Wat Is Narcistische Voeding? Uitleg & 8 Waardevolle Inzichten

Ben je een oude bron van voorziening van een narcist en vraag je je af hoe ze je nu behandelen?

Veel mensen die een relatie hebben gehad met een narcist worden vaak geconfronteerd met dezelfde verwarring en pijn bij het proberen te begrijpen hoe ze behandeld worden door hun oude bron van voorziening.

Dit artikel biedt 8 nuttige inzichten om narcistische voeding of voorraad te begrijpen en de nodige stappen te nemen om als slachtoffer verder te gaan.

Wat is Narcistische Voeding?

Narcisten worden gedreven door een constante behoefte aan bewondering, lof en status – dit wordt narcistische voorziening of narcistische voorraad genoemd.

Hoewel iedereen zich graag speciaal wil voelen, hebben narcisten een nooit eindigende honger naar meer voorraad, als een drugsverslaafde die op zoek is naar zijn volgende dosis.

Dus hoe behandelen narcisten hun voormalige bronnen van voorziening? Het antwoord ligt in hun huidige gemoedstoestand en hun behoefte aan voorziening. Als ze geloven dat jij hen de voorziening kunt bieden die ze zoeken, zullen ze je manipuleren en controleren om het te krijgen.

Als ze echter een nieuwe bron hebben gevonden waarvan ze denken dat die beter is, blijf jij met niets achter – ze zullen je met minachting behandelen of je volledig negeren.

Het is essentieel om het concept van narcistische voorziening te begrijpen en hoe dit de relaties met narcistische personen vormt. Alleen dan kun je de volledige omvang van de invloed op hun gedrag begrijpen.

Narcistische voorziening komt in twee vormen: primair en secundair:

Lees ook: Zo onderscheid je verschillende soorten narcisme.

De Primaire Narcistische Voorziening

Narcisten halen hun energie uit aandacht van anderen, zoals vreemden of fans. Ze zoeken op allerlei manieren naar deze aandacht, zoals via relaties, werk of zelfs door dingen te doen die niet mogen. Voor hen is elke aandacht goed, zelfs als het negatief is.

De Secundaire Narcistische Voorziening

Narcisten krijgen vaak energie van mensen om hen heen, zoals hun partner, vrienden, buren of collega’s. Deze mensen geven de narcist veel complimenten en bewondering.

Bijvoorbeeld: een narcistische ouder kan steeds weer willen horen dat ze goed bezig zijn van hun kind. Als het kind dat niet doet, kan de ouder boos worden. Dit zorgt ervoor dat het kind steeds probeert de ouder blij te maken.

Wat belangrijk is, is dat narcisten niet echt om deze mensen geven.

Ze zien ze gewoon als een manier om zichzelf goed te voelen. Als ze het gevoel hebben dat iemand ze niet genoeg energie geeft, gaan ze gewoon op zoek naar iemand anders.

Lees ook: Zo ga je om met een narcistische partner.

Hoe behandelen narcisten oude voorraad na een relatiebreuk?

#1: Ze kunnen proberen om contact te leggen of opnieuw verbinding te maken

Narcisten kunnen proberen om contact te leggen met hun oude voorziening, vaak door middel van “hoovering”. Hun behoefte aan voorziening drijft deze tijdelijke poging om een relatie te herstellen.

Echter, deze inspanningen duren meestal niet lang en de narcist zal snel terugkeren naar hun misbruikende gedrag. Bijvoorbeeld, een narcistische ex-partner kan contact opnemen en liefde en spijt tonen, om vervolgens kort daarna de oude voorziening te beledigen en vernederen.

#2: Ze kunnen de oude voorziening devalueren of gaslighten

Narcisten kunnen ook de oude voorziening devalueren of gaslighten om controle en macht te behouden. Dit kan zich uiten in het in twijfel trekken van de herinneringen van de oude voorziening, het verdraaien van hun woorden, of hen het gevoel geven dat ze gek worden.

Voorbeeld: een narcistische baas kan het werk van een werknemer bekritiseren, om vervolgens te beweren dat de kritiek alleen maar constructieve feedback was.

#3: Ze gebruiken oude voorzieningen vaak als backup of secundaire bronnen van voorziening

Ze kunnen de oude voorziening devalueren of gaslighten en ze vaak als backup of secundaire bronnen van voorziening gebruiken. Narcisten kunnen valse beloftes maken aan de oude voorziening.

Gewoonlijk tonen ze zelden oprecht berouw of bieden ze excuses aan. Ze zijn waarschijnlijk geneigd om vergelijkbare patronen met de oude voorziening te herhalen. Narcisten zullen hun gedrag naar de oude voorziening nooit veranderen. Ze kunnen hen openlijk bespotten of vernederen.

#4: Ze kunnen valse beloftes maken aan de oude voorziening

Narcisten kunnen valse beloftes maken aan hun oude voorziening, zoals beloven om te veranderen of hen nooit meer pijn te doen.

Deze beloftes worden meestal gedaan om de oude voorziening te manipuleren en terug te laten keren, maar ze komen zelden hun beloftes na. Bijvoorbeeld, een narcistische partner kan beloven om meer ondersteunend te zijn, maar blijft de oude voorziening kleineren en bekritiseren.

#5: Ze tonen zelden oprecht berouw of bieden excuses aan

Narcisten tonen zelden oprecht berouw of bieden excuses aan voor hun gedrag tegenover hun oude voorziening. Eventuele excuses die ze maken zijn meestal niet oprecht en worden alleen gedaan om de oude voorziening te manipuleren om te blijven.

Voorbeeld: een narcistische ouder kan excuses aanbieden voor het verwaarlozen van hun kind, maar toch hun eigen behoeften boven die van het kind stellen.

#6: Ze zijn geneigd om vergelijkbare patronen met de oude voorziening te herhalen

Narcisten hebben de neiging om vergelijkbare patronen met hun oude voorziening te herhalen, inclusief patronen van misbruik en manipulatie. Dit betekent dat de oude voorziening dezelfde behandeling kan verwachten als ze terugkeren naar de relatie.

Voorbeeld: een narcistische ex-partner kan de oude voorziening voortdurend misbruiken en manipuleren, zelfs na meerdere pogingen tot verzoening.

#7: Ze kunnen de oude voorziening publiekelijk vernederen of te schande maken

Narcisten kunnen mensen die ze eerder belangrijk vonden, belachelijk maken of zwartmaken. Dit doen ze vaak om deze mensen naar beneden te halen en zelf de controle te houden. Dit kan betekenen dat ze roddels verspreiden, iemand openlijk bekritiseren, of geheimen verklappen.

Voorbeeld: een narcistische collega kan vervelende verhalen vertellen over een ex-collega, waardoor die persoon in een kwaad daglicht komt te staan bij anderen.

#8: Ze zullen hun gedrag naar de oude voorziening nooit veranderen

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat narcisten hun gedrag naar hun oude voorziening nooit zullen veranderen. Hun enige waarde in relaties is wat ze kunnen krijgen van anderen, en ze zijn niet in staat om oprechte, gezonde relaties aan te gaan.

Vooruitgaan en je richten op je eigen welzijn is de beste manier om te herstellen van dit misbruik.

Een slachtoffer van narcistisch misbruik kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de banden te verbreken en therapie te zoeken om te herstellen van de giftige relatie, in plaats van te proberen vast te houden aan of te verzoenen met de narcistische persoon.

Wat gebeurt er als een narcist nieuwe narcistische voeding of voorraad vindt?

Wat gebeurt er als een narcist iemand nieuws vindt die hem of haar aandacht geeft? Stel je voor dat je een vriend hebt die altijd graag in het middelpunt van de belangstelling staat.

Na een tijdje ben je misschien moe van al die aandacht die je aan deze vriend geeft. Als deze vriend dan iemand anders vindt die hem of haar meer aandacht geeft, zou je kunnen merken dat je plotseling minder belangrijk bent.

Dat is hoe een narcist vaak werkt. Als ze iemand nieuws vinden die hen veel aandacht geeft, kunnen ze minder interesse in jou tonen. Ze willen altijd bewonderd worden, en als jij dat niet genoeg doet, zullen ze op zoek gaan naar iemand die dat wel doet.

Helaas zien narcisten mensen vaak als ‘dingen’ om aandacht van te krijgen. Als ze denken dat iemand anders hun beter kan ‘gebruiken’, kunnen ze jou zomaar aan de kant zetten.

Maar onthoud: dit is niet jouw schuld. Iedereen is uniek, en niet alle narcisten gedragen zich precies hetzelfde.

Hoe kun je zien of een narcist een nieuwe narcistische voeding heeft?

Het herkennen wanneer een narcist is overgestapt naar een nieuwe voorziening kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om op de tekenen te letten.

Een belangrijk probleem waarmee slachtoffers van narcistisch misbruik vaak te maken hebben, is dat ze voortdurend worden gemanipuleerd en gecontroleerd door de narcist, die probeert zijn macht en controle over zijn bronnen van voorziening te behouden.

Om te helpen bepalen wanneer een narcist is overgestapt naar een nieuwe voorziening, zijn hier enkele belangrijke signalen om op te letten:

  1. Ze worden plotseling minder beschikbaar en attent naar jou toe.
  2. Ze worden afstandelijker en negeren jouw gevoelens en zorgen.
  3. Ze beginnen je telefoontjes en berichten te negeren.
  4. Ze vertonen een nieuwe opwinding en positiviteit die buiten karakter lijkt.
  5. Ze worden meer gefocust op hun uiterlijk en verzorging.
  6. Ze tonen buitensporige genegenheid naar iemand nieuws.
  7. Ze beginnen je vaker te bekritiseren en kleineren.
  8. Ze kunnen dreigen of intimideren om controle over je uit te oefenen.

Door deze signalen te begrijpen, kun je het gedrag van een narcistische persoon beter begrijpen en geïnformeerde beslissingen nemen over je eigen welzijn.

Komt een narcist terug op zijn besluit?

Stel je voor: een narcist verlaat iemand omdat hij denkt dat een ander persoon hem meer aandacht kan geven. Maar wat als die nieuwe persoon dat niet doet? Dan kan de narcist overwegen om terug te gaan naar iemand uit het verleden.

iet omdat hij echt om die persoon geeft, maar omdat hij de aandacht en bevestiging mist die hij daarvoor kreeg. In sommige situaties komt hij misschien zelfs terug omdat hij niemand anders meer heeft om zich tot te wenden.

Bij het terugkeren naar een oude bron zal de narcist proberen de relatie nieuw leven in te blazen en de controle te herwinnen. Ze kunnen de oude bron overladen met aandacht en cadeaus en proberen hen opnieuw te manipuleren. Dit proces is echter vaak van korte duur, en de relatie zal opnieuw verslechteren naarmate de narcist gefrustreerd raakt en de oude bron begint te devalueren.

Het is belangrijk om op te merken dat het teruggaan naar een oude voorziening niet per se betekent dat de narcist echt om de persoon geeft. Het is simpelweg een wanhopige poging om te voldoen aan hun behoefte aan narcistische voorziening.

Wordt de nieuwe narcistische voeding beter behandeld?

n het begin lijkt het vaak alsof een narcist zijn nieuwe partner of vriend op handen draagt.

Alles lijkt rozengeur en maneschijn: ze geven veel complimenten, aandacht en liefde. Dit komt omdat ze volop genieten van deze ‘verse’ aandacht die ze krijgen.

Maar, zoals met veel dingen, vervaagt de nieuwigheid na een tijdje. Als de eerste opwinding verdwijnt, kan de narcist zijn partner minder speciaal gaan vinden. Dan kunnen ze hun partner minder goed gaan behandelen, of zelfs proberen de controle over hen te krijgen.

Tot slot

Als je te maken hebt met een narcist, dan ken je de grillen en onberekenbaarheid van hun gedrag. In het begin kunnen ze je overladen met aandacht, om je vervolgens koud en afstandelijk te behandelen.

Als hun behoefte aan aandacht verschuift, kan hun focus veranderen naar nieuwe narcistische voeding of voorraad, en soms keren ze terug naar een ex als ze dat passend vinden.

Deze emotionele achtbaan kan je verward en gekwetst achterlaten. Het is essentieel om je eigen welzijn voorop te stellen en een pad te vinden dat je helpt om verder te gaan.

Krijg grip op narcistisch misbruik en herstel je eigen kracht binnen 60 dagen

Vera Franssen, psycholoog, narcisme-expert en ervaringsdeskundige, heeft de “Narcist de Baas Methode” ontwikkeld. Een bewezen methode om effectief met narcisten om te gaan en je geest en emoties vrij te maken van hun invloed. Laat narcisme niet langer je leven bepalen.

Wanneer je de “Narcist de Baas Methode” onder de knie hebt, zul je automatisch meer vertrouwen voelen en de juiste stappen zetten voor je eigen leven.

Klik hier voor meer informatie en ontdek Vera’s bewezen aanpak en zie hoe het jou kan helpen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *