bedrog tekenen

Narcist en Vreemdgaan: 15 Signalen Om Op Te Letten

Heb je het vermoeden dat je narcistische partner vreemdgaat?

Zijn er veranderingen in hun routine die vragen oproepen over hun gedrag?

Ben je nieuwsgierig naar de tekenen die wijzen op ontrouw van een narcist?

In dit artikel gaan we dieper in op de 15 signalen die duiden op vreemdgaan van een narcist waarvan je op de hoogte moet zijn.

We zullen niet alleen de tekenen van ontrouw en bedrog behandelen, maar ook advies geven over hoe om te gaan met het verdriet en verraad dat dit kan veroorzaken.

Ben je klaar om de pijnlijke waarheid onder ogen te zien? Lees dan verder.

Is het gebruikelijk voor narcisten om vreemd te gaan in relaties?

Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door een opgeblazen gevoel van eigenwaarde, een gebrek aan empathie voor anderen en een behoefte aan bewondering. Hoewel niet alle narcisten vreemdgaan of liegen, kunnen sommigen zich bezighouden met gedrag dat schadelijk kan zijn voor hun relaties.

Een veelvoorkomende eigenschap van narcisten is een gebrek aan empathie. Dit kan het voor hen gemakkelijker maken om anderen te bedriegen of te manipuleren. Ze kunnen meer gefocust zijn op hun eigen behoeften en verlangens, en minder bezorgd zijn over de impact van hun acties op hun partners. Als gevolg hiervan kunnen sommige narcisten vreemdgaan of liegen om te krijgen wat ze willen of om de gevolgen van hun acties te vermijden.

Lees ook: De 4 fasen van een narcistische relatie

15 signalen van vreemdgaan

Als je een toxische relatie hebt met een narcist, kan het idee dat ze je bedriegen een verwoestende en verwarrende ervaring zijn. Narcisten staan ​​bekend om hun manipulatieve gedrag en neiging om hun eigen behoeften boven alles te stellen.

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Ze lijken zich mogelijk niet druk te maken over de schade die ze anderen, inclusief hun partners, toebrengen.

Er zijn veel tekenen die erop kunnen wijzen dat je narcistische partner je bedriegt.

Deze kunnen veranderingen in hun gedrag omvatten, zoals afstandelijker of emotioneel onbeschikbaar worden. Veranderingen in hun uiterlijk, zoals anders kleden of meer aandacht besteden aan hun uiterlijk.

Je kunt ook veranderingen in het schema van je partner opmerken, zoals langere werktijden of meer zakenreizen. Veranderingen in hun communicatiegedrag, zoals meer geheimzinnigheid of liegen over hun acties en verblijfplaats.

Laten we deze tekenen van vreemdgaan eens nader bekijken:

#1 Emotioneel niet beschikbaar zijn

Emotionele onbeschikbaarheid kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals afstandelijk worden, het vermijden van emotionele gesprekken of het niet in staat zijn om emoties uit te drukken wanneer een narcistische partner meer afstand neemt. Het kan een signaal zijn dat de narcist je beu is.

Dit betekent dat ze minder aanwezig en betrokken zijn in de relatie. Ze zijn niet meer zo responsief of zorgzaam als voorheen en kunnen meer afstandelijk lijken.

#2 Ze worden kritischer

Het is niet ongewoon dat mensen kritischer of defensiever worden wanneer ze zich schuldig voelen over gedrag, zoals vreemdgaan.

Ze worden kritischer als een manier om de aandacht af te leiden van hun acties of om hun gedrag te rechtvaardigen.

Ze kunnen ook kritischer zijn om afstand te nemen van hun partner of spanning in de relatie te creëren.

#3 geheimzinnig gedrag

Er zijn veel redenen waarom narcistische partners geheimzinniger kunnen worden wanneer ze vreemdgaan.

Ze proberen hun intenties voor hun partner te verbergen om niet betrapt te worden. Ze moeten hun belangen beschermen en hun eigen behoeften boven die van hun partner stellen.

#4 Ze beginnen hun telefoon te verbergen

Wanneer narcisten hun telefoon beginnen te verbergen, kan dit een teken zijn dat ze hun privacy willen beschermen of iets verborgen willen houden voor hun partner.

Het is mogelijk dat dit gedrag verband houdt met ontrouw, omdat iemand die vreemdgaat zijn acties en communicatie met de andere persoon geheim wil houden.

#5 Ze beginnen zich anders te kleden

Ze proberen hun uiterlijk of verzorgingsgewoonten te veranderen om een ​​nieuwe partner aan te trekken of zich zelfverzekerder te voelen over hun acties. Deze gedragsverandering kan verband houden met ontrouw, omdat iemand die vreemdgaat zichzelf aantrekkelijker wil maken of hun partner wil aanspreken. Ze kunnen ook proberen afstand te nemen van hun huidige relatie en een nieuwe identiteit te creëren.

#6 Ze beginnen langer te werken

Ze nemen afstand van hun huidige relatie. Ze gebruiken hun werk als excuus om meer tijd door te brengen met de persoon waar ze vreemdgaan.

Ze kunnen langere werktijden gebruiken als een manier om hun partner te vermijden en niet met hen te hoeven tijd doorbrengen.

Dit excuus creëert meer mogelijkheden om weg te zijn en een geldige reden te hebben om niet beschikbaar te zijn.

#7 Ze zijn defensief

Er zijn veel redenen waarom een narcist defensiever kan worden wanneer hij vreemdgaat. Ze willen mogelijk hun belangen beschermen of niet betrapt worden.

Ze kunnen zich ook schuldig of beschaamd voelen over hun acties en defensiever worden om kritiek af te weren of confrontatie te vermijden.

#8 Ze beginnen je van vreemdgaan te beschuldigen

Mensen die vreemdgaan kunnen proberen de rollen om te draaien en hun partner van vreemdgaan beschuldigen om zelf niet betrapt te worden. Ze kunnen ook proberen spanning of afstand in de relatie te creëren om het voor hen gemakkelijker te maken om buitenechtelijke activiteiten te ondernemen.

#9 Ze tonen geen fysieke intimiteit meer naar jou toe

Ze zijn niet meer zo emotioneel of fysiek betrokken bij de relatie als voorheen.

Als ze geen fysieke intimiteit meer tonen, kan dit erop wijzen dat ze niet langer geïnteresseerd zijn in hun huidige partner of zich niet meer tot hen aangetrokken voelen. Ze hebben mogelijk al gevoelens ontwikkeld voor iemand anders en tonen minder interesse in fysieke intimiteit.

#10 Ze vertonen plotselinge stemmingswisselingen en irrationeel gedrag

Een narcistisch persoon die vreemdgaat, kan zich schuldig of angstig voelen over zijn acties, wat kan leiden tot stemmingswisselingen of irrationeel gedrag. Ze worstelen met hun eigen emoties, en de gevoelens van schuld, angst en stress leiden tot veranderingen in hun stemming en gedrag.

#11 Ze vermijden familie- en sociale evenementen met jou

Wanneer een narcist familie- en sociale evenementen met zijn huidige partner begint te vermijden, kan dit een teken zijn dat ze afstand willen nemen van de relatie. Ze proberen fysieke en emotionele ruimte te creëren voor de persoon met wie ze vreemdgaan, wat kan inhouden dat ze sociale evenementen vermijden en minder tijd doorbrengen met hun partner.

#12 Smoesjes verzinnen om geen tijd met jou door te brengen

Als een narcistische persoon smoesjes begint te verzinnen om geen tijd met zijn partner door te brengen, kan dit een teken zijn dat ze afstand willen nemen van de relatie.

Het is mogelijk dat deze gedragsverandering verband houdt met ontrouw, omdat iemand die vreemdgaat meer tijd en ruimte wil hebben om met zijn minnaar bezig te zijn.

#13 Minder interesse tonen in jouw leven en jouw problemen

Een narcistische persoon kan minder interesse tonen in het leven en de problemen van zijn partner wanneer hij vreemdgaat. Ze zijn niet meer zo betrokken bij de relatie als voorheen.

Ze kunnen minder ondersteunend zijn dan voorheen doordat ze bezig zijn met hun eigen activiteiten en geheimen en mogelijk proberen omgaan met schuldgevoelens en schaamte.

#14 Ze worden egoïstischer

Er zijn veel redenen waarom narcistische mensen egoïstischer kunnen worden wanneer ze vreemdgaan. Het kan zijn omdat ze zich richten op hun eigen behoeften en verlangens en minder bezorgd zijn over de gevoelens of het welzijn van hun partner. Ze proberen hun eigen behoeften en wensen te prioriteren om niet betrapt te worden of de gevolgen van hun acties te vermijden.

#15 Meer controle uitoefenen

Ze proberen meer controle uit te oefenen om het risico om betrapt te worden te verminderen en hun partner te manipuleren zodat ze hun ontrouw niet vermoeden. Ze kunnen ook meer controlerend worden om de aandacht af te leiden van hun gedrag.

Wat te doen als je narcistische partner vreemdgaat?

Als je een van deze tekenen opmerkt of andere zorgen hebt over het gedrag van je partner, is het belangrijk om open en eerlijk met hen te communiceren over je zorgen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze tekenen op zichzelf niet per se betekenen dat je partner vreemdgaat, en het is altijd het beste om open en eerlijk met je partner te communiceren over eventuele zorgen die je hebt.

Als je vermoedt dat je partner vreemdgaat, kan dit een moeilijke en emotionele ervaring zijn. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je eigen welzijn voorop te stellen.

Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen als je niet zeker weet wat je moet doen:

Stap 1: Bevestig je vermoedens

Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat je je partner confronteert. Dit kan het zoeken naar bewijs van ontrouw omvatten of praten met vertrouwde vrienden of familieleden die mogelijk veranderingen in het gedrag van je partner hebben opgemerkt.

Stap 2: Communiceer met je partner

Zodra je je vermoedens hebt bevestigd of voldoende informatie hebt verzameld, is het belangrijk om een open en eerlijk gesprek te voeren over je zorgen. Bereid je voor op een moeilijk en emotioneel gesprek, en blijf kalm en rustig.

Stap 3: Zoek steun

Het hebben van een ondersteunend netwerk van mensen die naar je kunnen luisteren en je kunnen helpen je emoties te verwerken, is essentieel. Dit kan vrienden, familie of een besloten lotgenoten forum zijn voor slachtoffers van narcisme.

Stap 4: Stel grenzen

Als je besluit om in de relatie te blijven, is het belangrijk om je behoeften en verwachtingen aan je partner te communiceren. Dit kan het zoeken naar relatietherapie omvatten of grenzen stellen aan het gedrag van je partner.

Stap 5: Bereid je voor

Het is begrijpelijk dat je dit niet onder ogen wilt zien, en liever zou willen dat ik je geruststel.

Echter, het leven is niet altijd zo zorgeloos en optimistisch als het vaak in romantische films wordt afgebeeld.

Het risico is dat iemand opnieuw vreemd zal gaan is 3,5 keer zo groot, zo blijkt uit onderzoek.

Hoe omgaan met de pijn van vreemdgaan

Omgaan met de pijn en het verraad van een partner die vreemdgaat, kan extreem moeilijk zijn, en goed voor jezelf zorgen en je eigen welzijn prioriteit geven is essentieel.

Hier zijn enkele strategieën die je kunnen helpen met de situatie om te gaan:

Tip #1: Neem de tijd om je emoties te verwerken

Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om je emoties te voelen en te erkennen, in plaats van ze opzij te schuiven.

Tip #2: Praat met iemand

Praten met een vertrouwde vriend of familielid over je gevoelens kan nuttig zijn. Overweeg om met een therapeut te praten die een veilige en ondersteunende ruimte kan bieden om door je emoties heen te werken.

Tip #3: Zorg voor jezelf

Zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt, zowel lichamelijk als emotioneel. Dit kan het beoefenen van activiteiten om te ontspannen en stress te verminderen omvatten, zoals lichaamsbeweging, meditatie of hobby’s.

Tip #4: Stel grenzen

Na een verraad is het natuurlijk om je kwetsbaar te voelen. Het kan nuttig zijn om grenzen te stellen met je partner om je meer in controle te laten voelen en jezelf te beschermen.

Tip #5: Beslis over een koers van actie

Uiteindelijk zul je moeten beslissen hoe je verder wilt gaan in de relatie. Het kan het beëindigen van de relatie inhouden, het verwerken van het verraad met je partner of het bepalen van de beste koers van actie.

Tot slot

Het is essentieel om in gedachten te houden dat deze signalen niet noodzakelijk wijzen op overspel door je narcistische partner.

Echter wanneer je partner enkele van deze gedragspatronen vertoont, is het raadzaam om een openhartig gesprek te hebben over je bezorgdheden. Je bent het waard om een partner te hebben die van je houdt, om je geeft en je trouw is.

Als je huidige relatie niet aan deze verwachtingen voldoet, is het wellicht tijd om een einde te maken aan deze relatie en op zoek te gaan naar iemand die je met respect en zorgzaamheid behandelt. Vergeet niet dat het belangrijk is om in elke relatie grenzen te stellen en voor jezelf te zorgen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *