je voelt druk

Waarom Manipuleert een Borderliner? Ontdek de Waarheid

Waarom manipuleert een borderliner? Het is een vraag die veel mensen zich stellen.

Manipulatie is geen exclusief gedrag van mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS), maar het komt vaak voor bij deze groep (net als bij narcisten).

Kennis in dit artikel over deze complexe aandoening kan je helpen om jezelf beter te beschermen tegen manipulatief gedrag.

Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline persoonlijkheidsstoornis is een ernstige mentale gezondheidsaandoening. Het wordt gekenmerkt door een patroon van instabiliteit in persoonlijke relaties, intensieve emoties, impulsiviteit en een vervormd zelfbeeld.

Wat zijn de kenmerken van een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPS) is een complexe aandoening, die zich kenmerkt door een reeks verschillende symptomen.

Hoewel de ervaring van elke persoon met BPS uniek is, zijn er bepaalde gemeenschappelijke kenmerken die vaak worden gezien bij personen met deze stoornis.

#1: Stemmingswisselingen

Een van de meest opvallende kenmerken van BPS zijn intense en vaak onvoorspelbare stemmingswisselingen.

Mensen met BPS kunnen ervaren dat hun emoties snel en drastisch verschuiven, soms binnen enkele uren of minuten. Deze snelle stemmingswisselingen kunnen verwarrend en ontwrichtend zijn, zowel voor de persoon met BPS als voor de mensen om hen heen.

#2: Angstgevoelens

Mensen met BPS ervaren vaak intense en chronische gevoelens van angst. Dit kan variëren van algemene gevoelens van onbehagen en bezorgdheid tot ernstige en invaliderende paniekaanvallen.

Deze angst kan betrekking hebben op een verscheidenheid aan zaken, waaronder relaties, werk, gezondheid, of zelfs algemene dagelijkse activiteiten.

Lees ook: Zo herken je emotionele chantage

#3: Gevoelens van innerlijke leegte

Een gevoel van leegte is een ander veelvoorkomend symptoom van BPS. Mensen met deze stoornis kunnen zich vaak hol of ‘leeg’ voelen, alsof er iets ontbreekt in hun leven. Dit kan leiden tot een constant verlangen naar opwinding of stimulatie, wat op zijn beurt kan bijdragen aan impulsief en risicovol gedrag.

#4: Extreme verlatingsangst

Misschien wel een van de meest onderscheidende kenmerken van BPS is een intense en vaak irrationele angst voor verlating. Mensen met BPS zijn bang om alleen te worden gelaten, zelfs door mensen die dicht bij hen staan.

Ze kunnen op extreme manieren reageren op echte of ingebeelde tekenen van afwijzing of verlating, waaronder pogingen om anderen te manipuleren om hen te voorkomen hen te verlaten. Dit gedrag kan belastend zijn voor hun relaties en kan leiden tot een patroon van instabiele en intense interpersoonlijke relaties.

Waarom manipuleert een borderliner?

Het is niet altijd makkelijk te begrijpen waarom iemand met BPS manipuleert. Toch komt dit vaak neer op een paar hoofdredenen. Meestal manipuleren ze omdat ze niet goed met hun heftige emoties kunnen omgaan.

Ze gebruiken manipulatie dan als een soort gereedschap om minder bang te zijn, vooral als ze bang zijn om in de steek gelaten te worden. Ook kan het ze helpen om zich beter te voelen als ze zich erg overstuur voelen.

We moeten ook even praten over narcisme. Narcisten staan bekend om hun manipulatie, en aangezien BPS en narcisme sommige dingen gemeen hebben, is het niet vreemd dat mensen met BPS ook wel eens manipuleren. Zowel bij narcisme als bij BPS zien we gedrag dat vooral op henzelf gericht is, weinig gevoel voor anderen en manipulatie om te krijgen wat ze willen.

Wil je zeker weten of je met een persoon met borderline of narcisme te maken hebt, of misschien zelfs beide? Maak dan gebruik van onze gratis narcisme test.

Wat zijn enkele voorbeelden van manipulatief gedrag bij BPS?

Manipulatief gedrag bij BPS kan vele vormen aannemen. Het kan variëren van subtiele pogingen om sympathie te wekken tot meer agressieve en directe methoden. Enkele voorbeelden hiervan kunnen chantage, verdraaiing van de realiteit, en constante stemmingsschommelingen zijn.

Bijvoorbeeld een persoon met BPS kan een situatie of gesprek zo verdraaien dat zij als het slachtoffer worden gezien. Ze kunnen ook dreigen met zelfbeschadigend gedrag als een manier om anderen te manipuleren, wat een vorm van emotionele chantage is. Stemmingswisselingen kunnen eveneens als een manipulatietactiek gebruikt worden, waarbij ze hun stemming gebruiken om hun omgeving te controleren.

Overlapping van Narcisme en Borderline

Hoewel narcisme en borderline twee verschillende aandoeningen zijn, kunnen ze overlappen. Beide stoornissen worden gekenmerkt door impulsief gedrag, moeilijkheden in interpersoonlijke relaties en problemen met het zelfbeeld.

Lees ook: Zo herken je narcistische symptomen.

Hoe omgaan met een narcistische borderliner die manipuleert?

Tip #1: maak je grenzen duidelijk

Het is belangrijk dat je grenzen stelt en handhaaft. Deze grenzen helpen je jezelf te beschermen en geven duidelijke signalen over wat acceptabel gedrag is.

Tip #2: wees consequent in je relaties

Consequent zijn in je reacties kan helpen om het manipulatief gedrag te verminderen. Dit betekent dat je de persoon met BPS erop wijst als ze proberen te manipuleren, en vasthoudt aan de grenzen die je hebt gesteld.

Tip #3: Gebruik de NDB Methode

De ‘De Narcist de Baas’-methode is een strategie die is ontwikkeld om mensen te helpen effectief om te gaan met narcistische personen, maar deze kan ook nuttig zijn bij het omgaan met andere toxische mensen, zoals BPS.

Deze methode moedigt aan om het gedrag van de persoon objectief te observeren, zonder er emotioneel bij betrokken te raken, en om consequent assertief te zijn in je communicatie en gedrag. Klik hier voor meer informatie over deze bewezen methode. Zo krijg je waardevolle inzichten en tips om effectief om te gaan met toxische mensen.

Het omgaan met iemand die zowel narcistische als borderline kenmerken vertoont, kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om grenzen te stellen, en te overwegen professionele hulp te zoeken als het gedrag van de persoon schadelijk of destructief is.

Tot slot

Het is belangrijk om te snappen dat mensen met borderline of narcisme vaak heel bang en onzeker zijn vanbinnen. Hun gedrag, hoe lastig ook, is voor hen een manier om met die nare gevoelens om te gaan. Zorg daarom altijd goed voor jezelf en aarzel niet om hulp te zoeken als dat nodig is. Tegelijkertijd kan het heel veel schelen als je een beetje begrip hebt voor wat zij doormaken.

Om zeker te weten met wie je te maken hebt, kun je hieronder onze gratis narcisme test doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *