Stiltebehandeling van de Narcist: Hoe Ermee Om Te Gaan?

Als je ooit de stiltebehandeling van een narcist hebt ervaren, weet je dat het geen pretje is.

Het kan je het gevoel geven alsof je in een spel zit waarbij je nooit de regels kent en nooit kunt winnen.

Maar maak je geen zorgen! In dit artikel leer je hoe je met de stiltebehandeling van een narcist om kan gaan, zodat je de controle terugkrijgt en je leven weer op de rit krijgt.

Wat is een stiltebehandeling?

Een stiltebehandeling is een strategie die sommige narcisten gebruiken om andere mensen te manipuleren en controle over hen te krijgen. In plaats van te communiceren of te praten met iemand, geven ze de ander de “stiltebehandeling” en negeren ze hem of haar compleet.

Dit kan zeer pijnlijk en kwetsend zijn voor degene die de stiltebehandeling ontvangt, omdat het voelt alsof ze niet belangrijk genoeg zijn om aandacht te krijgen.

Het kan ook een manier zijn voor de narcist om angst en onzekerheid bij de ander te creëren, waardoor die persoon meer geneigd is om te doen wat de narcist wil.

Wat is het doel van een stiltebehandeling?

Het doel van een stiltebehandeling van een narcist is om controle over iemand te krijgen en die persoon te manipuleren.

Narcisten gebruiken de stiltebehandeling als een manier om anderen onzeker te maken en hen te dwingen om te doen wat zij willen. Het is één van de vele narcistisch trucs.

Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in een toxische relatie, waarbij de narcist de stiltebehandeling gebruikt om de ander te laten doen wat hij of zij wil.

Of bijvoorbeeld in een werkomgeving, waarbij de narcist de stiltebehandeling gebruikt om medewerkers onder druk te zetten en te dwingen om bepaalde dingen te doen.

In feite kan de stiltebehandeling van een narcist worden gebruikt in elke situatie waarbij de narcist wil dat iemand anders zijn of haar wil volgt.

Lees ook: De belangrijkste kenmerken van narcistisch gedrag.

Hoe lang duurt een narcistische stiltebehandeling?

Een stiltebehandeling van een narcist kan dagen, weken of zelfs maanden duren. Sommige mensen doen dit omdat ze echt gekwetst zijn en niet in staat zijn om te spreken. Een narcist gebruikt de stiltebehandeling vooral om jou te straffen.

Een narcist zal met een stiltebehandeling stoppen zodra hij of zij inziet dat het nadelig begint uit te werken.

Het is alsof een slecht gedragen kind wegloopt omdat de ouder een korte time-out heeft gegeven en vervolgens bang is om terug te komen omdat ze de gevolgen van hun stomme, impulsieve beslissing moeten ondergaan.

Een narcist kiest vaak ook een bepaald type slachtoffer uit. Iemand die volgzaam en vol medeleven is. Het tegenovergestelde van de narcist. van deze mensen weten ze dat ze geen wraak zullen nemen.

Wanneer de narcist zich realiseert dat ze je hart niet kunnen breken, zullen ze iets nieuws proberen. En hoewel dit je narcistische probleem niet zal oplossen, zal het hen ervan weerhouden om de stille behandeling lang uit te voeren.

Hoe omgaan met de stiltebehandeling van een narcist?

Hoe ga je om met de stiltebehandeling van een narcist? Dat ga ik je nu vertellen.

Tip 1. isoleer jezelf niet

De eerste tip is om ervoor te zorgen dat je goed voor jezelf zorgt en dat je jezelf niet te geïsoleerd laat raken.

Dit is belangrijk omdat narcisten vaak proberen om je te isoleren van anderen in je leven, en de stiltebehandeling kan ervoor zorgen dat je je geïsoleerd voelt.

Spreek af met je familie en vrienden. Zij kunnen je steunen en je afleiden.

Tip 2. probeer niet te reageren

De enige manier om hiermee om te gaan is door te weigeren om te reageren op het gedrag van de narcist.

Doe niet wat je normaal zou doen onder deze omstandigheden en geef de narcist niet de reactie die hij of zij zoekt. In plaats daarvan ga je door met je leven alsof de narcist er niet is.

Doe letterlijk alsof het gedrag van de narcist niet gebeurt en ga door met wat je normaal zou doen. Dit zal de narcist vervelen en hij of zij zal een andere manier zoeken om contact met je te maken.

Houd er wel rekening mee dat dit advies alleen geschikt is voor situaties waarbij de narcist je niet fysiek gaat misbruiken.

Tip 3. doe iets wat je leuk vindt

De tweede tip is om iets te vinden dat je leuk vindt om je bezig te houden.

Zoek een hobby of activiteit die je kan helpen om af te leiden van het drama van de narcist en om te genieten van de tijd die je voor jezelf hebt.

Dit kan moeilijk zijn als je het gevoel hebt dat de narcist je heeft laten vallen als een baksteen.

Tip 4. neem pauze van narcistische drama

De derde tip is om, indien mogelijk, te profiteren van de pauze van het drama van de narcist.

Soms kan het helpen om te zien dat je tijd hebt om jezelf te concentreren op iets anders en om wat rust te nemen van de constante manipulatie en emotionele chantage van de narcist.

Tip 5. denk na over je toekomst

De vijfde en laatste tip is om te beseffen dat de beste optie is om uiteindelijk te vertrekken en geen contact meer te maken.

Hoewel het moeilijk kan zijn om de relatie te verbreken, is het vaak de enige manier om te ontsnappen aan het manipulatieve en destructieve gedrag van de narcist. Zeker als je gedumpt wordt door de narcist.

Als je in de relatie blijft, zal de stiltebehandeling waarschijnlijk blijven voortduren en zal het alleen maar erger worden

Dat gezegd hebbende, weten we allemaal dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is als je het slachtoffer bent van narcistisch misbruik.

Wat doet een narcist als je het contact verbreekt?

Het is moeilijk om te zeggen wat een narcist zou doen als iemand het contact met hen verbreekt, omdat iedereen anders is en elke situatie uniek is.

Sommige narcisten zouden het niet erg vinden als iemand het contact met hen verbreekt en gewoon verder gaan met hun leven, terwijl anderen het mogelijk moeilijk zouden vinden om los te laten en zich bedreigd zouden voelen door het verlies van die relatie.

In sommige gevallen kan een narcist agressief of manipulatief gedrag vertonen om de persoon terug te krijgen in hun leven.

Het is belangrijk om te onthouden dat het verbreken van contact met een narcist vaak het beste is voor je eigen welzijn en dat het soms nodig kan zijn om professioneel ondersteuning in te winnen om dit op een veilige manier te doen. Meer informatie daarover kun je hier vinden.

Waarom negeert een narcist mij?

Narcisten zijn over het algemeen egoïstisch en hebben weinig interesse in de gevoelens van anderen.

Ze zouden iemand kunnen negeren als die persoon hen niet bevalt of als ze zich bedreigd voelen door die persoon.

Het is belangrijk om te onthouden dat narcistisch gedrag vaak voortkomt uit een diepere onzekerheid of een gebrek aan echte verbinding met anderen.

Dus het negeren van iemand kan een manier zijn voor een narcist om zichzelf te beschermen tegen emotionele pijn.

Tot slot

In dit artikel hebben we gekeken naar hoe iemand met narcisme de stiltebehandeling op hun partner of slachtoffer kan toepassen.

We hebben gezien dat de stiltebehandeling een manipulatietechniek is van de narcist om iemand te breken en te controleren.

Stiltebehandeling is een manier waarop narcisten proberen om macht en controle over andere mensen te krijgen. Het is belangrijk om te beseffen dat stiltebehandeling een vorm van emotionele afpersing is en dat het niet gezond is om hiermee om te gaan.

Een stiltebehandeling kan op den duur zorgen voor emotionele en mentale uitputting. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken als je te maken hebt met iemand die de stiltebehandeling toepast. Klik hier voor meer informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *