8 Kenmerken: Zo Herken Je Een Narcistische Man

Bekruipt jou ook soms het gevoel dat er iets niet klopt in jouw relatie of vriendschap met een man?

Heb je te maken met een onvoorspelbaar persoon die voortdurend alles omdraait en waardoor jij aan jezelf gaat twijfelen?

Krijg je de schuld dat jij de veroorzaker van veel problemen bent? 

Het is heel goed mogelijk dat je met een narcistische man te maken hebt.

Om je te helpen dit te achterhalen bespreek ik in dit artikel de typische kenmerken van een narcistische man die je meer duidelijkheid geven.

Wat is een narcistische man?

Een narcistische man heeft de neiging om te domineren met behulp van manipulatie en presenteert van zichzelf een verheven versie. Andere kenmerken zijn hunkeren naar aandacht en een gebrek aan empathie.

Tijdens een studie naar narcistische persoonlijkheidskenmerken werden gegevens verzameld van 34.653 volwassenen. Daaruit bleek dat 6,2% van de ondervraagden narcistische persoonlijkheidskenmerken vertoonde. De cijfers lieten zien dat deze kenmerken 7,7 % meer voorkwamen bij mannen dan bij vrouwen.

Deze studie werd uitgevoerd volgens de criteria voor narcisme van de DSM-5, zijnde:

 • Een grandioos gevoel van eigenwaarde.
 • Fantasieën over succes, macht, schoonheid of ideale liefde.
 • Persoonlijke overtuiging dat deze persoon speciaal en uniek is.
 • Extreme bewondering willen.
 • Superieure behandeling verwachten.
 • Misbruik maken van anderen om doelen te bereiken.
 • Gebrek aan empathie
 • Jaloersheid.
 • Arrogant gedrag of een hooghartige houding.

Tijdens deze studie analyseerden onderzoekers ook welke narcistische kenmerken meer voorkwamen bij mannen dan bij vrouwen.

Top 3 typische kenmerken van een narcistische man:

 1. ·        Gebrek aan empathie: mannen scoorden 83,1% – vrouwen 72,3%.
 2. ·        Gevoel van superioriteit: mannen scoorden 82,6% – vrouwen 77,1%.
 3. ·        Misbruiken maken van anderen: mannen scoorden 65,5% – 55,7%.

Zoals je kunt zien liggen deze percentages bij mannelijke narcisten aanzienlijk hoger.

Een narcistische man kan zich niet inleven in hoe jij je voelt, of dit nu gekwetst, verdrietig of blij is.

Hij wil dat je constant zijn gevoel van superioriteit bevestigt.

Als partner van een narcistisch man moet je constant bereid zijn om zijn – vrijwel onvervulbare – narcistische voorraad te voeden.

Narcistisch misbruik is vaak het gevolg van al deze narcist kenmerken van een man in een relatie.

Hoe herken je een narcistische man? 8 Kenmerken

Het is geen pretje om als partner van een narcistische man door het leven te gaan.

Voor je het weet bevind je je in een cirkel van narcistisch misbruik en dat kan diepe wonden slaan.

Omdat je voortdurend voorgelogen en gemanipuleerd wordt krijg je na verloop van tijd een vertekend beeld van de werkelijkheid. Je gaat angstiger in het leven staan, je zelfvertrouwen raakt zoek en je vindt het ook moeilijk om nog andere mensen te vertrouwen.

Maar er is nog een andere belangrijke reden waarom je de kenmerken van een narcistische man tijdig zou moeten herkennen.

Narcistisch misbruik heeft een negatieve invloed op je brein, zo beweert de Amerikaanse psycholoog, wetenschapsjournalist en auteur van het boek ‘Emotional Intelligence’, Daniel Goleman.

Zowel de hippocampus, verantwoordelijk voor geheugen en leren als de amygdala die verantwoordelijk is voor emoties, kunnen erdoor aangetast worden.

Om deze ellende te voorkomen kun je de kenmerken van een narcistische man maar beter tijdig herkennen.

8 narcist kenmerken in een relatie

1. Bij het begin van jullie relatie is hij heel attent en charmant

In het begin lijkt jullie relatie een sprookje. Als kersverse partner van een narcistische man word je overstelpt met complimenten en aandacht.

Hij vertelt je keer op keer hoe geweldig je wel bent en hoeveel hij van je houdt. Jullie zijn pas beginnen daten en hij laat je meteen al weten dat jullie het perfecte stel zijn.

Als een man in het begin te enthousiast is over jullie relatie, wees dan op je hoede. Iedereen vindt het fijn om geliefd te zijn maar echte liefde moet gevoed worden en groeien.

Heb jij het gevoel dat het te vroeg is voor hem om echt van je te houden, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Denk je dat je nieuwe partner je nog niet genoeg kent om al echt van je te houden, dan doet hij dat inderdaad nog niet.

Lees ook: Zo herken je het dubbelleven van een narcist.

2. Elk gesprek draait om de ‘kwaliteiten’ van de narcist

Een narcistische manvoelt zich superieur en wil dit ook bevestigd zien door zijn – toekomstige- partner. Hij overdrijft graag zijn prestaties en verwezenlijkingen.

Tijdens elk gesprek zal de narcist het vaakst aan het woord zijn. Hij voelt zich namelijk beter en slimmer dan anderen.

Besef heel goed dat van jou als partner van een narcistische man verwacht wordt dat je hem aanbidt voor al zijn uitzonderlijke kwaliteiten en prestaties.

Hoewel een narcist graag praat over zichzelf blijven diepe gesprekken over zijn innerlijke gevoelens of zijn verleden vaak uit. Hij wil namelijk voorkomen dat je te veel over hem te weten komt want dan is de kans groot dat zijn masker afvalt.

3. De narcist wilt zich beter voelen door jouw complimenten

Er is nog een andere belangrijke reden waarom een narcist zo graag over zichzelf praat: het helpt hem namelijk de schijn te wekken dat hij heel zelfverzekerd is.

Uit een onderzoek uitgevoerd bij familieleden van narcisten kwamen volgende woorden steeds terug: superieur, arrogant, overdrijven, charmant, enz… Maar ook heel andere woorden kenmerken de narcist: onzekerheid, kwetsbaarheid en weinig zelfvertrouwen. 1 Living with pathological narcissism: a qualitative study

Om deze onzekerheid en kwetsbaarheid te verbergen benadrukt hij graag hoe ‘fantastisch’ hij wel is en hoe ‘ideaal’ zijn leven eruitziet. Hij hunkert naar bevestiging om zijn zwakke kanten te verbergen.

Een narcistische partner heeft anderen nodig om zich beter te voelen over zichzelf. Hij krijgt vaak een beter gevoel door anderen naar beneden te halen, ook zijn partner.

Narcisten straffen iedereen in hun omgeving voor hun gebrek aan zelfvertrouwen.

Lees ook: Zo herken je narcisme bij vrouwen.

4. Als partner van een narcistische man hoef je op geen begrip te rekenen

Een van de belangrijkste kenmerken van narcisten in het algemeen is dat ze geen empathie kennen. Ook in een relatie komt dit typische narcist kenmerk tot uiting.

Een narcistische foute man of player is niet in staat om aan te voelen hoe jij je voelt. Met jouw gevoelens of verlangens houdt hij geen rekening. Als je narcistische man je heeft gekwetst hoef je ook niet op oprechte verontschuldigingen te rekenen.

Een narcistische man in een relatie mist gewoon de vaardigheid om zich in te leven in jouw gevoelens. Meer nog: hij begrijpt gewoon het concept van gevoelens niet.

Ga voor jezelf even na:

 • Geeft je partner om jou als je een slechte dag hebt?
 • Leeft hij mee als jou iets fijns overkomt?
 • Raakt hij net verveeld en geïrriteerd als je over je gevoelens praat?

5. Je krijgt steeds vaker het gevoel dat hij je beledigt

Misschien voelde het eerst als onschuldig plagen, maar toen werd het gemeen. Plots is alles wat je doet – van wat je draagt en eet tot met wie je omgaat en wat je op TV kijkt – een probleem voor hem.

Narcisten kunnen best grappig zijn maar beschikken niet over het soort humor wat de meeste mensen als grappig beschouwen.

Een typisch kenmerk van een narcistische man in een relatie is dat hij graag kwetsende oneliners en grappen maakt die je in verlegenheid kunnen brengen. Zijn doel hierbij is je gevoel van eigenwaarde naar beneden te halen zodat zijn gevoel van superioriteit versterkt wordt.

Ga je in op zijn beledigingen dan versterkt dit alleen maar zijn gedrag. Een narcist houdt nu eenmaal van het uitlokken van reacties. Het idee dat hij jouw emotionele toestand kan beïnvloeden versterkt zijn machtsgevoel.

6. Je nieuwe partner heeft maar weinig echt goede vrienden

Vroeg of laat komt een narcist in conflict met vrienden of familieleden. Relaties kunnen een tijdje goed lopen maar omwille van zijn superieure gevoel laten vrienden het vaak afweten.

Zeg nou zelf: wie wil er vaak in het gezelschap verkeren van iemand die graag discussies uitlokt en altijd in het middelpunt van de belangstelling wil staan?

Merk je dat je nieuwe partner maar weinig echt goede vrienden heeft? Dan is het zeker een goed idee om wat dieper te graven om de werkelijke reden hiervan te achterhalen.

Belangrijke vragen die je kunnen helpen zijn:

 • Heeft je nieuwe partner mensen met wie hij al jaren goed bevriend is?
 • Hoe behandelt je nieuwe partner mensen waar hij niets van wil bekomen?
 • Praat hij vaak minachtend over ex-partners of vrienden?

7. Hij doet je twijfelen aan de werkelijkheid

Een heel gemene techniek die een narcistische man in een relatie graag toepast is gaslighting. Het is een typisch kenmerk van narcistisch misbruik.

Aan de hand van deze manipulatietechniek wil de narcistische partner jouw gevoel van de werkelijkheid verdraaien.

Een narcistische man kan jou schaamteloos leugens vertellen en jou ervan beschuldigen dat je hem niet gelooft. “Jij ziet altijd spoken.” of “Je stelt je altijd aan.”

Zijn doel is om twijfels bij jou te zaaien en om zo controle uit te oefenen op je gedachten en gevoelens.

8. Je partner heeft altijd gelijk heeft en verontschuldigt zich nooit

Omdat een narcist in een relatie ervan uitgaat dat hij altijd gelijk heeft is in discussie treden met een narcistische partner een onbegonnen zaak.

Vaak weet een narcist maar al te goed dat hij het niet bij het rechte eind heeft. Maar net zo vaak denkt hij dat hij niet fout zit. Zijn gedachten en gevoelens zijn namelijk superieur.

Ben je aan het daten met een nieuwe partner let dan op de volgende waarschuwingssignalen:

 • Hij doet alsof hij jouw argumenten niet hoort of deze niet begrijpt.
 • Hij beweert opzettelijk net het tegenovergestelde als wat jij zegt.
 • Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn aandeel in een probleem.
 • Hij probeert nooit compromissen te sluiten bij een discussie.

Wat een narcist tot waanzin kan drijven is een gebrek aan controle en het niet reageren op de discussie die hij probeert uit te lokken. Hoe minder je terugvecht, hoe minder macht je narcistische partner krijgt.

Lees ook: Wat zijn de kenmerken van een narcistische vrouw?

Hoe heeft een narcistische partner een negatieve invloed op een relatie?

Een narcistische man in een relatie is zo op zichzelf gericht dat hij zijn partner niet als een volwaardige partner beschouwt.

Hij ziet zijn partner alleen in termen van hoe deze zijn constante behoefte aan narcistische voorraad kan vullen.

Zijn totaal gebrek aan empathie kan de andere partner verweesd en eenzaam achterlaten. Vaak hebben partners het gevoel dat ze niet meer zijn dan een voorraadbron voor de narcist zijn behoeften en dat hun wensen onbelangrijk zijn.

Waarom valt een narcist op mij?

Denk vooral niet dat het jouw schuld is dat je – misschien weeral – gevallen bent voor een narcistische man. Narcisten hebben heel wat mensenkennis en zoeken hun slachtoffers heel nauwkeurig uit.

Een narcistische man voelt zich aangetrokken tot iemand die er goed uitziet en succesvol is. Deze eigenschappen voeden namelijk zijn ego.

Daartegenover staat echter dat hij ook geen vrouw wil die te zelfverzekerd is. Hoe steviger een vrouw in haar schoenen staat, hoe minder makkelijk een narcist er controle kan op uitoefenen.

Als een narcist je onzekerheden aanvoelt voelt hij zich tot jou aangetrokken omdat je zijn eigen ‘succes’ niet bedreigt.

Ook als je een empathisch iemand bent is de kans groot dat je het slachtoffer wordt van een narcist. Een narcist zoekt iemand die hem koste wat het kost constante aandacht en emotionele bevestiging geeft. Hij wil iemand die meeleeft – een eigenschap die de narcist zelf helemaal vreemd is.

Is het mogelijk een gezonde relatie te hebben met een narcistische man?

Het is moeilijk om een oprechte en liefdevolle band te hebben met een narcistische man die alleen om zichzelf geeft.

Bovendien ervaren partners van een narcistisch man in een relatie vaak grote druk door psychologisch misbruik.

Daarbij komt nog het totaal gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van de narcist.

Dit zijn allemaal redenen waarom een gezonde relatie met een narcist niet zo evident is.

Maar we kunnen niet altijd kiezen van wie we houden. Misschien heb jij ervoor gekozen om bij je narcistische man te blijven.

Een ‘normale’ relatie met een narcistische partner is een hele uitdaging maar niet onmogelijk.

Als partner van een narcist is het noodzakelijk je grenzen te kennen en deze ook te bewaken.

Drie dingen zijn hierbij heel belangrijk:

 • Laat je niet vangen door zijn manipulatietechnieken.
 • Probeer geen diepgaande gesprekken te voeren.
 • Ga niet altijd in de verdediging.

Een narcist zal proberen jou over je grenzen heen te krijgen. Net zo goed zal hij proberen jou ervan te overtuigen dat het probleem bij jou ligt.

Weten waar je zelf voor staat en hoe sterk je kunt zijn zullen je minder gevoelig maken voor de typische narcist kenmerken van een man in een relatie.

Conclusie

Ben je na het lezen van dit artikel erachter gekomen dat je een (ex)partner bent van een narcistische man? Dan kan dat behoorlijk schrikken zijn.

De puzzelstukjes vallen op zijn plaats en je beseft dat het probleem helemaal niet bij jou ligt.

Besluit je om bij je narcistische man te blijven, dan kan je alle professionele hulp goed gebruiken.

Aan de hand van onze gratis ‘Narcisme Test’ kun je nagaan in welke mate je man narcistische eigenschappen heeft. Deze test geeft ook een inzicht in hoe jij met narcistisch misbruik omgaat.

Ook kun je in contact komen met andere slachtoffers van narcisme. Zeker voor moeilijke momenten is het belangrijk om herkenning bij zowel professionals als lotgenoten te vinden. 

Na het maken van deze test ontvang je direct de uitslag en krijg je een gratis hulpgids toegestuurd die helemaal in het teken staat van de gevaren van narcisme met eigen ervaringen en belangrijke inzichten. 

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *