Gaslighting: Wat Is Het & Waarom Het Zo Schadelijk Is

Als je te maken hebt met gaslighting, kan dat schrikken zijn.

Hoe kun je gaslighting stoppen?

In dit artikel krijg je 7 stappen om gaslighting zo snel mogelijk te stoppen en de gevolgen die hierbij horen te voorkomen.

Wat is een gaslighter?

Een gaslighter is iemand die bewust probeert om een ander persoon te manipuleren door hen te laten twijfelen aan hun eigen gevoelens, perceptie van gebeurtenissen en realiteit in het algemeen.

Dit doen ze door middel van liegen, het ontkennen van feiten, het afzetten van de schuld op anderen, of door je te laten geloven dat je je dingen verbeeldt of dat je het mis hebt. Het doel van gaslighting is om de macht en controle over de ander te behouden.

Wat zijn de gevolgen van gaslighting op het slachtoffer?

Gaslighting is een vorm van emotionele manipulatie waarbij iemand bewust probeert om je te laten twijfelen aan je eigen gevoelens, perceptie van gebeurtenissen en realiteit in het algemeen. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben voor je mentale gezondheid en welzijn.

Een van de belangrijkste gevolgen van gaslighting is dat het kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen in jezelf.

Als iemand constant beweert dat je je dingen verbeeldt of dat je het mis hebt, kan dit leiden tot laag zelfvertrouwen en het gevoel dat je niet in staat bent om een eigen mening te vormen. Wil je leren gaslighting herkennen? In dit artikel lees je gaslighting voorbeelden in de praktijk.

Gaslighting kan leiden tot emotionele afhankelijkheid

Dit kan ook leiden tot emotionele afhankelijkheid van de gaslighter, omdat je steeds meer afhankelijk bent van hun goedkeuring en bevestiging om je goed te voelen over jezelf.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

Daarnaast kan gaslighting ook leiden tot sociale isolatie. Dit komt omdat je misschien steeds minder geneigd bent om je gedachten of gevoelens te delen met anderen uit angst dat ze je niet zullen geloven of begrijpen. Dit kan leiden tot een gevoel van eenzaamheid en afzondering.

In sommige gevallen kan gaslighting ook leiden tot fysieke klachten, zoals hoofdpijn, maagproblemen, slaapstoornissen en vermoeidheid, vanwege de constante emotionele stress die het veroorzaakt. Hoogste tijd om gaslighting te stoppen!

Hoe kun je gaslighting stoppen?

Ik leef met je mee. Gaslighting is een ontzettend vervelende ervaring en zeer toxisch gedrag. Dat hoef ik je vast niet te vertellen.

Veel slachtoffers van narcisten hebben met de schadelijke gevolgen van gaslighting te maken gehad.

Gelukkig is het niet nodig om narcist met gaslighting je leven te laten beheersen.

Om gaslighting te stoppen, is het belangrijk om je bewust te worden van de manipulatietactieken die worden gebruikt. Dit kan helpen om je beter te wapenen tegen deze manipulatie en om te leren hoe je erop kunt reageren.

In dit artikel geef ik je 7 simpele stappen om deze nare manipulatietechniek zo snel mogelijk te stoppen. Zodat gaslighting zich niet verder doorzet en de manipulatie gaat ophouden.

Met deze stappen kun je gaslighting stoppen en beter voorkomen.

Stap 1: controleer eerst of je met gaslighting te maken hebt

Voordat je gaslighting kunt stoppen moet je weten of je met een gaslighter te maken hebt.

Soms is het moeilijk om te herkennen of je te maken hebt met gaslighting, vooral omdat het vaak met kleine dingen begint en andere gedragingen soms lijken op gaslighting.

Echte gaslighting ontwikkelt zich tot een herhaald patroon van manipulatie. De persoon die je gaslighting doet, wil je doorgaans laten twijfelen aan jezelf en afhankelijk zijn van hun versie van de realiteit.

Dus iemand die een andere mening heeft dan jou, zelfs op een onbeleefde of kritische manier, is niet per se gaslighting.

Onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sexual Aggression suggereert dat gaslighters enkele gemeenschappelijke persoonlijkheidstrekken delen, zoals emotioneel ontoegankelijk zijn, teruggetrokken zijn, onverantwoordelijk zijn, impulsief zijn, afgeleid zijn en een gebrek aan gezond verstand en zelfbewustzijn hebben.

Mensen kunnen soms overtuigd zijn van hun eigen kennis en volharden dat ze gelijk hebben, ook al wijzen bewijzen het tegendeel aan.

Volharden dat “Je hebt het mis! Ik weet waar ik het over heb” is niet per se beleefd, maar het is doorgaans geen gaslighting als ze niet proberen om je te manipuleren.

Lees ook: Zo herken je een narcist.

Stap 2: blijft kalm als je met een gaslighter te maken hebt

Een gaslighter kan het bloed onder je nagels vandaan halen. Zeker als je door hebt dat je gemanipuleerd wordt.

Toch is het belangrijk om kalm te blijven en de controle te behouden over je emoties.

Je zou de persoon die probeert om je te gaslighten misschien willen weerspreken wat ze hebben gezegd.

Maar ze zullen misschien niet toegeven, en je verdriet kan hen aanmoedigen om door te gaan met het manipuleren van je.

Het blijven kalm kan ook helpen om je te concentreren op de waarheid, wat het minder waarschijnlijk maakt dat hun (valse) versie van gebeurtenissen jouw vertrouwen en geloof in jezelf ondermijnt.

Om wat meer afstand te krijgen, stel voor om even een pauze te nemen en het onderwerp later opnieuw te bespreken. Een wandeling maken of even naar buiten gaan kan helpen om je gedachten te ordenen en opnieuw te concentreren.

Stap 3: verzamel bewijs in je interactie met een gaslighter

Door je interacties met iemand die probeert om je te gaslighten te documenteren, kun je bijhouden wat er echt gebeurt.

Als ze ontkennen dat een gesprek of evenement heeft plaatsgevonden, kun je teruggaan en de waarheid voor jezelf controleren.

Hier zijn een paar ideeën:

  • Sla of neem screenshots van teksten en e-mails op.
  • Maak foto’s van eventuele beschadigde eigendommen.
  • Noteer data en tijden van gesprekken.
  • Samenvat gesprekken, met directe quotes als mogelijk.
  • Gebruik je telefoon om gesprekken op te nemen. Wetten in jouw omgeving kunnen je verbieden om deze opnames te gebruiken als je juridische hulp nodig hebt, maar je kunt anderen over de situatie informeren.

Het is niet altijd veilig om misbruik persoonlijk aan te pakken. Maar bewijs hebben kan een lange weg gaan om je vrede van geest te herstellen en je emotionele welzijn te ondersteunen.

Als je de waarheid weet, zul je jezelf niet langer in twijfel of twijfel trekken. Dit alleen al kan helpen om je zelfvertrouwen te vergroten en het gemakkelijker te maken om met het gaslighting om te gaan.

Stap 4: verbaal verdedigen tegen toxisch gedrag

Gaslighting werkt omdat het je verwart en je zelfvertrouwen aantast. Als je laat zien dat het gedrag je niet raakt, kan de persoon die probeert om je te gaslighten besluiten dat het niet de moeite waard is.

Naast leugens en verwarring, omvat gaslighting vaak kritiek en beledigingen. Door deze uit te spreken – rustig en assertief – laat je zien dat je het gedrag niet accepteert.

Wees niet bang om je stem te verheffen, aangezien het anderen op de hoogte stellen van de situatie hen meer reden geeft om je met rust te laten.

Lees ook: Hoe herken je een toxische relatie?

Ze kunnen proberen beledigingen te vermommen als grappen, terloops complimenten of zeggen “Ik probeer alleen maar te helpen”.

Door ze te vragen om de grap uit te leggen alsof je het niet begrijpt, kan het hen laten inzien dat deze strategieën niet op jou werken.

Stel dat een collega in je afdeling een flauwe opmerking maakt die impliceert dat je weinig gedaan hebt. Je kunt reageren met: “Eigenlijk heb ik de taken voor deze week al volbracht. We kunnen ze nu bekijken als je wilt.”

Stap 5: houd een gaslighter zoveel mogelijk uit je leven

De meeste kans om het gevecht met een gaslighter te winnen is door hem of haar zoveel mogelijk uit je leven te bannen.

Een narcist negeren is het beste wat je in dit geval kan doen. Het is daarom belangrijk om geen discussies aan te gaan met een narcist die gaslighting gebruikt.

Dat komt omdat deze persoon waarschijnlijk niet bereid is om op een eerlijke manier te communiceren en je in plaats daarvan zal proberen te manipuleren en te ondermijnen.

In plaats daarvan is het belangrijk om je neutraal op te stellen en te focussen op het behouden van je eigen integriteit en zelfrespect.

Dit betekent niet dat je zwak moet zijn, maar dat je je niet laat meeslepen in de emotionele manipulatie van de ander en je blijft vasthouden aan je eigen waarden en grenzen.

Stap 6: ga je eigen weg

Het is ook belangrijk om niet te veel te verwachten van iemand die gaslighting gebruikt, omdat deze persoon waarschijnlijk niet in staat zal zijn om op een betrouwbare manier te communiceren of om zijn of haar beloftes na te komen.

In plaats daarvan is het belangrijk om je eigen weg te gaan en je te concentreren op wat het beste is voor jou, in plaats van te proberen om de ander te behagen of te veranderen.

Stap 7: verdiep je in de narcistische persoonlijkheidsstoornis

Een gaslighter of narcist verlaten is niet altijd een optie, vooral als je in een intieme of werkrelatie met deze persoon hebt.

In dit geval wil je leren omgaan met een narcist en kan professionele ondersteuning je helpen om te leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen verdere manipulatie en hoe je de relatie op een gezonde manier kunt beëindigen als dat nodig is.

Dit kan je helpen om meer te weten te komen over de tactieken die narcisten gebruiken om anderen te manipuleren en hoe je jezelf kunt beschermen tegen deze tactieken.

Het kan ook helpen om je bewust te maken van de manieren waarop je zelf kunt bijdragen aan het emotioneel misbruik en hoe je dit kunt veranderen. Klik hier voor meer informatie.

Tot slot

Gaslighting is een manipulatietechniek waarbij iemand anders probeert te laten twijfelen aan je eigen waarneming, geheugen of verstand.

In dit artikel heb je geleerd wat je kunt doen om gaslighting te stoppen.

Door deze stappen te volgen, kun je leren hoe je jezelf kunt beschermen tegen emotioneel misbruik en hoe je gezonde relaties kunt opbouwen.

Wil je zeker weten of je met een narcist te maken hebt? Doe dan de onderstaande gratis narcisme test:

1 thought on “Gaslighting: Wat Is Het & Waarom Het Zo Schadelijk Is”

  1. Nooit belt mijn dochter, nooit stuurt ze berichten. Ze wil me het gevoel geven of ik niet besta… en als ik dan bel of berichten stuur zegt ze dat ik haar niet moet lastig vallen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *