Gedumpt Door Een Narcist? Lees DIT Waarom Je Beter Af bent

Gedumpt worden door een narcist in een relatie doet bijzonder veel pijn.

Zeker als de narcist niets meer van zich laat horen. Toch geeft je dit ook de kans om los te komen van narcistisch misbruik. 

Leer in dit artikel wat het betekent als je gedumpt wordt door een narcist en waarom je juist nu je eigen herstelproces in gang wilt zetten. 

Waarom doet gedumpt worden door een narcist zoveel pijn?

Je maakt zoveel mee tijdens je relatie met je narcistische partner en vaak vraag je je af of je niet beter af bent zonder hem. Maar je houdt van hem en beschouwt hem als een van de vaste waarden in je leven.

Je voelt je afhankelijk van hem en je doet er alles aan om de relatie in stand te houden. Je eigen behoeften en verlangens schuif je aan de kant en je hoopt dat hij je hiervoor zal waarderen.

Je klampt je wanhopig vast aan de illusie dat hij ooit wel zal veranderen. Hij houdt toch van je? Dat maakte hij jou bij het begin van jullie relatie meteen al duidelijk.

Maar plots als een donderslag bij heldere hemel laat je partner niets meer van zich horen en het wordt je al snel duidelijk dat je gedumpt werd. Je voelt je verloren. Je blijft verweesd achter en je ervaart de letterlijke pijn van een gebroken hart.

De grote vraag waar heel wat ex-partners mee worstelen is waarom het zoveel pijn doet om te worden gedumpt door een narcist?

Tijdens hun relatie hadden ze namelijk al het gevoel dat er iets niet klopte en vaak speelden ze zelf met het idee om de relatie te beëindigen.

Maar als het moment van de waarheid werkelijkheid wordt ervaren ze een bijna niet te omschrijven pijn.

Gedumpt worden door de narcist in je relatie

Gedumpt worden door de narcist is moeilijk om te verwerken omdat een narcistische relatie verslavend is.

In het begin is een relatie met een narcist heel intens. Je voelt je ‘high’ van geluk.

De narcist overlaadt je met liefde en aandacht. Je hebt je nog nooit zo goed gevoeld. Jullie relatie is fijn, spannend, intrigerend, enz… Tijdens deze idealiseringsfase raak je ‘verslaafd’ aan dit fijne gevoel.

Maar plots gaat de narcist een heel gemeen spel spelen. Hij beseft dat hij jou in de val heeft gelokt en daagt je uit om zijn narcistische voorraad te blijven aanvullen. Dat doet hij aan de hand van verschillende manipulatietechnieken.

De narcist kan je constant bekritiseren, ghosten (plots verdwijnen en niets meer van zich laten horen), gaslighten, alle schuld van jullie verstoorde relatie bij jou leggen, enz.

Vroeger werd je ‘high’ van jullie relatie en je wilt dat gevoel terug. Net zoals bij een verslaving kun je je op niets anders meer concentreren dan op de volgende ‘kick’.

Je blijft manieren bedenken om tijd met je partner door te brengen, hem te overtuigen, terug te winnen. Je gedachten worden helemaal in beslag genomen door hem.

Hoe moeilijk jullie relatie ook is, als je wordt gedumpt door de narcist verlang je steeds meer naar de kick van jullie relatie. Je voelt je ziek omdat je zijn aandacht niet krijgt. Dat is nu precies het fysiologische aspect van wat we afkicken noemen.

Naast de pijn van het afkicken is er nog een andere belangrijke reden waarom te worden gedumpt door een narcist zoveel pijn doet.

Lees ook: Zo schrijf je een afscheidsbrief aan de narcist

Je beseft dat jullie perfecte relatie een illusie was

Het is een van de pijnlijkste teleurstellingen die een mens kan overkomen: het besef dat het leven dat je leidde slechts een façade voor een andere realiteit was. Als een illusie doorprikt wordt gaat dit altijd gepaard met angst en onzekerheid.

Door te worden gedumpt door een narcist ga je beseffen dat jullie relatie niet meer dan een illusie bleek te zijn.

Je partner bleek een persoon te zijn die vele maskers droeg. Tijdens de idealiseringsfase zette hij het charmante masker van genegenheid en bewondering op. Tijdens de devaluatiefase gebruikte hij het griezelige masker van antipathie en minachting.

Door de narcist leefde je in staat van ontkenning

Ergens besefte je wel dat iets niet klopte, maar je leefde in een staat van ontkenning. Je voelde je veilig en verbonden met de narcist in je leven. Je dacht altijd getroost en gesteund te worden door je partner.

Maar dat was helemaal niet zo: je leefde in deze illusie die eigenlijk vrij comfortabel aanvoelde. Je ontwikkelde een vorm van codependentie.

Door gedumpt te worden door de narcist wordt alles glashelder. Je gaat plots de realiteit onder ogen zien. Je voelt je verslagen en bedrogen door de persoon waarvan je hield. Je kunt zelfs gevoelens van schaamte en schuld ervaren.

Gedumpt door een narcist? 8 redenen waarom je beter af bent

1. De narcist is egoïstisch en vol van zichzelf

Een narcist houdt niet van jou om wie je bent. Hij houdt van jou en heeft je nodig omdat je zijn narcistische voorraad kunt aanvullen.

Voelt hij dat je deze narcistische voorraad niet meer voldoende aanvult of heeft hij een interessantere ‘leverancier’ gevonden dan word je meedogenloos gedumpt door de narcist.

2. De narcist luistert niet naar jou

Een open communicatie waarbij partners oprecht en geïnteresseerd naar elkaar luisteren is een van de hoekstenen van een gezonde relatie.

Een narcist is zo vol van zichzelf dat vrijwel alle gesprekken over hem gaan en dat hij ook helemaal niet luistert naar anderen. Ook niet naar zijn partner die soms zo hard een luisterend oor nodig heeft.

3. De narcist waardeert je niet om wie je bent

Als individu ben je irrelevant voor de narcist. Hij gebruikt jou alleen voor zijn eigen doeleinden.

Voldoe je niet langer aan zijn behoeften dan ben je voor hem nutteloos geworden en is de narcist met je klaar.

4. De narcist kan behoorlijk onbeschoft zijn

Sarcastische opmerkingen, controle uitoefenen op jou, verontschuldigingen die uitblijven, niets meer van hem laten horen, stiltebehandelingen… De lijst met ongevoelige opmerkingen en gedragingen van narcisten is oneindig lang.

5. De narcist kent helemaal geen integriteit

Een integer persoon houdt vast aan sociaal aanvaardbare normen en waarden ook als hij onder druk komt te staan.

Voelt een narcist enige druk dan vervalt hij in normen en waarden die helemaal niet aanvaardbaar zijn. Liegen en bedriegen zijn hier perfecte voorbeelden van.

Merk jij dat je partner geen probleem heeft om je iets voor te liegen? Dat is niet alleen je gevoel! Verschillende wetenschappelijk studies ondersteunen de stelling dat narcisten veel meer dan andere mensen geneigd zijn om te liegen en te bedriegen.

6. De narcist respecteert je grenzen niet

Grenzen geven aan waar iets begint en eindigt.

In een gezonde relatie respecteren partners elkaars grenzen. In een relatie met een narcist is er geen sprake van het respecteren van grenzen. Hij of zij stapt moeiteloos over je grenzen heen.

7. De narcist is ondankbaar

Wat je ook voor een narcist doet om hem een plezier te doen, op waardering hoef je echt niet te rekenen.

Jij offert elk stukje van je leven voor hem op maar door zijn gevoel van superioriteit vindt de narcist dit niet meer dan normaal. Deze karaktertrek zie je opvallend vaak bij een narcistische vrouw.

8. De narcist vertoont vaak (passief) agressief gedrag

Een narcist is er rotsvast van overtuigd dat hij bijzonder en superieur ten opzichte van anderen is. Volgens de narcist krijgt hij nooit voldoende bewondering hiervoor.

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer een narcist voelt dat de eer die hij of zij verdient uitblijft, hij vrijwel altijd vervalt in (passief) agressief gedrag. 1 When the Narcissistic Ego Deflates, Narcissistic Aggression Inflates

Zoals je van een narcist kunt verwachten zal hij je ook niet op een fijne manier verlaten. Ruimte om een gesprek aan te gaan over jullie relatie is er helemaal niet. Vaak laat de narcist niets meer van zich horen en verdwijnt hij zomaar als een geest in de nacht. Dit fenomeen wordt ghosting genoemd.

Dit maakt gedumpt worden door een narcist extra pijnlijk want jij blijft verweesd achter met je gevoelens en je vraagt je af waar jij in de fout bent gegaan.

Narcist laat niets van zich horen? 3 belangrijke redenen

Recent onderzoek suggereert dat vooral narcistische mannen ghosting als een aanvaardbare manier beschouwen om een relatie te beëindigen. 2 Leaving without a word: Ghosting and the Dark Triad traits

Laten we even kijken waarom dat zo is.

1. Hij vindt dat de relatie te snel gaat

Professor in de psychologie dr. Gili Freedman concludeerde in haar essay ‘Ghosting and destiny: Implicit theories of relationships predict beliefs about ghosting’ dat wanneer een narcist niets meer van zich laat horen dit verband houdt met hoe hij zich voelt over de toekomst.

Een van de redenen waarom een narcist een relatie aangaat is zijn narcistische voorraad veilig stellen. Door love bombing technieken spint hij jou in zijn web. Hij overstelpt je met aandacht en beweert dat hij met jou zijn leven wil doorbrengen. Toch wil een narcist eigenlijk helemaal geen verbintenis op lange termijn aangaan.

Hoe vaker jij het over concrete toekomstplannen hebt, hoe groter de kans dat de narcist zich terugtrekt. Niets meer van zich laten horen is voor hem veel makkelijker dan de confrontatie aangaan.

2. Hij heeft een nieuw en interessanter slachtoffer gevonden

Een narcist is voortdurend op zoek naar narcistische voorraad. Het maakt de narcist niet uit waar hij deze kan krijgen. Ontmoet een narcist iemand die hem veel interessanter lijkt dan schrikt hij er niet voor terug om jou meteen te vervangen en zijn narcistische verleidingskunsten toe te passen. .

Ondanks hun gevoel van superioriteit zijn narcisten behoorlijke lafaards. Ze vermijden verantwoordelijkheid voor hun daden en beslissingen.

Door zomaar niets meer van zich te laten horen vermijdt de narcist dat jij vragen gaat stellen. Hij wil koste wat het kost vermijden dat hij geconfronteerd wordt met zijn negatieve gedrag.

In plaats van enige verantwoordelijkheid te nemen of na te denken over hoe het voor jou aanvoelt verdwijnt hij gewoon. Door zijn totaal gebrek aan empathie heeft hij hier geen enkele moeite mee.

3. Hij wilt nog steeds controle op jou uitoefenen

De narcist laat niets van zich horen. Wat is jouw eerste reactie?

Inderdaad: je gaat je zorgen maken.

Je maakt je zorgen om hem. Je maakt je zorgen om jullie relatie. Je maakt je zorgen omdat je denkt dat het jouw schuld is. Heb ik iets verkeerd gezegd of gedaan? Heb ik niet genoeg mijn best gedaan? Wat heeft hem ertoe aangezet om niets van zich te laten horen?

Niets meer van zich laten horen is een vorm van dominantie. Hiermee wil de narcist duidelijk maken dat hij nog steeds controle op jouw gedachten uitoefent.

Hij kent je zwakke plekken maar al te goed en hij weet dat je je zorgen maakt als hij niets van zich laat horen.

Conclusie

Ben je gedumpt door een narcist dan hoop ik dat door het lezen van dit artikel je verdriet plaatsmaakt voor het besef dat je beter af bent zonder de narcist.

Want zeg nou eerlijk: wie verdient een egoïstische, in zichzelf gekeerde, ondankbare, respectloze onbeleefde persoon in zijn leven? Niemand toch…

Als een narcist niets van zich laat horen, dan geeft jou dat de mogelijkheid om concreet te werken aan je eigen herstel. 

Herinner jezelf er regelmatig aan dat elke dag zonder een narcist een goede dag is.

Wil je meer weten over het loodzware onderwerp narcisme en welke impact dit op je leven kan hebben? 

Ik nodig je graag uit om onderstaande ‘Narcisme Test’ te maken. Aan de hand van deze gratis test kom je te weten hoe een narcist jouw leven negatief beïnvloedt.

Ook kun je in contact komen met andere slachtoffers van narcisme. Zeker voor moeilijke momenten is het belangrijk om herkenning bij zowel professionals als lotgenoten te vinden. 

Na het maken van deze test krijg je direct de resultaten en een gratis hulpgids die helemaal in het teken staat van de valkuilen van narcisme met eigen ervaringen en inzichten.

Start nu met de Narcisme Test en dan stuur ik je de resultaten en hulpgids gratis op:

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *