Manipulatief Gedrag Herkennen: 10 Voorbeelden & Tips

Een van de meest vervelende eigenschappen die een vriend, vriendin of partner kan hebben is het vertonen van manipulatief gedrag.

Deze persoon of wel manipulator genoemd zorgt voor een bepaalde controle over de andere persoon.

Ze gebruiken schuldgevoelens of ultimatums en verbergen hun ware bedoelingen.

In dit artikel wordt manipulatief gedrag besproken en worden er tips en voorbeelden gegeven zodat je dit gedrag snel bij iemand kan herkennen.

Wat is manipulatief gedrag?

Manipulatief gedrag is het opzettelijk beïnvloeden van een ander persoon zijn gedrag of gevoelens.

Je kan dit gedrag vaak herkennen aan het feit dat de manipulator vaak in het begin nog gebruik maakt van subtiele dwang methoden en zo de ander precies laat doen of zich laat voelen wat hij of zij wil.

Het zijn de trekjes die een narcist ook heeft. Deze persoon wil de controle over de andere persoon hebben.

Welke vormen van manipulatie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van manipulatie te vinden die je gemakkelijk kan herkennen.

De belangrijkste vorm die een manipulator zal gebruiken is een manipulatietechniek wat gaslighting heet.

Deze techniek zorgt ervoor dat er structureel manipulatie plaatsvindt waardoor de andere persoon zichzelf in twijfel zal trekken en langzaam maar zeker zijn eigen identiteit zal verliezen.

Het manipuleren begint vaak met hele kleine dingen, maar naarmate de relatie vordert zal dit steeds ergere vormen aan gaan nemen.

De manipulator zal gebruik maken van emotionele en psychische manipulatie technieken en zal er voor zorgen dat het slachtoffer niet meer weet wat de waarheid of een leugen is.

Immers, deze persoon heeft narcistische trekken en zal er voor zorgen dat de werkelijkheid verhuld, omgedraaid of ontkent gaat worden. Een aantal vormen van manipulatie op een rijtje volgen nu:

  • De waarheid verdraaien
  • Pathologisch liegen of halve leugens vertellen
  • Geen verantwoordelijkheid nemen en zichzelf als slachtoffer gedragen
  • Kleineren
  • Emotionele chantage d.m.v. bedekte dreigementen
  • Het uitputten van het slachtoffer door zijn/haar identiteit langzaam af te breken
  • Het isoleren van het slachtoffer voor vrienden of familie

Er zijn nog een aantal andere vormen die ook bij manipulatief gedrag horen.

Het gaat erom dat het slachtoffer op elke mogelijke manier wordt gecontroleerd en beheerst door de manipulator en langzaam maar zeker geen eigen mening of gedachtes meer kan hebben doordat de manipulator diegene volledig in zijn macht heeft.

Hierdoor raak jij als slachtoffer uiteindelijk verward en zal de manipulator nog meer in zichzelf gaan geloven.

Lees ook: 10 Tips bij het Scheiden van Een Narcist & Hoe Je Het Aanpakt

Hoe herken je manipulatief gedrag in relaties?

Laten we voorop stellen dat een manipulatieve relatie altijd een ongelijke relatie is.

Hoe weet je of iemand je manipuleert? In de meeste gevallen is het zo dat de manipulator eerst aantal verzoeken heeft aan het begin van de relatie, maar deze verzoeken gaan dan al snel over in dan wel niet bedekte dreigementen en kunnen ook resulteren in mentale of fysieke mishandeling.

Het is dus goed om te kijken naar welk gedrag je partner vertoont. Lees dan nog even het stukje over welke vormen van manipulatief gedrag zijn er goed door.

Vaak zal de manipulator volgens een vast patroon te werk gaan. In het begin zal een manipulator je liefdevol zal benaderen, complimenten maken en er voor zorgen dat hij of zij met veel vleierij alles gedaan krijgt.

Een manipulator kiest zijn slachtoffers goed uit, meestal zijn dit mensen met een laag zelfbeeld en zijn ze al ietwat onzeker.

Hier speelt de manipulator dan ook goed op in. Hij of zij zal stukje bij beetje elke laag van de andere persoon afbreken totdat er niks meer overblijft van de andere persoon zijn of haar identiteit. 

Lees ook: Hoe Herken je Een Toxische Relatie 8 Kenmerken + Tips

Hoe ontstaat manipulatief gedrag?

Manipulatief gedrag ontstaat doordat de manipulator de ruimte krijgt van de ander om zijn of haar zin door te drukken. Daarnaast staan leugens en bedrog centraal.

De manipulator is een expert in het spel van bedrog en is ook nog vaak emotieloos waardoor deze mensen genadeloos zijn.

Een manipulator of narcist is dan ook zeker van zijn zaak, hij of zij is zelf het allerbelangrijkste in het leven. Ze zien andere personen vaak als een middel om naar hun eigenlijke doel te komen.

Wanneer het doel bereikt is, bijvoorbeeld in een relatie was de ander erg welvarend en rijk, inmiddels heeft de manipulator het voor elkaar gekregen dat het slachtoffer veel geld heeft afgegeven en is hem of haar doel bereikt.

Dan zal hij of zijn ook niet schromen om de andere persoon achter te laten en naar het volgende doel te gaan.

Het vervelende is vaak dat ze de ander doen geloven dat de manipulator zelf het slachtoffer is aangezien ze meesters in manipuleren zijn en er voor zorgen dat de ander denkt dat deze schuldig is aan het gedrag.

Manipulatief gedrag kan verschillende oorzaken hebben

Het zal je niet verbazen dat een manipulator vaak ook zelf trauma heeft opgelopen waardoor ze dit gedrag vertonen.

Deze personen zijn vaak zelf mentaal of fysiek mishandeld. Of een of beide ouders was zelf ook narcistisch.

Als kind heeft dit een enorm effect op je ontwikkeling. Het kan ook zijn dat macht een oorzaak is. Diegene wil zo graag iets bereiken dat het manipuleren van een situatie of een persoon het enige is om hem of haar doel te bereiken.

Er zijn ook mensen die van nature manipulatief zijn deze mensen hebben dan ook een psychische stoornis.

Lees ook: Hoe ga je om met een narcist?

Hoe om te gaan met manipulatief gedrag?

Je hebt het eindelijk door je partner is een manipulator en je bent er helemaal klaar mee.

De onderstaande voorbeelden en tips gaan er voor zorgen dat je kan omgaan met dit manipulatief gedrag.

#1: Laat anderen je geen schuldgevoel aanpraten

Een manipulator weet precies hoe hij de andere een schuldgevoel aan kan praten.

Diegene maakt gebruik van je zwakte en zal je bij alles het gevoel geven dat het probleem niet aan hem of haar ligt maar juist bij jou ligt.

Hoe je ook op een situatie of opmerking reageert, het is nooit goed! Het doel van de manipulator is om je onzeker te maken waardoor je de volgende keer sneller zal inbinden.

#1: Een manipulator weet je zwakke plekken snel te vinden

Een manipulator is een meester in het vinden van je zwakke kanten. Ieder persoon heeft er een aantal, maar de een is nu eenmaal gevoeliger voor zijn zwakke plekken dan een ander.

Hij of zij weet precies in te spelen op je zwaktes en zal je hierdoor een onzeker gevoel geven. Je zelfvertrouwen wordt hierdoor steeds minder.

Zorg er dus voor dat je blijft geloven in jezelf en dat ondanks, dat je zwakke plekken hebt, je er ook van bewust bent wat je eigen kracht is. Hierdoor zal de manipulator het veel moeilijker krijgen om je zwakheden aan te spreken. 

#2: Een manipulator weet goed een gesprek te sturen en beïnvloeden

De manipulator weet dat doordat hij of zij bepaalde richting of sturing geeft aan een gesprek hij of zij tot een bepaald doel kan komen.

In een vergadering op werk wil je graag je argumenten en standpunten toelichten.

Dit heb je goed voorbereid en je weet dus waar je het over wil hebben. Opeens gaat de vergadering een hele andere richting op en heeft de manipulator er voor gezorgd dat je niet meer zo zeker bent over de gekozen standpunten en argumenten.

Belangrijk is dus om standvastig te blijven als jij bv. in een vergadering aan het presenteren bent, zorg er dan voor dat de manipulator geen kans heeft om je te onderbreken. Als je goed bent voorbereid ben je ook zelfverzekerd. Straal dat ook uit. 

#3: Een manipulator heeft altijd zijn oordeel al klaar liggen

Een manipulator oordeelt constant over alles en iedereen. Hij of zij etaleert een mening over een gekozen onderwerp en betrekt daar het slachtoffer ook bij.

Had jij deze week weer niet de hoogste sales omzet? Dat zal dan wel komen omdat je altijd om 1700 naar huis gaat. Door deze manier van oordelen gaat het slachtoffer zichzelf afvragen of deze nog wel goed bezig is?

Wanneer je gevoelig bent en snel over jezelf twijfelt kan dit voor problemen zorgen. Een manipulator wil dat jij onzeker wordt. Maar dat is natuurlijk niet wat jij wil.

Ook al heeft diegene zijn oordeel klaar liggen, jij kan jezelf voorbereiden door bv. je antwoord al klaar te hebben staan.

Bijvoorbeeld: “Ja John, we hebben nu wel gehoord wat jij ervan vindt, maar nu ben ik aan de beurt.” Hierna, ga je verder waar je gebleven was, de tip is dus om de manipulator geen kans te geven. 

#4: Een manipulator weet charmant over te komen

Een manipulator is vaak een charismatisch iemand, hij of zij weet precies hoe je met veel vleierij een goede beurt maakt.

Hierdoor hebben slachtoffers (vaak in het begin) totaal niet door dat de manipulator of narcist nogal wat invloed uitoefent op het slachtoffer zijn of haar gedrag.

Mocht je dus van nature wat onzeker zijn, dan zal de manipulator hier nog meer de aandacht op leggen.

Aangezien onzekere mensen gevoeliger zijn voor complimenten. Deze tip die hier bij hoort is dat ook al zijn complimenten fijn om te horen, je moet blijven geloven in je eigen kracht.

Je hebt geen complimenten nodig om jezelf geliefder of leuker te voelen, je bent precies goed zoals je bent. Geloof daar ook in!

#5: Een manipulator devalueert je

Een manipulator zal er altijd voor zorgen dat hij of zij je met kleine en later steeds grotere opmerkingen kleineert.

Diegene houdt namelijk van superieur zijn en zal je dus te pas en te onpas zwart willen maken.

Mocht jij een compliment van een ander krijgen zal diegene direct laten zien dat, dat compliment helemaal nergens op slaat.

Blijf sterk in je schoenen staan en geef de kleinerende opmerking geen aandacht. Doe alsof je niet luistert en het geen effect op je heeft.

Wanneer de manipulator wat kleinerend zegt, denk dan aan je favoriete film of muzieknummer of die vriendin die je nog wil bellen.

Hierdoor zal de manipulator het gevoel krijgen dat het niet werkt. En vergeet niet, woorden doen geen fysieke pijn. (zeker als je er niet naar luistert)

#6: Een manipulator voelt zich superieur in slimheid en sterkte

Een narcistisch persoon vindt zichzelf een stuk intelligenter en dus ook sterker dan andere mensen.

Hij of zij is al jarenlang succesvol in het manipuleren van andere mensen en dit geeft deze persoon een gevoel van superioriteit. Keer op keer is het bewezen dat hij of zij slimmer en sterker is dan de ander. Jij bent zelf ook slim, sterk en succesvol.

Blijf zoeken naar je innerlijke kracht en laat je niet afleiden door de manipulator. Wanneer de manipulator gaat beseffen dat hij deze kaart niet kan trekken zal zijn manipulerende gedrag geen effect hebben. 

#7: Een manipulator gebruikt passief-agressief gedrag

Een manipulator haalt er plezier uit om te liegen, kritiek te geven, anderen te negeren en sarcastisch te zijn.

Ze weten precies hoe ze de ander in een slecht daglicht moeten zetten zonder dat deze personen dan gelinkt zijn aan het verhaal. Hier moet je goed voor waken, maar jij bent slim genoeg.

Blijf positief in het leven staan en haal jezelf niet naar beneden. Als je krachtig overkomt in je positiviteit zal de manipulator geen invloed meer op je kunnen uitoefenen hiermee. 

Lees ook in dit artikel voorbeelden van passief-agressief gedrag

#8: Een manipulator zal niet naar je luisteren

Een manipulator zal nooit naar het slachtoffer luisteren.

Het lijkt in het begin van de relatie vaak dat de persoon aandachtig is en naar het slachtoffer luistert.

De werkelijkheid is anders. Het slachtoffer zal op den duur merken dat de manipulator nooit luistert.

De tip die je bij dit gedrag kan helpen is als volgt. De mening van de ander maakt niet uit, jij bent het belangrijkste. Als iemand niet naar je luistert dan is diegene jouw tijd niet waard.

#9: Een manipulator zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen

Een manipulator zal door het eerder genoemde gaslighting (manipulatietechniek) ervoor zorgen dat jij jezelf schuldig voelt, maar diegene wil ook dat jij gaat twijfelen aan jezelf.

Stel je betrapt jezelf op het feit dat je partner wel heel vaak overwerkt en constant op zijn telefoon zit.

Als je, je partner hiermee confronteert wordt diegene kwaad en heeft direct een smoes.

Blijf geloven in je eigen waarheid, wanneer je denkt dat de ander liegt dan is dit ook zo. De tip is dus om met een heldere geest naar zaken te blijven kijken en niet te twijfelen.

Wanneer iemand makkelijk manipulatief gedrag vertoont zal diegene haarfijn aanvoelen wat jouw zwakheden of onzekerheden zijn en hier feilloos op inspelen.

Hierdoor gaat het slachtoffer aan zichzelf twijfelen en weet niet meer wat waarheid of leugen is. Het zelfbeeld gaat achteruit en diegene verliest zijn of haar identiteit.

Als jij een vermoeden hebt dat je manipulatieve partner of baas hebt kijk dan vooral of 1 of meerdere tips van toepassing zijn. Zo ja, dan is het verstandig om een vangnet op te zetten en professionele hulp te zoeken. 

Lees ook: 7 Tips Voor Omgaan met een Narcistische Partner

Conclusie

Manipulatief gedrag is dus het emotioneel of psychisch manipuleren van een ander persoon.

Je weet nu wat manipuleren is, welke vormen er zijn, hoe je het gedrag kan herkennen in een relatie, hoe je kan om gaan met manipulatief gedrag en welke tips je kan gebruiken.

Belangrijk is om ervoor te zorgen dat als jij het slachtoffer bent in een manipulatieve relatie je hulp zoekt.

Misschien twijfel je of je wel écht in een manipulatieve relatie zit. Vaak laten narcistische manipulatoren je twijfelen aan je eigen realiteit.

Je kan via onze gratis Narcisme Test ontdekken of je met een narcist te maken hebt die manipulatief gedrag uitoefent.

Na het maken van deze test krijg je direct de test uitslag en een gratis hulpgids toegestuurd die helemaal in het teken staat van herstellen van manipulatie.

Start hieronder met de gratis Narcisme test, dan stuur ik je na het maken van de test de hulpgids en resultaten door:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *