zijn zij blij

Is Een Narcist Gelukkig? 11 Dingen Die Je Moet Weten

Het is een vraag die velen zich wel eens stellen: “Is een narcist gelukkig?

Kan een narcist überhaupt gelukkig zijn zoals wij dat kennen?

Het antwoord is complex en raakt aan vele aspecten van de menselijke psyche.

In dit artikel onthullen we de verborgen facetten van het narcistische geluk.

We zullen antwoord geven op vragen zoals: ‘kan een narcist gelukkig zijn?’ en ‘wanneer is een narcist gelukkig met een nieuwe liefde?’

Dus bereid je voor op een boeiende, verrassende en misschien zelfs schokkende ontdekkingstocht.

Lees verder en ontdek de 11 dingen die je moet weten over het geluk van een narcist.

Is een narcist gelukkig met zichzelf?

Narcisme wordt vaak gezien als een negatieve eigenschap, waarbij iemand denkt beter en belangrijker te zijn dan anderen.

Echter heeft een onderzoek in 2019 door onderzoekers van de Queen’s University Belfast ontdekt dat narcisten mogelijk gelukkiger zijn dan de gemiddelde persoon.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Het onderzoek heeft als doel het begrijpen van de opkomst van narcisme in moderne samenlevingen. Er is ontdekt dat hoewel narcisten anderen kunnen irriteren, ze minder stress of depressie ervaren.

Psycholoog Dr. Kostas Papageorgiou, die het onderzoek leidt, legt uit dat hoewel narcisme sociaal giftig kan zijn, het ook positieve voordelen heeft voor de individuele narcist.

De onderzoekers definiëren narcisten als mensen die zich bezighouden met risicovol gedrag, onrealistische opvattingen hebben over zichzelf, weinig empathie tonen voor anderen en weinig schaamte of schuldgevoel hebben.

Dit onderzoek wil begrijpen waarom we tegenwoordig meer narcistisch gedrag lijken te zien, vooral in de wereld van politiek, op sociale media en onder beroemdheden. Het probeert ook te achterhalen waarom narcisme, ondanks de mogelijke negatieve effecten, soms juist als iets positiefs wordt beschouwd.

Hoewel het gemakkelijk is om narcisme uitsluitend als een negatieve eigenschap te zien, suggereert het onderzoek dat er meer aan de hand is.

Narcisten kunnen anderen irriteren met hun groots gedrag, maar ze zijn mogelijk ook minder vatbaar voor stress of depressie. Dit geldt niet voor verborgen narcisten. Verborgen narcisten zijn defensiever en beschouwen het gedrag van anderen als vijandig.

Lees ook: 9 Verborgen narcisme kenmerken.

Waarom zijn narcisten tevreden met zichzelf?

Waarom lijken narcisten zo tevreden met zichzelf, ondanks hun vaak schadelijke gedrag naar anderen toe? Hier zijn 6 dingen die je moet weten:

#1: Ze houden meer van zichzelf dan anderen van hen houden

In een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkeley en Yale University, werd ontdekt dat narcisten tevreden zijn met zichzelf. Ze voelen geen empathie jegens anderen en geven niet om wat anderen van hen denken.

Narcisten houden meer van zichzelf dan dat anderen van hen houden, omdat ze geen validatie nodig hebben van anderen om zich goed over zichzelf te voelen.

Mensen met een laag zelfbeeld hebben validatie van anderen nodig om zich goed over zichzelf te voelen. Dit maakt hen afhankelijk van anderen en kwetsbaar voor kritiek.

#2: Ze zijn zelfverzekerd over hun vaardigheden

Narcisten voelen zich goed over zichzelf omdat ze geloven dat ze beter zijn dan anderen. Ze hebben vaak een hoog zelfbeeld en geloven dat hun meningen geldig en belangrijk zijn.

Ze kunnen ook erg ambitieus zijn, wat hen kan helpen succesvol te zijn op het werk, op school of op andere gebieden waar succes veel betekent.

Narcisten hebben vaak veel zelfvertrouwen in hun vaardigheden en talenten. Hun vertrouwen in hun vaardigheden maakt hen ook zeer competitief en gedreven om te slagen.

Ze zijn mogelijk niet tevreden met iets minder dan het beste en zullen er alles aan doen om hun doelen te bereiken. Ze zijn ook eerder geneigd om risico’s te nemen en gedurfde beslissingen te nemen, omdat ze sterk geloven in hun vermogen om te slagen.

Lees ook: Zo kun soorten narcisme van elkaar onderscheiden.

#3: Ze zijn niet bang om risico’s te nemen

Narcisten zijn vaak meer geneigd om risico’s te nemen omdat ze zich comfortabeler voelen bij het aangaan van uitdagingen dan andere mensen, zegt Dr. Paul Hokemeyer, een psychiater in New York City die gespecialiseerd is in relaties en werkt met stellen en gezinnen.

Maar die risico’s leiden niet altijd tot succes. Als je vooruit wilt komen, is het essentieel om te beoordelen hoeveel risico je bereid bent te nemen voordat je grote beslissingen neemt, zoals het opgeven van je baan of verhuizen naar een andere regio voor een nieuwe kans.

#4: Ze hebben een gevoel van aanspraak

Narcisten zijn vaak van mening dat ze speciale behandeling en privileges verdienen, gebaseerd op hun vermeende superieure status. Ze kunnen denken dat ze recht hebben op uitzonderlijke behandeling vanwege hun intelligentie, schoonheid, rijkdom of andere eigenschappen.

Dit gevoel van aanspraak geeft hen macht en controle over hun omgeving, waardoor ze zich gelukkig en voldaan voelen. Wanneer ze niet de speciale behandeling krijgen die ze vinden dat ze verdienen, kunnen ze boos of gefrustreerd worden.

Dit gevoel van aanspraak kan ook tot uiting komen in hun verwachting van bewondering en ze kunnen het moeilijk vinden om kritiek of feedback te accepteren.

#5: Ze hebben een groots zelfbeeld

Narcisten hebben vaak een overdreven positief beeld van zichzelf en zien zichzelf als machtiger, intelligenter of aantrekkelijker dan ze werkelijk zijn. Dit opgeblazen zelfbeeld geeft hen een gevoel van superioriteit en zelfbelang, waardoor ze zich gelukkig voelen met zichzelf.

Narcisten denken vaak dat ze beter zijn in dingen en meer hebben bereikt dan ze daadwerkelijk hebben. Dit creëert een gevoel van onoverwinnelijkheid en een zeer sterk zelfvertrouwen.

Dit groots zelfbeeld wordt vaak versterkt door hun neiging om validatie en bewondering van anderen te zoeken, waardoor ze nog meer vertrouwen hebben in hun capaciteiten en eigenwaarde.

Ze kunnen ook onrealistische verwachtingen hebben van zichzelf en anderen, en moeite hebben met het accepteren van mislukkingen of kritiek. Dit opgeblazen zelfbeeld kan ook hun gevoel van entitlement voeden, omdat ze van mening zijn dat ze speciale behandeling en privileges verdienen vanwege hun vermeende superieure status.

#6: Ze hebben een gebrek aan empathie

Narcisten hebben vaak moeite met het begrijpen of zich bekommeren om de gevoelens van anderen. Dit gebrek aan empathie betekent dat ze niet worden beïnvloed door de emoties en ervaringen van anderen.

Het stelt hen in staat om hun doelen en verlangens na te streven zonder zich schuldig of berouwvol te voelen.

Dit gebrek aan empathie maakt hen egoïstischer in hun handelingen en beslissingen. Ze zijn minder geneigd om rekening te houden met de impact van hun acties op anderen.

Het kan hen gelukkig en tevreden maken, omdat de emoties en behoeften van anderen hen niet tegenhouden. Ze kunnen zich richten op het bereiken van hun eigen doelen en verlangens.

Bovendien zien narcisten andere mensen vaak als objecten om hun eigen behoeften te vervullen, in plaats van als individuen met hun eigen gedachten en gevoelens.

Dit gebrek aan empathie maakt het voor hen gemakkelijker om anderen te manipuleren, uit te buiten of pijn te doen zonder spijt of schuldgevoel. Het kan ook bijdragen aan hun geluk, omdat ze hun doelen en verlangens kunnen bereiken zonder obstakels.

Zijn narcisten gelukkig als ze alleen zijn?

Narcisten kunnen momenten van geluk hebben wanneer ze alleen zijn, maar over het algemeen hebben ze vaak externe validatie en aandacht nodig.

Om hun gevoel van eigenwaarde en geluk te behouden, vertrouwen narcisten vaak op bewondering en validatie van anderen om hun gevoel van superioriteit en zelfbelang te versterken.

Ze kunnen ook anderen gebruiken als middel om hun doelen en verlangens te bereiken en hun gevoel van eigenwaarde te versterken.

Langdurig alleen zijn kan bij een narcist een gevoel van leegte en onbekwaamheid veroorzaken. Dit komt doordat ze geen externe validatie en aandacht krijgen waar ze naar verlangen. Ze kunnen ook verveling of frustratie ervaren omdat ze niemand hebben om te exploiteren of te manipuleren.

Daarom zoeken narcisten mogelijk nieuwe relaties of interacties om deze leegte te vullen en zich gelukkig en tevreden te blijven voelen.

5 Redenen waarom narcisten vaak ongelukkig zijn

Zijn narcisten altijd gelukkig? Het antwoord is nee.

Narcisme wordt vaak geassocieerd met zelfvertrouwen, zelfbelang en een gevoel van superioriteit.

Echter, de realiteit is dat narcisten net als iedereen kunnen worstelen met ongelukkig zijn en ontevredenheid. Ondanks dat ze een zelfverzekerde uitstraling hebben, kunnen ze diepgewortelde gevoelens van onzekerheid, ontoereikendheid en onverwerkt emotioneel trauma hebben.

We zullen 5 redenen verkennen waarom narcisten ongelukkig kunnen zijn en hoe hun vertekende zelfbeeld en constante behoefte aan validatie hun vermogen om oprecht geluk te ervaren kunnen beïnvloeden.

#1: Ze vinden het moeilijk om kwetsbaar te zijn

Narcisten hebben vaak moeite om zich kwetsbaar op te stellen naar anderen, waardoor het voor hen moeilijk is om echte verbindingen en relaties aan te gaan. Ze kunnen bang zijn om afgewezen te worden of gezien te worden als zwak, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid.

#2: Ze vinden het moeilijk om blij te zijn voor anderen

Narcisten hebben vaak een competitieve en jaloerse aard, waardoor het moeilijk voor hen is om blij te zijn voor anderen.

#3: Ze hebben onopgeloste emotionele problemen uit het verleden

Narcisten hebben vaak onverwerkt emotioneel trauma uit hun verleden dat ze nooit volledig hebben verwerkt of aangepakt. Dit onopgeloste trauma kan leiden tot woede, onzekerheid en een laag zelfbeeld, wat hun vermogen om gelukkig te zijn kan beïnvloeden.

#4: Ze hebben bijkomende geestelijke gezondheidsproblemen

Narcisme gaat vaak gepaard met andere geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst en bipolaire stoornis. Deze andere geestelijke gezondheidsproblemen kunnen het moeilijk maken voor narcisten om gelukkig en vervuld te zijn.

#5: Ze hebben moeite met het behouden van een façade en authentiek zijn

Narcisten zijn vaak zeer defensief en beschermend over hun zelfbeeld, waardoor ze nooit volledig kunnen ontspannen of hun verdediging kunnen laten zakken. Deze constante behoefte om hun imago te behouden kan leiden tot gevoelens van uitputting en stress.

Dit kan het ook moeilijk maken voor hen om echte verbindingen met anderen aan te gaan. Ze zijn voortdurend bezorgd over hoe ze worden gezien en kunnen niet volledig open en eerlijk zijn met anderen.

Bovendien moeten ze voortdurend een bepaald imago handhaven. Dit kan ook leiden tot gevoelens van onzekerheid en kwetsbaarheid, die ze proberen te verbergen door arrogant of superieur te handelen.

Zijn narcisten gelukkiger dan “normale mensen”?

Het is niet juist om te zeggen dat narcisten gelukkiger zijn dan “normale mensen”, omdat geluk een subjectieve ervaring is en kan verschillen van persoon tot persoon. Narcisten kunnen een zelfverzekerde en zelfverzekerde uitstraling hebben, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze echt gelukkig zijn.

Veel narcisten worstelen met onzekerheid, ontoereikendheid en onverwerkt emotioneel trauma. Ze hebben ook vaak moeite om empathie te voelen voor anderen, echte verbindingen en relaties aan te gaan, en blij te zijn voor anderen.

Ze hebben ook moeite om hun verdediging los te laten en authentiek te zijn.

Lees ook: Zo herken je een player of foute man

Kan een narcist een gelukkige relatie hebben?

Ben je in een relatie met een narcist? Dan kun je twijfelen aan je relatie en je afvragen of hij of zij echt gelukkig is met jou.

In werkelijkheid is narcisme een complexe psychische stoornis die op een spectrum ligt, waarbij sommige gevallen ernstiger zijn dan andere. Een van de belangrijkste uitdagingen van het hebben van een relatie met een narcist is de onbalans in macht.

Narcisten eisen vaak controle, terwijl hun partners de vrede willen bewaren en conflicten willen vermijden. Deze dynamiek kan het moeilijk maken voor beide partijen om echt gelukkig te zijn.

Narcisten hebben ook moeite met empathie, vertrouwen en medeleven jegens anderen, waardoor het uitdagend is om een gezonde en vervullende relatie te hebben.

Als je in een relatie bent met een narcist, is het essentieel om hen te accepteren zoals ze zijn, in plaats van onrealistische verwachtingen te hebben dat ze veranderen. Het is ook belangrijk om je beweegredenen voor het blijven in de relatie opnieuw te evalueren als je hen niet kunt accepteren zoals ze zijn.

Kan een narcist gelukkig zijn met een nieuwe liefde?

Wanneer een narcist een nieuwe liefde vindt, is dit vaak een uiting van hun behoefte aan ‘narcistische voorraad’, dat wil zeggen, iemand die hun ego voedt en hun zelfbeeld opbouwt.

Het kan in het begin lijken alsof de narcist gelukkig is in de nieuwe relatie, vooral als de nieuwe partner hem of haar bewondering en bevestiging geeft. Dit wordt vaak de ‘wittebroodsweken’-fase genoemd, waarin de narcist zijn beste zelf presenteert en de partner idealiseert. Deze fase kan heel overtuigend zijn en het kan lijken alsof de narcist veranderd is.

Echter, de kans dat de narcist werkelijk verandert is erg klein. Dit komt omdat narcisten vaak niet in staat zijn tot zelfreflectie of het herkennen van hun eigen destructieve gedrag. In plaats daarvan zien ze zichzelf vaak als het slachtoffer.

Zodra de ‘wittebroodsweken’-fase voorbij is, is het waarschijnlijk dat de narcistische persoonlijkheidstrekken weer naar boven komen. Dit kan leiden tot misbruik en manipulatie, waarbij de partner wordt gedevalueerd en gedumpt.

Het is dus belangrijk om te beseffen dat hoewel het kan lijken alsof de narcist gelukkig is met zijn nieuwe liefde, de onderliggende dynamiek waarschijnlijk niet verandert.

Een narcist kan tijdelijk voldoening vinden in een nieuwe relatie, maar tenzij ze actief werken aan het erkennen en aanpakken van hun narcistische gedrag, is de kans groot dat het patroon van misbruik en manipulatie zich zal herhalen.

Tot slot

Dit artikel heeft de complexiteit belicht rondom het onderwerp geluk in relatie tot narcisme. Het is belangrijk om te beseffen dat geluk een subjectieve ervaring is en van persoon tot persoon kan verschillen.

Het is belangrijk om je te richten op je eigen geluk in plaats van je af te vragen of narcisten gelukkig zijn.

Neem even de tijd om te reflecteren of aan je behoeften wordt voldaan en of je de respect krijgt die je verdient. Onthoud dat jouw gevoelens belangrijk zijn en zorg verdienen.

Het omgaan met een narcist kan uitdagend zijn en in sommige gevallen giftig. Ongeacht je omstandigheden, geef prioriteit aan jouw welzijn en geluk boven alles.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *