Hoe Narcisten Geld en Financiën Gebruiken Om Te Misbruiken

Erger jij je aan de manier waarop je partner met geld omgaat?

Is je financiële toestand erg veranderd sinds je je partner kent?

Raak je je financiële zelfstandigheid kwijt?

Misschien ben jij het slachtoffer van financieel misbruik door de narcist.

Veel narcisten hebben een ongezonde relatie met geld en financiën.

In dit artikel krijg je een antwoord op de vragen “Waarom houden narcisten van geld” en “Kunnen narcisten met geld omgaan?”

Ook leer je hoe jij je geld en financiën kunt beschermen tegen de macht van een narcist.

Narcisten en financiën: waarom is geld belangrijk voor hen?

Houden narcisten van geld? Natuurlijk!

Ze houden van elke hulpbron die hen controle en macht geeft, en geld kan ongetwijfeld die voordelen bieden.

Geld geeft mensen een gevoel van vrijheid en veiligheid. Dit zijn normale menselijke verlangens als het op geld aankomt.

Heb jij met een Narcist te maken? 


Ontdek het met Onze Gratis Online Test!

Heb je een narcist in je omgeving? Doe snel onze gratis narcisme test en krijg in 5 minuten helder inzicht in de persoonlijkheid van diegene die je vermoedt een narcist te zijn. 


Maak daarnaast kans op een GRATIS Narcisme Coaching Sessie met een narcisme expert t.w.v. €200,-

Duizenden mensen hebben onze narcisme test gedaan.

En hoewel we allemaal geld nodig hebben om te overleven, kan het ook een gevaarlijk wapen zijn dat andere mensen pijn kan doen.

Maar wat drijft narcisten precies om het financieel goed te hebben?

Waarom houden narcisten van geld?

Narcisten houden van geld omdat ze hiermee hun typische narcistische kenmerken kunnen uitspelen.

Het gevoel overal toe gerechtigd zijn

“Wat van mij is, is van mij, en wat van jou is, is ook van mij.”

Gebrek aan innerlijke voldoening

Hun innerlijke emotionele leegte willen narcisten opvullen met geld, status en materiële zaken.

Gevoelens van onzekerheid

Door bezittingen en geld te verzamelen willen narcisten hun onzekere gevoelens kwijtraken.

Grootheidswaanzin

Met geld en materiële bezittingen hopen ze indruk te maken op anderen.

Waarom is de narcist geobsedeerd door geld?

Narcisten houden van geld omdat het bijdraagt aan hun gevoel van superioriteit. Het is een hulpmiddel om bewondering en aandacht te krijgen.

Een Rolex om de pols van de narcist draagt ongetwijfeld bij aan zijn gevoel van superioriteit. De ‘gewone’ mens kan zich zo’n horloge namelijk niet veroorloven.

Geld is voor narcisten het ideale hulpmiddel om de buitenwereld te laten zien hoe ‘perfect’ hun leven is.

De meeste narcisten hebben nooit geld genoeg. Hun obsessieve drang naar geld is net zo groot als hun obsessieve drang naar status, controle en macht.

Narcisten zullen dan ook vooral in het begin van een relatie geld inzetten om anderen te verleiden hen te waarderen en te aanbidden.

Hoe gaat een narcist met geld om?

Dat narcisten geld graag laten rollen om status, controle en macht te verwerven is je vast al duidelijk.

Maar de relatie narcist en geld zit veel ingewikkelder in elkaar.

Narcisten vertonen op veel vlakken ergerlijk gedrag en ook op financieel vlak komen hun typische narcistische trekken tot uiting.

Geheimzinnigheid rond hun financiën

Narcisten blijven heel vaag over hun financiële situatie.

Misschien heb je al gemerkt dat je partner zijn bankrekening angstvallig geheimhoudt.

Iedereen heeft recht op wat privacy – vooral in het begin van een relatie – maar narcisten zijn hierin heel volhardend. Ook als jullie relatie serieuzer wordt kun je verwachten dat hij nog steeds niet loslaat over zijn financiële situatie.

Narcisten zijn vrijgevig in het openbaar maar gierig achter gesloten deuren

Narcisten gaan op financieel vlak heel ver om aandacht en bewondering te krijgen.

Worden narcisten uitgenodigd op een feestje dan zorgen ze voor de perfecte – meestal dure – outfit. En ook het geschenk voor de gastheer of gastvrouw mag best wel wat kosten.

Maar in jullie relatie gaat het er heel anders aan toe. Zo kan je narcistische vriend je familie uitnodigen in een exclusief restaurant maar thuis klagen over de dure rekening.

Narcisten besparen op essentiële zaken

Typisch voor narcisten is buitensporige bedragen uitgeven aan luxeproducten die hun gevoel van superioriteit bevestigen maar thuis besparen op essentiële zaken en zelfs op voeding.

Narcisten kunnen moeiteloos honderden euro’s uitgeven aan kleding. Maar thuis besparen ze op voeding, huishoudelijke basisartikelen, ziektekosten, etc. Overal gaan ze op zoek naar promoties om toch maar niet te veel geld te moeten uitgeven aan basisproducten.

Oneerlijk met geld omgaan

Omwille van hun gevoel van superioriteit gaan narcisten ervan uit dat afspraken over uitgaven op hen niet van toepassing zijn.

Jullie hebben een maandelijks bedrag afgesproken voor kleding. Jij houdt je hier aan maar je partner besteedt elke maand meer.

Hij heeft duurdere schoenen nodig omdat hij werd uitgenodigd op een chic diner en hij kan toch niet steeds in hetzelfde pak verschijnen.

De narcist en geld als strafmaatregel

Narcisten kunnen je financieel belonen als je doet wat ze willen en vervolgens geld achterhouden als ze zich om een of andere reden beledigd voelen.

Het is een manipulatietechniek waarbij je je heel verward, schuldig en vernederd kunt voelen en dan het contact verbreken.

Zo kan een narcist bijvoorbeeld een luxueuze vakantie voor je verjaardag plannen maar na een meningsverschil weigeren om deze te betalen.

Niet elke narcist gaat op dezelfde manier met geld om. Sommigen pakken het heel subtiel aan.

Kunnen narcisten wel met geld omgaan?

Hoe goed – of hoe slecht – narcisten met geld kunnen omgaan hangt onder meer af van het soort narcist.

Ook tussen vrouwelijke narcisten en mannelijke narcisten zien we verschillen.

Een studie onderzocht de verschillen in het financiële gedrag tussen openlijke en verborgen narcisten. Volgens deze studie wordt het financiële gedrag van zowel openlijke als verborgen narcisten beïnvloed door de behoefte aan sociale macht. Voor wat betreft verborgen narcisme kwam hier nog een factor bij: angst voor een negatieve sociale waardering.

De grandioze narcist en geld

Om zijn onverzadigbare behoefte aan narcistische voorraad en zijn drang naar bewondering bevestigd te zien smijt de grandioze narcist maar al te graag geld over de balk.

Hij kiest de meest exclusieve merken uit om anderen zijn superioriteit duidelijk te maken. Een openlijke narcist wil overal bij horen – het liefst bij mensen die net zo superieur zijn als hij – en hiervoor wil hij een bepaalde klasse uitstralen.

En hoe kun je trouwens op meer aandacht en bewondering rekenen als je regelmatig de rekening van de mensen in je gezelschap betaalt?

De verborgen narcist en geld

De verborgen narcist gaat veel subtieler om met geld.

Zo zal hij zelden een fooi geven aan de ober als hij alleen uiteten gaat. Gaat hij met een groep mensen uiteten dan zal de ober ongetwijfeld op een grote fooi kunnen rekenen.

Hiermee wil de narcist anderen niet alleen overtuigen van zijn vrijgevigheid maar ook de angst om negatief beoordeeld te worden als hij geen fooi geeft speelt hierbij een rol.

Ooit al eens iemand tegen het lijf gelopen die het hoge prijskaartje van zijn jas is ‘vergeten’ af te halen? De kans is groot dat je kennis hebt gemaakt met een verborgen narcist.

De mannelijke narcist en geld

De mannelijke narcist die pas in je leven komt probeert met love bombing je hart te veroveren. Dit doet hij aan de hand van vleiende complimenten, overvloedige aandacht én dure geschenken.

Na verloop van tijd echter besef je dat je zelf de prijs betaalt en dat deze vrijgevigheid verplichtingen met zich meebrengt.

Eenmaal de narcist jou helemaal heeft ingepalmd hoef je op geen geschenken meer te rekenen. Meer nog: hij kan zich ontpoppen tot de meest gulzige parasiet die je ooit bent tegengekomen.

De vrouwelijke narcist en geld

Vrouwelijke narcisten hechten net zoveel waarde aan geld als hun mannelijke tegenhangers. De manier waarop ze met geld omgaan is enigszins verschillend.

Een vrouwelijke narcist zal vooral aan zichzelf geld besteden in plaats van grote gezelschappen uit te nodigen om haar gevoel van superioriteit te bewijzen.

Geobsedeerd door haar uiterlijk om aandacht en bewondering te krijgen kan een vrouwelijke narcist financieel heel ver gaan. Dure kleding en accessoires zijn haar handelsmerk en ze schrikt niet terug voor dure plastische chirurgische ingrepen.

Hoe herken je financieel misbruik van een narcist?

Het financiële gedrag van de narcist in je leven stoort je misschien behoorlijk en je kunt je afvragen waarom zijn de meeste narcisten slecht met geld.

Zolang jij geen last hebt van het financiële gedrag van de narcist vind je het misschien niet zo erg. Vooral als jullie niet samenwonen of getrouwd zijn besteed je hieraan vaak minder aandacht.

Toch wil ik je waarschuwen voor financieel misbruik van een narcist!

Financieel misbruik door een narcist kan heel duidelijk zijn maar ook heel subtiel.

Duidelijk financieel misbruik

Een duidelijk voorbeeld van financieel misbruik is de gemeenschappelijke rekening gebruiken voor persoonlijke uitgaven. Zijn argument kan zijn dat jij toch meer verdient.

Een ander duidelijk voorbeeld is je bedreigen als je hem geen geld geeft. Tijdens de idealisatiefase – een van de 4 fases van narcistisch misbruik – heeft de narcist je goed geobserveerd.

Hij weet wat je zwakke punten zijn. Misschien is de angst om verlaten te worden hier een van. “Ik heb het nu financieel wat moeilijk. Als jij me niet helpt dan verlaat ik je.”

Subtiel financieel misbruik

Je narcistische partner kan het financieel misbruik ook subtieler aanpakken.

De narcist kan opmerkingen maken over je koopgedrag en beslissen om ‘samen’ een rekening te openen met de uiteindelijke bedoeling deze zelf helemaal te beheren.

Nog enkele voorbeelden van financieel misbruik door de narcist zijn:

·        Je mag niet meer werken

·        Het geld van je familie wordt door hem gecontroleerd

·        Je hebt geen toegang meer tot je bankrekening

·        Je wordt niet betrokken bij financiële beslissingen

·        Je narcistische partner heeft schulden gemaakt onder jouw naam

·        Je moet je partner financieel onderhouden

·        Er wordt gebruik gemaakt van je identiteit om abonnementen af te sluiten

·        Je partner gebruikt je creditcard zonder je toestemming

Financieel misbruik kan grote gevolgen hebben voor je financiële zelfstandigheid.

De narcist oefent controle op je uit en brengt je in een financieel moeilijke positie voor mocht je overwegen te scheiden van de narcist.

Als partner kun je ook geconfronteerd worden met de vraag van de narcist om hem geld te lenen.

Wat als een narcist je geld schuldig is?

Helaas zullen de meeste narcisten jou niet uit zichzelf terugbetalen.

Vooral in een relatie gaat een narcist ervan uit dat hij het recht heeft om zolang als nodig gebruik te maken van deze ‘lening’.

1.      Noteer alles wat je aan je partner geleend hebt in een beveiligd document.

2.      Verander alle wachtwoorden van je persoonlijke financiële rekeningen.

3.      Neem contact op met schuldeisers over verdachte rekeningen op jouw naam.

Hoe krijg je geld terug van een narcist?

Je kunt de narcist vragen om je terug te betalen maar dat zal niet veel uithalen. De kans is groot dat hij ontkent en zelfs bedreigingen uit.

Sommige narcisten zijn zo overtuigd van hun gelijk dat ze zullen dreigen met juridische stappen.

Afhankelijk van hoeveel de narcist je schuldig is, is het zeker verstandig om een advocaat onder de arm te nemen.

Financieel misbruik door een narcist kan je volledig ten gronde richten. Zeker als daar geestelijke mishandeling mee gepaard gaat. Daarom geef ik je graag enkele tips voor hoe jezelf financieel beschermen tegen de narcist.

7 tips om jezelf te beschermen tegen financieel misbruik door een narcist

1: Blijf de baas over je rekeningen

Laat je door je narcistische partner niet overhalen om hem de code van je bankpas te geven en ga niet akkoord met een volmacht op je rekeningen.

Het is heel belangrijk om je financiële onafhankelijkheid te behouden. Voor je het weet moet je toestemming vragen om je eigen geld te gebruiken.

2. Open geen gemeenschappelijke rekening

Ben je al jaren samen dan is een gemeenschappelijke rekening vaak normaal. Eis dat je altijd inzage hebt in deze rekening.

Kennen jullie elkaar nog niet zo lang stem dan niet toe met een gemeenschappelijke rekening. De narcist kan alle financiële beslissingen in jouw plaats gaan nemen.

3. Zet af en toe wat geld opzij voor jezelf

Je hoeft niet alles te investeren in het huishouden of in je relatie.

Af en toe wat geld voor jezelf opzij houden is een slimme zet in een relatie met een narcistische partner.

Zo voorkom je financieel misbruik en heb je wat geld achter de hand voor noodsituaties bijvoorbeeld als je besluit om te gaan scheiden van je narcistische partner.

4. Hou je eigen geld voor jezelf

Geld dat je terugkrijgt van de belastingen, erfenissen, een steuntje in de rug van je ouders of grootouders… het is geld waar jij alleen recht op hebt. Deel dit niet met je partner.

En hoewel het in normale relaties niet gezond is om geheimen te hebben voor elkaar verzwijg je dit in een toxische relatie beter wel.

5. Verdiep je in boekhouden

Je hoeft helemaal geen financieel expert te worden, maar je verdiepen in boekhouden kan je helpen om je te wapenen tegen financieel misbruik door een narcist.

Door je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij te houden krijg je een duidelijk overzicht van waar je geld precies naartoe gaat.

Je weet meteen ook wat je je partner gedurende al die tijd ‘geleend’ hebt. Af en toe een klein bedrag geven aan je partner kan op het einde van de rit flink oplopen.

6: Deel geen wachtwoorden

Paswoorden van Google Play, banking apps, telefoonabonnement, internetabonnement, Netflix-account. Je houdt ze beter voor jezelf.

Een narcist controleert graag wat je doet om hier later misbruik van te maken en hij kan deze paswoorden ook goed voor zijn eigen doeleinden gebruiken.

7: Maak duidelijke afspraken over wie wat betaalt

Jij bent niet verantwoordelijk om in de levensbehoeften van je partner te voorzien. Maak duidelijke afspraken en zet dit op papier.

In een gezonde relatie dragen beide partners hun steentje bij in de kosten. Werk een regeling uit waarbij je je goed voelt.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn: een narcist en geld gaan vaak niet goed samen.

Ik hoop dat ik jou met dit artikel een antwoord heb gegeven op de vraag: ‘Waarom houden narcisten van geld?’

Een narcist zal zich altijd superieur en gerechtigd genoeg voelen om zich te mengen in jouw financiële situatie. Door alle manipulatietechnieken zul je het misschien moeilijk hebben om je te wapenen tegen financieel misbruik van de narcist in je leven.

Voel je dat het inderdaad de verkeerde kant opgaat? Aan de hand van de onderstaande ‘Narcisme Test’ kun je nagaan of je risico loopt op financieel misbruik door de narcist.

Na het maken van deze test stuur ik je de resultaten en gratis een hulpgids toe. In deze hulpgids vind je alles wat je moet weten over narcisme.

Je maakt kennis met de verschillende manipulatietechnieken die een narcist gebruikt om controle uit te oefenen over jou en je financiële toestand.

Deze hulpgids geeft je ook tal van praktische tips zodat je kunt voorkomen dat je het slachtoffer wordt van narcistisch en financieel misbruik.

Je kan hieronder direct met de gratis narcisme test starten:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *