeert om je te manipuleren of te saboteren.
  2. Probeer zo weinig mogelijk tijd te spenderen met je ex en als dat niet kan, zorg ervoor dat je in een openbare plaats bent of dat er iemand anders bij is om eventuele conflicten te voorkomen.
  3. Zorg ervoor dat je emotioneel gestabiliseerd bent voordat je contact hebt met je ex. Dit kan helpen om te voorkomen dat je je provoceren laat door hun narcistische gedrag.
  4. Zoek professioneel advies als je moeite hebt met het omgaan met de narcistische ex. Een therapeut of mediator kan je helpen om gezonde grenzen te stellen en om te gaan met de uitdagingen van ouderschap met een narcist.
  5. Probeer je te concentreren op het belang van je kinderen en laat je niet afleiden door het gedrag van je ex. Blijf je best doen

Lees ook: Omgaan met een narcist en kinderbescherming.

Tot slot

Als je ex een narcist is, kan het moeilijk zijn om te gaan met hun gedrag na een relatiebreuk. Ze kunnen proberen om je te manipuleren of je te saboteren, of ze kunnen proberen om de relatie te herstellen.

Heb je kinderen met een narcistische ex? Dan is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over ouderschap en om te voorkomen dat je te veel tijd met hen doorbrengt. Blijf je concentreren op het belang van je kinderen en je eigen emotionele stabiliteit.

Zoek professioneel advies als je moeite hebt met het omgaan met de narcistische ex. Door deze stappen te volgen, kan het makkelijker zijn om om te gaan met een narcistische ex en verder te gaan met je leven.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *