Narcisme of Autisme (Asperger)? Zo Maak Je Onderscheid

Ken je iemand die zo egocentrisch is dat je je afvraagt of het een narcist is?

Autisme kan voor sommigen op narcisme lijken, omdat autistische eigenschappen door anderen vaak verkeerd worden begrepen.

In dit artikel gaan we op onderzoek uit naar de verschillen tussen autisme (Asperger) en narcisme.

Ook geven we je tips over hoe je deze stoornissen beter kunt onderscheiden.

Wat is het verschil tussen autisme en narcisme?

Er is een belangrijk verschil tussen autisme en narcisme. Autisme is een ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op hoe iemand communiceert en omgaat met anderen.

Het kan leiden tot sociale moeilijkheden en beperkingen in het vermogen om te begrijpen wat anderen denken en voelen.

Autisten zijn vaker gewoonweg niet in staat om empathie op te brengen omdat ze de sociale situatie niet kunnen inschatten. Dat betekend niet dat de wil er niet is om empathie op te brengen voor de ander.

Narcisme, aan de andere kant, is een persoonlijkheidsstoornis die gekenmerkt wordt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en een diep verlangen naar bewondering van anderen.

Narcisten hebben vaak moeite om empathie te voelen voor anderen en zijn geneigd om manipulatief en charmant gedrag te vertonen.

Kan narcisme en autisme samengaan?

Ja, het is mogelijk dat narcisme en autisme samen kunnen voorkomen bij één persoon. Een man met bijv. autisme kan dus ook narcistische trekken hebben.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Zowel autisme, ADHD als narcisme zijn complexe aandoeningen die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gedachten, gevoelens en gedrag van een individu. Hoewel het twee afzonderlijke aandoeningen zijn, kunnen ze soms wel bij dezelfde persoon voorkomen.

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met sociale interacties en moeite hebben om de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen. Dit kan hen belemmeren bij het vormen en onderhouden van gezonde relaties.

Deze trekken kunnen soms worden waargenomen bij individuen met autisme, vooral bij diegenen met hoogfunctionerend autisme of het syndroom van Asperger.

Lees ook: Zo bewijs je dat iemand een narcist is.

Wat is het verschil tussen Asperger en narcisme?

Het syndroom van Asperger en narcisme zijn twee afzonderlijke aandoeningen die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de gedachten, gevoelens en gedrag van een een persoon.

Hoewel ze beide uitdagingen met zich meebrengen op het gebied van sociale interacties en relaties, zijn het niet hetzelfde en hebben ze enkele belangrijke verschillen.

Het syndroom van Asperger is een vorm van autismespectrumstoornis. Mensen met Asperger zijn autistisch en hebben vaak moeite om de gedachten en gevoelens van anderen te begrijpen en kunnen moeite hebben met sociale interacties en communicatie.

Ze kunnen ook moeite hebben met veranderingen in de routine of nieuwe situaties en kunnen een specifiek gebied van interesse of expertise hebben.

Narcisme, aan de andere kant, is een persoonlijkheidsstoornis. Mensen met narcisme hebben een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en een diep verlangen naar bewondering van anderen.

Narcisten kunnen manipuleren en anderen gebruiken om te krijgen wat ze willen en kunnen een gebrek aan empathie voor anderen hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat iemand met het syndroom van Asperger niet noodzakelijkerwijs ook een narcist is.

Is narcisme aangeboren of aangeleerd?

De oorzaak van narcisme is nog steeds onderwerp van wetenschappelijk onderzoek en er is geen eenduidig antwoord op de vraag of narcisme aangeboren of aangeleerd is. Narcisme is in elk geval geen ziekte.

Sommige onderzoekers geloven dat er een genetische component is die bijdraagt aan het ontwikkelen van narcisme, terwijl anderen menen dat het een gevolg is van bepaalde omgevingsfactoren en ervaringen in het leven (jeugdtrauma’s).1The heritability of Cluster B personality disorders assessed both by personal interview and questionnaire

Er is bewijs dat narcisme kan voorkomen in families, wat suggereert dat er een genetische component is. Bovendien kunnen bepaalde omgevingsfactoren, zoals overmatige bewondering en een gebrek aan sociale feedback, bijdragen aan het ontwikkelen van narcistische kenmerken.

Aan de andere kant is het ook mogelijk dat mensen met van nature narcistische trekjes, meer kans hebben om in een omgeving terecht te komen die dit narcistische gedrag extra aanwakkert.2Examining sex differences in DSM-IV narcissistic personality disorder symptom expression using Item Response Theory (IRT)

Meer informatie kun je lezen in dit artikel: Is narcisme aangeboren of erfelijk?

Welke persoonlijkheidsstoornis lijkt op narcisme?

Narcistische persoonlijkheidsstoornis is één van de verschillende persoonlijkheidsstoornissen die worden erkend in de ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’ (DSM-5).3Screening, diagnostiek en classificatie bij persoonlijkheidsstoornissen

Persoonlijkheidsstoornissen zijn een groep psychische aandoeningen die betrekking hebben op patronen van denken en gedrag die onbuigzaam zijn en problemen veroorzaken in relaties en het functioneren in het dagelijks leven.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, een behoefte aan bewondering van anderen en een gebrek aan empathie voor anderen.

Dit kan ertoe leiden dat ze anderen manipuleren en gebruiken om te krijgen wat ze willen, wat hun sociale interacties nog verder kan compliceren.

Lees ook: Ben ik een narcist of een narcistische vrouw?

Histrionische persoonlijkheidsstoornis en narcisme

Een andere persoonlijkheidsstoornis die lijkt op narcisme is histrionische persoonlijkheidsstoornis.

Mensen met histrionische persoonlijkheidsstoornis hebben de neiging om overdreven dramatisch en aandacht vragend te zijn en kunnen hun uiterlijk en seksualiteit gebruiken om anderen te manipuleren.

Ze kunnen ook een overdreven gevoel van eigenwaarde hebben en een constante behoefte aan aandacht en goedkeuring van anderen.

Wat beide persoonlijkheidsstoornissen met elkaar gemeen hebben is dat ze beide een behoefte aan bewondering en aandacht van anderen nodig hebben, evenals een gebrek aan empathie en een neiging tot manipulatie van anderen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen kan het voorkomen dat mannen en vrouwen met autisme ook narcistische gedrag vertonen.

Narcistische persoonlijkheidsstoornis is een afzonderlijke aandoening, en een persoon kan beide aandoeningen tegelijkertijd hebben.

Belangrijk is wel om het onderscheid te maken dat bij autisme en narcisme vaak het verschil zit in het niet willen opbrengen van empathie en het niet kunnen opbrengen van empathie doordat de sociale situatie te complex is.

Het is echter goed om te onthouden dat niet iedereen met autisme narcistische trekken vertoont, en dat niet alle individuen met narcistische persoonlijkheidsstoornis ook autisme hebben.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *