5 Redenen Waarom Narcist Je Laat Vallen Als een Baksteen

Als je ooit een relatie hebt gehad met een narcist, weet je waarschijnlijk hoe onvoorspelbaar hun gedrag kan zijn.

Van de ene op de andere dag laten ze je vallen als een baksteen. Om vervolgens je proberen terug te winnen.

Maar waarom doen ze dit? In dit artikel onthullen we de echte redenen waarom een narcist je plotseling verlaat.

Ook krijg je tips over wat je moet doen als de narcist je probeert terug te winnen. Lees verder om erachter te komen!

Waarom laat een narcist je vallen? 5 redenen

Er zijn verschillende redenen waarom een narcist je laat vallen als een baksteen.

Het is moeilijk om precies te zeggen waarom een narcist je laat vallen, omdat iedere persoon uniek is en elke relatie anders is.

Toch zijn er enkele veelvoorkomende redenen waarom een narcist je laat vallen en besluit om je te negeren. Hier zijn 5 redenen:

Reden #1: de narcist denkt beter af te zijn zonder jou

De narcist ziet zichzelf als superieur en denkt dat ze beter af zijn zonder de andere persoon.

Een narcist kan zich gedragen alsof ze boven anderen verheven zijn en denken dat ze niemand nodig hebben. In plaats van te werken aan een gezonde relatie, kiezen ze ervoor om de andere persoon te verwijderen uit hun leven.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Reden #2: de narcist voelt zich bedreigd

De narcist is in zijn/haar ogen het middelpunt waar alles om draait.

Het doel van hun eerste “love bombing” is om je te laten vallen voor hen onder valse voorwendsels, en vervolgens te verstrikken in hun web.

Als de narcist het gevoel heeft dat hij niet genoeg aanbod van jou krijgt, zal hij daar niet om blijven hangen.

Misschien heb je een veeleisende carrière, die ze in het begin leuk vonden omdat je succes hen er goed uit liet zien. Maar al snel zullen ze je afkraken omdat je te hard werkt en niet genoeg aandacht aan hen besteedt.

Als hun manipulaties niet op jou werken en ze niet meer de aandacht krijgen die ze verwachten, is dat een van de duidelijke tekenen dat een narcist klaar met je is.

Reden #3: de narcist wil je laten lijden

De narcist wil de andere persoon laten lijden om hun eigen gevoelens van macht en controle te versterken.

Narcisten zijn vaak gefocust op het beheersen van anderen en zien relaties als een manier om dit te bereiken.

Lees ook: Waarom wil een narcist je kapot maken?

Reden #4: de narcist is ziekelijk jaloers

De narcist is jaloers op het succes van een ander en wil met hem of haar breken om zichzelf beter te voelen.

Narcisten kunnen obsessief bezig zijn met hun eigen prestaties en vergelijken zichzelf vaak met anderen.

ls ze merken dat de andere persoon succesvoller is dan zij, kunnen ze jaloers worden en je als een baksteen laten vallen. Dit kan een vorm van stiltebehandeling zijn.

Reden #5: de narcist heeft nieuwe narcistische voorraad gevonden

Narcisten hebben constante aandacht en bevestiging nodig om hun gevoel van eigenwaarde en macht te behouden.

Als ze het gevoel hebben dat ze dit niet meer krijgen van hun huidige partner, zullen ze op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers om hen van narcistische voorraad te voorzien.

Dit kan gebeuren door middel van het opbouwen van een nieuwe relatie, of door het aantrekken van aandacht van andere mensen in hun sociale kring.

De behoefte aan nieuwe slachtoffers is een onderdeel van de narcistische persoonlijkheidsstoornis en kan voor een narcist moeilijk te beheersen zijn.

Wat doet een narcist als je hem door hebt?

Als je doorhebt wat een narcist doet en hun manipulatieve gedrag begint in te zien, zullen ze waarschijnlijk proberen om hun narcistisch gedrag te verbergen of te verdraaien.

Dit kan gebeuren door middel van emotionele manipulatie, gaslighting, of zelfs dreigementen.

Ze zullen proberen om je te laten twijfelen aan jezelf en je te laten denken dat je gek bent of dat je je dingen verbeeldt.

Als dat niet werkt, kunnen ze er ook voor kiezen om de relatie te beëindigen en op zoek te gaan naar een nieuw slachtoffer. De kans is groot dat ze dan niets meer van zich laten horen.

Het is belangrijk om sterk in je schoenen te staan en je grenzen aan te geven als je merkt dat een narcist je probeert te manipuleren. Ben niet bang om de narcist te kwetsen.

Het kan ook nuttig zijn om professionele hulp te zoeken om te leren hoe je kunt omgaan met dit soort schadelijke gedrag.

Komt een narcist terug op zijn besluit?

Het is moeilijk om te zeggen of een narcist terug komt op zijn besluit, omdat iedere persoon uniek is en elke situatie anders is.

Narcisme is een complexe persoonlijkheidsstoornis en de manier waarop iemand reageert op bepaalde situaties kan sterk variëren.

In sommige gevallen kan een narcist besluiten om van mening te veranderen over iets. Dit kan gebeuren als ze beseffen dat hun gedrag ongezond is en dat ze de relatie willen verbeteren.

Narcisten kunnen ook ophouden met hun manipulatieve gedrag als ze merken dat hun pogingen om anderen te controleren niet werken. Echter, in de meeste gevallen zal een narcist waarschijnlijk vasthouden aan hun oorspronkelijke besluit.

Dit komt omdat narcisme een persoonlijkheidsstoornis is en verandering van narcistisch gedrag kan moeilijk zijn.

Narcisten zijn vaak niet in staat om te erkennen dat ze een probleem hebben en zullen waarschijnlijk blijven vasthouden aan hun eigen visie op de wereld.

Bovendien zijn narcisten vaak obsessief bezig met hun eigen behoeften en willen ze niet toegeven dat ze fout zijn of dat ze iemand anders nodig hebben.

In plaats van te hopen dat een narcist van mening of besluit zal veranderen, is het belangrijk om te focussen op jezelf en je eigen behoeften

Narcist probeert je terug te winnen? 5 tips

Als een narcist probeert om jou terug te winnen, kan dat een moeilijke en verwarrende situatie zijn.

Narcisten zijn meesters in manipulatie en kunnen je laten twijfelen aan jezelf en je beslissingen.

Hier zijn 6 tips die je kunt toepassen als een narcist probeert om je terug te winnen:

Tip 1. Wees sceptisch

Narcisten zijn vaak goede leugenaars en kunnen je laten geloven dat ze veranderd zijn en een betere partner of vriend zullen zijn.

Houd in gedachten dat hun beloften waarschijnlijk niet waargemaakt zullen worden en neem de tijd om te beslissen wat het beste is voor jezelf.

Tip 2. Geef je grenzen aan

Laat duidelijk weten wat je wel en niet accepteert in een relatie en wees niet bang om weg te lopen als ze die grenzen overschrijden.

Narcisten zijn vaak gefocust op het behouden van de controle en zullen proberen om je te laten twijfelen aan jezelf en je beslissingen.

Door je grenzen aan te geven, laat je duidelijk weten wat je wel en niet accepteert in een relatie en stuur je een boodschap dat je niet zult tolereren dat ze je emotioneel manipuleren of misbruiken.

Bovendien kan het aangeven van je grenzen ervoor zorgen dat de narcist zich bewust wordt van hun gedrag en dat ze misschien zullen proberen om hun gedrag richting jou te veranderen.

Tip 3. Blijf dicht bij jezelf

Narcisten zijn experts in het manipuleren van anderen en kunnen proberen om jou te laten twijfelen aan jezelf en je beslissingen.

Het is belangrijk om jezelf te blijven in een situatie waarin je te maken hebt met narcistisch gedrag, omdat dit kan helpen om te voorkomen dat je wordt meegesleurd in hun manipulaties.

Als je jezelf blijft, blijf je trouw aan je eigen waarden en overtuigingen en laat je niet leiden door de gedachten en gevoelens van de narcist.

Wanneer je jezelf laat leiden door de gedachten en gevoelens van een narcist, kan dit leiden tot ongezonde en ongelijkwaardige relaties waarin je jezelf opoffert voor de behoeften van de narcist.

Door jezelf te blijven, kun je je eigen behoeften en grenzen beter onderkennen en hiernaar handelen, wat kan leiden tot gezondere en gelukkiger relaties.

Tip 4. Maak een plan

Als je besluit om verder te gaan zonder de narcist, maak dan een plan om je te beschermen tegen hun manipulatieve gedrag.

Door een plan te maken kun jij jezelf beter beschermen. Narcisten zijn vaak goed in het manipuleren van anderen en kunnen proberen om je te laten twijfelen aan jezelf en je beslissingen.

Door een plan te maken, kun je duidelijk stellen wat je wel en niet accepteert in een relatie en kun je je beter voorbereiden op hun pogingen om je te manipuleren. Een narcist komt alleen terug op zijn besluit wanneer hij je nodig heeft.

Ook kan het maken van een plan ervoor zorgen dat je beter voorbereid bent als de narcist blijft vasthouden aan hun manipulatieve gedrag. Dit kan zijn: het verwijderen van hun contactgegevens, het blokkeren van hun sociale media accounts, en het opzetten van een supportsysteem met vrienden en familie.

Door een plan te maken, kun je beter voorbereid zijn op wat er komen gaat en kun je je emotionele en mentale gezondheid beter beschermen.

Tip 5. Wees lief voor jezelf

Deze situatie kan emotioneel uitputtend zijn, dus wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd en ruimte om te genezen.

Het is belangrijk om lief te zijn voor jezelf als je te maken hebt met een narcist, omdat dit situatie emotioneel uitputtend kan zijn.

Narcisten zijn vaak gespecialiseerd in emotionele manipulatie en kunnen je laten twijfelen aan jezelf en je beslissingen.

Door lief te zijn voor jezelf, geef je jezelf de tijd en ruimte om te genezen en te herstellen van de emotionele schade die ze hebben veroorzaakt.

Als je jezelf niet de ruimte geeft om te genezen en te herstellen, kan dit leiden tot ongezonde patronen en gedrag in toekomstige relaties.

Zoek manieren om te ontspannen en omring je met positieve mensen die je steunen.

Doe dingen die je leuk vindt, zoals het lezen van een goed boek, het luisteren naar muziek of meditatie.

Conclusie

Omgaan met een narcist die je laat vallen als een baksteen of je probeert terug te winnen, kan een moeilijke en verwarrende situatie zijn om te navigeren.

Het is belangrijk om grenzen te stellen en jezelf te beschermen tegen hun manipulatieve gedrag.

Het maken van een plan voor jezelf kan je helpen je voor te bereiden op hun toxische gedrag.

Onthoud dat je er niet alleen voor staat en dat er professionele ondersteuning beschikbaar is om je door deze moeilijke tijd heen te helpen.

3 thoughts on “5 Redenen Waarom Narcist Je Laat Vallen Als een Baksteen”

 1. Hoi, ik kom net uit een ongezonde relatie waarin ik de meeste kenmerken van verborgen narcisme herken. 20 jaar volgehouden, dat komt omdat er niet altijd dips waren maar praten was altijd lastig en dat ging altijd op zijn voorwaarden. Verder was er veel vreemd gedrag, onvoorspelbaar, kort lontje, weinig vrienden, slachtofferrol, zielig doen etc. Kan er inmiddels ook een boek over schrijven. Wel vind ik het lastig in mijn geval, veel verhalen zijn heftiger, lijkt erop dat het bij mij milder was maar wel degelijk aan de hand.. ik zie het nu allemaal pas nu ik er niet meer in zit. Ongelofelijk.

  1. Allereerst wil ik je feliciteren met het nemen van de moedige stap om je situatie te herkennen en te verlaten. Het erkennen van narcistische misbruik is vaak een moeilijk proces, vooral omdat narcisten hun gedrag doorgaans goed kunnen verbergen en manipuleren.

   Het feit dat je veel kenmerken van narcisme herkent in je voormalige partner geeft aan dat je al bezig bent met het begrijpen en verwerken van wat je hebt meegemaakt. Er zijn veel variaties in de mate en vorm van narcistisch gedrag. Niet alle situaties zijn even extreem, maar dat betekent zeker niet dat jouw ervaringen minder geldig zijn of minder impact op je hebben gehad.

   Je hebt gelijk dat narcistisch misbruik soms subtiel en ‘verborgen’ kan zijn. Ongeloof na het beëindigen van zo’n relatie is heel gebruikelijk, omdat het pas dan begint door te dringen hoe manipulatief de relatie eigenlijk was.

 2. Waarom mis ik hem nog steeds, en zou ik er bijna alles aan doen hem terug te krijgen ondanks het besef dat het een zeer toxische relatie was. Het feit dat hij binnen 1 week al een ander heeft en mij na 5 jaar via een sms ijskoud aan de kant heeft gezet doet nog het meest pijn.
  Wat kan ik doen?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *