Narcistisch Gedrag? Zo Kun Je Een Narcist Ontmaskeren

Het masker van narcisten maakt hen tot de persoon zoals ze willen dat de rest van de wereld hen ziet.

Het is de sleutel tot hun relaties, charme en succes.

Er zijn echter verschillende manieren om narcistisch gedrag te ontmaskeren. Als de narcist ontmaskerd wordt dan valt het doek.

In dit artikel leer je narcistisch gedrag snel te identificeren. Ook ontdek je hoe je een verborgen narcist kunt ontmaskeren met 1 vraag!

Zo herken je narcistisch gedrag bij mannen en vrouwen

Narcistisch gedrag kan zich op verschillende manieren uiten.

Hoewel er bij narcisme sprake is van patronen, gedraagt niet elke narcist zich op exact dezelfde manier. En ook narcistisch gedrag bij vrouwen en narcistisch gedrag bij mannen verschillen enigszins.

Zowel mannelijke narcisten als vrouwelijke narcisten missen empathie, dragen maskers om hun kwetsbaar zelfbeeld te verbergen, voelen zich superieur ten opzichte van anderen en voelen zich gerechtigd in alles wat ze doen.

Mannelijke en vrouwelijke narcisten proberen dezelfde doelen te bereiken maar doen dit vaak met verschillende middelen.

Narcistische vrouwen zijn over het algemeen veel sluwer in hun narcistisch gedrag. Bij narcistische mannen komt narcistisch gedrag vaak op een duidelijker manier naar voren.

Hieronder staan ​​enkele algemene eigenschappen die vaak worden geassocieerd met narcisme bij mannen en vrouwen:

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Eigenschappen van narcistisch gedrag bij mannen

 1. Overmatige behoefte aan aandacht en bewondering van anderen.
 2. Grote behoefte aan status en macht.
 3. Onderontwikkelde empathie en een gebrek aan inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen.
 4. Overschatting van eigen capaciteiten en overmatige zelfzekerheid.
 5. Neiging om anderen te gebruiken voor persoonlijk gewin.

Eigenschappen van narcistisch gedrag bij vrouwen

 1. Overmatige behoefte aan aandacht en bewondering van anderen.
 2. Grote behoefte aan status en macht.
 3. Onderontwikkelde empathie en een gebrek aan inlevingsvermogen in de gevoelens van anderen.
 4. Neiging om hun eigen behoeften en verlangens boven die van anderen te stellen.
 5. Neiging om anderen te gebruiken voor persoonlijk gewin.

Het is belangrijk om te onthouden dat niemand perfect is en dat iedereen soms egocentrisch kan zijn.

Het is echter wanneer deze eigenschappen op een patroonmatige en constante manier tot uiting komen en anderen schaden dat ze kunnen worden gezien als tekenen van narcistisch gedrag.

Hieronder hebben we de narcistische gedragingen uiteengezet:

#1. Uiterlijk

Met name vrouwelijk narcisten zijn geobsedeerd door hun uiterlijk. Ze zijn vooral bang dat wanneer ze ouder worden en uiterlijk niet meer zo aantrekkelijk zijn, ze aandacht en bewondering zullen moeten missen.

De maatschappij legt over het algemeen niet zoveel druk op het uiterlijk van mannen. Hierdoor kunnen ze het ouder worden wat betreft hun uiterlijk beter aan. Sommige mannen worden trouwens net charmanter met de leeftijd.

#2. Verleiding

De manier waarop een mannelijke narcist verleidt is anders dan hoe een vrouwelijke narcist dit aanpakt.

Mannen gebruiken hun charme, terwijl vrouwen eerder hun lichaam gebruiken.

Narcistische vrouwen dragen graag provocerende kleding en doen dit met een specifiek doel: iemand verleiden waarin ze geïnteresseerd zijn. Mannen zullen met hun charme iemand in hun web proberen te lokken.

#3. Geld en financiële middelen

Er is ook een duidelijk verschil hoe mannelijke en vrouwelijke narcisten geld en financiën gebruiken.

Geld beschouwt elke narcist als een bron van macht maar ook hierin verschilt hun narcistisch gedrag enigszins.

Mannelijk narcisten zijn meer geobsedeerd door hoe ze het kunnen krijgen, terwijl vrouwen meer gericht zijn op het uitgeven ervan.

#4. Intimiteit

Narcistisch gedrag zet zich ook verder tussen de lakens. Narcisten in bed houden niet van seks en intimiteit omdat ze zich niet verbonden willen voelen met hun partner.

Voor narcistische mannen is seks een middel om zich bewonderd te voelen. Ze willen beschouwd worden als de beste minnaar ooit.

Voor een narcistische vrouw is seks het ultieme middel om controle uit te oefenen op haar op partner. Ze beseft maar al te goed dat seks ervoor kan zorgen dat haar partner eerder aan al haar wensen tegemoet zal komen.

#5. Ontrouw

Trouw is niet een van de sterkste kanten van de narcist. Narcistische mannen gaan vaak vreemd omdat dit hun fragiele gevoel van eigenwaarde streelt en omdat ze op zoek zijn naar nieuwe bronnen van narcistische voorraad.

Vrouwelijke narcisten gedragen zich meer als ‘een zwarte weduwe’. Algemeen gekend is dat zwarte weduwen het mannetje aanvallen en doden na het paren.

Zo ver gaat een vrouwelijke narcist gelukkig niet! Ze kan haar partner wel letterlijk ‘afdanken’ en gewoon op zoek gaan naar een volgend slachtoffer. Lees hier meer over narcisme bij vrouwen.

#6. Zelfvertrouwen

De openlijke narcist kent een grote mate van zelfvertrouwen. Voor de verborgen narcist geldt dit niet.

Omdat mannelijke narcisten daadwerkelijk geloven in hun eigen opschepperij kunnen ze dit zelfvertrouwen nog enigszins van binnenuit krijgen. Vrouwelijke narcisten zijn meer afhankelijk van vergelijkingen die ze maken tussen zichzelf en anderen.

#7. Concurrentiestrijd

Alle narcisten houden ervan te concurreren en te ‘winnen’ van andere mensen in hun leven.

Mannelijke narcisten gaan openlijk de strijd aan met anderen door controle op hen uit te oefenen en door hun eigen gevoel van superioriteit te benadrukken.

Vrouwelijk narcisten pakken dit wat subtieler aan. Andere vrouwen die een bedreiging vormen zetten ze op een heel sluwe en dominante manier buitenspel.

#8. Controle op kinderen

Een narcistische moeder beschouwt haar kinderen als een verlengstuk van zichzelf. De prestaties van haar kind, hoe het zich gedraagt en eruitziet is voor haar een weerspiegeling van haar rol als ‘perfecte’ moeder.

Hoewel ook een narcistische vader zijn ‘perfecte’ eigenschappen weerspiegeld wil zien in zijn kinderen, beschouwt hij zijn kinderen niet zozeer als een verlengstuk van zichzelf. Hij kan zijn kinderen zelfs beschouwen als een last en als concurrentie voor de aandacht van zijn partner.

Dat narcisten vaak een masker dragen is je nu vast wel al duidelijk. Maar wat proberen narcisten nu precies te verbergen achter dat masker?

Wat schuilt er achter narcistisch gedrag?

Meteen onder de oppervlakte van het masker schuilt een egocentrisch persoon zonder empathie die voortdurend op zoek is naar narcistische voorraad.

Net daaronder verbergt een narcist zijn lage zelfbeeld en de bitterheid die hiermee gepaard gaat.

Diep onderaan zijn masker probeert een narcist de meester-manipulator in zichzelf te verbergen.

Wil je een narcist volledig ontmaskeren dan zul je alle laagjes van het masker als het ware moeten afpellen vooraleer je het ware gezicht van de narcist te zien krijgt.

Vergelijk het een beetje met een artisjok: je trekt de blaadjes een voor een uit tot je aan de kern komt. Pas als je deze kern hebt blootgelegd is de narcist ontmaskerd.

Lees ook: Dubbelleven Van Een Narcist.

Misschien denk je dat het heel tijdrovend is om alle laagjes van het masker van de narcist af te pellen. Als je dit niet op de juiste manier aanpakt dan kan een narcist ontmaskeren je inderdaad flink veel tijd kosten.

Gelukkig bestaat er een veel efficiëntere manier om een narcist te ontmaskeren.

Zo ontmasker je een narcist met 1 vraag

Een narcist ontmaskeren hoeft niet moeilijk of tijdrovend te zijn. Vermoed je dat iemand een narcist is, dan vraag je het hem toch gewoon!

Dit klinkt waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. Toch is het mogelijk om zo te weten te komen of je een narcist ontmaskerd hebt.

Uit een aantal recente studies blijkt dat narcisten vaak expliciet toegeven dat ze narcistisch gedrag vertonen. Een bepaalde studie wees uit dat hier zelfs maar één vraag voor nodig is.

Narcisme als persoonlijkheidsstoornis wordt vastgesteld door een universele persoonlijkheidstest – de ‘Narcistic Personality Inventory (NPI)’. Deze test omvat 40 vragen die moeten uitwijzen op welk punt van het narcisme spectrum iemand zich bevindt.

Het is een nogal ingewikkelde vragenlijst die dieper ingaat op typische narcisme symptomen.

Sara Konrath, psycholoog en onderzoeker aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, probeerde samen met enkele collega’s de problemen aan te pakken die dergelijk lange lijst met zich meebracht.

Als alternatief voor de Narcistic Personality Inventory ontwikkelden ze de zogenaamde Single-Item Narcissism Scale (SINS).

Uiteraard stonden heel wat onderzoekers sceptisch tegenover deze studie. Verder onderzoek wees echter uit dat deze ene vraag inderdaad net zoals de complexe NPI-vragenlijst, de graad van narcisme meet.

Wat de onderzoekers echter wel opmerkten is dat deze ene vraag geen gedetailleerd persoonlijk profiel oplevert en dat daarom milde vormen van narcisme onder de radar blijven. Daarnaast geeft de Single Item Narcissism Scale ook geen informatie over het type narcisme.

Simpele vraag om een narcist te identificeren

De magische vraag om een narcist te ontmaskeren is: BEN JE EEN NARCIST?

Waarom je deze vraag aan een narcist kunt stellen? Omdat ze er trots op zullen zijn een narcist te zijn. Je kunt ze er dus op directe wijze naar vragen omdat ze narcistische trekken niet als negatieve eigenschappen zien.

Waarom is het belangrijk dat een narcist ontmaskerd wordt?

Narcistisch gedrag is heel traumatiserend voor iedereen die met een narcist in aanraking komt.

Je wordt voorgelogen, gemanipuleerd, vernederd en uiteindelijk krijg jij de schuld voor de fouten die de narcist maakt.

Een narcist kan heel charmant zijn. Niemand verwacht dat die ‘aardige man’ of die ‘zorgzame oma’ thuis behoorlijk toxisch gedrag kunnen vertonen.

Anderen zien het vaak gewoon helemaal niet. Narcisten zijn meesters in manipulatie en de kans is groot dat jij beschouwd wordt als ‘iemand met een probleem’ als je het narcistisch gedrag aankaart.

Als je narcistisch gedrag in je leven toelaat geef je je totaal over aan de narcist.

Voor je het goed en wel beseft bevind je je in een cirkel van narcistisch misbruik. Juist daarom is het belangrijk een narcist op tijd te ontmaskeren.

3 belangrijke stappen om een narcist ontmaskeren

Stap #1. Begrijp wat narcisme is

Kennis is macht en in het geval van narcistisch gedrag is dit helemaal waar. Om een narcist te ontmaskeren moet je goed begrijpen met welke persoonlijkheid je te maken hebt.

Kom zoveel mogelijk te weten over de symptomen van narcisme, de oorzaken van narcisme en het gevaar van narcistisch misbruik.

Leer de manipulatietechnieken van de narcist kennen en neem de tijd om te begrijpen hoe je het beste kunt omgaan met narcisme.

Stap #2. Maak geen excuses meer voor de narcist

Door tijd door te brengen met een narcist verval je langzaam in bepaalde patronen en word je afhankelijk van de narcist.

Je probeert tegemoet te komen aan zijn eisen en uit gewoonte en angst ga je bepaalde gedragingen gewoon accepteren.

Een heel eenvoudige manier om een narcist te ontmaskeren is niet langer toestaan dat een narcist zijn ware aard verbergt – met andere woorden dat hij zijn masker ophoudt.

Maak geen excuses meer voor zijn gedrag en dek niets meer met ‘de mantel der liefde’ toe.

Lees tip: 6 tips om te bewijzen dat iemand een narcist is.

Stap #3. Trigger de narcist om zichzelf te ontmaskeren

Je hebt er misschien een ijzersterke wil voor nodig maar een narcistisch gedrag triggeren kan je helpen de narcist te ontmaskeren.

Hierdoor zal het masker van de narcist als het ware vanzelf afvallen. Denk goed na over wat zijn of haar narcistische gedrag uitlokt en gebruik dit in je voordeel.

Het kan zijn dat je je hier niet zo comfortabel bij voelt. Denk dan vooral aan wanneer de narcist door zijn manipulatief gedrag bij jou reacties probeerde uit te lokken.

Een verborgen narcist ontmaskeren

Een verborgen narcist is iemand die lijkt op een gewone persoon, maar die in feite een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Zoals de naam al aangeeft, is de narcistische persoonlijkheidsstoornis van deze personen verborgen voor anderen en zijn ze vaak goed in het verbergen van hun echte aard.

Ze kunnen zich voordoen als vriendelijk en meelevend, maar in werkelijkheid zijn ze alleen geïnteresseerd in hun eigen welzijn en hebben ze geen enkel begrip voor de behoeften en gevoelens van anderen.

Verborgen narcisten kunnen moeilijk te herkennen zijn, omdat ze vaak goed zijn in het manipuleren van anderen en in het voorkomen dat hun echte aard aan het licht komt.

Wil je een verborgen narcist ontmaskeren dan kan dit een efficiënte strategie zijn:

“Verborgen narcisten zijn meesters in strategisch manipuleren en vernederen. Zo kan een verborgen narcist in het openbaar sarcastische opmerkingen maken die speciaal voor jou bedoeld zijn maar die anderen niet doorhebben. Geef vooral geen reactie op deze opmerkingen. Doe net alsof je deze niet hebt gehoord of dat je zijn kwetsende opmerking niet door hebt. Ongetwijfeld zal hij het nog eens proberen. Blijf je hem negeren dan zal hij beseffen dat hij ontmaskerd werd.”

Nu je weet hoe je een narcist kunt ontmaskeren vraag je je waarschijnlijk af wat er daarna kan gebeuren.

Wat gebeurt er als narcistisch gedrag wordt ontmaskerd?

Heb je een narcist ontmaskerd dan zal hij zich ‘betrapt’ voelen en dat zal hij niet zomaar voorbij laten gaan. Zijn ergste nachtmerrie is waarheid geworden: je hebt door hoe hij werkelijk is.

In plaats van zijn gekwetste ego en ziel te erkennen zal hij ongetwijfeld in een narcistische woede uitbarsten. Deze woede kan passief-agressief zijn en in sommige gevallen zelfs gewoon agressief.

Je kunt nog meer manipulatietechnieken verwachten: gaslighting, ghosting, een stiltebehandeling of jou een schuldgevoel aanpraten.

Jij bent namelijk de slechterik omdat je je tegen hem hebt gekeerd en daarvoor moet je ‘gestraft’ worden.

Maar een narcist kan ook heel verrassend reageren en zich voor zijn narcistische gedrag gaan verontschuldigen.

“Het spijt me dat ik niet meer aandacht aan jou heb besteedt. Ik beloof dat ik in de toekomst meer rekening met jou zal houden.”

Helaas zijn dit loze beloftes en zijn gewijzigde gedrag is vaak slechts van korte duur.

Tot slot

Hoewel het lijkt of een narcist ontmaskeren veel tijd vraagt kun je een narcist makkelijk ontmaskeren aan de hand van een vraag: “Ben je een narcist?”

Deze vraag geeft je geen gedetailleerd persoonlijkheidsprofiel maar toch kun je uit het antwoord opmaken of iemand narcistische neigingen heeft. Narcisten schamen zich namelijk helemaal niet om hun narcisme.

Meer te weten komen over wat narcisme is zal je zeker helpen om een narcist te ontmaskeren. Net zo belangrijk is dat je geen excuses meer maakt voor de narcist in je leven.

Een heel doeltreffende manier om een narcist ontmaskerd te krijgen is heel bewust narcistisch gedrag triggeren. Hierdoor ontmaskert de narcist namelijk zichzelf.

Mensen vragen ook:

Hoe kun je een narcistische moeder ontmaskeren?

Het kan moeilijk zijn om een narcistische moeder te ontmaskeren omdat ze vaak goed zijn in het verbergen van hun ware gevoelens en bedoelingen achter een façade van liefdevol en zorgzaam gedrag.

Bovendien kan het moeilijk zijn om tegengas te geven aan een narcistische moeder omdat ze vaak autoritair en manipulatief zijn en omdat ze vaak een grote emotionele invloed hebben op hun kinderen. Hieronder staan ​​enkele tips om een narcistische moeder te ontmaskeren:

 1. Zoek naar patronen: Narcisten hebben vaak een patroon van gedrag dat zich over een langere periode herhaalt. Door op zoek te gaan naar dit patroon en het te documenteren, kan het gemakkelijker zijn om de narcistische gedragingen van je moeder te identificeren.
 2. Let op haar woorden: Narcisten zijn vaak zeer goed in het manipuleren van anderen door middel van hun woorden. Let goed op wat je moeder zegt en zoek naar tekenen dat ze anderen probeert te manipuleren of te gebruiken voor haar eigen gewin.
 3. Let op haar gedrag als ze zich bedreigd voelt: Narcisten kunnen erg defensief en agressief reageren als ze zich bedreigd voelen of als hun ego wordt aangetast. Zoek naar tekenen dat je moeder op deze manier reageert wanneer ze zich bedreigd voelt of als ze het gevoel heeft dat ze niet krijgt wat ze wil.

Welke woorden gebruikt een narcist?

Werd een narcist ontmaskerd dan kun je je aan enkele typische uitspraken verwachten.

“Je hebt geluk dat ik zo aardig ben! Iemand anders zou dit niet pikken.”

“Ik weet dat je het niet meende, dus ik zal er niet van wakker liggen.”

“Ik vergeef je dat je mij hebt beledigd hebt, maar het zou toch fijn zijn als je de zaken vanuit mijn standpunt zou kunnen bekijken.”

Wat is het gedrag van een narcist die ontmaskerd wordt?

Een narcist die ontmaskerd werd kan zich heel verontwaardigd en geschokt gedragen. Hem ontmaskeren is namelijk de grootste schade die je aan zijn valse zelf hebt toegebracht.

Door hem te ontmaskeren heb je hem nog extra laten twijfelen aan zijn al lage innerlijke gevoel van eigenwaarde. Toch hoef je niet op zelfreflectie te rekenen want hij zal altijd overtuigd blijven van zijn superioriteit.

De kans is groot dat hij gaat hooveren om de narcistische voorraad die je hem altijd hebt gegeven terug te winnen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *