Lichaamstaal van Een Narcist Herkennen? 8 Signalen

Als je denkt dat je met een narcist te maken hebt, is het belangrijk om de lichaamstaal te herkennen.

Narcisten kunnen gebruik maken van hun non-verbale lichaamstaal om anderen te misleiden.

In dit artikel leer je de lichaamstaal van een narcist herkennen. Hierdoor ben je beter in staat om te begrijpen wat hun echte bedoelingen zijn.

Hoe herken je de lichaamstaal van een narcist?

Narcisten zijn experts in het manipuleren van anderen. Eén van de manieren waarop zij dit doen is door hun lichaamstaal te gebruiken.

Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze signalen kunt herkennen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de specifieke manieren waarop narcisten hun lichaamstaal gebruiken om hun manipulatieve doelen te bereiken en hoe jij je kunt beschermen tegen hun technieken.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het herkennen van de lichaamstaal van een narcist niet altijd een zwart-wit situatie is.

Sommige gedragingen die als afstandelijk of ongewoon kunnen worden gezien, kunnen simpelweg een momentopname zijn en geen indicatie zijn van pathologie.

Maar als er een patroon van ongewoon narcistisch gedrag wordt opgemerkt, kan het waardevol zijn om hier dieper in te duiken.

Lees verder en ontdek of je soortgelijke narcistische trekken ziet bij de mensen om je heen:

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Signaal #1: let op hun manier van spreken

Een onderzoek uit 2016, die in het vooraanstaande tijdschrift Aggression and Violent Behavior werd gepubliceerd, onthulde dat psychopatenen covert narcisten de neiging hebben om hun woorden zorgvuldig te kiezen.1The language of psychopaths: A systematic review

Ze spreken ook met een trager spreektempo dan de mensen die geen psychopathische stoornis hebben.

Daarnaast gebruiken ze ook minder emotioneel geladen woorden en behouden ze vaak een ongebruikelijk neutrale toon.

Signaal #2: narcisten gebruiken vaak beledigende taal

Een onderzoek gepubliceerd in 2014 in het tijdschrift Personality and Individual Differences suggereert dat narcisten mogelijk beledigende taal gebruiken.

Dit komt doordat ze het zien als een manier om aandacht te krijgen. Bovendien zijn ze minder gevoelig voor hoe over het zou kunnen worden overkomen op anderen als beledigend.2Why do Narcissists Disregard Social-etiquette Norms? A Test of Two Explanations for why Nar wo Explanations for why Narcissism Relates t cissism Relates to Offensivelanguage Use

Narcisten manipuleren je emotioneel door jou te ontzeggen en te zeggen dat je emoties niet geldig zijn. Narcisten willen zeggen wat ze willen zonder gevolgen.

Dus wanneer jij reageert, zullen ze het een overreactie noemen en jouw ervaring bagatelliserend als een soort narcistische misbruik.

Signaal #3: ze zijn ongeduldig tijdens een gesprek

Een specifiek gedrag van narcisten in een gesprek is dat zij vaak rondkijken tijdens het gesprek met een ander, alsof ze op zoek zijn naar andere interacties.

Dit is aangetoond in een studie uit 1990, getiteld “conversational narcissism” en gepubliceerd in het tijdschrift Communication Monographs.3Conversational narcissism

Narcisten zijn niet geïnteresseerd in jouw standpunt als het hun niet dient.

Een narcist zal niet naar je luisteren, maar zal wel beweren dat je iets hebt gezegd dat je niet echt hebt gezegd, alleen maar om te bewijzen dat ze gelijk hebben.

Signaal #4: Ze gebruiken overdreven lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen

In de eerder genoemde studie uit 1990 werden de gesprekken van narcisten geanalyseerd.

Daarin werd aangetoond dat narcisten de neiging hebben om overdreven dramatisch te zijn in hun gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Bovendien praten ze vaak op een harde toon van stem.

Narcissisten zullen vaak het gesprek overheersen, vaak het onderwerp veranderen naar zichzelf of ongepaste opmerkingen doen om aandacht te trekken.

Ze zijn meestal niet geïnteresseerd in de mening van anderen en zullen vaak niet luisteren of reageren op de bijdragen van anderen in een gesprek.

Dit kan als een gevoel van onbegrip en ontkenning van de andere persoon worden waargenomen.

Signaal #5: ze vertellen vaak dezelfde verzonnen verhalen

Narcisten kunnen herhaaldelijk dezelfde verhalen vertellen, vaak met weinig of geen variatie in de details of context.

Dit kan gebeuren wanneer ze proberen indruk te maken op anderen, of wanneer ze een bepaalde gewenste reactie proberen te bereiken.

Het herhalen van deze verhalen kan ook een manier zijn voor hen om hun eigen versie van de waarheid te bevestigen of te versterken.

Het kan lastig zijn voor degenen die met hen praten om de authenticiteit te verifiëren of de waarheid te bepalen.

Lees ook: Zo herken je een narcist.

Signaal #6: ze kopiëren emoties van anderen

Narcisten hebben de neiging om emotionele taal te gebruiken zonder veel gevoel te tonen.

Dit betekent dat ze vaak emotionele woorden of zinnen gebruiken, zoals “ik hou van je”, “ik ben gekwetst”, “ik ben bang”, e.d. zonder dat hun gedrag of uitdrukking hiermee overeenkomt.

Dit kan omdat ze niet in staat zijn om echte emoties te voelen of te begrijpen.

Dit kan een gevoel van ongemak en manipulatie bij je oproepen, omdat het moeilijk is om te bepalen of ze echt menen wat ze zeggen of niet.

Signaal #7: ze doen aan narcistisch staren

Ben je bekend met narcistisch staren? Het is een non-verbale lichaamstaal die vaak wordt toegepast door de narcist.

Narcisten hebben vaak een lege, verwarde of ongeïnteresseerde blik als ze praten.

Dit komt omdat ze vaak tijd nodig hebben om hun antwoorden of reacties te bedenken.

Dit kan moeilijk zijn voor degenen met wie ze praten omdat het lijkt alsof ze geen emoties tonen of geen interesse hebben.

In dit artikel gaan we dieper in op narcistisch staren.

Signaal #8: ze gebruiken specifieke woorden om je te raken

Narcissisten communiceren vaak anders dan andere mensen. Hun woorden worden vaak gebruikt als hulpmiddelen of wapens. Hun taal verbergt vaak hun echte bedoeling.

De woorden van een narcist worden vaak beschreven als omringd door mist, verwarring en bedrog, omdat hun taal vaak gebruikt wordt als een hulpmiddel of wapen.

Narcisten zijn vaak gericht op zelfversterking en manipulatie, en hun taal kan daarom vaak verwarrend zijn of een verkeerde indruk geven.

Dit kan maken dat luisteren naar narcisten moeilijker is en minder duidelijk dan communiceren met de meeste andere mensen.

Dus het is belangrijk om te leren de betekenis en motieven achter de boodschappen van narcisten te begrijpen.

Verbale lichaamstaal van de narcist

De volgende zijn voorbeelden van de soort taal die narcisten vaak gebruiken. Elk voorbeeld wordt gevolgd door een vertaling waarin de mogelijke motivatie, intentie en gedachten achter elke uitspraak worden gegeven.

“Je bent gewoon te gevoelig” = Jouw gevoelens zijn een probleem voor mij. Ik weet niet wat ik ermee moet doen. Ik heb geen interesse in empathie te hebben.

“Je bent gekwetst maar het is niet mijn schuld” = Je maakt me defensief. Als ik je kwetst, dan is het jouw fout dat je gekwetst bent, niet die van mij. Ik bied nooit mijn excuses aan, neem de schuld niet op me en geef niet toe dat ik fout zit.

Je bent te veeleisend” = Het feit dat je behoeftes hebt, is vervelend voor mij. Je bent er om mijn behoeftes te vervullen, niet andersom.

“Stop met zo egoïstisch zijn” = Je probeert de aandacht op jezelf te vestigen. Durf dat niet te doen!

Hoe palmt een narcist je in?

Een narcist kan je inpalmen door middel van een combinatie van non-verbale lichaamstaal en woorden.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe een narcist dit kan doen:

  • Charmante aanpak: narcisten zijn vaak charmant en aantrekkelijk, en kunnen snel een verbinding maken met iemand. Ze kunnen de ander flirten, complimenten geven en doen alsof ze precies weten waar de ander naar op zoek is.
  • Subtiel manipuleren: narcisten zijn vaak goed in het manipuleren van anderen, en kunnen dit doen door subtiele hints en suggesties te geven. Bijvoorbeeld, ze kunnen een ander beïnvloeden om een bepaald standpunt in te nemen door bepaalde informatie weg te laten of achter te houden.
  • Overdreven perceptie van zichzelf: narcisten zullen zich vaak voordoen als superieur, rijk of machtig en ongeacht de realiteit van de situatie. Ze zullen zich vaak presenteren als succesvolle en invloedrijke personen, en proberen indruk te maken op de ander.
  • Positie versterken: narcisten zullen vaak proberen om de machtspositie te versterken, in een poging om de ander te controleren. Ze zullen proberen om het slachtoffer emotioneel afhankelijk te maken.

Wat doet een narcist als je hem door hebt?

Een narcist kan zich op verschillende manieren gedragen als je hem of haar door hebt.

Mogelijke reacties van de narcist zijn:

#1: De narcist probeert je te overtuigen van het tegendeel

Narcisten zijn vaak gericht op het behouden van hun eigen beeld.

En als iemand hen door heeft, zullen ze vaak proberen om de ander te overtuigen dat ze zich vergissen of dat hun gedrag niet zo slecht is als het lijkt.

#2: De narcist doet aan gaslighting

Narcisten zijn vaak experts in gaslighting, een vorm van emotionele manipulatie waarbij de ander in twijfel wordt gebracht over hun eigen herinneringen of waarnemingen. Dit maakt je onzeker waardoor je aan jezelf gaat twijfelen.

#3: De narcist ontkent zijn gedrag

Narcisten zullen vaak hun eigen gedrag minimaliseren of ontkennen als ze betrapt worden. Ze zullen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun acties.

#4: De narcist reageert defensief

Sommige narcisten kunnen agressief of angstaanjagend reageren als ze betrapt worden,.

Ze doen dit om de ander te intimideren en te verhinderen dat ze verder gaan met hun terechte beschuldigingen.

Houd er wel rekening mee dat elke persoon verschillend is, dus er zijn geen harde en snelle regels voor hoe een narcist zal reageren als hij of zij wordt betrapt of doorzien.

Tot slot

Het herkennen van de lichaamstaal van een narcist kan een uitdaging zijn, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je deze signalen kunt herkennen.

Narcisten zijn vaak zeer bedreven in het manipuleren van anderen door middel van hun lichaamstaal en het is daarom van groot belang om ze te doorgronden.

Houd er wel rekening mee dat sommige signalen geen indicatie hoeven te zijn van narcisme. Je wilt daarom naar een patroon (cluster van gedragingen kijken) en niet alleen naar afzonderlijke momenten.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *