Mijn Man Is Een Narcist? Test Het Met Deze 9 Kenmerken

Leven met een narcistische man kan moeilijk zijn, met grote spanningen en problemen in de relatie.

Als je denkt dat je man een narcist is, kan het helpen om te weten wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste kenmerken als je man een narcist is. Ook krijg je 5 tips die je helpen omgaan met een man als narcist.

Is je man een narcist? Zo kom je erachter

Je weet het zeker, ‘mijn man is een narcist!’. Voordat jij je partner als narcist kunt kwalificeren is het belangrijk om te weten dat je zeker met een narcistische persoonlijkheidsstoornis te maken hebt.

We zullen zo dadelijk dieper ingaan op de kenmerken die antwoord geven op de vraag: ‘mijn man is een narcist?’. Maar eerst laat ik Maaike aan het woord.

Maaike had altijd al het gevoel dat er iets mis was met haar narcistische ex-partner, hoewel ze nooit precies kon benoemen wat dat was.

Waarschijnlijk herken jij veel dingen uit haar beschrijving. Lees haar verhaal hier:

“Vanaf het begin van onze relatie heb ik altijd instinctief aangevoeld dat er iets mis was met mijn partner, hoewel ik nooit precies kon benoemen wat dat was. Ik voelde me vaak ongemakkelijk in zijn aanwezigheid en had het gevoel dat hij me niet echt begreep of respecteerde. Hij was vaak egoïstisch en leek alleen bezig met zijn eigen behoeften en verlangens.

Toen ik hem beter leerde kennen, begon ik me af te vragen of hij misschien een narcist was. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand extreem hooggevoelig is voor eigenwaarde en een gebrek aan empathie voor anderen heeft. Narcisten zijn vaak zeer zelfzuchtig en manipulatief, en hebben een sterke behoefte aan controle en aandacht.

Ik begon te merken dat mijn man veel van deze kenmerken vertoonde. Hij was vaak arrogant en minachtend tegen anderen, en leek zich nauwelijks te interesseren voor hun gevoelens of behoeften. Hij was ook zeer manipulatief en probeerde vaak om dingen te doen op zijn eigen manier, zonder rekening te houden met mijn mening of gevoelens.”

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Herken jij de situatie die Maaike vertelt?

Soms worden de kenmerken van een man als narcist pas echt duidelijk nadat je alle signalen gelezen hebt.

Lees alle narcisme kenmerken hieronder zodat je weet of met een narcistische man bent getrouwd:

Kenmerken dat je met een narcist bent getrouwd

#1: Je voelt geen connectie (meer) met je man

Een narcistische partner kan emotioneel afstandelijk zijn en het kan moeilijk zijn om een diepe, verbonden relatie te hebben.

Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en onvoldaanheid in de relatie.

#2: Je voelt je overal verantwoordelijk voor

Je voelt je overal verantwoordelijk voor in de relatie.

Narcisten en foute mannen kunnen anderen de schuld geven voor hun eigen problemen en fouten en je laten voelen alsof alles wat fout gaat, jouw schuld is.

Dit kan leiden tot gevoelens van overbelasting en een gebrek aan zelfwaardering.

#3: Je voelt je niet goed genoeg voor je man

Narcisten hebben vaak een grote behoefte aan bewondering en zullen anderen neerzetten om zichzelf beter te voelen.

Als je voortdurend het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent voor je man, kan dit leiden tot laag zelfbeeld en gebrek aan zelfvertrouwen.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet de oorzaak bent van het gedrag van je man.

Zijn behoefte aan bewondering en het manipuleren van anderen om zichzelf beter te voelen, zijn een teken van zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis en zijn niet jouw verantwoordelijkheid.

Probeer daarom niet jezelf te verwijten dat je niet goed genoeg bent, en zoek professioneel advies als je hulp nodig hebt om je zelfbeeld en zelfvertrouwen te versterken.

#4: Je wordt gemanipuleerd door je man

Narcisten hebben vaak een sterke behoefte aan controle en zullen middelen gebruiken om anderen te laten doen wat zij willen.

Dit kan variëren van emotionele chantage tot logische argumenten om je te overtuigen.

Lees ook: Zó ga je om met een narcist.

#5: je wordt gewaarschuwd door vrienden en familie

Als je familie en vrienden jou waarschuwen dat je man een narcist is, is dat een belangrijk signaal om serieus te nemen.

Vrienden en familie zijn vaak in staat om signalen te zien dat je met een narcistische man te maken hebt.

Ze kunnen de situatie vanuit een andere perspectief bekijken en misschien dingen opmerken die jij niet hebt gezien.

Je familie en vrienden zien misschien dat je man je constant probeert te manipuleren of dat hij je seksuele behoeften negeert.

Ze kunnen ook opmerken dat je man je isoleert van andere mensen.

#6: Je loopt constant op eieren

Heb je het gevoel dat je constant op eieren moet lopen om te voorkomen dat je man boos wordt? Dit kan een teken zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Narcisten hebben vaak een grote behoefte aan controle en kunnen snel boos worden als ze het gevoel hebben dat ze de controle verliezen.

Dit kan leiden tot een onvoorspelbare en vaak destructieve omgeving waarin je je onveilig kan voelen. Zeker als je te maken hebt met een manipulatietechniek zoals gaslighting.

#7: Je krijgt geregeld geregeld een stiltebehandeling van je man

Je man geeft je een stiltebehandeling als je iets doet waar hij het niet mee eens is.

Narcisten kunnen anderen negeren of in de kou laten staan als een manier om controle uit te oefenen en hun eigen zin te krijgen.

Dit kan leiden tot eenzaamheid en onbegrepen voelen, wat een vorm van emotionele misbruik is. kan een vorm zijn van emotioneel misbruik.

Voorbeeld: Je hebt je man laten weten dat je het niet eens bent met zijn beslissing om op vakantie te gaan zonder je te vragen.

In plaats van te praten over het probleem, negeert hij je en geeft hij je een stiltebehandeling van een paar dagen, waardoor je je onbegrepen en alleen voelt.

#8: Je seksuele behoeften worden genegeerd door je man

Een narcistische partner kan weinig of geen interesse tonen in jouw seksuele welbevinden en kan zelfs seksueel misbruik plegen.

Dit kan leiden tot gevoelens van onvoldaanheid en ongemak in de relatie.

Een studie uit 2020, gepubliceerd in PLOS One , keek naar de verbanden tussen narcisme, ontrouw en relatietevredenheid bij jonge volwassenen. De onderzoekers ontdekten dat narcisme een voorspeller was van ontrouw. 

Met andere woorden, mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zullen eerder geneigd zijn hun partners te bedriegen dan de algemene bevolking.

Voorbeeld: Je hebt je man laten weten dat je graag meer aandacht en liefde zou willen tijdens de seks, maar hij lijkt niet geïnteresseerd in het veranderen van zijn gedrag. In plaats daarvan blijft hij dezelfde dingen doen die hem plezieren en negeert hij jouw behoeften.

Als je partner vreemdgaat, is het normaal dat je je afvraagt ​​wat je verkeerd hebt gedaan. Maar de ontrouw van je partner is niet jouw schuld. 

Lees ook: Dit moet je weten als je het bed deelt met een narcist.

#9: je man geeft het openlijk toe

Uit een onderzoek onder meer dan 2.200 mensen bleek dat het eigenlijk vrij eenvoudig is om narcisten te identificeren.

 Je hoeft ze alleen maar het volgende te vragen: In hoeverre ben je het eens met deze stelling: “Ik ben een narcist.” 

En je moet tegelijkertijd “narcist” definiëren, erop wijzend dat het egoïstisch, op zichzelf gericht en ijdel betekent.

De onderzoekers gaven aan dat dit kan werken omdat met name openlijke narcisten zich er niet voor schamen dat ze zichzelf beter vinden dan anderen.

Wat te doen als je man een narcist is? 6 tips

Leven met een narcistische man kan moeilijk zijn, vooral als je niet begrijpt wat er aan de hand is en hoe je ermee om moet gaan.

Als je denkt dat je man een narcist is, kan het helpen om te weten wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.

Met de tips hieronder kun je beter omgaan met de uitdagingen van het leven met een narcistische man.

Tip 1: let op meerdere gedragskenmerken van je narcistische man

Bekijk altijd een cluster van gedragingen voordat je iets zinnigs kunt zeggen over de situatie. Zoek naar een verzameling van gedragingen voordat je een conclusie trekt.

Het is belangrijk om te onthouden dat één kenmerk op zichzelf niet veel zegt. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een cluster van gedragingen.

Het is vaak pas na het waarnemen van een aantal van deze gedragingen dat een diagnose van narcisme gesteld kan worden.

Dit betekent dat het niet voldoende is om alleen te kijken naar één specifiek kenmerk van narcisme.

Het is belangrijk om een groter beeld te vormen door naar een cluster van gedragingen te kijken en deze te evalueren in het licht van andere informatie over de persoon in kwestie.

Alleen op deze manier kun je een betrouwbaar beeld vormen van iemands persoonlijkheid en of die persoon wellicht lijdt aan narcisme.

Tip 2: informeer jezelf over narcistische persoonlijkheidsstoornis

Het is goed om zo veel mogelijk te weten over narcistische persoonlijkheidsstoornis, zodat je beter begrijpt wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan.

Er zijn veel bronnen online waar je informatie over deze stoornis kunt vinden, zoals websites van professionele organisaties en forumgroepen voor lotgenoten.

Tip 3. Zoek professionele hulp voor narcistisch misbruik

Als je met een narcistische man te maken hebt, kan het soms moeilijk zijn om professioneel advies te krijgen.

Veel therapeuten zijn onvoldoende op de hoogte van narcistische mishandeling. Gelukkig zijn er ook online cursussen beschikbaar waar narcisme coaches met jarenlange ervaring in deze problematiek je kunnen helpen om grip op de situatie te krijgen.

Deze cursussen bieden vaak een gedetailleerde uitleg over wat narcistische persoonlijkheidsstoornis is, hoe je ermee om kunt gaan en hoe je veilig uit een relatie kunt stappen als dat nodig is.

Ze kunnen je ook helpen om vaardigheden te ontwikkelen om beter om te gaan met stress en spanningen in de relatie, zodat je beter in staat bent om beslissingen te nemen die het beste voor jou zijn. Lees hier meer informatie over het online herstelprogramma die wij aanraden.

Tip 4. zoek een steunsysteem

Het is belangrijk om niet alleen te zijn als je met een narcistische man te maken hebt.

Zoek daarom naar een steunsysteem, zoals online lotgenoten groepen waar je met andere mensen kunt praten die ook met een narcist te maken hebben.

Je kunt ook goede vrienden en familie vragen om steun te bieden, of professioneel advies vragen aan een therapeut.

Tip 5: oefen vaardigheden om rustig te blijven

Het kan moeilijk zijn om rustig te blijven als je met een narcistische man te maken hebt, vooral als hij je constant manipuleert of bedriegt.

Maar het is belangrijk om vaardigheden te oefenen om rustig te blijven, zoals ademhalingsoefeningen of mindfulness-technieken.

Dit kan je helpen om beter om te gaan met stress en spanningen in de relatie, en om beter beslissingen te nemen.

Tip 6: laat je grenzen duidelijk merken

Het huwelijk is hard werken, zelfs in de beste omstandigheden. 

Misschien heb je het gevoel dat je het slechte gedrag van je partner slechts tijdelijk tolereert, terwijl je hoopt of gelooft in een andere toekomst voor je huwelijk. 

Je stelt je voor dat de relatie op de een of andere manier vanzelf beter zal worden of dat het meer gaat lijken op een tijd waarin alles goed was.

Helaas kan het tolereren van gedrag ook betekenen dat je het toestaat. Wanneer je ruimte maakt voor hun gedrag, stel je onbedoeld de narcist in staat om je leven te beïnvloeden en te beheersen.

Hoe graag je ook op verandering hoopt, het is cruciaal om te erkennen dat het gedrag van een narcist alleen niet zal verbeteren.

Je krijgt pas de controle terug over jouw leven als je weet hoe de narcist je niet meer kan raken.

Tot slot

Leven met een man als narcist is niet eenvoudig.

Het is daarom cruciaal om jezelf te beschermen en ervoor te zorgen dat je zowel emotioneel als fysiek veilig bent.

Dit kan helpen om te voorkomen dat je misbruikt of gemanipuleerd wordt, en kan je ook helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van de relatie.

Als je instinctief het gevoel hebt dat er iets mis is met je partner en je merkt dat hij of zij veel kenmerken van narcisme vertoont, overweeg dan professioneel advies te zoeken om te bepalen hoe je verder moet gaan.

Klik hier voor meer informatie. En leer omgaan met een narcist en krijg de controle terug over jouw leven.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *