Zo Schrijf Je Een Afscheidsbrief Aan Een Narcist (Voorbeelden)

Tijdens je relatie met een narcist krijg je vaak het gevoel dat je je eigen realiteit kwijt raakt.

Alles voor jezelf op een rijtje zetten is de manier om narcistisch misbruik een plaats te geven.

Maar je krijgt het gevoel dat je in rondjes draait en je vervalt al gauw in piekeren.

Om dit gepieker te voorkomen kan een afscheidsbrief schrijven aan de narcist je helpen.

Hoe je dit het beste aanpakt en waar je rekening moet mee houden wanneer je een afscheidsbrief aan de narcist schrijft kom je in dit artikel te weten.

Waarom een afscheidsbrief schrijven aan de narcist?

De eerste vraag die waarschijnlijk in je opkomt is: waarom zou ik een afscheidsbrief schrijven aan de narcist? De narcist laat toch niets meer van zich horen.

Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen schrijven over emotionele ervaringen dit hun gezondheid ten goede komt.

Dingen opschrijven werkt therapeutisch omdat we hierdoor onze werkelijke gedachten en gevoelens beter observeren.

Je hebt er vast nog nooit bij stilgestaan maar als je denkt dan formuleer je geen volledige zinnen. Constant onderbreek je je eigen gedachten en gevoelens en je gaat in rondjes denken. Schrijven helpt je om je tollende gedachten en gevoelens onder controle te houden.

Schrijven is ’spreken tot een ander bewustzijn’. Je komt te weten wat je werkelijke gedachten en gevoelens zijn waardoor je er beter kunt mee omgaan.

Wil je je gedachten en gevoelens beter ordenen dan kan dit aan de hand van verschillende schrijfstijlen.

Verschillende schrijfstijlen voor de afscheidsbrief

Vrij schrijven of een dagboek bijhouden

Hierbij schrijf je voor jezelf op wat je bezighoudt. Je laat alles los zonder jezelf te censureren.

“Het was een verschrikkelijke dag vandaag. Toen ik wilde douchen bleek de geiser stuk. Het drukke verkeer zorgde ervoor dat ik te laat op het werk kwam. Mijn baas ging schreeuwend tekeer tegen mij waardoor ik chagrijnig werd en mijn frustratie uitwerkte op mijn collega’s.”

Poëzie

Poëzie wordt vaak beschouwd als een natuurlijk medicijn dat je hoofd tot rust brengt.

Sta stil bij eenvoudige dingen en probeer onder woorden te brengen waarom je ervan geniet.

Concentreer je hierbij op hoe de dingen voelen, ruiken, proeven en welke emoties deze bij jou oproepen. Blijf in contact met je zintuigen terwijl je de juiste woorden probeert te vinden en druk zo je gevoelens uit.

Een brief schrijven

Stel je voor dat je van iemand een brief hebt gekregen waarbij deze persoon vraagt hoe het met je gaat.

Door hierover diep na te denken en op te schrijven hoe het werkelijk met je gaat breng je je eigen gedachten en gevoelens onder woorden.

Omdat je helemaal niet van plan bent deze brief te versturen beantwoord je de vraag ‘Hoe gaat het me je?’ veel eerlijker waardoor je nieuwe inzichten in jezelf krijgt.

Ongetwijfeld heb je tijdens je leven met de narcist heel wat ellende meegemaakt. Het meest tragische is misschien wel dat je je eigen gevoel voor realiteit bent verloren. Je voelt dat je altijd op de tweede plek komt.

Je besluit dat je zo niet langer kan maar worstelt met je gevoelens. Je wilt wel weer op je eigen benen staan maar je blijft twijfelen of je hiermee wel de juiste beslissing neemt.

Een afscheidsbrief voor de narcist in je leven kan je helpen om het narcistisch misbruik dat je hebt ondergaan beter te verwerken. Deze afscheidsbrief zal je nieuwe inzichten geven waardoor je krachtiger in het leven gaat staan.

Wat te doen met de afscheidsbrief voor de narcist?

Deze afscheidsbrief schrijf je in de eerste plaats voor jezelf. Stuur de afscheidsbrief nooit op naar de narcist want hierdoor geef je jezelf volledig bloot!

Krijgt de narcist deze afscheidsbrief in handen dan leert hij je zwakke plekken nog beter kennen. Het resultaat zal zijn dat de narcist je niet met rust zal laten. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost vermijden.

Wat je besluit te doen met je afscheidsbrief aan de narcist is geheel aan jou.

Misschien wil je hem verfrommelen en in de prullenbak gooien of begraven in een lade die zelden wordt geopend (doe dit niet als je samenwoont met de narcist). Ook de afscheidsbrief door de papierversnipperaar halen is een goed idee.

Of waarom geen verbrandingsritueel houden? Een verbrandingsritueel is verbonden met loslaten in de breedste zin van het woord.

Je laat niet alleen de brief los. Je laat ook alle herinneringen en negatieve emoties los.

Vuur heeft een ontzettende grote kracht: het transformeert je negatieve herinneringen, gedachten en emoties tot as. Hierdoor ben je klaar om een nieuwe en frisse start te nemen.

Om je wat op weg te helpen geef ik je graag een voorbeeld van zo’n afscheidsbrief. Deze kan dienen als inspiratie. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de brief specifiek op jouw situatie van toepassing is.

Voorbeeldbrief #1 van een afscheidsbrief aan de narcist

Lieve {de naam van je ex-partner}

Ik had nooit gedacht dat er een dag zou komen waarop ik jou een afscheidsbrief zou schrijven. Maar jammer genoeg kan ik zo niet verder met jou.

Met deze brief wil ik afscheid nemen van alle mooie momenten die we samen hebben doorgebracht. Maar ik wil ook afscheid nemen van jou. Ik wil dat onze relatie hier eindigt en ik wil vrij zijn van een narcist zoals jij.

Toen we pas samen waren vertelde iedereen dat jij niet de ware was voor mij. Mensen vertelden me dat onze relatie geen lang leven zou beschoren zijn. Ik verdedigde me tegen iedereen die er zo over dacht. Ik verdedigde vooral jou en daar heb ik nu spijt van. Ik wou dat ik naar hen had geluisterd en nooit een relatie met jou was begonnen.

Ik realiseer me nu dat je nooit verliefd op me was. Jijzelf was je grote liefde. De grootste fout die ik maakte was dat ik te veel moeite deed in onze relatie. Met deze afscheidsbrief wil ik het goed maken met mezelf. Ik dank je voor deze levensles en om mij te laten beseffen dat ik wel de moeite waard ben.

Afscheid nemen van jou is eerlijk gezegd de beste beslissing van mijn leven. Het voelt zo goed deze afscheidsbrief te schrijven. Ik had het veel eerder moeten doen in plaats van je te tolereren.

Het voelt veel beter om te genieten op mijn eentje dan steeds rekening te moeten houden met jou. Jij maakte mijn leven alleen maar ingewikkelder. Jou ontmoeten was fijn, maar afscheid nemen voelt nog veel fijner. Het ga je goed!

{jouw naam}

De afscheidsbrief voor de narcist maakt het je mogelijk inzicht te krijgen waarom je afscheid wilt nemen van de narcist.

Voorbeeldbrief #2 van een afscheidsbrief aan de narcist

Beste < de naam van de narcist >

Ik herinner me nog de dag dat ik je voor het eerst een liefdesbrief schreef, het geluk en de nervositeit die ik op die dag voelde, was onvergetelijk. Ik weet dat er veel goede dingen zijn in een relatie en er zijn ook slechte dingen die we altijd moeten accepteren om bij de persoon van wie we houden te zijn, maar de vraag is tot hoever gaan mijn grenzen?

Ik heb je getolereerd voor [noem het jaar] en het is een hele lange tijd omdat mijn liefde voor jou echt was en ik echt bij je wilde zijn door alle waarschuwingssignalen te negeren, totdat ik me realiseerde dat ik met een type persoon te maken heb die alleen maar denkt hij/zij is beter dan iedereen en niets geeft om mij als persoon. Omdat het allemaal begon met een brief en ik dit alleen met een brief wilde beëindigen, is dat de reden om deze afscheidsbrief aan jou te schrijven.

Vaarwel aan alle tijden die we samen hebben doorgebracht en aan de mooie herinneringen die we hebben gecreëerd. Ik heb nooit geweten dat ik deze dag ook onder ogen zal moeten zien die ik echt nooit wilde zien. Maar nu wil ik echt dat deze relatie voorbij is en ik wil vrij zijn van een narcist zoals jij.

Nu realiseerde ik me dat je nooit verliefd op me was, je was altijd verliefd op jezelf en gaf minder om mij. Ik denk dat het nooit te laat is om onze fouten recht te zetten, dus vandaag, door deze afscheidsbrief aan jou te schrijven, maak ik het goed. Alleen ik heb zoveel moeite in deze relatie gestopt omdat je bezig was alleen aan jezelf te denken. Heel erg bedankt voor deze levensles en om me te laten beseffen wat ik waard ben.

Eerlijk gezegd, afscheid van je nemen is de beste beslissing van mijn leven en het is zo vredig om deze brief te schrijven. Ik had het eerder moeten wegdoen in plaats van jou te tolereren. 

Vaarwel en zorg goed voor jezelf.

Liefs,

< jouw naam >

Wat is de beste manier om afscheid te nemen van een narcist?

Besef vooral goed dat je veel doorzettingsvermogen nodig zult hebben als je afscheid wilt nemen van de narcist. Hij of zij zal het je niet makkelijk maken.

De narcist zal altijd gebruik maken van zijn manipulatietechnieken om je ervan te overtuigen om de relatie niet te beëindigen. Wat het hele proces nog moeilijker maakt is dat je je emotioneel helemaal uitgeput voelt door het narcistisch misbruik.

Tip #1. Houd voet bij stuk

De beste manier om afscheid te nemen van een narcist is om hoe dan ook bij je beslissing te blijven.

Er is een reden waarom je de relatie met de narcist wilt beëindigen – er zijn er trouwens wel meerdere.

Je hebt vast heel goed nagedacht over je beslissing. Wat je narcistische partner je ook belooft – en dat zal hij ongetwijfeld doen – blijf altijd bij je beslissing! Onthoud vooral heel goed dat narcisten niet kunnen veranderen. Hun toxisch gedrag zal vroeg of laat altijd terugkeren.

Tip #2. Blijf rustig en vermijd discussies

Als je partner je vraag waarom je afscheid wilt nemen reageer dan heel algemeen en kort.

Hij of zij zal ongetwijfeld een discussie willen uitlokken om ‘als winnaar’ uit de bus te komen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Deel rustig en kordaat mee dat je afscheid wilt nemen en geef hierover geen verdere uitleg.

Narcisten missen zelfbewustzijn en weigeren zelfreflectie. Iemand met sterke narcistische trekken zal nooit denken: ‘ben ik een narcist?‘ Niets wat je aanhaalt zal tot een openbaring leiden.

Tip #3. Pak het strategisch aan

Vertel je je narcistische partner dat je afscheid wilt nemen dan kan hij of zij heel extreem reageren. Door meteen in de tegenaanval te gaan lok je nog meer agressie uit.

Proberen door te dringen tot iemand die niet voor rede vatbaar is heeft geen zin.

Wees beknopt en geef op neutrale toon de boodschap weer. Wees duidelijk en direct en laat geen ruimte voor onzekerheid.

Vertel je partner niet dat hij of zij je gevoelens heeft gekwetst. Dat is namelijk precies waar een narcist op uit is. Houd het bij je strategische plan en probeer zo waardig mogelijk afscheid te nemen.

Wat gebeurt er als je een narcist vertelt dat je weggaat?

Kritiek of verlies beschouwen narcisten als een aanval op de persoon die ze zijn (of willen zijn).

Geef je aan dat je de narcist wilt verlaten dan beschouwt hij dit als een bevestiging van zijn innerlijke imperfectie. Dit gevoel slaat wonden bij de narcist: narcistische wonden of letsels.

Hoe reageert een gewond wild dier? Precies: het zal niet toestaan dat je dichterbij komt en kan je zelfs aanvallen als je dit toch probeert.

Bij een narcist is dit precies hetzelfde: de narcist is gewond en kan in een narcistische woede uitbarsten om weer controle te krijgen over de situatie.

Je partner vertellen wat een ellendig mens hij of zij is voelt misschien gerechtvaardigd, maar het zal alleen maar wraak ontketenen.

Erken de narcist voor het ‘kwetsbare’ wezen dat hij is en vertel het nieuws dat je weggaat met gepaste voorzichtigheid.

Wat te zeggen om een ruzie met een narcist te beëindigen?

Elke relatie kent ups en downs en sommige discussies leiden inderdaad tot ruzie.

In het heetst van de strijd zeggen we allemaal wel eens kwetsende dingen. Maar over het algemeen richten deze niet al te veel schade aan. Dit komt door iets wat ‘objectconstantie’ genoemd.

Objectconstantie betekent dat je nog steeds een positieve emotionele band met iemand kunt hebben ook als je boos, gekwetst of teleurgesteld bent.

Uit een studie is gebleken dat narcisten niet over objectconstantie beschikken. Positieve gevoelens voor iemand – als ze deze al hebben – waarmee ze ruzie hebben verdwijnen in het niets. Dit betekent meteen ook dat ze ongelooflijk fel en wreed worden tijdens ruzies.

Een ruzie over een klein probleem escaleert bij narcisten vaak meteen tot een emotioneel gevecht dat urenlang kan duren. Blijven onderhandelen om een oplossing te vinden is echt niet mogelijk.

Je partner vertellen dat je een einde wilt maken aan jullie relatie is nooit makkelijk. Maar een narcist vertellen dat je wilt weggaan is nog moeilijker. De narcist zal niet zomaar aanvaarden dat je zijn ego hebt verwond. Hij of zij zal allerlei manipulatietechniek inzetten en je kunt je aan flinke ruzies verwachten.

Gelukkig zijn er wel enkele uitspraken die je kunt gebruiken om een ruzie met een narcist te beëindigen.

#1. Jouw emoties zijn niet mijn verantwoordelijkheid

Narcisten kunnen en willen geen verantwoordelijkheid nemen. Met deze uitspraak voorkom je dat de narcist jou gaat beschuldigen van zijn emoties.

Je laat de narcist hierbij duidelijk weten dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn emoties.

#2. Ik begrijp wat je zegt

Zich begrepen voelen tijdens een discussie vindt iedereen belangrijk, ook de narcist. Je bent het vast niet eens met wat de narcist zegt maar op dat moment voelt de narcist zich begrepen.

Door deze uitspraak kun je voorkomen dat een ruzie escaleert.

#3. We hebben allebei recht op onze eigen mening.

Hiermee vertel je dat de narcist een eigen mening mag hebben Je maakt er de narcist ook duidelijk mee dat zijn of haar mening een standpunt is en geen feit.

Omwille van zijn gevoel van superioriteit zal de narcist de discussie willen beheersen. Door hem of haar te wijzen op jouw mening maak je duidelijk dat je manipulatief gedrag niet langer tolereert.

#4. Het bevalt me niet hoe je tegen me praat, dus ga ik geen ruzie meer maken.

Door dit te zeggen stel je grenzen. En we weten allemaal hoe belangrijk het is om grenzen te stellen bij een narcist.

Als jij niet meer deelneemt aan de discussie wordt de narcistische voorraad ook niet langer aangevuld.

#5. Laten we toegeven dat we gewoon van mening verschillen.

Tijdens een ruzie is het een normale reactie om je mening duidelijk te willen maken. Ook een narcist zal koste wat kost zijn mening willen opdringen. Hierdoor kan de hele ruzie escaleren.

Blijf bij je mening maar laat de narcist ook weten dat je zijn of haar mening respecteert zonder verder op jullie verschillende standpunten in te gaan.

#6. Hoe jij de dingen ziet is best wel interessant

Deze uitspraak laat uitschijnen dat de visie van de narcist alleen maar interessant is, niet goed noch slecht.

Hierbij neem je zelf ook een neutrale houding aan waardoor de narcist zijn standpunt niet perse duidelijk meer hoeft te maken.

Conclusie

Omdat schrijven therapeutisch werkt kan een afscheidsbrief aan de narcist je helpen om tot inzicht te komen.

Het zal je helpen om omgaan met een narcist makkelijker te maken.

Als je al beslist hebt om een einde te maken aan je relatie met de narcist kan een afscheidsbrief je helpen om bij je beslissing te blijven. Dit zal nodig zijn want een narcist zal je heel wat beloven om zijn narcistische voorraad veilig te stellen.

Gebruikmaken van de tips in dit artikel zal je vast helpen om ruzies met een narcist zo snel mogelijk op te lossen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *