Komt Een Narcist Altijd Terug Op Zijn Besluit? Zo Test Je Het

Als je terugdenkt aan de manier waarop de narcist je heeft verlaten doet dit nog steeds pijn.

Je ex-partner of familielid heeft je zo respectloos behandeld dat je denkt dat hij zijn gezicht niet meer zal durven laten zien.

Schaamte is echter iets wat een narcist niet kent. De realiteit is dan ook dat je niet zo snel los komt van een narcist.

Komt een narcist terug op zijn besluit, of is dat slechts een mythe? En waar houdt een narcist allemaal rekening mee bij het maken van een beslissing?

In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

Komt een narcist altijd terug op zijn besluit?

Een relatie met een narcist verloopt volgens een vast patroon. We noemen het de 4 fasen van een narcistische relatie: de idealisatiefase, de devaluatiefase, de dumpingfase en de hooveringfase.

De meeste slachtoffers van narcistisch misbruik denken dat ze na de dumpingfase het ergste wel achter de rug hebben. Helaas… maar al te vaak komt een narcist altijd terug.

De narcist komt altijd terug op zijn besluit om de invloed en de macht die hij op jou uitoefende terug te krijgen.

Narcisten vinden altijd wel een reden om plots weer op te duiken in je leven. Daarom is het belangrijk om te weten wat een narcist drijft om terug te komen op zijn besluit.

Wanneer komt een narcist bij je terug? 7 redenen

#1. Wanneer je weer gelukkig bent

De trieste waarheid is dat je narcistische ex het vreselijk vindt om jou gelukkig te zien. Hij ging er als vanzelfsprekend van uit dat je je verloren zou voelen zonder hem.

Heb jij met een Narcist te maken? Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Een simpele selfie of een post in het gezelschap van anderen op je socialemediakanalen kan al voldoende zijn om buiten zichzelf te geraken van woede. Dit kan een aanleiding zijn om te proberen jou weer in zijn web te spinnen.

#2. Als je hem negeert

Na jullie relatiebreuk heb je terecht besloten om helemaal geen contact meer te onderhouden met je ex-partner. Je doet dit heel bewust om je los te maken van het narcistisch misbruik.

Als zijn telefoontjes of berichten door jou worden genegeerd zal je bezitterige ex-partner zich afvragen waarom je hierop niet reageert. Hij gaat er namelijk vanuit dat jij hem ontzettend mist en dat je nog steeds bereid bent om hem – net zoals tijdens jullie toxische relatie – op zijn wenken te bedienen.

#3. Zijn nieuwe slachtoffer voldoet niet aan zijn verwachtingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat narcisten hun relatie als bevredigend beschouwen als zij van hun partner voldoende bewondering krijgen. 1 Situation Perception Mediates the Link Between Narcissism and Relationship Satisfaction: Evidence From a Daily Diary Study in Romantic Couples

Dumpt een narcist jou dan is de kans groot dat hij van jou deze bewondering niet voldoende krijgt. Heel vaak heeft hij al een nieuwe, veel grotere en interessantere bron van bewondering gevonden.

Blijkt dat deze nieuwe ‘liefde’ na verloop van tijd hem deze bewondering niet meer of niet voldoende meer geeft, dan komt de narcist terug op zijn besluit. Hij zoekt zijn originele bron van narcistische voorraad weer op. Iemand moet de narcist tenslotte bewieroken…

#4. Hij mist het narcistisch misbruik

Vindt een narcist niemand die hij zo goed kan bespelen als jou dan wordt het voor hem behoorlijk saai. De narcist kan je dan laten vallen als een baksteen.

Tijdens jullie relatie aanvaardde je misschien uit angst of om ‘de vrede te bewaren’ zijn toxische gedrag. Jouw manipuleren werd een soort verslaving om zijn gevoel van superioriteit bevestigd te zien.

Het afleren van deze oude gewoonte kan voor een narcist heel frustrerend zijn. Zijn manipulatietechnieken werkten ooit perfect bij jou dus waarom zou hij het niet nog een keer proberen.

#5. Wanneer hij geen seksuele bevrediging vindt bij anderen

Ook omwille van het seksuele aspect van jullie relatie komt een narcist altijd terug.

Narcistische relaties zijn heel anders dan gezonde relaties en ook een narcist in bed hebben is vaak niet fijn. Een narcist is ook in bed heel egoïstisch en hij kan heel bizarre behoeften hebben als het op seks aankomt.

Niet elke nieuwe partner is bereid deze te accepteren. Krijgt een narcist in de slaapkamer zijn zin niet dan kan hij terugkomen op zijn besluit en louter voor de seks weer contact met jou opnemen.

#6. Hij is ervan overtuigd dat je nog steeds van hem houdt

Een narcist gaat er van uit dat hij de meest fantastische persoon is die op deze wereldbol rondloopt. Hij kan zich dan ook niet inbeelden dat iemand niet (meer) verliefd op hem is of niet (meer) van hem houdt.

Na jullie relatiebreuk kan een narcist er – ondanks het narcistisch misbruik – rotsvast van overtuigd zijn dat je nog steeds van hem houdt en dat hij je met een vingerknip terug kan krijgen.

#7. Als het financieel niet zo goed met hem gaat

Narcistisch misbruik beperkt zich niet alleen tot het emotionele aspect van een relatie. Narcisten kunnen je net zo goed met geld en financiën misbruiken.

Een narcist krijgt het liefst aandacht en bewondering van mensen die net zo ‘speciaal’ zijn als hij. Hij gaat dan ook vaak naar narcistische voorraad op zoek bij financieel welstellende mensen.

Deze bewondert hij voor hun materiële bezittingen. Hoe beter hij er financieel voor zit, hoe meer hij op bewondering van deze mensen kan rekenen.

Komt hij financieel in nauwe schoentjes dan kun je verwachten dat de narcist op zijn besluit terugkomt en weer bij jou komt aankloppen.

Wat je misschien opvalt is dat bij de 7 redenen die ik hierboven aanhaal een belangrijke mogelijke reden niet vermeld wordt: “Als de narcist beseft dat hij nog van je houdt.”

Maak je vooral geen illusies: dit zal nooit een reden zijn waarom een narcist op zijn besluit terugkomt. Een narcist komt altijd terug omdat hij er iets mee kan winnen. Zijn terugkomst heeft niets met liefde te maken.

Ook als jullie nog steeds een relatie hebben en je narcistische partner na een stiltebehandeling bij jou terugkomt doet hij dit niet uit oprechte liefde.

Geef je toe aan de hoovering-pogingen van de narcist versterkt dat alleen maar zijn gevoel van superioriteit.

Komt de narcist terug na een stiltebehandeling?

Narcisten komen vrijwel altijd terug na een stiltebehandeling.

Het is normaal om niet met iemand te willen praten als je boos of gefrustreerd bent. In veel relaties komt dit af en toe voor maar dat waait meestal wel over.

Narcisten zetten stilte echter heel bewust in om je gedrag te beïnvloeden of te controleren. Een stiltebehandeling is een van de vele manipulatietechnieken bij narcistisch misbruik.

Buitengesloten of verbannen worden uit een sociale setting werd eeuwenlang gebruikt als straf. Ook met een stiltebehandeling sluit een narcist je helemaal buiten. Je wordt als het ware verbannen naar een eiland waar alleen maar stilte heerst.

Je voelt je vernederd en machteloos als iemand je volledig negeert. Onderzoek heeft trouwens uitgewezen dat buitengesloten worden dezelfde hersengebieden activeert als wanneer iemand het slachtoffer is van fysiek geweld. Je kunt dus letterlijk pijn ervaren als je genegeerd wordt door iemand. 2 Does Rejection Hurt? An fMRI Study of Social Exclusion

Waarom komt de narcist altijd terug na een stiltebehandeling?

Als je de narcistische patronen van je partner grondig observeert en typische narcisme kenmerken doorhebt dan moet het je duidelijk zijn waarom een narcist na een stiltebehandeling terugkomt.

Hoeveel nieuwe mensen je narcistische man of je narcistische vrouw ook ontmoet, hun narcistische voorraad zal nooit voldoende aangevuld worden. Je narcistische partner weet dat deze narcistische voorraad bij jou wel beschikbaar is. Daarom zal hij of zij altijd bij jou terugkomen na een stiltebehandeling.

Het is heel begrijpelijk dat je als partner uitkijkt naar het ogenblik waarop de stiltebehandeling stopt. Je voelt je al voldoende ‘gestraft’ en wilt niet langer de pijn ervaren van het buitengesloten zijn.

Onthoud echter wel goed dat een narcist de stiltebehandeling zal verbreken op zijn voorwaarden. Hij zal het beschouwen als een overwinning en er van uitgaan dat jouw zwakte en zijn superioriteit deze overwinning mogelijk hebben gemaakt.

Hoe lang duurt het voordat een narcist terugkomt?

Hoewel narcisten bepaalde patronen volgen kunnen ze ook heel onvoorspelbaar zijn. Het antwoord op deze vraag is dan ook heel breed: “Het hangt ervan af…”

Het kan enkele dagen of weken duren voor de narcist weer contact met je opneemt. Het kan echter ook heel wat langer duren voor hij weer in je leven verschijnt.

Concreet ben je hier natuurlijk niet veel mee…

Hoelang het duurt voordat de narcist terugkomt zal vooral afhangen van zijn beschikbare narcistische voorraad. Hunkert hij meteen naar deze voorraad dan kan hij na een paar dagen of weken al weer bij jou terugkomen.

Heeft de narcist een nieuwe voorraadbron gevonden dan kunnen er ook maanden of jaren overheen gaan voor hij bij jou terugkomt.

De narcist zal namelijk de tijd nodig hebben om bij deze nieuwe voorraadbron dezelfde fasen van een narcistische relatie te doorlopen.

Conclusie

Nu je het artikel hebt gelezen kan het een hele schok voor je zijn: een narcist komt altijd terug om zijn narcistische voorraad veilig te stellen.

Net zo tragisch is het dat een narcist terugkomt op zijn besluit als hij merkt dat jij je leven weer in de hand aan het krijgen bent.

Een narcist kan heel volhardend zijn als hij of zij op zijn besluit wil terugkomen. Voor jou als slachtoffer van narcistisch misbruik kan het moeilijk zijn om aan zijn hoovering-pogingen te weerstaan.

Besef vooral goed dat wanneer een narcist bij jou terugkomt het narcistisch misbruik weer van voor af aan zal beginnen.

Helemaal geen contact meer hebben is de ultieme sleutel om aan zijn plannen te ontsnappen.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *