Wanneer Laat Een Narcist Je Los & Met Rust? 6 Simpele Tips

Als je een relatie met een narcist beëindigt zal hij of zij dat niet goed opvatten.

Het beëindigen van een relatie beschouwt een narcist als een teken dat je zijn superioriteit in twijfel trekt en dat is voor hem of haar de ultieme vernedering.

Een narcist zal je niet zomaar loslaten en met rust laten. Wat kun je in deze situatie het beste doen?

In dit artikel krijg je een helder antwoord op de vragen: “Wanneer laat een narcist je los” en “Wanneer laat een narcist je met rust”.

Kan een narcist je loslaten?

Kan een narcist je loslaten? Het korte antwoord is dat een narcist je niet zomaar zal loslaten als je een einde maakt aan jullie (sociale) relatie.

En zelfs als hij degene was die de relatie heeft verbroken zal hij op een of andere manier in je leven proberen te blijven.

Onderzoek heeft aangetoond dat narcisten vaak ‘vrienden’ willen blijven met hun ex-partner(s) en dat ze dit doen omwille van heel egoïstische redenen. 1Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship

Denk vooral niet dat je narcistische ex-partner dit doet uit bezorgdheid of omdat hij nog geeft om jou.

De narcist doet dit omdat hij zijn superioriteit wil bewijzen, nog steeds controle op jou wil uitoefenen en omdat hij de narcistische voorraad die jij hem geeft, niet wil missen.

Kan een narcist je met rust laten?

Het feit dat een narcist je niet kan loslaten betekent ook dat hij je niet met rust zal laten als de relatie beëindigd is.

Hij kan je overstelpen met berichten of telefoontjes, ‘toevallig’ verschijnen op plaatsen waar jij vaak komt of gewoon bij jou op de stoep staan met een of ander excuus.

“Toen Sofie de relatie met Daan had beëindigd liet hij haar niet met rust. Hij bleef opduiken als ze koffie ging drinken met een vriendin. Hij verscheen op mysterieuze wijze in alle gangpaden van de supermarkt waar Sofie boodschappen deed. En dan waren er nog de berichten en telefoontjes en een paar keer stond Daan doodleuk bij haar op de stoep. Sofie was het zat om overal Daan tegen het lijf te lopen en dus gaf ze toe. Ze liet Daan weer in haar leven…Het stalken en de hoovering-pogingen van Daan hadden hun vruchten afgeworpen…”

Uit onderzoek is gebleken dat narcisten en psychopaten om egoïstische redenen de neiging hebben om vrienden te blijven met hun ex.

Waarom zijn narcisten zo volhardend en laten ze hun ex-partner niet met rust?

Maar waarom zijn narcisten zo volhardend en wanneer stopt een narcist met stalken?

#1. Een opgeblazen gevoel van superioriteit

Vanuit zijn opgeblazen gevoel van superioriteit kan de narcist geen ‘nee’ aanvaarden.

De narcist is ervan overtuigd dat hij iedereen kan (terug)krijgen die hij maar wil. Het gevolg hiervan is dat de narcist je gevoelens en grenzen helemaal negeert.

#2. Een verlangen om te manipuleren

De narcist kan het gewoon niet laten om anderen te manipuleren. Hij weet heel goed dat de relatie over is, maar toch wil hij je blijven irriteren of je in de problemen brengen met zijn manipulatief gedrag.

#3. Een poging tot pesten

Het is een heel lelijke eigenschap maar narcisten vinden het gewoon leuk om anderen bang, verdrietig of boos te zien.

De ‘Theory of Threatened Egoism’ stelt dat narcisme rechtstreeks in verband staat met agressie en pestgedrag. Het is een verdedigingsmechanisme om een kwetsbaar gevoel van eigenwaarde te beschermen.

#4. Valselijke verontschuldigingen willen aanbieden – fauxpologies

De narcist kan je ook niet met rust willen laten omdat hij persé zijn verontschuldigingen wil aanbieden.

#5. Een zoektocht naar wraak

Aanvaard je de fauxpologies van de narcist niet, reken er dan maar op dat hij wraak zal zoeken.

Een narcist geeft helemaal niet om de ellende die hij je heeft bezorgd. Jouw angst en negatieve emoties kunnen hem zelfs een bevredigd gevoel geven. Vooral bij narcistische vrouwen is dit een heel venijnige trek.

Wat zijn de gevolgen als een narcist je niet met rust laat?

Je niet met rust willen laten en stalken wordt voor een narcist een voortdurende bezigheid. Hij zal op verschillende manieren proberen je aandacht te trekken om te krijgen wat hij van je wil.

Hoe meer je hem echter buitensluit, hoe wanhopiger hij wordt en hoe volhardender hij wordt. Stalking kan na verloop van tijd een gevaarlijke situatie worden want als je niets doet, kan het misbruik en geweld escaleren.

Een narcistische ex-partner die je niet met rust kan laten of je stalkt kan heel beangstigend zijn. Het kan zowel op fysiek, psychologisch en emotioneel vlak een zware tol eisen.

Tijdens een recent onderzoek uitgevoerd door de Schotse regering, werd gepeild naar de gevolgen stalking bij slachtoffers. 2 Scottish Crime and Justice Survey

Ik geef je graag even de duizelingwekkende cijfers:

  • 94% hadden hun leven- of werkpatroon veranderd.
  • 53% zei van baan te zijn veranderd of te zijn gestopt.
  • 39% verhuisde.
  • 83% meldde toegenomen angsten.
  • 75% voelde zich machteloos.
  • 74% meldde slaapproblemen.
  • 55% had last van flashbacks.
  • 24% gaf toe dat ze zelfmoordgedachten hadden.

Laat jou narcistische ex-partner je niet met rust dan vraag je je waarschijnlijk af hoelang dit nog zo zal doorgaan?

Wanneer stopt een narcist met stalken?

Wanneer laat een narcist je los of met rust? Dat is geen gemakkelijke opgave als je het slachtoffer bent van narcistisch misbruik.

Het kan moeilijk zijn om een stalkende narcist hiermee te laten ophouden. Zeker als je besluit om de narcist te negeren.

Wat je kan helpen zijn volgende tips:

·        Laat je ex-partner duidelijk weten dat het stalken geen zin heeft en dat je geen relatie of contact meer wilt.

·        Vertel hem kort en duidelijk dat zijn gedrag ongewenst is en dat je wilt dat het stopt.

·        Je kunt de stalking-pogingen van je narcistische ex-partner het beste negeren.

·        Informeer anderen, zodat ze geen informatie over jou aan de stalker doorgeven.

·        Bewaar alle informatie over de stalking. Dit is van belang wanneer je aangifte wilt doen.

Stalking is per definitie een vorm van geweld omdat het een inbreuk maakt op de veiligheidsbeleving in en op het leven van slachtoffers.

Is er werkelijk sprake van stalking of ‘belaging’ zoals dit in het Wetboek van Strafrecht wordt genoemd, dan kan kunnen de straffen hiervoor flink oplopen.

Straffen kunnen uiteen lopen van taakstraffen tot gevangenisstraffen. De dader kan ook een contactverbod of locatieverbod krijgen.

Wanneer laat een narcist je met rust?

Niet alle hoovering-pogingen van je narcistische ex-partner komen in aanmerking als stalking. Misschien wil je zelfs ook om verschillende redenen geen officiële aangifte doen.

Daarom geef ik je graag enkele nuttige en praktische tips hoe je er zelf kunt voor zorgen dat een narcist je met rust laat.

Hoe zorg je dat een narcist je met rust laat? 6 tips

Tip # 1: Verbreek alle contact

Helemaal no-contact gaan is een van de beste oplossingen om ervoor te zorgen dat een narcist je met rust laat.

No-contact is makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet vast hoe moeilijk het is om je narcistische ex-partner niet van wederantwoord te dienen als hij je op stang jaagt.

Narcisten verwachten een beloning voor de inspanningen die ze leveren. Hun beloning is jouw aanvulling van hun narcistische voorraad.

Kan een narcist jouw emoties beïnvloeden – en dat kan hij want hij heeft je tijdens de idealisatiefase goed bestudeerd – dan voelt hij zich de winnaar.

Wanneer je laat merken dat je boven zijn hoovering-pogingen staat dan zal dit hem zo frustreren dat hij het opgeeft. Als het spel niet gespeeld wordt, kan hij namelijk niets winnen.

Lees ook: Zo kun je een narcist aanpakken.

Tip # 2: Houd contact zo beperkt mogelijk

Soms is helemaal geen contact meer hebben met je narcistische ex-partner niet mogelijk.

Misschien hebben jullie nog zaken die geregeld moeten worden of hebben jullie samen kinderen.

Houd in dit geval het contact zo beperkt en koel mogelijk en houd enkel contact onder jouw voorwaarden. Jij bepaalt hoe, wanneer en waar jullie contact hebben.

Laat je er niet toe verleiden ook op andere momenten of manieren contact te hebben. Doe je dit wel, dan geef je weer toe aan zijn verlangens waardoor hij weer in manipulatief gedrag zal vervallen.

Tip # 3: Reageer emotieloos als de narcist een reactie wil uitlokken

Hebben jullie wel nog contact dan kan het behoorlijk moeilijk zijn om niet te reageren op zijn sarcastische of kwetsende uitspraken.

Tijdens het samenleven met de narcist was het vast al moeilijk om een gezonde discussie of een gezellig gesprek te voeren.

Hij of zij moest altijd gelijk hebben en wilde altijd controle op jou uitoefenen. Slaagde hij hierin dan voelde hij zich bijzonder in zijn nopjes.

Met een narcist die je maar niet met rust wil laten is dit net zo. Hij aast op jouw emotionele reacties.

Door je emoties uit te schakelen wanneer je contact hebt met je narcistische partner geef je hem geen munitie meer. En we weten allemaal dat een schutter zonder munitie machteloos staat.

Tip # 4: Laat de narcist niet merken dat zijn gedrag je raakt

Je ex-partner zit ‘toevallig’ op de bus die jij altijd neemt om naar je werk te gaan.

Tijdens de lunchpauze verschijnt hij ‘toevallig’ in de broodjeszaak waar jij je lunch neemt. ‘Toevallig’ moet hij dezelfde kant op…

Je vindt al die ‘toevalligheden’ vreselijk en je laat je ertoe verleiden om hem hierover aan te spreken. Dit is koren op de molen van je narcistische ex-partner. Het is namelijk precies zijn bedoeling om bij jou een reactie uit te lokken.

Als je onverschillig reageert op zijn ‘toevallige’ verschijningen dan snapt hij dat hij je niet langer kan manipuleren. Als gevolg hiervan snapt hij ook dat je zijn narcistische voorraad niet langer zal aanvullen.

Zodra hij dit door heeft zal hij zijn hoovering-pogingen al snel staken en waarschijnlijk op zoek gaan naar een ander slachtoffer om de manipuleren.

Tip #5: Maak van jezelf het middelpunt van de belangstelling

Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft innerlijk een heel laag gevoel van eigenwaarde.

De narcist heeft aandacht en bewondering nodig om zich gevalideerd te voelen.

Gaat alle aandacht naar jou uit dan is de kans groot dat de narcist zijn ware zelf laat zien door in narcistische woede uit te barsten.

Hiermee heb je meteen de narcist ontmaskerd en zullen de mensen in jullie gezelschap door hebben welk persoon hij eigenlijk is. Dit maakt je sterker in je strijd tegen de narcist om je met rust te laten.

Of je kunt het net anders aanpakken en jezelf zo oninteressant mogelijk maken.

Tip #6: De grijze muis methode

De grijze muis methode bestaat erin jezelf zo saai en oninteressant mogelijk te maken voor de narcist.

Een narcist verkeert graag in het gezelschap van ‘speciale’ mensen. Als jij niets speciaals te bieden hebt, dan zal hij al snel alle interesse in jou verliezen. Je bent met andere woorden zijn aandacht niet meer waard.

Beperk gesprekken tot een absoluut minimum. Eenlettergrepige antwoorden doen het altijd goed, net zoals gewoon knikken en glimlachen om verdere betrokkenheid te voorkomen.

Conclusie

Ik hoop dat de tips je helpen om een antwoord te krijgen op de vragen “Wanneer laat een narcist je los” en “Wanneer laat een narcist je met rust”.

Hou er rekening mee dat narcisten inderdaad bepaalde patronen volgen wanneer ze je niet met rust laten maar dat iedere situatie met een narcist uiteindelijk anders is.

Welke methode je het best gebruikt om ervoor te zorgen dat een narcist je met rust laat zal afhangen van je eigen persoonlijke situatie en het temperament van de narcist.

Richt je vooral op het zo weinig mogelijk geven van narcistische voorraad. Laat een narcist honger en dorst lijden als het aankomt op aandacht, bewondering en bevestiging.

Hoe groter zijn of haar honger en dorst, des te groter de kans dan hij zijn ‘voedsel en drank’ bij anderen gaat zoeken.

Bronnenlijst

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *