Hoe Een Narcist Kwetsen? 5 Gesprekstechnieken, Tips & Trucs

Als je werd gekwetst door een narcist dan vraag je je misschien af:

‘Hoe pak je een narcist terug?’ of ‘Hoe maak je een narcist gek?’

Niets liever wil je in de tegenaanval gaan.

Hoe kun je een narcist kwetsen zonder kleerscheuren ervan af te komen? In dit artikel artikel deel ik met jou nuttige tips en trucs.

Kan een narcist kwetsbaar zijn?

Hoewel het misschien niet zo lijkt is ook een narcist kwetsbaar. Meer nog: de narcist heeft wel meerdere zwakke plekken.

Om te weten te komen in welk opzicht een narcist kwetsbaar is, is het belangrijk een onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten narcisten: de grandioze en de verborgen narcist.

Bij grandioos narcisme zijn de typisch narcistische kenmerken vaak heel duidelijk: een opgeblazen gevoel van superioriteit, zich altijd en overal bevoorrecht voelen en graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Verborgen narcisten hebben een veel kwetsbaarder gevoel van eigenwaarde en plaatsen zichzelf graag in een slachtofferrol.

Typisch voor beide soorten narcisten zijn controlerend en manipulatief gedrag en een totaal gebrek aan empathie. Beiden zijn gevoelig voor kritiek en hunkeren constant naar narcistische voorraad.

Waar kwets je een narcist mee?

Als je de narcist goed observeert kun je eigenlijk makkelijk te weten komen voor wat een narcist het kwetsbaarst is.

De narcist valt anderen namelijk aan op het vlak waar hij het zelf moeilijk mee heeft.

Een narcist die anderen openlijk bekritiseerd op hun uiterlijk is zelf heel onzeker over hoe hij eruitziet. Geeft hij kritiek op de carrière van iemand dan kun je ervan op aan dat hij zich onzeker voelt over zijn eigen prestaties op het werk.

Door anderen op deze punten te bekritiseren probeert hij zijn ‘superioriteit’ op dat specifieke gebied bevestigd te zien.

Weten met welk soort narcisme je te maken hebt en de narcist goed observeren kan helpen om sneller een antwoord te vinden op ‘Hoe pak je een narcist terug?’.

Hoe kan je een narcist kwetsen?

Verschillende studies hebben aangetoond dat iemand vergeven op lange duur veel bevredigender is dan wraak nemen.

Maar je bent ook maar een mens en als slachtoffer van narcistisch misbruik is het heel normaal als je jezelf ooit hebt afgevraagd hoe je een narcist kwetsen kunt.

Er bestaat zoiets als een behoeftehiërarchie. Deze werd ontwikkeld door de Amerikaanse klinisch psycholoog Abraham Maslow.

De behoeftehiërarchie, ook wel de piramide van Maslow genoemd, beschrijft wat volgens hem noodzakelijk is voor het bestaan en de bevrediging van de mens.

De mens heeft nood aan:

  • Primaire levensbehoeften
  • Bestaanszekerheid
  • Sociale relaties
  • Erkenning van anderen
  • Zelfontplooiing

Wanneer aan deze basisbehoeften niet wordt voldaan kan iemand zich gekwetst voelen in zijn bestaan.

Voor elk soort narcist – van de grandioze narcist over de verborgen narcist tot de stille en seksuele narcist – komt hier nog een belangrijke levensbehoefte bij: narcistische voorraad.

Hoe een narcist kwetsen zal er dus op aankomen niet langer de primaire bron van deze belangrijke narcistische levensbehoefte te zijn.

Wat zijn de zwakke plekken van een narcist?

De zwakke plekken van de narcist kennen is de sleutel om een narcist te kwetsen.

#1: Verslaafd aan aandacht en bewondering

De narcist heeft aandacht en bevestiging van zijn omgeving nodig als de lucht die hij inademt.

Als hij deze niet krijgt wordt de narcist – afhankelijk van het soort narcisme – agressief of depressief.

Lees ook: Wat is het verband tussen narcisme en alcohol?

#2: Onvermogen tot zelfreflectie

Om niet met zijn eigen onzekerheid geconfronteerd te worden vermijdt de narcist zelfreflectie.

Bij conflicten zoekt hij de fout nooit bij zichzelf. Hij overweegt zelfs de mogelijkheid dat hij fout kan zijn niet.

#3: Niet kunnen/willen luisteren

Omdat hij niet kan of wil luisteren ontneemt de narcist zichzelf de kans om de zaken vanuit een ander standpunt te bekijken en nieuwe dingen te leren. Hij sluit zich hiermee op in zijn eigen narcistische realiteit.

#4: Gulzigheid naar status

De narcist hunkert naar materiële rijkdom en status om indruk te maken op zijn omgeving.

Deze buitensporige gulzigheid is een wanhopige poging om zijn innerlijke laag gevoel van eigenwaarde te compenseren.

#5: Gebrek aan empathie

Emoties van anderen laat de narcist volledig koud. Hierdoor is hij niet in staat eerlijke, open en duurzame relaties op te bouwen.

Relaties zijn niet meer dan transacties. Hebben anderen hem door dan zijn deze niet langer bereid om ‘onderhandelingen te voeren’ en kan de narcist zich behoorlijk eenzaam gaan voelen.

Wil je nog meer zwakheden van een narcist ontdekken, lees dan ook het artikel: zwakheden van een narcist.

Hoe pak je een narcist terug?

De beste manier om een narcist terug te pakken is de juiste manier vinden om met zijn zwakheden om te gaan.

Een eerste optie is gewoon de spreekwoordelijke rollen omdraaien: wind de narcist om je vinger met slim gekozen complimenten. Hiermee kun je hem terugpakken zonder dat hij het merkt.

De tweede optie is zijn arrogante gedrag afstraffen door hem gewoon te negeren. Een narcist vindt het verschrikkelijk om genegeerd te worden. Dat betekent namelijk dat je hem de moeite niet waard vindt om aandacht aan hem te besteden.

Confronteer de narcist met zijn leugens

Nog een andere mogelijkheid is de narcist gewoon tegenspreken. Narcisten staan erom bekend pathologische leugenaars te zijn.

Betrap je hem op een leugen, confronteer de narcist er dan gewoon mee. De kans is groot dat hij meteen in discussie treedt.

Laat je niet verleiden om deze discussie aan te gaan. “Ik geloof je niet!” is de meest efficiënte uitspraak die je kunt gebruiken en daar hoef je helemaal geen uitleg bij te geven.

Hoe bescherm je jezelf tegen een narcist?

Heeft hij door dat je hem terug wilt pakken dan zal de narcist zich ontmaskerd voelen. Het is dan ook goed om weten dat je hier rekening moet mee houden.

De narcist zal extra zijn best doen om jou ervan te overtuigen dat je ‘niet helemaal spoort’. Zijn gaslight-pogingen zullen op dat moment een nooit geziene hoogte bereiken. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen!

Hij zal zich niet zomaar gewonnen geven en nog meer macht en controle op jou proberen uit te oefenen.

Wees je hiervan goed bewust en geef niet toe. Blijf je sterke zelf als je de narcist wilt terug pakken.

Hoe maak je een narcist gek? 5 tips

Een narcist lijkt altijd boven je te staan en aan de hand van zijn manipulatietechnieken probeert hij altijd controle op jou uit te oefenen.

Het kan dan ook een onmogelijke opdracht lijken om een narcist een lesje te leren.

Toch is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk om een narcist gek te maken zodat hij je niet langer lastig valt.

Hoe kom je van een narcist af?

Tip #1. Bekritiseer de narcist

Niemand is gevoeliger voor kritiek dan een narcist.

Kritiek staat namelijk lijnrecht tegenover zijn gevoel van superioriteit.

Hoe durft iemand het in zijn hoofd halen om zo’n ‘bijzonder’ persoon te bekritiseren?

Tel hierbij nog eens zijn innerlijke lage zelfvertrouwen en je weet meteen waarom kritiek een narcist gek kan maken.

Een opmerking over zijn uiterlijk, zijn prestaties of zijn gedrag brengt het broze ego van de narcist behoorlijk aan het wankelen.

Mooi meegenomen is dat je hierbij helemaal niet gemeen of brutaal hoeft te zijn. Zelfs al pak je dit op een heel beschaafde en beleefde manier aan, dan nog zullen je opmerkingen de narcist behoorlijk irriteren.

Tip #2. Neem de narcist het gevoel van controle af

Narcisten voelen zich het veiligst als ze de controle hebben over interacties. Hoe meer ze interacties naar hun hand kunnen zetten, hoe kleiner de kans dat ze ontmaskerd worden.

Sterke persoonlijkheden schrikken narcisten af. Zij zijn namelijk assertief genoeg om de superioriteit van de narcist in twijfel te trekken.

Het resultaat hiervan is dat narcisten niet op positieve aandacht en bewondering van deze persoon kunnen rekenen.

Controle nemen over je interacties met de narcist doe je zo: wees assertief, maak oogcontact en spreek met een vaste stem.

Op een efficiënte manier omgaan met een narcist betekent tegen hem durven ingaan en opkomen voor jezelf.

Je hebt meer kans om het respect van een narcist te winnen als je de rol van een meerdere vervult in plaats van een gelijke of mindere.

Tip #3. Durf ‘nee’ te zeggen

Een narcist verwacht dat iedereen naar zijn pijpen danst. Hij is ervan overtuigd dat alles om hem draait en anderen aan al zijn wensen en verlangens tegemoet zullen komen.

Volhardend ‘nee’ blijven zeggen zal ervoor zorgen dat je kunt afkomen van een narcist. Hij zal zo verbijsterd zijn over je kordate antwoord dat hij niet zal weten wat hem overkomt.

Je hoeft trouwens helemaal de discussie niet aan te gaan waarom je ‘nee’ zegt. Blijf gewoon kalm en weiger zijn onredelijke wensen te vervullen. De narcist zal zich minder machtig voelen als je niet aan hem toegeeft.

Tip #4. Maak de narcist jaloers

Narcisten zijn van nature uit jaloers en benijden iedereen die meer succes heeft dan hen. Er is dus helemaal niet zoveel nodig om een narcist groen van jaloezie te maken.

De makkelijkste manier om een narcist gek te maken van jaloezie is hem overstelpen met aandacht en deze meteen weer af te pakken.

Begin een interessant gesprek met de narcist en richt je aandacht meteen op iemand anders, net op het moment dat hij van wal steekt met een lofrede over zichzelf.

De relatie narcisme en jaloezie zit trouwens vrij ingewikkeld in elkaar.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zowel openlijke als verborgen narcisten bewust jaloezie bij hun partner opwekken. Dus waarom geen koekje van eigen deeg geven om de narcist gek te maken 1 Do narcissists try to make romantic partners jealous on purpose? An examination of motives for deliberate jealousy-induction among subtypes of narcissism

Tip #5. Misleiden om hem jou een plezier te laten

Een narcist doet alles als hij denkt dat hij er beter van wordt.

Door te benadrukken hoe bijzonder hij zal lijken als hij jou een plezier doet kun je vrijwel alles van hem verkrijgen.

De narcist zal toegeven omdat hem lof en bewondering te wachten zullen staan. De kans is trouwens net zo groot dat hij andere ervan zal proberen te overtuigen dat het zijn idee was.

“De baas zal zo onder de indruk van je zijn als je dit weekend mijn dienst kunt overnemen.”

“Kun je helpen om de zaal te versieren voor het feest? Je hebt gewoon oog voor detail en dat zal iedereen merken.”

“Je zult een absolute held zijn als iedereen ziet hoe hard je je inzet voor de goede zaak.”

Conclusie

Hoe kom je van een narcist af? Dat is waarschijnlijk de belangrijkste vraag die je je stelt.

Misschien ben je helemaal niet uit op langdurige wraak maar wil je voor een keer de rollen omdraaien.

Wraak nemen is inderdaad niet altijd de beste oplossing maar het is heel begrijpelijk dat je je afvraagt hoe een narcist kwetsen je kan helpen om los komen van de narcist.

Een narcist heeft heel wat zwakheden en ik hoop dat dit artikel je duidelijk heeft gemaakt hoe je deze kunt gebruiken om jezelf te bevrijden van de narcist.

Ga vooral niet in op de conflicten die de narcist probeert uit te lokken. Laat zijn driftbuien je niet in de weg staan om manieren te vinden om met zijn ergerlijke gedrag om te gaan.

Observeer goed hoe de narcist in elkaar zit en probeer een narcist op een slimme manier terug te pakken. Doe je dit ondoordacht dan kan een narcist je nog harder kwetsen.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *