De 4 Fasen van een Narcistische Relatie & Hoe Het Werkt

Het ene moment plaatst je partner je op een voetstuk. Het volgende moment uit hij openlijk kritiek op wat je zegt en doet.

Bestaat je relatie uit een aaneenschakeling van hoogte- en dieptepunten?

Raak je verward door dit wispelturige gedrag van je partner?

De kans is groot dat je in je relatie de verschillende stadia van narcistisch misbruik doorloopt.

In dit artikel bespreek ik de 4 verschillende fasen van een narcistische relatie zodat je je zo goed mogelijk kunt wapenen tegen deze gevaarlijke fasen van narcisme.

Wat zijn de stadia van narcistisch misbruik?

De cyclus oftewel stadia van narcistisch misbruik verwijst naar een patroon dat kenmerkend is voor een relatie met een narcist.

De verschillende stadia van narcistisch misbruik worden door narcistische partners telkens weer gecombineerd met elkaar.

In deze verschillende fasen van narcisme maakt de narcist gebruik van heel specifieke manipulatietechnieken.

Hiermee wil hij zijn partner in verwarring brengen en laten twijfelen aan zichzelf. Zijn uiteindelijk bedoeling hierbij is het slachtoffer verstrikt te houden in het web van narcistisch misbruik.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Het tragische is dat een narcistische partner hier ook in slaagt. Hij doet dit namelijk zo subtiel dat je vaak helemaal niet doorhebt dat je emotioneel misbruikt wordt.

De narcist speelt een heel strategisch spel waarbij jij je helemaal niet realiseert dat je het meespeelt. Tegen de tijd dat je het beseft ben je vaak al het slachtoffer van de narcist.

Je voelt misschien wel dat er iets niet klopt in je relatie maar het woord misbruik komt eigenlijk helemaal niet bij je op. En toch ben je er wel degelijk het slachtoffer van!

De verschillende fasen narcisme zorgen ervoor dat je aan je eigen werkelijkheid gaat twijfelen en heel onzeker wordt. Hierdoor ga je je vastklampen aan je narcistische partner want voor jou is hij – ondanks de hoogten en laagten in jullie relatie – een vaste waarde in je leven.

De narcist is zo berekenend dat hij er inderdaad in slaagt om je in deze toxische relatie vast te houden.

Om narcistisch misbruik te voorkomen of om je los te wringen uit het web van de narcist is het heel belangrijk dat je de stadia van narcistisch misbruik kent.

Lees ook: Hoe Ga Je Om Met Een Narcist? 7 Simpele Tips & Trucs

De 4 fasen van een narcistische relatie

De fasen van narcisme kunnen we in 4 fasen onderverdelen. Hieronder zet ik deze stadia van narcistisch misbruik uiteen:

De Idealisatie Fase: wanneer de relatie begint

Tijdens deze eerste fase van een narcistische relatie overlaadt de narcist je met tonnen aandacht en genegenheid.

Je nieuwe lover geeft je het gevoel uniek te zijn en plaatst je op een voetstuk. Hij creëert een instant gevoel van verbondenheid en wil zoveel mogelijk tijd met je doorbrengen.

Deze eerste fase van narcistisch misbruik gaat gepaard met een manipulatietechniek die love bombing wordt genoemd.

Je kunt van je nieuwe partner uitspraken verwachten zoals:

“Ik heb mij nog nooit zo verbonden gevoeld met iemand.”

“Voor mij ben je in elk opzicht uniek.”

“Ik heb het gevoel dat wij elkaar al jaren kennen.”

Uit een Amerikaanse studie met 484 deelnemers blijkt dat er een duidelijk verband bestaat tussen narcistische persoonlijkheidskenmerken en love bombing.

De deelnemers gaven toe hun nieuwe partner heel regelmatig te bestoken met sms-berichten die duidelijk moesten maken hoe bijzonder hun partner wel was.

Tijdens deze idealisatiefase is de bedoeling van de narcist om je helemaal voor hem te laten vallen. Maar hij heeft er ook nog een andere bedoeling mee.

Voor hem is deze idealisatiefase een soort ‘stageperiode’ waarin hij je nauwkeurig bestudeert. Hij concentreert zich hierbij vooral op je zwakke punten om deze in een latere fase van narcistisch misbruik tegen je te gebruiken.

De cyclus van narcistisch misbruik is begonnen…

De Devaluatie Fase: wanneer de relatie gemeen wordt

Meestal gaat de devaluatiefase van start op het moment dat je je op je gemak begint te voelen in de relatie.

Tijdens deze tweede fase van narcistisch misbruik gaat je narcistische partner de gegevens die hij of zijn tijdens zijn ‘stageperiode’ verzameld heeft tegen je gebruiken.

Dit doet de narcist geleidelijk aan. Als hij deze allemaal tegelijkertijd zou gebruiken is de kans namelijk groot dat je hem meteen doorhebt.

Het is net zijn bedoeling om het beeld dat jij van hem hebt zo lang mogelijk in stand te houden. Daarom wisselt hij bij het begin van deze devaluatiefase complimenten af met kritiek.

“Wat fijn dat je een nieuwe jurk hebt maar ik vind deze echt wel te kort.”

“Ik vind het niet erg dat je een maatje meer hebt, maar toch zou je beter op je voeding moeten letten.”

Maar na verloop van tijd worden de momenten van idealisatie steeds korter en deze van devaluatie steeds langer. Al je goede eigenschappen omgedoopt tot gebreken. Je hebt steeds vaker het vermoeden; ‘mijn man is een narcist!’

Je narcistische partner brengt je tijdens deze devaluatiefase in een staat van volledige verwarring. Dit doet hij aan de hand van manipulatietechnieken zoals gaslighting, het slachtoffer spelen, liegen en bedriegen, je vernederen, sarcastische opmerkingen, …

“Denk je nou echt dat zo’n korte jurk nog bij je leeftijd past? Je maakt je belachelijk”

“Jij gaan sporten? Daar is het nu laat voor want aan je figuur valt niets meer te doen.”

Zijn ultieme doel is controle uit te oefenen op jou. Daar slaagt hij ook in want je bent zo afhankelijk geworden van hem dat je alles zou doen om terug te keren naar het beginstadium van jullie relatie. Je geeft toe aan zijn wensen en verlangens en voedt hiermee zijn narcistische voorraad.

De Dumping Fase: wanneer de relatie door de narcist wordt beëindigd

Een narcist is niet geïnteresseerd in een relatie als deze niet bijdraagt tot zijn gevoel van superioriteit.

Wordt hij in het nauw gedreven of voed je zijn narcistische voorraad niet meer dan is de kans groot dat hij je zomaar dumpt.

Deze derde fase van een narcistische relatie gaat vaak in wanneer jij je grenzen gaat aangeven of compromissen probeert te sluiten.

Een narcistische partner besluit aan de hand hiervan dat je niet langer de perfecte partner bent voor hem. Zijn ego wordt aangetast want hij dreigt zijn gevoel van superioriteit te verliezen.

De kans is groot dat je narcistische partner tijdens de devaluatiefase al een andere bron van narcistische voorraad had gevonden. Verschillende studies wijzen uit dat narcisten net om die reden vaak vreemdgaan.

Ook tijdens de dumpingfase maakt een narcist gebruik van manipulatietechnieken.

  • Hij profileert zich als het grote slachtoffer van de hele situatie

“Als jij niet zo’n koele kikker was dan was ik nooit op zoek gegaan naar iemand anders.”

“Had jij wat meer geïnvesteerd in onze relatie dan zou het nooit zover gekomen zijn.”

  • Hij zet ghosting in om zijn verantwoordelijkheden te ontlopen

Hoe ontloopt je je verantwoordelijkheid het makkelijkst? Precies! Door te verdwijnen en je in de relatie op de tweede plaats te zetten.

De kans is dan ook groot dat je narcistische partner je dumpt door gewoon niets meer van zich te laten horen.

Nadat je werd gedumpt door je narcistische partner investeer je veel tijd in het terugvinden van jezelf en langzaam bouw je je leven weer op.

Op een gegeven moment realiseer je je dat je inderdaad beter af bent zonder de narcist in je leven.

Oef… de cirkel van narcistisch misbruik is doorbroken.

Helaas… na het doorlopen van drie stadia van narcistisch misbruik staat je vaak nog een vierde fase te wachten.

Lees ook: Hoe herken je een narcist?

De Hoovering Fase: wanneer de relatie opnieuw dreigt te beginnen

De hooveringfase is de laatste fase van de cyclus van narcistisch misbruik.

Tijdens deze fase zet je narcistische ex-partner alle mogelijk middelen in om jou weer naar hem toe te zuigen.

Op hooveren staat geen tijdslimiet. Je ex-partner kan de volgende dag al weer bij jou op de stoep staan, maar het kan net zo goed jaren duren voor hij weer contact opneemt.

De aanleiding om te hooveren is een gebrek aan narcistische voorraad van anderen.

De reden waarom een narcist je hoovert is nagaan of er bij jou nog narcistische voorraad te rapen valt (het is hem namelijk al eens gelukt).

De ‘ik mis je’ hooveringtechniek

Om weer controle over jou te krijgen zal je narcistische ex-partner je op alle mogelijke manieren duidelijk maken dat hij je mist.

“Ik mis je en besef nu dat ik niet zonder jou kan leven.”

“Ik voel me al een tijdje niet zo lekker. Jij bent de enige die mij beter kan maken.”

Je ex-partner kan ook voorstellen om ‘gewoon’ vrienden te blijven. Hierdoor maakt hij namelijk nog steeds deel uit van je leven en kan hij nog controle op jou uitoefenen.

Ook vrienden blijven is een duidelijke vorm van manipulatie.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat duistere persoonlijkheden zoals narcisme of psychopathie de neiging hebben om vrienden te blijven puur uit gemakzucht, louter voor de seks en om narcistische voorraad te verkrijgen. 1 Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship

De ‘ik ben veranderd’ hooveringtechniek

Je ex-partner lijkt een nieuwe weg te hebben ingeslagen. Hij of zij toont berouw.

Hij heeft goed nagedacht over wat er fout liep in jullie relatie en hij beseft dat hij zich niet netjes heeft gedragen. Hij is veranderd en vanaf nu wordt het weer zoals in het begin van jullie relatie!

Hij heeft gelijk: het zal net weer worden zoals in het begin van jullie relatie waardoor de cyclus van narcistisch misbruik weer helemaal opnieuw kan beginnen…

Besef goed dat een narcist nooit verandert en dat ook dit een techniek is om je weer in de relatie te strikken. Zeker wanneer er kinderen en hulpinstanties in het spel zijn wil je extra behoedzaam zijn.

De ‘nieuwe partner’ hooveringtechniek

Als je narcistische ex-partner ziet dat je doorgaat met je leven is de kans groot dat hij wil bewijzen dat hij ook gelukkig is.

Met het excuus dat hij jou alleen maar even wilde laten weten hoe het met hem ging grijpt hij de kans om jou te vertellen dat hij een nieuwe relatie heeft. Zijn nieuwe partner is natuurlijk ‘geweldig’ en ze zijn heel gelukkig samen.

Tot slot

Onthoud goed dat emotioneel misbruik een vorm van ernstige mishandeling is en nooit getolereerd mag worden.

Door je te verdiepen in narcisme ga je de fasen van een narcistische relatie beter begrijpen zodat je je kunt wapenen tegen narcistisch misbruik. Als professionele hulpverlener bied ik je hierbij graag ondersteuning en een helpende hand.

Het enige wat je moet hoeft te doen om deze ondersteuning te krijgen is de gratis Narcisme test maken.

Aan de hand van deze test kom je te weten of er in jouw relatie sprake is van fasen van narcisme en welke impact deze hebben op je leven.

Na het maken van deze test krijg je van mij de test resultaten en een gratis hulpgids toegestuurd die helemaal in het teken staat van narcisme. Hierin vind je heel wat informatie over narcisme en over de fasen van narcistisch misbruik.

De verschillende fasen van een narcistische relatie zijn met elkaar verbonden als de wegen in een doolhof die allemaal naar hetzelfde punt leiden. Deze hulpgids helpt je om de juiste paden te vinden die je uit het narcistische doolhof kunnen bevrijden.

Je kan hieronder direct met de gratis narcisme test starten:

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *