10 Tips Bij Scheiden Van Een Narcist & Hoe Je Het Aanpakt

Scheiden doet lijden en zorgt voor ellende.

Maar de karaktereigenschappen van een narcist zorgen ervoor dat scheiden van een narcist voor nog meer narigheid zorgt.

Hulp bij scheiden van een narcist kan je dan ook goed gebruiken.

Met dit artikel wil ik je helpen om scheiden van een narcist zo goed mogelijk aan te pakken.

Zoek je hulp bij scheiden van een narcist?

Volgens het CBS – het Centraal Bureau van de Statistiek – eindigden in 2021 maar liefst 25.962 huwelijken in een echtscheiding.

Op elkaar uitgekeken zijn is met 22% de belangrijkste reden om te scheiden. Op de tweede en derde plaats komen een gebrek aan vertrouwen (21%) en botsende karakters (16%) Vreemdgaan is goed voor 15% van alle echtscheidingen.

Als partner van een narcist word je vast met een gebrek aan vertrouwen, botsende karakters en vreemdgaan geconfronteerd.

Wil je scheiden van een narcist besef dan goed dat je een heel ingrijpend proces te wachten staat. Hierbij bedoel ik niet alleen een harde strijd in de rechtbank. Er staat je ook een persoonlijke strijd te wachten.

Op bepaalde momenten zul je misschien willen opgeven en aan alle eisen van je narcistische ex-partner tegemoetkomen – net zoals je tijdens jullie relatie deed.

Psychologische ondersteuning

Bij het scheiden van een narcist is het dan ook belangrijk om niet alleen een goede raadsman onder te arm te nemen. Hulp krijgen van een therapeut maakt het mentale proces makkelijker.

Overweeg je om te scheiden van een narcistische man of om te scheiden van een narcistische vrouw? Win dan van tevoren advies in bij zowel een advocaat als een therapeut.

Leven met een narcist is moeilijk. In het begin lijkt alles rozengeur en maneschijn, maar als het doek valt komt de harde werkelijkheid.

Er zijn verschillende fasen van een narcistische relatie. Wanneer je met een narcist dagelijks in conflict raakt dan ben je in het laatste stadium beland.

Scheiden van een narcist vaak nog moeilijker. Laat dit je er echter niet van weerhouden om te scheiden van een narcist.

Vaak is dit namelijk de enige manier om je mentale en fysieke gezondheid te beschermen.

Waarom is het zo moeilijk om te scheiden van een narcist?

Narcisten beschouwen zichzelf als superieur maar achter dit schijnbare zelfvertrouwen gaat vaak een broos gevoel van eigenwaarde schuil.

Je kunt je vast wel voorstellen hoe het superioriteitsgevoel van een narcist gekraakt wordt als jij beslist om niet bij zo’n ‘fantastisch’ persoon te blijven.

Ook tijdens een echtscheidingsproces wil een narcist zijn superioriteitsgevoel bevestigd zien en daarom zal hij er alles aan doen om zijn zin te krijgen.

Krijgt de narcist zijn zin niet, dan kan hij bijzonder passief-agressief of minachtend reageren. Tel hierbij zijn totaal gebrek aan empathie en je weet meteen waarom het zo moeilijk is om te scheiden van een narcist.

Een scheiding zal een narcist nooit zomaar aanvaarden en je kunt je dan ook aan tal van reacties verwachten.

Hoe reageert een narcist op scheiding?

De narcist wil als winnende partij uit een scheiding komen

Bij een echtscheiding zijn geen winnaars. Elke partner verliest wel een stukje van zichzelf.

Familierechters doen vaak hun best om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Maar dit is buiten de narcist gerekend…

De narcist kan op financieel vlak willen winnen – dit is vaak heel uitgesproken bij het scheiden van een narcistische vrouw. Maar ook op persoonlijk vlak wil de narcist winnen. Vooral bij het scheiden van een narcistische man speelt dit persoonlijke aspect van winnen een belangrijke rol.

Maar er is meer… de narcist zal koste wat kost willen dat jij verliest en dit in de breedste zin van het woord.

Het is niet genoeg om te winnen – de andere partij moet verliezen

Bij een scheiding via de rechtbank geeft de narcist een deel van zijn controle over aan de rechter.

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken heeft de narcist – die graag zelf controle uitoefent – hier geen probleem mee.

De narcist is er namelijk van overtuigd dat hij het bij het rechte eind heeft. Bevestigt de rechter dit niet dan zal de narcist beroep aantekenen of de echtscheiding omwille van verschillende redenen proberen uit te stellen.

Hoe meer geld jij aan de hele procedure verliest, hoe groter zijn gevoel van overwinning – ook als hij of zij uiteindelijk als verliezende partij uit de echtscheidingsprocedure komt.

Een afscheidsbrief schrijven aan de narcist kan goed helpen om trauma’s en angsten te verwerken.

Tijdens de scheiding blijft een narcist zijn spel verder spelen

Ook tijdens de scheiding zet de narcist zijn strategische manipulatietechnieken gewoon verder. De narcist weet maar al te goed hoe hij jou kan raken en maakt hier graag misbruik van.

Hierbij is het zijn bedoeling om jou uit balans brengen zodat je het misschien opgeeft en toegeeft aan zijn eisen. Hij schrikt er niet voor terug om jou valselijk te beschuldigen en zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen. Ook in een scheiding is het verre van makkelijk om met een narcist om te gaan.

De narcist laat duidelijker dan ooit zijn gebrek aan empathie blijken

Verschillende studies hebben het uitgewezen: een narcist heeft geen inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen zoals empathie gedefinieerd wordt.

Misschien was dit gebrek aan empathie een van de redenen waarom je niet langer wilde samenleven met je partner.

Een van de belangrijkste redenen waarom echtscheidingen iets makkelijker verlopen is omdat ex-partners rekening houden met elkaars gevoelens. Bij een narcist hoef je hierop niet te rekenen. Gedumpt worden door een narcist is pijnlijk. Want hij of zij staat helemaal niet stil bij hoe jij je voelt.

Hoe voelt een narcist zich na een scheiding?

Door zijn superioriteitsgevoel voelt een narcist zich na een scheiding behoorlijk gekrent in zijn ego. Hij kan er zich zelfs voor schamen.

Helaas betekent dit niet dat de narcist in een hoekje gaat zitten en uit schaamte alle contact met zijn ex-partner of diens omgeving vermijdt.

Integendeel, vaak probeert hij nog steeds controle uit te oefenen op zijn ex-partner, zelfs nadat de scheiding definitief is. Hij blijft zich gerechtigd voelen om het leven van zijn ex-partner te bepalen.

Een openlijke narcist kan dit enigszins anders aanpakken dan een verborgen narcist.

Van een openlijke narcist kun je vooral hoovering-pogingen verwachten waarbij hij jou weer in zijn leven probeert te zuigen.

Scheiden van een verborgen narcist betekent vaak dat je nog steeds gegaslight wordt. Hij heeft nog meer dan een openlijke narcist de neiging om in een slachtofferrol te kruipen en zal je aandacht op deze manier opeisen.

Klassieke hulpmiddelen zoals respect voor elkaars wensen en compromissen sluiten zijn zelden van toepassing bij het scheiden van een narcist.

Daarom geef ik je graag andere nuttige tips die je kunnen helpen.

Hoe kun je het beste scheiden van een narcist? 10 tips

#1: Bereid jezelf goed voor

Je partner vertellen dat je wilt scheiden is nooit makkelijk. Daarom is het belangrijk om je van tevoren goed voor te bereiden.

Beslis waar, wanneer en hoe je dit je partner zal vertellen. Denk na over bij wie je steun kunt vinden, hoe je financiën ervoor staan en waar je heen zult gaan.

Win ruim van tevoren advies in bij een raadsman of hulpverlener zodat je weet wat je te wachten kan staan, zowel op praktisch als op emotioneel vlak.

#2: Zorg goed voor je persoonlijke spullen

Je smartphone, computer of waardepapieren… het zijn allemaal zaken waar een narcist graag in snuffelt om te weten te komen wat je bezighoudt.

Grenzen respecteren kent hij niet en alles wat van jou is beschouwt hij net zo goed als van hem.

Ben je van plan te scheiden van je partner zorg er dan voor dat hij geen toegang heeft tot je persoonlijke spullen.

Stel een wachtwoord in op je toestellen of vraag familie of vrienden om belangrijk papieren of zelfs juwelen of geld een tijdje voor je bij te houden.

#3: Doe wat je moet doen om wat geld opzij te leggen

Met een narcist als partner is het altijd een goed idee om wat extra geld achter de hand te hebben.

Open een geheime rekening bij een willekeurige bank die geen van jullie al kennen. Je zult het geld hard nodig hebben als je beroep moet doen op een advocaat om de echtscheidingsprocedure te regelen.

Dit geld kun je trouwens ook goed gebruiken als je narcistische partner door het lint gaat en zelf jullie rekeningen plundert.

#4: Hoe je partner over je denkt is niet jouw zorg

Staat je besluit om te scheiden van een verborgen narcist vast, communiceer dit dan duidelijk en assertief. Rechtvaardig je standpunt niet en ga je vooral niet verontschuldigen.

Je kunt je hoogstwaarschijnlijk verwachten aan verwijten over je moeilijke karakter of je ongeschiktheid als partner.

Blijf gewoon bij de feiten en ga niet mee in het drama dat je narcistische partner creëert. Vat wat je partner over je zegt niet persoonlijk op. Hoe hij over je denkt is niet jouw probleem.

Lees ook: Zo herken je een narcistische man

#5: Bepaal en respecteer je eigen grenzen

Je persoonlijke grenzen zijn in de loop der jaren waarschijnlijk vervaagd door de manipulatietechnieken van de narcist.

Het is hoog tijd om weer gezonde grenzen te bepalen en deze ook te bewaken. Oefen ook het bewaken van deze grenzen want dit ben vast verleerd.

Deel deze nieuwe grenzen niet meteen mee aan je partner. Door deze bekend te maken stel je jezelf alleen maar open voor tactische aanvallen waardoor deze nieuwe grenzen makkelijker kunnen doorbroken worden.

#6: Luister niet naar goedbedoelde raad van vrienden of familie

Staat je besluit vast dan kun je vrienden of familie op de hoogte brengen van je beslissing. Hoeveel emoties hierbij ook komen kijken, probeer dit kordaat en rationeel te doen.

Je hebt vast heel hard nagedacht over je beslissing. Vrienden of familieleden bedoelen het ongetwijfeld goed als ze je willen beschermen voor het leed dat komt kijken bij een scheiding.

Maar aan uitspraken zoals: “Probeer het nog even samen.” of “Hij zal wel veranderen.” heb jij helemaal niets. Bedank hen wel voor hun bezorgdheid en vraag of je op hun steun kunt rekenen.

#7: Zoek steun bij mensen die je helemaal vertrouwt

Mensen die je volledig begrijpen zullen zich onthouden van goede raad en je oprecht steunen. Zorg ervoor dat je deze mensen tijdig op de hoogte brengt van de narcistische persoonlijkheid van je partner.

Narcisten blinken uit in het aan hun kant krijgen van mensen. Ze zijn charmant en zullen hun best doet om jou als ‘slechterik’ te bestempelen. Als zij hen als eerste kunnen benaderen (en dat zullen ze vast en zeker proberen) kunnen ze roddels en leugens verspreiden.

#8: Zoek een raadsman die ervaring heeft met het scheiden van verborgen narcisten

Advocaten die ervaring hebben met het scheiden van narcistische partners weten wat jou en hen te wachten kan staan.

Je wilt geen raadsman die reageert op elke gekke aantijging en je adviseert om bij elke hoovering poging van je ex-partner meteen naar de rechter te stappen. Hierdoor wordt het echtscheidingsdossier alleen maar lijviger en wordt de procedure onnodig verlengd.

Vraag je advocaat hoe hij je zaak zal aanpakken met een ex die je in een eeuwigdurende strijd wil betrekken en je juridische kosten opdrijft.

#9: Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal

Narcisten liegen en bedriegen, vooral als ze zich in het nauw gedreven voelen. Jouw argumenten zal je narcistische ex-partner weerleggen door zonder enige schaamte te liegen.

Daarom is het belangrijk om alles goed bij te houden. Schrijf alles wat je hebt meegemaakt duidelijk op. Zorg ook voor bewijsmateriaal zoals foto’s, video’s of audio-opnames.

In het heetst van de strijd is het namelijk makkelijk om te gaan twijfelen aan jezelf of aan de werkelijkheid. Ook anderen zullen je sneller geloven wanneer ze zelf de woorden van de narcist horen.

Zorg voor kopieën van belangrijke documenten zoals verzekeringspapieren, leningen, eigendomsakten, enz… Je weet namelijk nooit wanneer je voor rechtbank moet komen. Juridisch wil je jouw zaakje zoveel mogelijk op orde hebben. Dit zal ook de narcist afschrikken om je uit te kleden.

#10: Verdeel je energie en zorg goed voor jezelf

Leven met een narcist vraagt veel energie, scheiden van een narcist zo mogelijks nog meer. Daarom is het belangrijk je energie te verdelen tussen fijne dingen en het hele echtscheidingsproces.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk als jou het bloed vanonder de nagels wordt gehaald.

Toch is het belangrijker dan ooit om goed voor jezelf te zorgen: goede nachtrust, gezond eten en regelmatig bewegen kunnen hierbij helpen. De tijd nemen om de dingen te doen waarvan je houdt zorgt er ook voor dat je problemen wat lichter lijken, al is het maar voor even.

Conclusie

Omdat narcisten obsessief bezig zijn met zichzelf staat je bij een scheiding van een narcist een harde strijd te wachten. Dit kan heel ontmoedigend zijn maar blijven vastzitten in een toxische relatie schaadt je nog veel meer.

Juist omdat het zo moeilijk is om te scheiden van een narcist kun je hierbij alle denkbare hulp gebruiken.

Juridisch advies inwinnen is belangrijk om je voor te bereiden op de scheiding van een narcist. Maar ook meer te weten komen over narcistische persoonlijkheidskenmerken helpt je in je strijd.

Daarom nodig ik je graag uit om onderstaande ‘Narcisme Test’ te maken. Deze test is gratis en anoniem.

Ontdek de uitslag of je werkelijk met een narcist te maken hebt en krijg ook een handige hulpgids die volledig in het teken staat van narcisme. Daarnaast krijg je ook de kans om je aan te sluiten bij een hechte en besloten lotgenoten community met juridische kennis.

Door hulp te zoeken bij een therapeut en deel uit te maken van een lotgenoten community kan je alles beter in perspectief plaatsen en je minder eenzaam en geïsoleerd voelen in je strijd.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *