Kan Een Narcist Iemand Missen? Ontdek de Waarheid

Kan een narcist iemand missen?

Misschien heb je wel eens gehoord dat ze geen emoties kunnen voelen of dat ze alleen maar aan zichzelf denken.

Maar is dat echt zo? Kan een narcist iemand echt missen?

In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en bespreken we de complexe emoties van narcisten.

Zal een narcist je missen?

‘Kan een narcist iemand missen?’ Het is een vraag die veel slachtoffers van narcistisch misbruik bezig houdt.

Ja, een narcist kan iemand missen in die zin dat ze zich slecht voelen als een emotionele behoefte niet wordt vervuld als die persoon niet bij ze is en daarom willen ze die persoon terug in hun leven.

Ze hebben iemand nodig om hun eigen ego te boosten en zich goed te laten voelen over zichzelf. Aan de andere kant kan een narcist iemand niet echt missen als persoon; ze missen hoe die persoon ze liet voelen.

Die persoon was een bron van narcistische aanvoer en gaf hen positieve gevoelens. Ze missen iemand om hen heen die ze kunnen beheersen en die aanvoer wanneer ze dat nodig hebben.

Lees ook: Wanneer is een narcist klaar met je?

Wat de narcist vooral mist is empathie

Narcisten hebben wel empathie, maar het is voornamelijk cognitieve empathie (of perspectiefneming) die zij bezitten. Zij missen zowel emotionele als empatische empathie.

Als gevolg hiervan begrijpen ze wel je pijn, gedachten en emoties, maar zijn ze niet gemotiveerd om actie te ondernemen om je pijn te verlichten.

De grote waarheid over narcisten is dat ze de pijn, gedachten en emoties van anderen kunnen begrijpen, maar niet dezelfde emoties kunnen voelen of zich laten bewegen door het lijden van anderen om compassie te tonen.

Ze kunnen echter wel leren om goed te zijn in het faken van emotionele empathie.

Narcisten faken empathie omdat ze graag gewaardeerd willen worden.

Ze kunnen op je emoties reageren alsof ze echt met je meeleven.

Ze gebruiken hun cognitieve of intellectuele empathie om te begrijpen welke emotie ze zouden moeten voelen in reactie op de persoon waarmee ze praten. Vervolgens gebruiken ze hun acteervaardigheden om die emotie te nabootsen om bij te passen.

Dus, hoewel een narcistische man of vrouw accuraat kan lezen wat er in je hoofd omgaat, kunnen ze niet dezelfde emoties voelen als waar jij doorheen gaat.

Hoe zorg je ervoor dat een narcist je gaat missen?

Om een narcist te laten beseffen dat hij je mist, is het belangrijk om te denken als een narcist.

Overweeg wat de narcist het leukste aan jou vond en wat hij moeilijk zal kunnen vinden in een nieuwe partner. Realiseer je dat een narcist het meest spijt heeft van het verliezen van zijn bron van aanvoer.

Laat de narcist het einde van de relatie bepalen door te reageren op zijn kritiek en te erkennen dat je niet goed genoeg voor hem bent.

Probeer de narcist ook emotioneel te breken en herinner hem of haar aan de goede dingen van jullie relatie.

Geen contact regel

Als dit niet werkt, overweeg dan om geen contact meer met hem te hebben om hem te laten beseffen hoe belangrijk je voor hem was.

Houd er echter rekening mee dat het moeilijk kan zijn om een narcist te laten beseffen dat hij je mist en dat het soms het beste is om de relatie voorgoed te beëindigen.

Het is belangrijk om te focussen op het opbouwen van gezonde, emotioneel stabiele relaties in plaats van te proberen een narcist terug te krijgen.

Helaas is het voor sommige mensen niet mogelijk om geen contact te hebben met een narcist vanwege het co-ouderschap.

In deze situaties is het belangrijk om de communicatie te richten op wat nodig is voor het welzijn en de gezondheid van het kind.

Als de narcist probeert om het gesprek te laten draaien om zichzelf of de breuk, kan het helpen om het gesprek vriendelijk terug te leiden naar essentiële ouderlijke onderwerpen.

Denk eraan om de behoeften van het kind voorop te stellen en probeer om interacties met de narcist zo kort en zakelijk mogelijk te houden.

Kan een narcist ook lief zijn?

Het is mogelijk dat een narcist in staat is om lief te zijn en te tonen. Maar het is belangrijk om te onthouden dat hun liefde vaak gebaseerd is op wat zij er zelf aan kunnen hebben.

In plaats van oprechte emoties te tonen, kan een narcist lief zijn om te manipuleren of om hun eigen behoeften te bevredigen.

Zij kunnen ook lief zijn als het hun uitkomt, maar zullen snel omslaan naar kwetsend of manipulerend gedrag als het hen niet langer uitkomt.

Het is daarom van belang om op te letten en te herkennen wanneer een narcist alleen maar lief is om te manipuleren of om hun eigen behoeften te bevredigen.

Hoe voelt een narcist zich als je hem verlaat?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een narcist zal reageren als je hem verlaat. Dit ligt aan de situatie en met wie je te maken hebt.

Mensen zijn uniek en iedereen reageert anders. Dit geldt ook voor narcisten. Toch zullen ze vaak dezelfde emoties ervaren.

Sommige narcisten kunnen zich gekwetst voelen en proberen je terug te winnen met liefde en aandacht, terwijl anderen je kunnen aanvallen of proberen te kleineren.

Andere narcisten kunnen onverschillig reageren en doen alsof het hen niet kan schelen dat je weggaat.

Houd er echter rekening mee dat de emoties van een narcist vaak oppervlakkig zijn en gericht op het bevredigen van hun eigen behoeften en het behouden van controle.

Waarom mis je een narcist?

Als slachtoffer van narcistisch misbruik is het heel normaal om een narcist te missen. Hoe gek het ook misschien klinkt.

Er zijn verschillende redenen waarom jij als slachtoffer van narcistisch misbruik een narcist kan gaan missen.

  1. Stockholm-syndroom: Dit is een psychologisch fenomeen waarbij jij emotioneel aan je misbruiker gehecht raakt, ook al misbruikt deze jou.
  2. Afhankelijkheid: Je kan afhankelijk zijn van de misbruiker voor emotionele steun, financiële steun of andere vormen van hulp.
  3. Angst: Je kan bang zijn voor wat er gebeurt als je de misbruiker verlaat, of je kan bang zijn voor de reacties van de misbruiker als je probeert te vertrekken.
  4. Lage zelfwaardering: Je kan een lage zelfwaardering hebben als gevolg van het misbruik en kan geloven dat je niet waardig bent voor liefde of respect van anderen.
  5. Isolatie: De misbruiker kan jou hebben geïsoleerd van je vrienden en familie, waardoor je je alleen voelt en niemand anders hebt om naartoe te gaan.
  6. Trauma-binding: Je kan een sterke emotionele band hebben ontwikkeld met de misbruiker vanwege het trauma dat je samen hebt meegemaakt.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze gevoelens normaal en begrijpelijk zijn.

Maar het is ook belangrijk om te erkennen dat een toxische relatie met een narcist niet gezond is en dat het uiteindelijk in jouw belang is om steun te zoeken en verder te gaan met het leven zonder de narcist.

Tot slot

Je weet nu het antwoord op de vraag of een narcist iemand kan missen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat dit missen vaak voortkomt uit een gebrek aan controle of bezit over die persoon in plaats van echte emotionele verbinding.

Narcisten hebben vaak moeite met het tonen van emoties en het ontwikkelen van echte, gezonde verbindingen met anderen.

Dus als ze iemand missen, komt dit vooral voort uit de wens om de controle over die persoon te behouden in plaats van echte emotionele verbondenheid.

Je wilt daarom voorzichtig zijn met het geven van te veel waarde aan deze soort “gemis” van een narcist en in plaats daarvan te focussen op het opbouwen van gezonde, emotioneel veilige relaties.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *